Plats 4: Kristianstad


wildkings

Plats 4: Kristianstad

Tredje placeringen på raken där det är ett Skånelag som ska bedömas! Men Kristianstad, som är nästa lag på listan, känns både ett och två stå vassare än utmanarna Pantern och Helsingborg. Den absolut största skillnaden är att KIK, som Kristianstad förkortas, har spelare som varit med förr. KIKs spelare är äldre och mer etablerade än förre gående lag på listan. Och det är just det som skiljer de fyra topplagen från de övriga i serien!

Kristianstad har relativt bra målvakter, en mycket stabil backlinje med flera etablerade tvåvägsbackar, en spetsig forwardssida och en stark klubbanknytning bland spelarna. Bara på den talangen kommer man långt i division.1, men samtidigt saknar man två saker som är av en oerhörd tyngd! Man har ingen rutinerad coach i båset och man har framförallt ingen hockeykulur.

Hockeykultur kanske många kan tycka är något skrytsamt som bara gamla avdankade klubbar skryter om, men nej. Hockeykultur ska inte underskattas, hockeykultur är något lokalerna, funktionärerna och föreningen andas och som sprider vinnarmentalitet. Jag tycker KIK saknar det, man saknar stadens stöd.

Men trots att man varit med länge så har aldrig KIK varit bättre än vad man är nu, vilket i sin tur kan betyda att det är nu man bygger sin hockeykultur!

På backsidan har man bland annat en norsk landslagsman i Villiam Ström, en riktig trotjänare med 14 raka säsong i klubben i Peter Rooth och en av seriens bästa backar i Fredrik Lindblom.

Detta fyller man på med en minst sagt bredd offensiv med massor med starka poängplockare från olika delar av division.1. För att nämna några har man bekanta namn som Beniot Doucet, Olle Liss, Emil Sandin och Simon Stark.

Flopprisken: Emil Sandin, FW

– Från en av Brynäs hetaste talanger till att bli petad i iskalla Almtuna på några år. En formkurva som pekar ständigt neråt. Motivationsbrist? Eller vad är det som gått snett för den kortväxta tekniska forwarden? Jag betvivlar att han kommer bli någon sensation i Hockeyettan.

Utropstecknet: Olle Liss, RW

– Han är redan etablerad i Ettan, men min magkänsla säger ändå att det känns som att han smugit lite under radarn för många. I år går han från att vara bra till att vara en stjärna! Var på provspel för Troja i HA redan ifjol.

Betygsförklaring (spelare)

1 – Oprövad / div.2-klass

2 – OK div.1-spelare

3 – Bra div.1-spelare

4. Stjärna i div.1

5. OK Allsvensk-spelare

 

Målvakter: 2,5/5

Fredrik Bergman: 2,5

Fredrik Weréen: 2

– I sin satsning mot HA tycks KIK glömt bort den viktigaste delen i ett lagbygge! Weréen har endast spelat div.2-hockey tidigare men få ändå anses som en OK back-up i en liga där de flesta inte överhuvudtaget bryr sig om att bränna krut på en back-up målvakt. Bergman har spenderat mesta delen av sin karriär i USA, men gjort två hyfsade säsonger i bottenlaget Borås som degraderades till div.2 ifjol. Men räcker det i ett lag som satsar mot HA? Det är ett stort frågetecken!

Backar: 3/5

Martin Backholm: 2,5

Jesper Ekengren: 1

Mikael Johansson: 1

Fredrik Lindblom: 4

Acke Ringström: 3

Peter Rooth: 3

Villiam Ström: 3,5

– En backlinje som verken består av ungtuppar eller gamla gubbar. De allra flesta är i sin allra bästa hockeyår! De har inga defensiva jättar eller någon offensiv ”Erik Karlsson” utan de flesta känns som mer eller mindre renodlade tvåvägsbackar. En som sticker ut är norska Villiam Ström, som har spelat några säsonger i den norska högstaligan och till och med varit ombytt för det norska landslaget! En annan som gör Kristianstads backsida lite extra uppseendeväckande är att nästintill samtliga är några ordentliga bjässar på över 190cm och 90kg!

Forwards: 4/5

Johan Andersson: 2

Axel Axelsson: 1

Benoit Docet: 3

Jakob Dreberg: 1

Fredrik Hansson: 3

Viktor Holmqvist: 2,5

Alexander Jönsson: 1

Mikael Larsson: 2

Christoper Lindholm: 3

Olle Liss: 3

Emil Sandin: 3

Simon Stark: 4

Dennis Svensson: 2

Seth Wikskal: 2

Anton Östman: 2

– I KIK finns många spelare som varit med och varit produktiva spelare i andra lag tidigare. Några i starkare lag/serier som Halmstad, Kristiandstad och Visby men en del från svagare lag som Falun och Nyköping. Man kan bilda två-tre forwardskedjor som håller bra eller toppklass i division.1. Men frågan är om det kan bli för många kockar i sopan och om en poängkung kan acceptera att ta en mer undanskymd roll?

Slutbetyg/Prognos 9,5/15

– Det syns tydligt att det finns fyra lag som är klart mycket starkare än övriga lag. Även om man något otippat blev bortslagna från Allettan ifjol så borde man var hyfsat självklara där i år. Först och främst tycker jag det är deras defensiv som imponerar, på forwardssidan saknar jag en eller två karaktärsspelare av toppklass likt Tingsryds Oscar Holst eller Trojas Mattias Nilsson.

 

Plats 1: –
Plats 2: –
Plats 3: –
Plats 4: Kristianstad
——————
Plats 5: Helsingborg
Plats 6: Pantern
Plats 7: Halmstad
——————
Plats 8: HC Dalen
Plats 9: Nybro Vikings
Plats 10: Varberg
Plats 11: Mörrum
Plats 12: Olofström


9 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Robin on 12 september, 2014 at 07:09
  • Svara

  Weréen är skadad står det nu och kommer inte kunna vara med.

  • Mattias on 12 september, 2014 at 09:27
  • Svara

  Bara undra hur du fick fram snittet 4/5 på forwards.. Eftersom det bara finns 1 spelare med 4 så borde snittet blir lägre, typ 2,5 eller?

  1. Jag går inte efter snittet i den bedömningen.

  • Mattias on 12 september, 2014 at 14:52
  • Svara

  Okej. Tycker bara att det var konstigt att det bara var en spelare som fick betyg 4 och sen fick hela forwards besättningen 4.Får man fråga vad du har gått efter? Inget negativt menat utan bara ren nyfikenhet.

  1. Helt enkelt övergripande sett till hela forwardssidan. De har inte så många 4:or och 5:or men det ovanligt många 3:or. Med andra ord ett jämnstarkt lag.

   Kanske är bättre med 4-5 treor än med 1-2 fyror :)

  • Stefan Johansson on 12 september, 2014 at 17:50
  • Svara

  Det är ju lika många tvåor som treor

  • Isak on 12 september, 2014 at 20:23
  • Svara

  När man klickar på Halmstad länken får man upp Dalen!
  Går detta att rätta till?

  1. Fixat! :)

  • Vedis on 13 september, 2014 at 12:01
  • Svara

  Du kan nog höja till 3/5 på målvakterna, nu när Joakim Strandberg kom in i stället för Weréen!

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud