SHL-diskussionen: Vi är ryggraden


Den heta potatisen denna veckan har onekligen varit våran högsta liga, SHL, och de inflytelserika personer som sitter där och framför allt vilka beslut de tar eller vilka beslut de diskuterar att ta.

Att kritisera makthavare ligger ju onekligen i tiden i dessa politiskt oroliga tider. Men SHL har sedan de byte namn från Elitserien till SHL för snart två år sedan knappt klarat av att klubba igenom ett enda förslag utan att möta ett kraftfullt motstånd från ilskna hockeysupportrar ute i vårt avlånga land.

Tyvärr styr inte majoritetsbeslut längre, utan de som klubbar besluten kollar till vad som fyller deras fickor och passar deras intressen bäst.

Det är framförallt supportrana till de allsvenska (och neråt) klubbarna de försökt köra över. I rädsla för att få sin hus nedbrända har de dock fått backa i de mest drastiska förslagen så som ”wild card” och ”stängd liga” men de har ändå lyckats rätt bra med att grusa de sportsliga drömmarna för de halvstora och mindre klubbarna genom att försvåra uppflyttning och höjda krav.

Detta var som alla minns på tapeten redan i våras, men diskussionen har återigen blossat upp i och med att en podcast från Expressen släpptes innehållande en diskussion mellan Expressens Magnus Nyström och Linköpings avgående VD Mike Helber som handlar om SHLs framtida uppbyggnad. En podcast ni hittar här.

Och i och med detta har jag tänkt att diskutera mot Helbers förslag om en ”stängd liga” där endast storstäder med många företag får vara med (Almtuna, Helsingborg är självklara i denna liga). Men det finns en stor risk att jag mer glider över och slår ett slag för läktarkultur, då jag tycker SHLs ”modernisering” går hand i hand med döende läktarkultur vilket bevisligen har gått hand i hand med fallande publiksiffor.

Att många klubbar i Sverige idag har dålig ekonomi går inte att blunda för. Där håller jag med Helber. Men Helber tror att vi supportrar, eller kunder som han kallar oss, är dumma och inte förstår vad det är vi betala för.

Han och många med honom kollar alldeles för mycket och för blint på andra sidan Atlanten och den lyckosamma massindustri hockeyn och NHL har blivit där. Där borta må det hända att man kan hitta på ett namn över en natt och placera de i en större stad och att de fyller arenorna direkt.

Han nonchalerar dessutom vårat önskemål om spänning och dramatik och påstår att ”det är ett gubbigt sätt att se på ishockey”. Och hans motivering till att de ska vara så i Sverige är en än gång att de är så i NHL, och att de funkar där.

Men de har glömt bort en viktig parameter i den visionen. Sverige har inte samma kultur som USA, vi ser på saker olika. Helber säger att de inte går att skapa samma upplevelse i Sverige som i USA med ”kiss cams” och liknade för att vi inte ”vågar” släppa loss.

Vilket han förvisso kanske har rätt i. Men genom en stängd liga kommer han inte få fler att släppa loss och inte heller större möjligheter för honom och LHC att skapa ”upplevelser” utöver hockeymatchen.

Men än en gång är det nog snarare kulturen som gör att ”upplevelser” inte blir så väl mottagna här i Sverige eller i övriga Europa. I vår kultur är, utöver hockeyn, läktarkulturen en ”upplevelse” som är värd att betala för.

Helbers LHC som är en toppklubb i SHL med massvis med bra hockeyspelare, men har svikande publiksiffor. Och hans LHC är också en av de klubbar som motverkat läktarkultur mest. Medan några av våra starkaste föreningar som Djurgården (hockey) och Hammarby (fotboll) jobbar mycket med att bevara läktarkultur och också har den trognaste publiken.

Nej, man kan inte förlita sig enbart på en trogen ståplatspublik. Då de betalar minst och inte är någon vidare inkomstkälla. Det behövs starka sponsorer som sitter i logerna eller restaurangerna och betalar större summer för att erbjuda sina kunder, personal, sammarbetespartners en annorlunda och ”lyxigare” upplevelse än de är vana vid.

Men ska de verkligen prioriteras förre de vanliga supportrarna på de billigare platserna? Varför jobbar alla klubbar för att attrahera sponsorer med olika resturanger, loger, reklamplaster på de mest olämpliga ställena och ingen klubb för att skapa Sveriges eller världens mäktigaste inramning?

Det går inte att tvinga på oss, supportrar, den ”amerikanska modellen” vilket de försökt nu i ett antal år. Trots att publiken fortsätter att svika och är mer missnöjd än någonsin så fortsätter de trycka upp de i ansiktet på oss. Är det inte dags att byta taktik och arbeta fram den ”svenska modellen”?

Men för att göra det måste vi lösa kommunikationsproblemen. Vi diskuterar inte över gränserna. Helber, Loob och grabbarna diskuterar SHLs framtid uppe i logerna på översta plan i Saab Arena, Löfbergs Lila och Vida Arena med varandra.

Jag diskuterar SHL och hockey på en skitig ståplats i Sunnerbohov, Lindab Arena, Nelson Garden eller från någon av de mindre hockeystäderna men som inte innefattas i Helbers världsbild.

Jag tror inte riktigt vi förstår vad Helber o co. menar och jag tror inte Helber o co. har förståelse för vad vi vanliga supportar vill se. Att diskutera mer med varandra tror jag är lösningen, tillsammans med att vi slutar titta på vad som fungerar i andra ligor och istället fokuserar på vad som fungerar här.

En mer levande supporterkultur är en sak som jag tror höjer publiksnitten i Sverige. Men tror att biljettpriser långt över marknadsvärde också är ett bidragande orsak till de sjunkande siffrorna. Ja, man måste få in cash. Men genom att sänka priserna till normala nivåer och därmed få fullsatt höjer attraktionsvärdet för live-hockey vilket gör att man på sikt kan höja priserna och fortsatt fylla arenorna.

Idag höjer man priserna och förväntar sig att folk som inte gått tidigare helt plötsligt ska börja gå. Att dumpa priser/dela ut biljetter för att få fullsatt och atomsfär är en åtgärd jag vet man tagit till i NHL, b.la. Washington, tidigare med ett positivt utslag. (Ja, vissa saker kan man ta efter dem.)

Södertälje skulle lätt kunna dra 6000-8000 personer i en svensk högstaliga. Men Helber tvivlar på deras chanser att etalblera sig i ”hans nya SHL” på grund av att de saknar företagen. Alltså räknar han bara förtjänsten på sporten och inte publikutvecklingen och sportens intresse och ökat intresse för sporten i allmänhet. Det som faktiskt genererar de där marginal och framgångsbesökarna som de felaktigt enbart tror finns att hämta i logerna.

Men nog om supporterkultur nu och vidare till själva hans förslag att endast de stora städerna ska få spela i SHL. I en stängd liga.

Att ta bort strecken och stänga ligan kan jag inte förmå mig att se skulle öka intresset för klubbarna. Det känns omotiverat att lägga 200 per person eller 1000kr+ per familj för att se omgång 53 av 55 som inte gäller något.

Varför skulle ekonomin i klubbarna bli stabilare av en stängd liga? Jag förstår inte varför det är kvalserien det är fel på när degraderade klubbar får det svårt ekonomiskt. (I kvalserien om inte förr, så kom ju publiken.) Jag anser att det är klubbarna som haft för små marginaller, satsat tok på för fel (har man 3x så stor budget och åker ut så är nåt galet), är misskötta, förlitat sig för mycket på kommunen, satsat för kortsiktigt på arena och arenaavtal och så vidare.

Helber säger att det bara är i hockeyns värld man kan åka ur och tappa 50-60 miljoner i omsättning över en säsong. Men det stämmer inte, all idrott är så. Alla sporter har ned och uppflyttningssystem. Till och med de stora fotbollsligorna i Tyskland och England som omsätter långt mycket mer än SHL-klubbarna. Även musikbranschen, filmbranschen och festivalbranschen är sådan. En felsatsning där svider jävligt hårt i plånboken.

Man tjatar mycket om ”upplevelser”, borde man då inte kunna ta med sig dessa ”upplevelser” ner i HA och därmed öka sin omsättning och slippa sparka personal. Nej, istället sparkar man och öser allt på spelarbudgeten. Eller så har man satsat så huvudlöst i SHL i flera år att man istället tar med sig ett stort skuldberg ner i HA och därmed faller.

Så än en gång. Det är inte själva upp och nedflyttningen det är fel på, utan på hur klubbarna sköter sin ekonomi. Alla klubbar borde budgetera och skapa tillräckliga marginaler för klara av att åka ur.

Hade klubbarna inte tagit med sig skulderna ner så hade de haft alla möjligheter i världen att snabbt ta sig upp igen. Stora städer och klubbar ska inte behöva någon gratis chans för att ta steget upp, de ska på sikt klara av att göra det utan utomstående hjälp av SHL eller förbundet. Gör de inte det så är de faktiskt mindre mogna för högsta serien, än de som Helber nu vill stänga ute från den samma.

Jag har inte riktigt koll på vilka länder som kör stängda ligor, men jag vet att Finland, Storbritannien och Ryssland kör liknade system som de Helber förespråkar. Inget av dem är särskilt lyckade.

Finland må ha en ganska stark högstaliga. Och de har ett ner och uppflyttningssystem. Men bredden på hockeyklubbar kan man verkligen klaga på, finska andraligan saknar helt seriösa kandidater på avancemang eller visioner. Den ligan är verkligen eftersatt.

I Ryssland har man KHL som även den är stängd och endast stora städer väljs in. Men KHL är en fantastisk flopp, som går ekonomiskt dåligt och saknar publikstöd på många håll. Ett bra exempel på att ”NHL-modellen” inte fungerar här, då vi lägger stor vikt i traditioner och att vi kan förknippa motståndaren med nåt.

Men de största problemet med Helbers argument för en stängd liga med storstäderna (eller större städer med mycket publik) är att han har glömt sin egen historia. Backar vi två decennier så hade knappast LHC nämnts i diskussionerna om förslaget låtit likadant.

Men idag så ses LHC och t.ex. Växjö som självklara i en stängd SHL. För två-tre decennier sen fanns dem inte på hockeykartan. Men de har gjort en resa och skapat sig själva ett starkt publikstöd och ”hockeykultur”. Men utan vårt seriesystem, så hade deras resa inte varit möjlig.

Därför är en stängd SHL, att omöjliggöra alla framtida ”popklubbar”. En stängd SHL och inga fler LHC, Växjö, Örebro, KHK eller Vita Hästen.

Självklart måste vi arbeta för ett seriesystem som är bäst för alla. Ett som är ekonomiskt hållbart men som samtidigt låter småklubbarna drömma. Även om de kanske inte kommer kunna etablera sig särskilt bra så måste de få drömma om en plats. Det är den drömmen som för Rögle framåt år efter år.

Helber drar mobbing-paralleller när han pratar om kvalserien. Att det inte är kul för de som åker ut, och han påstår nästan indirekt att vi gottar oss mer i att spela ut SHL-klubbarna än vi gläds åt de lag som tar sig upp. Mycket konstigt sett att se på saken. Helber kan omöjligt sett Leksands Bergströms tårar vid deras avancemang. Drömmen om SHL betyder otroligt mycket för så många!

Jag vill citera Magnus Nyström: I hockeyn och sportens värld så vinner man eller förlorar man. Helbers värld är en hockeyvärld utan förlorare. Han är en idealist, men ingen realist.

Folket vill se vinnare och förlorare.

Jag anser att de bästa systemet är ett system där det är lätt att åka ur men lika lätt att gå upp. Alltså att lag 14 i SHL byter plats med lag 1 i HA direkt. Och att lag 12-13 kvalar i bäst av 7 matcher mot 2:an och 3:an i HA. Där 3:an utses via Play-off-spel (för att behålla många streck och bibehålla spänningen).

Slutligen, så finns det faktiskt saker jag håller med Helber om. Bland annat den så kallade fallskärmen (8 miljoner) som Djurgården fick betala ut till AIK när de tog deras plats. Det är klart att uppflyttat lag betalar den till de nedflyttade och inte att alla SHL-klubbar delar på kostnaden. Då de uppflyttade laget är garanterade att få tillbaka pengarna ifall av degradering och för att degraderat lag inte ska drabbas likahårt av bortfallen omsättning.

För mig är det viktigt att som trojan kunna drömma om SHL även om det får ses som en utopi i dagsläget. Det är viktigt för att jag ska orka engagera mig och lägga pengar på hockey och framförallt Troja. Därför måste SHL vara en öppen liga med en omsättning av lag. Hockeykartan ska ritas med blyerts och suddgummin, inte ristas i granit.

 


19 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Vedis on 22 december, 2014 at 00:14
  • Svara

  Det här var bland det bästa du skrivit någon gång!
  Jag håller med fullständigt.
  Behövs ingen extra kommentar till det.
  Allt är så självklart.

  1. Tack! Skönt att känna att den var värd all den tid som den tog att skriva :)

    • Andreas Magnusson on 22 december, 2014 at 10:53
    • Svara

    Ja, det var lätt ditt bästa inlägg någonsin. En stängd SHL drabbar alla andra på kort sikt, men även SHL på lång sikt. Skulle SHL stängas o därmed möjligheten att drömma för klubbar i div1 o HA krossas så skulle jag sluta kolla på hockey över huvudtaget! Det måste ju finnas en morot att nå högre, vad skall spelarna annars spela för? Bara pengarna och inget hjärta?

  • Per G on 22 december, 2014 at 07:47
  • Svara

  Bra skrivet, Helber mfl försöker sälja något som ”kunden” inte efterfrågar!
  Det hade varit intressant om inkomstklyftan av tv-avtalen mellan shl-ha krymper, kanske inte hade varit en sån katastrof att åka ur, återtåg kan ju attrahera både ny och gammal publik att komma tillbaka!
  Alt 2, stäng shl och inför slutspel i Ha och betrakta Ha som Sveriges högsta sportsliga liga och därmed kora allsvenska mästaren!

  • Henrik on 22 december, 2014 at 08:01
  • Svara

  Drömmen som får mindre klubbar att jobba hårt för att nå högre. Småklubbar som i sin tur utbildar hockeyspelare till de större klubbarna. Hur många spelare i Tre Kronors senaste OS-trupp hade en SHL-klubb som moderklubb?

  • Kecke on 22 december, 2014 at 08:29
  • Svara

  Det bästa vore om alla föreningar som inte är intresserade av detta upplägg hoppar av och bildar nya ligor, med upp/ner flytning, så kan Shl pamparna driva sin skit som de vill.
  Just nu håller Helber att förstöra Svensk ishockey!!

  //Kecke

  • Honke on 22 december, 2014 at 10:50
  • Svara

  Lysande skrivet. Stängda ligor gynnar inte svensk hockey. Men vi ska inte glömma att öppna ligor med upp/nerflyttning skapar oro och kortsiktigt tänkande. Och det kostar klubbarna pengar. Glöm inte heller att ekonomin i det sportsliga hålls i ett bolag som aldrig riskar elitlicensen. Arenorna får kommunerna ta risken för. Samma sak nu på väga att hända i Ljungby. Det var så Leksand överlevde och faktiskt vägen framåt för Troja. Rätt eller fel? Med hockeyhjärta och som skattebetalare i kommunen så är det klart det är rätt! Dock så är det 10 år för sent och nu är det spel i ettan. Ett par saker till som måste steppa upp när vi nästa år ska få bättre förutsättningar i form av ny arena: 1. Satsa på juniorverksamheten och sikta mot J20 Super elit. Det gör att man kan ha 4-5 juniorer som krigar om platser i A-laget. Nu tappar vi talanger allt för tidigt till Rögle och Frölunda som exempel. 2. Satsa på arrangemang runt matchdag. Produkten hockey måste vara mer än att bara se 60-65 min på en is. På detta område har vi massor att lära av NHL. Det kan jag bekräfta vi erfarenhet från Nordamerika. Vi är mil ifrån NHL. En grupp borde bildas inför 2015 med fokus på vad som kan göras för att utveckla ”matchdagen”. Inte bara matchen. 3. Organisationen i Troja har varit på amatörnivå när hockeyn har varit på profissionell nivå. Här har man inte alls hängt med. Hoppas nu att man hittar en ”driven” försäljningsansvarig” och att ”rätt krögare” får ta ansvaret för restaurangen. Dock är det INGEN kompetent säljare som säger upp sig och hoppar på detta då osäkerheten inom idrotten är stor. Här kommer vi tillbaka till det Helber säger….. God jul!

  1. Mycket bra skrivet och bra idéer. Ska bli spännande och se om Troja är proffisionella nog att klara av att driva en proffisionell hockeyarena!

   • Kecke on 22 december, 2014 at 11:38
   • Svara

   Helt rätt.
   Här har vi en person som borde ingå i Trojas styrelse om så inte redan är fallet?

   GOD JUL….

   • Putte on 22 december, 2014 at 13:33
   • Svara

   Frågan är vem ska få fart på Trojas styrelse? dom har haft många år på sig och det har inte hänt mycket.

  • Honke on 22 december, 2014 at 16:29
  • Svara

  Kom nyss hem från ett pass i tältet med grabbarna. Här kommer vi till nästa problem. Komminiukation kallas det. Tältet står tomt men icke så upplåts tiden officiellt till allmänhten eller medlemmar i klubben.
  Dessa tider på eftermiddagen vore kanon för ”spontanidrott”. Det kryllar av talanger på allmänhetens åkning mellan 15-17. Innan dess står det i stort sett tomt. Vaktmästarna säger inte nej om man frågar snällt om man får åka. Dessa tider måste man utnyttja för ungdomar. Detta skulle ge massor med mer tid för klubbens ungdomar.
  Nu hoppas jag att man löser detta när det blir ett arenabolag som ska stå för hallen. Då kan vi maximera utnyttjandet och få franm mer talanger. För underlaget finns!
  Styrelsearbete känner jag sedan tonåren. Sitter med i styrelsen i en klubb som utan egentligen några förutsättningar är bättre än vad som borde vara möjligt. Det går om man brinner för det och jobbar långsiktigt med rätt ledare, vinnarskallar och eldsjälar som ger allt för klubben.
  När jag tidigare snackade om ”matchdagen”. Här är ett exempel. Se och njut. https://www.youtube.com/watch?v=pL04INIzAWk

  1. Det är ju skandal om de står tomt långa stunder… I och med att man ofta gnällar om att det är tight att få tillräckligt istid till alla representationslag!

  • putte on 23 december, 2014 at 10:19
  • Svara

  Elias skulle vilja tacka dig för mycket intresant läsning och roliga diskutioner under året och önska en GOD JUL och GOTT NYTT ÅR. Nu tar vi nya tag och kanske kommer tomten med ett par nyförvärv, vem vet???

  1. God jul själv Putte! Kul att läsa alla intressanta tankegångar!

   Ang. nyförvärv så verkar ju Troja rätt säkra på att de vill förstärka. Men de är ruggigt duktiga på att hemlighålla vilka de kollar på nuförtiden. Väldigt få rykten.

    • Mathias on 23 december, 2014 at 13:37
    • Svara

    God jul allihop. Tack för att du orkar hålla igång bloggen på ett så intensivt sätt Elias. Mycket bra jobb. Vi ses i tingsryd den 27e.

  • älmhult trojan on 23 december, 2014 at 18:35
  • Svara

  Vilket fantastiskt jobb du gör med bloggen.
  Hoppas på en rolig alletta, med eller utan nyförvärv.
  God Jul!

  1. Tack! Jag önskar dig det samma!

  • Doris on 23 december, 2014 at 20:21
  • Svara

  God Jul Elias o alla Trojaner!

  Ses i ”Dackehallen” på lördag :)

  1. God jul Doris!

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud