Storhetstiden


Till en början med så har jag fått lite förslag på vilka det är som visar sig på bilderna igår dagens inlägg.

Bild 1 är som sagt Mikael Johansson (back) det vet jag då namnet är nedskrivet på baksidan av fotografiet.

Bild 2 har av uppmärksamma läsare uppmärksammats att de inte kan vara taget 1994, som de andra fotona, utan att de måste vara minst 10 år äldre. Från början av 80-talet någon gång. Det är dock fastställt att spelaren på bilden föreställer stormålvakten Per ”Pelle” Lundberg.

Bild 3 är förslaget att de föreställer centern och f.d assisterande tränare Torbjörn Persson.

Bild 4 är vi skapligt överrens om att de är Viktor Rydh.

Och på bild nummer 5 har jag fått förslag om att de antagligen är ingen mindre än Kenneth Lindqvist. (Vars gamla handskar från ungefär samma tidsperiod jag är ägare av).

Men hur gick det egentligen för Troja under dessa glansdagarna på 80 och 90-talet? Jag har varit inne på www.svenskhockey.com/tabellerna.html och kollat igenom de gamla tabellerna för Division.1 Södra åren 1975-1999.

Under dessa 24 år var Troja en medlem av landets nästhögsta serie i 23 år. Enda undantaget är 1977 då man som bekant hade åkt ut och istället ersatts av Växjö. Men redan året efter var ordningen återställd och Troja var tillbaka och Växjö nerskickade (där fick de stanna tills 2000-talet).

Troja gick till Play-off mot Kvalserien mot Elitserien för första gången 1980 då man efter en tredje placering i grundserien (bakom Bäcken och Karlskrona) ställdes mot Bofors i Play-Off 1. Bofors vann första mötet uppe i Karlskoga med 4-6, men mötet efter i Ljungby tog Troja revansch inför 1964 personer och vann med 7-2. Glädjen blev dock kortvarig och i den avgörande matchen, som även den spelades i Ljungby, vann Bofors med förkrossade 2-11 inför 2100 betalande.

Redan året efter fick man dock revansch på Bofors då man än en gång via en tredje plats i ligan (efter HV71 och Tingsryd) tog sig till Play-off 1. Denna gången vann dock Troja möterna och gick vidare till Play-Off 2 där man ställdes mot Hammarby. Och där tog sagan slut för den gången.

Troja tog sig vidare till Play-off 2 (via en andra plats i ligan) även året efter det, men det var inte förrän 1984 som man tog sig hela vägen fram till den sista avgörande Play-off-serien, Play-Off 3.

1984 hade man gjort om seriesystemet och Troja vann grundserien och gick tillsammans med HV71 vidare till den nybildade Allsvenskan. Där Troja kom femma och därmed skulle få spela Play-off-hockey än en gång i kampen att nå kvalserien. Man vann Play-off 2 och tog sig vidare till de tredje. Där blev de förlust emot Västerås.

1985 är dock de gyllene året! Troja kommer tvåa i grundserien och går vidare till Allsvenskan, och även där kommer man tvåa efter MoDo. Vilket innebär att MoDo och Troja ska spela en Allsvensk Final i bäst av tre matcher där vinnaren går direkt upp i Elitserien. MoDo vinner samtliga tre matcherna med siffrorna 4-7, 2-5, 4-6. Intressant är dock att match två, som spelades i Ljungby, drog hela 3755 personer!

Troja når sedan Play-off både 87 och 91 utan att nå Allsvenskan. Utan gör det via fortsättningsserien. Men det blir aldrig någon vidare framgångsrik historia.

1992 når man dock återigen Allsvenskan och når även Play-off. Men åker ut i Play-off 2 mot Örebro.

Sen börjar Trojas storhetstid på riktigt! 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998 och 1999 når man samtliga år kvalserien mot Elitserien. Förutom åren 1997 och 1998 så når man den i samtliga fall genom Play-Off-spel, men 97 och 98 vinner man Allsvenskan och går direkt vidare till Kvalserien.

Närmast att verkligen nå Elitserien var man 1993, 1996 och 1997. 1993 var man endast 1 pinne ifrån Björklöven när serien summerades. Ett Björklöven man dessutom möte i sista matchen och med bättre målskillnad. Så ett oavgjort resultat hade räckt!

Även 1996 var man endast 1 poäng ifrån att nå Elitserien. Och man möte ett avhängt Rögle i sista matchen. En vinst och man hade slutat före Brynäs, men nu spelade man istället 5-5 och chansen gick förlorad.

Och tro inte att oturen slutar grina oss i ansiktet där. Utan året efter, 1997, är Troja en än gång endast en vinst från Elitserien. En vinst i sista matchen. Troja har 11 poäng, Södertälje har 12 poäng. De möts i sista omgången. Men Trojas nerver höll inte och Troja föll med 1-4.

Men ett facit på 8 kvalserier, varav 7 på raken, och 12 play-off-spel på 24 år anser jag ändå är väldigt starkt av en klubb som Troja! Och det är en historia vi ska vara stolta över och jobba så in i banne mig hårt för att en dag i framtiden få återskapa!… och kanske med ett ännu lyckligare slut denna gång. Skam den som ger sig!


12 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • putte on 16 december, 2014 at 07:31
  • Svara

  Mycket bra summering av Trojas gyllene år Elias. Hoppas du snart får skriva om ett par nyförvärv som kanske kan hjälpa Troja till HA så dom kan skapa nya gyllene år.

 1. Putte jag har sagt att inte Troja har råd med ett par nyförvärv men en center hoppas jag Troja får in men fråga är vad dom ska hitta den centen som inte korstar så myccket

   • putte on 16 december, 2014 at 08:48
   • Svara

   Och jag har frågat dig förr hur du kännet till Trojas ekonomi så väl att du vet att dom inte har några pengar till nyförvärv. Jonas svara gärna på detta . Hoppas kan man ju göra det är fortfarande gratis.

   • putte on 16 december, 2014 at 09:46
   • Svara

   Jag blev lite nyfiken på Trojas ekonomi så jag har pratat med en som har lite insyn i Troja , Han säger att ekonomin kunde varit bättre men helt utan resurser står dom inte. Så kanske Jonas har dom pengar över till nyförvärv trots allt, sen får vi se om dom verkligen vill ta den kostnaden det kommer att kosta för att ta sig till HA . Jag hoppas detta

 2. jag har sagt innan att jag hoppas Troja köper en center jag tror att dom kommer upp till allsvenkan jag tror bara att en center behövs

   • putte on 16 december, 2014 at 10:00
   • Svara

   Jag säger inte i mot dig , det är fullt möjligt att det räcker med en center. Vi kan bara vänta och se vad dom tänker göra .

 3. jag tror att Troja snart köper en center för Pelle Svensson vet var han ska leta

   • putte on 16 december, 2014 at 10:56
   • Svara

   Litar på dig Jonas. Ha en god jul

  • Doris on 16 december, 2014 at 11:19
  • Svara

  Mycket trevlig läsning Elias!

  Tänk alla gånger under alla år man har slitits mellan hopp o förtvivlan.

  Men vilka hockeyfester det har varit och som laget i våra hjärtan faktiskt fortfarande ger oss :)

  Hoppas o tror att den nya fina Arenan ger oss verktyget att göra en ”ny” fantastisk resa :)

  STOLT TROJAN :)

  • T on 16 december, 2014 at 23:56
  • Svara

  Håller med Putte! Får verkligen hoppas att man börjar fundera på att plocka in en, eller ett par bra målskyttar om vi ska kunna klara av en ev. kvalserie.

  Enligt ganska säker källa vet jag att man planerade från början att spara lite slantar till att kunna spendera nu framåt allettan och kvalserien. Sen om man har gjort det lär vi nog märka, om det dyker upp några nya namn eller inte…

  Forza Troja!

 4. svar till t Troja har många målskyttar Oskar Norlöv är en sen har Troja Jonatahan Jonsson som den andra målskytten

   • putte on 18 december, 2014 at 10:06
   • Svara

   Oskar Norlöv 6 mål på 19 matcher det kallar jag inte en bra målskytt men där emot så gör han mycket assist.

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud