Intervju: 7 personer om sin syn på Trojas lagbygge


Säsongen närmar sig med storsteg och lagbygget är nästintill färdig byggt! Men hur realistiska är målen? Hur bra är spelarna?

Så här kommer sju personers syn på Trojas lagbygge och mål. En liten fingervisning på hur folk tycker om årets silly season och tror om säsongen som kommer!

1.) Silly season har innehållit en hel del nyförvärv, några känner vi sen tidigare medan några är helt okända, vem är du mest nyfiken på inför säsongen?

Jerry Andersson, Legend
Ska bli intressant att se hur ”Ljungbykillarna” tar ansvaret, Åkesson, Nilsson, Karlsson. Törs/vill de leda Troja tillbaka så som krävs i en ledande roll? Det är jag mer nyfiken på än nya spelare. Nyförvärven har säkert en framtid förutom ”Bois” som är på nedåtgående sett ur Allsvenskt perspektiv. De andra får visa till december, sen får vi. För vissa är alla bra denna tiden på året.

Fredrik Skog, Troja-TV
Jag är mest nyfiken på Oskar Norlöv. Jag hoppas han klarar av steget till seniorhockeyn för då har vi en riktig kanonspelare. Tänk om han kunde blomma ut likt Fabian Brunnström gjorde i Jonstorp/Borås!

August Eliesson, Ordförande Trojasupport
Jag tycker flera spelare ska bli intressanta att se, såsom Bois och Norlöv etc. Men den jag ser allra mest fram emot att se är Johan Nielsen i målet. Har hört att han kan bli riktigt bra.

Andreas Magnusson, Supporter
Egentligen är jag nyfiken på alla som är nya i laget då det är speciellt aktuellt i Trojas fall på grund av att de blev nedgraderade. Stora delar av laget har ju bytts ut och få av de på förra säsongens topplista över gjorda poäng är kvar i laget (framför allt de spelare som låg över medel på antal gjorda poäng).

Skall jag dock välja så tänker jag främst på två spelare (svårt att välja bara 1) som sticker ut i Trojas lagbygge. Först tycker jag att det blir intressant att se om Oscar Andersson kan producera lika bra i div1 som i div3, där han spelade förra säsongen (28G, 47A, Tot 75p) och hade en framträdande roll i att Ljungby Hockey gick upp i div2. Han har ju också god erfarenhet av Allsvenskt spel i både Troja, Oskarshamn och Borås, men även kvalspel i olika divisioner under varje säsong sedan säsongen 2004-2005, vilket är bra erfarenhet i Troja som siktar uppåt. Kan han möjligen bli en ledargestalt i laget som ger allt i både med- och motgång, en Pasco/Håkansson etc? Det kommer bli spännande att se hans vidare utveckling i div1!

Förutom Oscar så är ju den överraskande värvningen av Johan Andersson intressant att se in action. Han har ju en gedigen erfarenhet av Allsvenskan och producerat bra med både mål och assist. I SHL har det gått lite trögare, så en återgång till div1 (där han började i Mariestad 2001-2002) kanske kan få honom till en nytändning och en extra morot är ju att föra Troja till HA. Han var ju med och kvalade upp Växjö Lakers till SHL, så det är ju en erfarenhet som kommer väl till pass i Troja. Dessutom har han ju utlandserfarenhet i form av Dijon (franska högstaligan) förra säsongen. Det är ju relativt få spelare i Trojas lagbygge som har utlandserfarenhet inför säsongen 2014-2015 och ännu färre på högsta nivån i det land respektive spelare var aktiv i.

Christoffer Bergman, Styrelsen Troja
Pelle…. Vi har haft minst sagt olika personligheter som tränare den tiden jag varit med. Dock har ingen känts så ”rätt” som med Pelle för mig personligen.

Mattias Åkesson, Spelare
Tycker dom flesta är unga och intressanta. Måste jag välja en väljer jag Nordlöv.

Mattias Danielsson, skribent Svenskafans
Alla nya egentligen, det är alltid skoj att se träningsmatcherna. Där får man en liten föraning om vad man ska förvänta sig av respektive ny spelare. Ska jag nämna någon som jag tycker blir extra intressant så får det bli Bois-Andersson som den mest rutinerade värvningen och Norlöv som en av de yngre nyförvärven.

2.) Vilken lagdel är starkast och besitter mest spetskompetens? Och hur hög klass håller den lagdelen, är den medelmåttig, hög klass i ettan eller rent av Allsvensk?

Jerry Andersson, Legend
Forwardsidan starkast. Bör hålla hög div 1 nivå.

Fredrik Skog, Troja-TV
Forwardssidan ser ju klart starkast ut. Laget innehåller en hel del spelare med mångårig erfarenhet av HockeyAllsvenskan. Nu är det upp till bevis för dessa spelare att visa att de kan bära laget (vilket jag också tror dom kan)

August Eliesson, Ordförande Trojasupport
Forwardssidan starkast än så länge. Jag hoppas och tror att dem kan hålla hög klass i ettan. Många intressanta yngre spelare som kan utvecklas ordentligt i ettan samtidigt som våra Ljungbykillar visar vägen både defensivt och offensivt, och visa mycket hjärta.

Andreas Magnusson, Supporter
Ser man till statistiken och vad spelarna producerat föregående säsonger i respektive klubbar så tycker jag att forwardssidan håller en relativt hög nivå jämfört med backsidan. Troja har så klart en mindre budget nu när de blev nedgraderade och har varit försiktiga i sina värvningar om man betänker vad t.ex. en allsvensk spelare kostar (vilket jag tycker är bra), men har ändå lyckats få en god blandning av unga oerfarna, flera som varit med ett tag samt några mer erfarna. Totalt sett tror jag att forwardssidan håller en hög klass i ettan, men mycket hänger också på att tränaren kan få gruppen att spela som ett lag och att personkemin mellan individerna fungerar.

Christoffer Bergman, Styrelsen Troja
Våra egna spelare t.ex. Åke, Trucken, Nilsson o.s.v. har bevisat att de håller Allsvensk nivå utan problem.

Mattias Åkesson, Spelare
Tycker alla lagdelar ser starka ut och håller hög div.1 klass.

Mattias Danielsson, skribent Svenskafans
Tycker alla lagdelar ser hyfsat jämnstarka ut. Jag är dock lite mer imponerad av forwardsidan som jag tycker håller mycket bra klass för ettan. Jag tycker även målvaktssidan sticker ut lite, där har vi fått två riktigt bra målvakter anser jag.

3.) Svagast då? Vilken del i Troja bygge skulle kunna sätta käppar i hjulet på strävan att nå kvalserien och sen även Hockeyallsvenskan?

Jerry Andersson, Legend
Svagheter tycker jag det är fel att uttala sig om så här dags. Backsidan är otroligt viktig och den har bra offensiv i Edström bl a. Centersidan ser för mig skörast ut idag. Ingen naturlig centralgestalt off/def, men hoppas Mackan Nilsson leder laget därifrån. Han har framtiden för sig.

Fredrik Skog, Troja-TV
Just nu är det backsidan. Det skulle behövas en Johan ”Bois” Andersson-värvning fast back för att riktigt spetsa till backsidan. Skulle gärna se två lite äldre backar med rutin från högre spel.

August Eliesson, Ordförande Trojasupport
För mig är det backsidan. Jag är nöjd med forwards och målvakterna men backsidan är lite mer tveksammare. Jag hoppas att det kan komma in nån stabil, lite äldre back nu här inom en snar framtid.

Andreas Magnusson, Supporter
Som jag nämnde i förra frågan så ser backsidan fortfarande lite tunn ut. Man har en tung pjäs i Daniel ”Trucken” Karlsson, men sedan börjar det ganska snabbt se lite tunnt/oerfaret ut. Alexander Edström har ju en hel del erfarenhet, men säsongen 2012-2013 spelade han inte alls pga skada (knä). Han hade även bakslag vid återkomsten (när han återupptog den tuffare träningen). Knäproblem är inte att leka med och är alltid en risk att det återkommer.

Både Anton Johansson och Simon Fernholm har spelat få eller inga matcher på div1-nivå, så det återstår att se om de håller för det. Slutligen har vi Dennis Fröland som har spelat 2 säsonger med Västervik och gjort bra ifrån sig både gällande sin backposition, men även gjort många mål, men framför alt assist (8G, 27A, Tot 35P) från sin position. Får man ett skadeavbräck på en eller två backar under säsongen så ser det inte bra ut. Jämför vi med övriga lag i div1 södra så har Troja få backar (de flesta andra lagen har 7-8 backar). Troja har så klart koll på den här svagheten (Troja har ju också kommunicerat att när det gäller nyförvärv så koncentrerar de sig nu på backarna) och kommer mest troligt att värva minst en back till innan säsongen startar. Med tanke på den relativt tröga Silly season hitills och semestrar så tror jag det dock inte ske i närtid utan dröjer till betydligt närmare säsongspremiären.

Christoffer Bergman, Styrelsen Troja
Tyvärr räckte inte pengarna i år till några svaga länkar. ;)

Mattias Åkesson, Spelare
Ingen

Mattias Danielsson, skribent Svenskafans
På backsidan behövs det någon klippa att luta sig mot för att jag ska vara nöjd. Kan vi få in en rutinerad back så tycker jag det känns som att lagdelarna är väldigt homogena och balanserade.

4.) Lagbygget är idag inte helt färdigt, det fattas någon back och eventuellt någon forward, vad anser du det är för spelartyp(er) som behövs för att göra laget komplett? Har du någon eller några drömvärvningar?

Jerry Andersson, Legend
En stark center och med klara ledaregenskaper skulle passa in. Fåtal lediga på Svenska sidan men det finns massor av andra unga, intressanta. Tycker man kan vända sig utanför gränserna för att stärka den biten, behöver inte bli dyrt heller om man vill vara bland de 2.

Fredrik Skog, Troja-TV
Några rutinerade spelare som varit med att vinna mycket tror jag behövs. Spelare som kan mana på de yngre spelarna. Hade man kunnat hitta motsvarande spelare som Niklas Lihagen (storlek, rutin och kunnande) så tror jag det hade varit guld värt. Får man in en frisk ”Bagarn” så hade det betytt mycket för laget tror jag. I div 1 tror jag han hade kunnat vara mer producerande också samtidigt väldigt nyttig i boxplay.

August Eliesson, Ordförande Trojasupport
Ja, som jag sa nyss så tror jag att en rutinerad stabil back kan bli väldigt viktig att få in i truppen. Det känns som om det är det som saknas. För mig hade en förlängning med Zach Tarkir varit guldvärt, även fast jag vet att det inte kommer hända, hehe.

Andreas Magnusson, Supporter
Om vi fortsätter där förra frågans svar slutade så anser jag att det man bör prioritera är en, helst två, erfarna backar eller i vart fall några som varit med ett tag. På så sätt kan man på ett bra sätt komplettera befintliga backar.

Sedan skadar det ju inte heller att dessa värvningar bli av typen ”profil”-värvningar. Något som ger en ”snackis” på stan och lockar mer publik till Sunnerbohov. Jag tänker på Pasco/Håkansson/Kelly-typen. Årets silly season har inte riktigt levererat det, även om man har många bra spelare som säkert kommer stå sig bra i konkurrensen med de andra lagen. Nu är det återigen ekonomin som sätter ramarna och att det är svårare på div1-nivå att locka mer meriterade (HA-)spelare.

När det gäller drömvärvningar så är det svårt att hitta något alternativ som inte redan är kontrakterat så här sent i silly season, därför så tycker jag det vore bra om man kunde behålla Henrik Eriksson (nr 1 i poängligan förra säsongen) och Hampus Gustafsson (nr 3 i poängligan förra säsongen). Troligtvis går de tyvärr ockå bort p.g.a att det blir för dyrt helt enkelt.

Christoffer Bergman, Styrelsen Troja
Sportgruppsfråga, dock killar som passar in, tar ansvar, jobbar på o aldrig ger upp.

Mattias Åkesson, Spelare
En till rutinerad back tror jag behövs. Drömvärvning? Pavel Datsyuk.

Mattias Danielsson, skribent Svenskafans
En backklippa önskar jag som sagt och sedan skulle den bästa forwardsvärvningen enligt mig vara en frisk Bagarn, hoppas verkligen att vi får se honom på isen igen i Trojas röda dress! När vi ändå pratar lagbygget så måste jag också nämna att jag är fantastiskt glad över att det fortsatt finns en stark ryggrad av egna produkter, det ska vi Trojasupportrar vara väldigt stolta över! Jag tror också det är en förutsättning för framgång att ha Ljungbygrabbar i laget med glödande Trojahjärta!

5.) Avslutningvis, vad är en realistisk målsättning? Har man ett tillräckligt bra lag för att gå hela vägen eller kommer en sådan hög målsättning endast innebära besvikelse?

Jerry Andersson, Legend
Att bli top fyra inledningsvis är realistiskt. Att gå upp blir tufft då det finns fyra, fem andra starka kandidater med rutin osv. Om jag förstått saken rätt så är målet att nå HA omgående och det får vi hoppas de klarar utav. Jag har dock reservation för om de flesta i ledningen har insikt i svårighetsgraden såväl i ettan som HA idag, så som det utvecklats sista tre, fyra åren, tror inte det tyvärr, men tiden ger erfarenheter åt dem. De förvärv som gjorts nu ska utgöra grunden i HA 2015/16 och det blir en utmaning för alla.
Att bli besviken om målen inte nås är naturligt, gäller att lära sig hantera den biten och det gäller mest ledningen, de aktiva är bättre på detta som regel. Jag hoppas att man når fram med arenan och att timingen är den rätta för att komma tillbaka, dock ska man ha klart för sig att resan är tuff. Att komma tillbaka och inte blanda sig i top 7 striden i HA innebär ett hårt bakslag. Vill Ljungby, sponsorer m f så måste man inse att det kostar mer än vad det gjort senaste två åren och skapa förutsättningar för sporten att i lugn och ro ta de beslut som krävs. För fem år sen hade jag som sportchef mer än 51% av mandatet att avgöra olika beslut men efter det successivt mindre och mindre, därav div ett igen. Bästa nyförvärvet totalt sett tror jag är i styrelsen där Per Wass blev vald!

Fredrik Skog, Troja-TV
Risken är att många tror att det blir 22 raka vinster i div 1. Så kommer det inte bli. Kommer bli många jobbiga och tuffa matcher och man får nog ge laget tid att spela ihop sig. Till Allettan bör laget kunna ta sig men det kommer bli väldigt tufft. Alla lagen kommer älska att slå Troja. Jämför gärna hur jobbigt Djurgården hade det i HockeyAllsvenskan.

August Eliesson, Ordförande Trojasupport
Självklart att ta steget upp direkt igen. Inget snack om saken om den målsättningen. Har man varit i Allsvenskan i 6 raka säsonger och trillar ut så måste målsättningen vara att ta sig tillbaka snabbast möjligt. Nu har vi dessutom en guldchans också när SHL o HA ska bli mer lag, och fyra lag går upp. Jag tror vi klarar det, och det känns som vi har tillräckligt bra trupp. Vi ses till hösten, Trojaner!

Andreas Magnusson, Supporter
Jag tror att får man in två backar till samt kanske en meriterad forward så har man helt klart chansen att gå hela vägen till HA (även om det ändå blir tufft). Skulle dessa värvningar (främst backarna) utebli så tror jag ändå att man i alla fall går vidare från grundspelet till AllEttan Södra, men faller därefter bort i PlayOff inför kvalserien. Att ha en hög målsättning är enligt mig en förutsättning för att kunna gå hela vägen till HA, men samtidigt bör man vara ödmjuk inför uppgiften för att ge allt i varje match och inse att det är många bra lag som slåss om samma sak. Med ett bra lag och en förhoppningsvis trogen publik så tror jag det är möjligt. Väl mött i höst!

Christoffer Bergman, Styrelsen Troja
Vi har tidigare haft målsättningar som varit för höga med tanke på de resurser vi har haft och jobba med. Vi är ganska bortskämda med resultaten i Ljungby vilket kan påverka negativt. Vi hade förra året en trupp som var 100% dyrare än den i år och ändå fick vi slåss i kvalet, det visar att detta inte på långa vägar kommer bli en walk in the park men jag vet att denna säsong kommer att bli riktigt rolig.

Mattias Åkesson, Spelare
Svåra frågor att svara på nu utan man har sett någon på is, men mitt mål är i alla fall att gå upp med Troja till allsvenska och det tror och hoppas jag vi gör.

Mattias Danielsson, skribent Svenskafans
Enligt min mening är det jättesvårt att säga innan man sett spelarna in action. Jag tror dock detta är ett lag som kommer bli bättre ju längre säsongen går. Det är många unga spelare i laget som har stor potential att utvecklas under säsongen. Om de går i rätt riktning så tror jag absolut att detta lag är ett av de bästa division.1-lagen och det räcker ju långt denna säsong när minst två division.1-lag tar steget upp i allsvenskan! Här vill jag även nämna Trojasupport. Det är inte många klubbar i ettan som har så stark hejarklack som Troja. Jag hoppas att vi får se samma fina takter på läktaren nu i division 1, det ökar chanserna ytterligare för att det ska bli en trevlig vår 2015!


1 kommentar

    • Vedis on 12 juli, 2014 at 12:05
    • Svara

    Verkar som dom flesta tror och hoppas på att vi går upp direkt.
    Klarar vi oss till allettan, tycker jag det är förbannat bra gjort. Allt därefter är bara bonus. Jag tycker hela serien har väldigt bra lag där alla i princip kan gå till allettan.

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud