Därför webbsänds inte matcherna


Många har ställt sig frågande till varför Troja inte sänder sina hemmamatcher över webben. Något man gjorde till en början av säsongen, men sen slutade ganska plötsligt med.

Senaste matchen som webbsändes var matchen mot Dalen som Smålänningen agerade aktör och sände gratis för sina prenumeranter.

Men sen dess har det varit tomt, trots att Smålänningen från början avsåg att sända flera match. Och frågan är om det kommer bli några fler webbsändningar på ett tag framöver.

Jag har kontaktat styrelsen om frågan och fått en förklaring till varför man inte sänder.

Förklaringen jag fick var den att man inte fått ihop tillräckligt med tittare i de matcher man sålt för att aktörerna som producera sändningarna ska vara intresserade av att sända.

Allt hänger på bortalagens supportrar och de har uppenbarligen inget intresse av att köpa.

Därför har man för tillfället lagt ner försöken att webbsända hemmamatcherna.

En ganska så logisk förklaring kan jag tycka. Det kostar att sända matcherna, både i energi och pengar, och om förtjänsten inte är större så är det kanske inte värt att sända.

Dock synd att detta ska gå ut över alla Trojasupportrar som bor på långvägar från Ljungby. Jag vet att det finns en hel del i Malmö, Norrköping, Göteborg, Örebro, Halmstad, Markaryd och så vidare.

Och lite konstigt är det att man klarar av att sända samtliga matcher från U16, J18 och J20 via LiveArena när man inte kan dra tillräckligt med A-laget. Men förvisso, om jag förstått det rätt, så får man bidrag/uppmaning från Hockeyförbundet angående detta.

Nu har ni iallafall anledningen klar för er. Jag hoppas att jag, via bloggen, kan fylla lite av detta tomrum för alla er som det påverkar.


11 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Markus! on 7 november, 2014 at 09:19
  • Svara

  Skitbra!! Då vet folket vart de ska ta vägen när det är match.

   • Röda bär on 7 november, 2014 at 17:18
   • Svara

   Skitdåligt!! Då har jag ingen möjlighet att ”på riktigt” följa Troja över en webbsändning i veckorna.

   Det finns folk som har jobb förstår du, barn, familj och ett socialt liv utanför hockeyn. Då är det inte bara att sätta sig i en bil och köra i 2,5 timme/22 mil från Göteborg. Dessutom kostar det stora pengar att göra det (du kan ju räkna efter själv vad skulle kosta per hemmamatch. Du kanske har ekonomi för att köra så långt till alla hemmamatcher. Jag har det inte).

   Sedan har ju det här ”snålhetsargumentet” kommit upp flera gånger. Då vill jag upplysa alla som kör med det att jag varit på 3 bortamatcher redan; Halmstad, Varberg och Kristianstad samt planerar att åka och titta på Dalen 23 nov. Hur många bortamatcher har ni varit och kollat på som klagar på snålhet? Inte många med tanke på storleken på bortaklacken under de 3 bortamatcher jag varit på. Dessutom är det många med mig som bor för långt ifrån för att det skall vara praktiskt eller ekonomiskt möjligt att gå på Trojas hemmamatcher i någon större utsträckning. Bor man i eller nära Ljungby finns inga eller få argument för att inte gå till hallen. Hoppas Troja spelar någon match framöver på en lördag så att man för sista gången får gå på en hemmamatch i gamla Sunnerbohov innan renoveringen.

  • Oskar on 7 november, 2014 at 12:51
  • Svara

  Dock kanske man borde tänka lite på att det kostar att göra reklam för sitt lag och då kanske man får lägga en liten krona på att höja intresset för laget.

   • Oskar on 7 november, 2014 at 12:52
   • Svara

   För ex Helsingborg, Varberg och Mörrum har nog inte mer tittare än vad vi har. Ta in billigare aktörer så har vi säkert hittat en lösning för jag kan verkligen inte se framför mig att ex Helsingborg skulle köra online om inte de tjänade något på det.

    • Röda bär on 7 november, 2014 at 19:25
    • Svara

    Att det skulle kosta för mycket att webbsända i förhållande till vad man får håller inte av flera anledningar:

    1. Flera andra lag i div1 med betydligt mindre publik klarar ju det. Dessutom är det ju en form av marknadsföring för att synas och på sikt få fler att komma till hallen. Har man dessa tankar eller ser man det enbart kortsiktigt som en (onödig) kostnad?
    2. Man säger från Trojahåll att det är avgörande att bortapubliken köper? Är det här något man har koll på genom kundundersökningar eller något som man antar är så? Jag misstänker istället att de flesta som köper är Trojaner som bor långt bort (vilket också kan visa på misslyckande att marknadsföra webbsändningarna mot bortapubliken). Om nu de flesta andra lagen i samma serie har webbsändningar trots att de inte har så mycket publik så stärker det mig i tron att mestadels hemmapubliken ser webbsändningar. Samtidigt så borde Trojas matcher dra bra med bortapublik av den enkla anledning att Troja är ett topplag i sin serie och därmed skapa mera intresse. Något stämmer inte här…
    3. Kostnaden för det tekniska borde vara minimalt med tanke på sjunkande priser generellt på webbpublicerat. I annat fall får man se efter en annan leverantör.
    4. Kostnaden för kommentatorer borde vara den största kostnaden, men varför då inte ta bort dem helt så att vi i alla fall får en sändning att ta del av alls? Jag tror de flesta skulle se det framför helt indragna webbsändningar.
    5. Man säger att efterfrågan är liten, men då är min fråga vad man gjort för att marknadsföra att webbsändningar finns? Genom den teknikmässigt svaga hemsidan som Troja har så förstår jag att man inte lyckas.
    6. Det krävs ett långsiktigt tänk och tid att bygga upp ett publikintresse. Att då en säsong innan man får en ny arena helt skippa webbsändningar visar på ett kortsiktigt tänk som gör mig väldigt förvånad. Tror man att folk automatiskt kommer att komma till den nya arenan bara för att den är ny o även fortsätta att ha bra publiksiffror under säsongen?
    7. Om man nästa år fortsätter i div1 kommer man ändå inte sända sina matcher? Hur skall man då på sikt öka publikintresset när i princip alla större lagen i div1 kontinuerligt sänder sina matcher?

    Elias, du får gärna ta dessa 7 punkter som replik på det svar du fått från Troja. Kan vara intressant att höra vad de svarar.

     • Isak on 8 november, 2014 at 22:10
     • Svara

     Klockrent och bra skrivet!
     Snålheten bedrar.

  • Göran on 7 november, 2014 at 15:52
  • Svara

  Precis! Och för dem som tycker att man skall gå på matcherna i stället så är det ju inte så smidigt om man har 20 mil till Ljungby…. för det finns väl ingen som sitter och ser en halvtaskig websändning om man bor i Ljungby hoppas jag? Och som sagt, de andra (mindre) klubbarna sänder ju?

   • Röda bär on 7 november, 2014 at 19:25
   • Svara

   Word!

    • Göran on 8 november, 2014 at 01:09
    • Svara

    Vaddå Word? En websändning kan väl aldrig konkurrera med att kolla live? vi snackar ju inte SHL?

     • Röda bär on 8 november, 2014 at 12:36
     • Svara

     Göran: Vi tar det på svenska :-); ”Precis” alternativt ”Jag håller med allt du skriver!”

  • Lindbacken on 7 november, 2014 at 17:29
  • Svara

  Håller med om att webbsändningar borde sändas borde kunna ses som sponsring till Troja,,har själv c.a 9 mil enkel väg så det tar emot ibland men åker så ofta jag kan.Har ockå tänkt åka på Dalen matchen 23/ 11

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud