Historialektion: Troja del 2!


I historialektionen om Troja del två tar vi oss igenom glansdagarna mellan år 1980 till 2000. Ny hall, kval till dåvarande Elitserien och storstjärnor präglade under den tiden klubben. Något gav stora bakslag under 2000-talet när tiden sprang ikapp klubben än en gång och man återigen fick se motståndarna moderniseras. Men den delen hoppar vi idag!

 

1979 hade man tagit sig tillbaka till andradivisionen igen efter en snabb visit i tvåan (dåvarande tredje divisionen) och man fick inledde det nya årtiondet, 80-talet, med krav att spara in pengar. Men trots det gick man mot ljusa resultat.

1981 börjades Sunnerbohov byggas till stadens stora glädje! För första gången i klubbens historia skulle man få ”riktig” ishall! Bygget tvingade dock föreningen att spela sina hemmamatcher på försäsongen i Diö som även dem hade ny hall.

Men den 8 oktober 1981 var det premiär! Inför hela 2660 personer vann Troja med 6-5 över HV71 efter en stark vändning i tredje.

Som sagt så var kraven på sparsamhet stor i Ljungby och Troja hade inte de ekonomiska musklerna att satsa på samma viss som många av konkurrenterna. Till exempel HV71 och Rögle. Men man kunde ändå konkurrera med de bästa tack vare den oerhört bredda och starka ungdomssektionen som man byggde upp under 60 och 70-talet!

Man fick bland annat se spelare som Roger Johansson, Stefan ”8:an” Nilsson och Pelle Lundbergh ta stora kliv i A-truppen och ledde föreningen 1985 till sin första kvalserie mot Elitserien. Man kom två i den kvalserien och var till och med ett antal minuter i den sista omgången etta, men tyvärr för Troja så var det bara ett lag som fick ta klivet upp på den tiden.

Värt att nämna från de åren är att Troja ”spetsvärvade” leksingen Per-Anre ”Pirro” Alexandersson som har den storslagna meriten att 1974 blivit den första svensken att draftas när han valdes som 49 i den tredje rundan av Toronto Maple Leafs!

Våren 1985 snittade man dessutom hela 2600 personer per match! Snack om hockeyfeber!

När 1990-talet kom lämnade Jerry Andersson över tränaruppdraget till den mytomspunna Håkan Nygren och koncentrerade sig istället på sportchefsuppdraget och juniorverksamheten.

Inom föreningen så talade man mycket om att den ”röda tråden” skulle följas, det vill säga att man skulle ha kontinuitet och ständigt ha en stor andel egna produkter från Ljungby i matchtruppen.

En linje som blev minst sagt lyckosam! 1992 inledde man en sju år lång svit med kvalseriespel mot Elitserien! Vid två av dessa tillfällena blev man återigen tvåa, och än en gång var det bara ett lag som gick upp enligt bestämmelserna.

För att ge det lite perspektiv så här i efterhand så kan man säga att Troja under åren 92 till 99 var bland de 16 bästa ishockeylagen i Sverige! Men ödet vill inte ge med sig åt Troja fördel och Troja och Ljungby är därför tyvärr den enda av de tre stora Kronobergsorterna som inte haft ett elitlag i ishockey. Tingsryd har ju som bekant testat på spel i högsta ligan och Växjö har fått göra det under så väl Lakers och Österns tidsepoker.

Men för att avsluta med något positivt så finns det två minnesvärda saker att ta med sig från 90-talet, förutom de största framgångarna i klubbens historia. Man spetsvärvade än en gång. Denna gången med den tjeckiska OS-spelaren Leo Gudas och den amerikanska målvakten Chris Rogles. Rogles som enligt historierna ska ha sagt ”Fin träningsrink. Men var är den stora hallen” när han för första gången fick åtnjuta Sunnerbohovs is.

En mycket speciell match spelades dessutom i kvalserien 1997. Den 13 april mötte man Södertälje SK på bortaplan och till den matchen uppges hela 2000 (!) av publikantalets 7000 tagit sig upp från Ljungby! Södertälje vann med 4-1 trots att Troja lyckats ta ledningen, och enligt historier jag hört på Sunnerbohovs läktare så här i efterhand så ska speakern uppe i Scaniarinken i periodpausen fått be Troja-fansen, som höll igång oavbrutet, att vara lite tystare.

Det är 17 år sedan nu. Och minst lika mycket har hänt under dessa åren på 2000-talet, både roliga och tråkiga, men jag antar att ni har bättre koll på de historierna, så de kan jag vänta några år till med innan jag skriver om dem.

En sak är klar i alla fall, vi har en lång och fin historia att vara stolta över och att kolla på hockey har egentligen inte blivit ett dugg tråkigare för det är fortfarande samma saker vi drömmer om!


3 kommentarer

  • Vedis on 19 juli, 2014 at 02:28
  • Svara

  Jag har för mig att Troja under 90-talet, var i kvalserien till nuvarande SHL 7år på rad. Sammanlagt har vi kvalat 8 gånger till SHL.

  1. Rätt. Jag missade åren 98 och 99.

  • Trojamatte on 21 juli, 2014 at 17:34
  • Svara

  SSK ledde med 4-0 efter två perioder, Mattsson reducerade till 4-1 i tredje perioden men någon spänning blev det aldrig tyvärr. Matchen fördröjdes ngt då Trojafans stod upp på sittplats jämte Trojas ståplats vilket inte gillades, bland annat jag själv. Trots förlusten var det bara en klack i hallen, Trojas. Troja spelade långt under sin normala kapacitet denna match, framförallt gjorde Trojas amerikanska målvakt en av sina sämsta matcher för säsongen. Han spelade bland annat ut pucken till en SSK-spelare som tackade och la trissan i öppet mål. Efter matchen haglade flaskor fram och tillbaka mellan firande SSK-supportrar på isen och Trojas supportrar på läktaren.

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud