De största utmanarna


Säsongen har dragit igång och jag har inför säsongen gått igenom samtliga lag som är hemhörande i Trojas serie, Hockeyettan Södra. Och där har ni fått veta att jag anser att Tingsryd, Kallinge/Ronneby och Kristianstad är Trojas främsta utmanare.

Alla vi supportrar, ledare, spelare och experter är tämligen överrens om att Troja borde vara ett lag för topp 4:a och spel i Allettan. Men om man tar sig till Allettan kommer man ställas mot nya lag. Man kommer spela mot de fyra bästa från Hockeyettan Västra, plus de fyra bästa från söderserien.

Och tar man sig vidare därifrån kommer man antagligen få möta lag även från Öst och Nord-serien också. Så därför tänkte jag idag även ta en snabbare genomgång av de starkaste konkurrenterna från övriga Hockeyettan!

Vi börjar med Väst-serien, eftersom den är de första hindret på vägen.

I Hockeyettan Västra spelar följande lag.
Borlänge HF
Forshaga IF
Grästorps IK
IFK Arboga IK
Kumla HC Black Bulls (Tränas av Gunnar Leidborg)
Lindlövens IF
Mariestad BoIS HC
Skövde IK
Surahammars IF
Tranås AIF IF
Vimmerby HC
Västerviks IK

Bara genom att snabbt skumma igenom namnen på lagen så inser man att det är en svagare serie än Trojas söder-serie. Men ändå finns det en del starka kandidater som kommer kunna utmana toppen även i Allettan.

Ett lag som känns väldigt självklara i Allettan från den Västra divisionen är Vimmerby som varit ett stabilt Allettan-lag i många år nu och dessutom får en enklare resa dit i år när Vita Hästen inte finns kvar. Förutom Vimmerby så finns det Mariestad och offensivt starka Skövde som känns som klara kandidater för topp 4:a.

Den sista platsen till allettan är relativt öppen. Men IFK Arboga har ett intressant lag med rutinerade pjäser som Christofer Nordgren, Fredrik Orrsten och Kory Baker. Men om det räcker är jag tveksam till, spetsigt men tunt.

Som sagt, en del starka kandidater, men de är samtliga inte i närheten av den nivån som TAIF, KRIF, Troja och Kristianstad erhåller. Samma sak gäller den Östra divisionen som innehåller en del intressanta lag som Visby/Roma, Huddinge och Åker/Strängnäs som brukar kunna rubba topplagen i play-off men som inte har tillräckligt med resurser för att kunna utmana om en plats till Hockeyallsvenskan.

Det är faktiskt i den erkänt svaga nordserien som vi hittar de två kanske starkaste kandidaterna till ett avancemang i framförallt Sundsvall, men även i Piteå.

Men nu till inläggets ursprungliga syfte! Att lista de fe, största hoten utanför Hockeyettan Södra till att knipa en plats till 2015 års kvalserie!

1. Sundsvall Hockey

– Man må spela i den minst konkurrensmässiga serien, men det har inte stoppat Sundsvall från att värva ihop hela division.1s namnstarkaste lag. Eller vad sägs som SHL-meriterade Magnus Åkerlund i mål och de minst lika rutinerade backarna Tommy Enström (bror till NHL-spelaren Tobias), Mats Hansson (190 SHL och 290 HA-matcher), Fredrik Mannström (340 HA-matcher) och offensivt skickliga Eric Moe (180 SHL och 150 HA-matcher).

Offensivt är man inte sämre utan har etablerade namn som Victor Hertzberg, Markus Kinisjärvi, Christoffer Kjærgaard, Matthias Sundberg och Matthias Månsson.

De hade ett bra lag redan ifjol, men föll då på målsnöret i Play-off mot KRIF. De är ännu bättre i år och är enligt mig, tillsammans med TAIF den hetaste kandidaten på att nå HA!

2. Vimmerby

– Inte alls i samma klass som Sundsvall, TAIF, KRIF och Troja pappermässigt, men likväl ett bra lag som kan utmana och med all sannolikhet slå ut någon av favoriterna i Play-off.

Laget har spelare som varit med rätt bra tag på den här nivån, men få som spelat högre upp i seriesystemet. De har dock varit självskrivna i Allettan under ett antal år och lär vara det i år igen.

3. Visby/Roma

– Det är nu det börja märkas att det inte finns så många starka lag utanför Hockeyettan Södra. Då Visby/Roma, som är ett självklart topplag i Öster, med stor sannolikhet skulle haft det svårt att konkurrera om en Topp4:a plats i Söderserien.

Man har precis som Vimmerby flera spelare som varit med i Ettan och Visby under flera år och därmed är etablerade i serien. Att man aldrig spetsar vid spelarförluster är också en av anledningarna till att man aldrig nått längre än Play-off.

Ett tecken på detta är att Jens Holmström som var halvmedioker i TAIF ifjol, nu förväntas ta en nyckelroll.

4. Skövde

– En klubb som tagit sig till Allettan men inte vidare till Play-off på många, många år. Dessutom haft en del ekonomiska bekymmer. Men i år har man gjort en intressant satsning när man värvat hem trollgubben Mikael Persson-Riis från Norrland igen och spetsat med ännu mer offensiv kraft i Emil Alengård, Adam Rundqvist och intressanta HV-junioren Max Örnskog!

Men det är inte bara offensiv kraft man har, förutom att man knep Kristianstads målvakt från Pierre Svensson så har man lockat till sig BIK Karlskogas junorback Anton Karlsson, som spelade med Nyköping ifjol, och Vimmerbys Henrik Tång. Och då finns redan rutinerade Erik Rosén i truppen.

5. Piteå

Inte de bästa laget på pappret. Och kanske inte heller på isen. Men man har ”turen” att spela i en svagare serie och är därmed tämligen ohotade från att ta sig vidare till Allettan, och även där borde man utan några större bekymmer kunna spela sig vidare ifrån.

Man har tappat mycket spelare efter de två senaste succésäsongerna, men man är kända för att spela typisk och lurig ”norrlandshockey” vilket mycket väl kan ge dem en plats i kvalserien i år igen! För tredje gången i rad!

Bubblare: Åker/Strängnäs, Mariestad

 


Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud