Södertälje SK – Luftslott eller inte?


  

En klubb som tillsammans med Troja utnämns av expert efter expert vara klubben som har störst chans på att utmana de allsvesnska lagen framåt våret är de nyligen degraderade Södertälje SK. Ett lag som enligt egen utsago kommer ha en spelarbudget på svinlande sex miljoner kronor kommande säsong, vilket är överlägset mest i hela Hockeyettan! Till exemple så hade Troja ifjol runt tre miljoner kronor spenerade på spelarlöner, och lär ligga kvar på den nivån inför den stundande säsongen. Och med sex miljoner så bör man vara utmålade som favoriter i en liga där majoiteten av spelarna är amatörer eller på sin höjd halvtidsproffs. 

Men över den så anrika klubben så hänger de en evig loserstämpel. En stämpel man haft under i stort sett hela 2000-talet där framgångarna varit ytterst lätträknade. Man tycks inte heller ha riktigt lugn och ro i klubben, förändringar på spelar samt ledar och styrelsesidan sker hela tiden. Och istället för att börja från början och fokusera på det som kommer härnäst så tycks man redan vara framme vad man vill ska hända om två, tre år. Till exempel gick deras nyss nyvalda ordförande utmed och sa att man hade som mål att vinna SM-guld 2020!!

Men varför? Varför fokusera på när och om man ska vinna SM-guld när laget nyligen degraderats till Hockeyettan och inte ens har en sportschef rekryterad? För även om Hockeyettan må vara en liga för halvblodsproffs så är det ingen liga där det inte krävs blod, svett och tårar även för lagen med en lite tyngre skramlande penningspung. Särskillt inte när serien drar ihop sig till Allettan (där Östra och Södra slås ihop) och Play-off-spel. Lag som Pantern och Västervik visade ifjol att man trots en spelarbudget under miljonen kunde utmana de allsvenska lagen.

Har Södertälje fattat detta? Eller har man än en gång satsat sina miljoner fel? För trots denna makalöst höga spelarbudgeten så är de få spelare i laget som får en att höja på ögonbrynen. Däremot har man en väldigt bred trupp med hela 17 forwards till exempel.

Jonas Westerling, Henrik Thegel och möjligtvis Alexander Sahlin, Anton Holm och Adam Hansen är bra spelare på HockeyEttan nivå… Där de två första är bland de absolut bästa! Men dessa fem gör knappast något lag eller bär SSK till avenchemang. Bakom dem är det många namn med gammal SSK-anknytning som spelat i svagare lag och serier i Sverige och i vissa fall i utlandet. Till exmepel tror jag man överskattar förmågan hos spelare som Sebastian Höglund, Christofer Blid och Anton Holm. De har alla öst in poäng i Hockeyettan, men samtliga i svaga serier. Man tycks missat den viktiga aspekt hur mycket det verkligen skiljer mellan grundserien i Östra och Norra och grundserien i Södra och Västra.

Min magkänsla när jag kollar in Södertäljes lag är att detta inte håller hela vägen. Man kommer utan tvekan nå Allettan, för motståndet i Östra är verkligen de svagaste av samtliga divistioner i HockeyEttan. I Allettan kommer man antagligen få möta Troja, Kristianstad, Västervik och KRIF/Vimmerby. Vilka alla har minst lika bra lag på pappret och de lär komma betydligt bättre förberedda och med mer matchtempo i kropparna till Allettan än Södertälje. 

Jag anser att Södertälje än en gång har hypats upp till proptioner de har och kommer få svårt att leva upp till. Nej, jag tror detta äventyr kommer ta slut i play-off. Fast det kommer bli tufft att ta sig dit också.

Men för att skapa lite rättvisa i det hela så finns det vissa fördelar Södertälje har som gör att man kan komma att växa enormt under säsongen och därmed helt krossa min sågning.

Dels så har man serien och kanske hela Sveriges bästa uppslutning bland fans. Vilket inte minst syns på deras säsongsabonumangs försäljning som redan nu har nått upp i över 500 sålda. Varav många valt att betala ett allsvenskpris på sin biljett. 

Man har också en enormt kompeten tränare i Mats Waltin och man spelar i den östra serien. Så man kan utan stress spela ihop sitt lag under hela hösten och på så sätt få till den gemenskapen som Pantern och Västervik ifjol visade var så enormt viktig.

Och de där sex miljonerna kanske inte är spenderade rikitgt ännu. Det kan hända att man väljer att förstärka med de där riktiga spetsspelarna till efter jul. I så fall skulle de bli den självklara favoriten igen. Men just nu. Med de lag de besitter idagsläget med en målvakt, sju backar och 17 forwards så imponerar man inte så mycket som man borde göra med de ambitionerna i mina ögon.


6 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Andreas on 5 juli, 2015 at 04:11
  • Svara

  Din ”analys” rörande SSK har två fel. 1) Lönebudgeten ligger ej på 6 miljoner. SSK har ett juniorlag vars verksamhet kostar mer än Trojas a-lagsverksamhet. Klubbens miljoner har många fickor att mätta. Fåtal spelare i a-lagstruppen spelare på heltid. Kanske rent av bara två spelare.

  2) Du har missuppfattat grejen rörande guld 2020. Sportbladets reporter bad mer eller mindre henne dra till med ett årtal med aledning av valet 2018 pga hennes bakgrund som moderat politiker. Hon svarade på skoj. Klubben har inget sådant mål. Man har inte ens som mål att gå upp kommande säsong. Du får nog skriva om din ”analys”.

  Hör av dig om du vill ha korrekt info.

  1. Det är helt riktigt att SSK inte officiellt har som mål SHL 2020. Läs mer här:
   http://lt.se/sport/ishockey/1.3030003-ordforanden-vill-se-ssk-i-shl-om-fem-ar-

   Man kan ju dock fundera över ordförandens kompetens och insikt av allvaret i den situation som SSK satt sig i. Då känns det ganska fegt att skylla på reportern/tidningen/supportrarnas missuppfattning/att det sas i ”ett annat sammanhang” och ”gnälla ut” över det i pressen. Man bör i dylika situationer vara mycket försiktig med sina uttalanden. Återstår att se om SSK blir stjärnskott eller pannkaka 2015/2016. Jag är skeptisk!

  • Oskar on 5 juli, 2015 at 11:34
  • Svara

  Andreas du tror på fullaste allvar att eran juniorverksamhet kostar mer än våran À-lags verksamhet? Det var de dummaste jag läst idag.

  • jonas on 5 juli, 2015 at 16:13
  • Svara

  kommer Gustav Hjalmasson spela i Troja till hösten eller vad har Gurra tagit väggen

  1. Antagligen inte säger jag.

  • Johan on 5 juli, 2015 at 20:49
  • Svara

  Verkar inte som gurra spelar nästa år!!! Tråkigt tycker han gjorde mycket bra, kom tyvärr bort lite när det gällde som mest, kan berott på skadan han hade!

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud