Trojan påväg mot stordåd!


 

Den 4:e till 8:e februari spelas en femnationsturnering i Tjeckien för Sveriges U18-landslag. Även kallade småkronorna. Detta är sista etappen innan U18VM drar igång i april nere i Schweiz. Juniorlandslagen och speciellt inte förturneringarna brukar inte vara något av intresse för en trojan. Men i år är det annorlunda!

I Trojas sportgrupp sitter som bekant Mikael Larsson en gammal Troja-spelare som nu blivit huvudansvarig för sportgruppen efter Jerry. Men det är inte han som är huvudpersonen i detta inlägg, utan det är hans son Jacob Larsson som är på väg mot stordåd.

Jacob lämnade moderklubben Troja för två säsonger sedan för spel i Frölundas organisation. Han är 17år gammal (1997) men har redan hunnit debutera i SHL och redan hunnit svara för sitt första SHL-poäng! Han har spelat med Frölunda i CHL och fått förtroende i sju SHL-matcher.

Och han har ju förstås varit uttagen till U18-landslaget och blivit en ordinarie spelare där. Turneringen som nu ska spelas i början av februari är det sista provet innan VM. Håller han måttet där så kommer han ställas mot världens bästa i april.

Vilket inte är någon skräll alls. Han spelade med U17-landlaget ifjol och spås redan av flera experter att bli Sveriges nästa storback. En av initiativtagarna och grundarna av CHL, Szymon Szemberg, berömde honom tidigare i år.

Och han räknas med att gå högt i sommarens NHL-draft. Av McKeen’s Hockey, som är en media som förhandstippar NHL-draften, rankades Larsson så högt som på 21:e plats och nästbästa svensk under november månad!

Att ens nämnas som en spelare för första rundan är en bedrift i sig, så det råder ingen tvekan om att NHL-scouterna och experterna ser potential i Ljungby-produkten.

För att förstå hur stort det är att draftas tidigt så kan jag nämna att en Trojas bästa genom alla tider, Mattias Weinhandl, gick först i tredje rundan och Bagarn så sent som i sjätte.

Oscar Fantenberg och Erik Andersson har aldrig ens blivit draftade!

Innan JVM i december så rankade Jacob NyströmHockeysverige.se Jacob Larsson som Sveriges åttonde bästa 97:a. Bra betyg!

Så håll ögonen på Larsson och kolla in honom nu när ni har chansen! För han kan mycket väl bli nästa Troja-produkt att nå NHL. Inom två år lär vi se honom i JVM och som ordinarie SHL i alla fall det är säker.

En annan stor Troja-talang spelar som bekant också i Frölunda. Pierre Engvall. Han är ett år äldre än Larsson och gick i sjunde rundan ifjol som 188:e spelare och tingades av Toronto. Han har spelat två SHL-matcher denna säsongen och varit utlånad till Oskarshamn en handfull matcher samt spelat tre med J20-landslaget (förturnering). Men han har inte varit uttagen till U18 och kommer inte spela U18-VM i april.

Övriga truppen som Sverige tagit ut till denna förturnering innehåller:

Daniel Marmelind, Örebro
Adam Werner, Färjestad

Alexander Younan, HV71
Lucas Carlsson, Brynäs
Oliver Kylington, AIK
Jacob Larsson, Frölunda
Jonathan Léman, Modo
Jesper Lindgren, Modo
Gabriel Carlsson, Linköping

Jonathan Dahlén, Timrå
John Dahlström, Frölunda
Filip Ahl, HV71
Rasmus Asplund, Färjestad
Albin Storm, Växjö
Jonathan Davidsson, Djurgården
Carl Grundström, Modo
Lukas Zetterberg, Västerås
Linus Ölund, Brynäs
Jens Lööke, Brynäs
Sebastian Ohlsson, Skellefteå
Gustaf Olhaver, Rögle
Joel Eriksson Ek, Färjestad

 

 


2 kommentarer

  • Lars on 20 januari, 2015 at 17:27
  • Svara

  Bara att gratulera Jacob,enormt roligt.Dessutom ger det bra reklam för Troja som klubb.

   • Andreas Magnusson on 20 januari, 2015 at 21:48
   • Svara

   Ja, trevligt att läsa något positivt om Troja och allt vad det innebär nu så här ”Past Västervik” eller skall man säga ”Lex Västervik”?

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud