Troja och framtiden


Här sitter jag på den svenska västkusten och känner mig helt plötsligt mer taggad än någonsin på den nya säsongen. Egentligen är jag iväg på en semesterresa, vilken jag bestämde mig för att släppa allt som har med hockey och Troja att göra, men suget efter hockey i nya Ljungby Arena är för stort. Efter år av turbulens och stor spelaromsättning känns Trojas framtid för första gången på väldigt länge ljus. Med ett Sunnerbohov som håller på att förvandlas till ett toppmodernt Ljungby Arena, och med en spelartrupp som innehåller de ingredienser som behövs för ett avancemang, känns det som att Troja äntligen har prickat rätt. Men det finns också vissa orosmoln på himmelen och frågan är hur Trojas framtid egentligen ser ut.

De första byggstenarna för det nya Troja lades i april förra året, efter en degradering till Hockeyettan. Troja, med ett lag byggt på avdankade hockeyspelare och till en början en kompis till sportchefen som högsta hönset i båset, hade precis lagt en kaosartad säsong bakom sig. Besvikelsen bland supportrarna var stor och få ville vid den tidpunkten ens tänka tanken på spel i hockeyns bakgård igen. Ikonen Jerry Andersson försvann, huvudtränare Paul Thompson likaså. Trojas legoknektar hade lämnat och kvar stod en förening i kaos, utan tränare, utan sportchef och utan en spelartrupp. Jerry Andersson ska på inga sätt klandras för det han gjorde, hans jobb för Troja är av ensamt slag i hockeysverige.. De supportrar som vid denna tidpunkt hade ork till att kolla nyktert på det som hänt insåg ganska snabbt att lagbygget var alldeles för svagt. Troja stod nu inför sitt kanske svåraste vägval på länge. Fortsätta med det man hade eller att bygga om på nytt. Styrelsen med ordförande Roger Andersson i spetsen valde det sistnämnda.

Efter en sommar med mycket arbete hade Troja en trupp, en sportslig organisation och en målsättning klar. Med en trupp byggd av hjärtespelare, hemvändare och unga intressanta stjärnvärvningar hade man bara ett mål i sikte – en snabb återkomst till Allsvenskan. Jag tänker inte dra hela visan om säsongen, om höjdpunkter, och om tunga perioder, för det antar jag att ni fortfarande har i minnet. Vad jag däremot kommer att inrikta mig på är där vi står idag och hur Trojas framtid ser ut.

Trojas trupp ser i dagsläget mycket intressant ut, om man möjligtvis skall påpeka en specifik svaghet så är det backsidan. Värvningen av Matt Waddell känns i mina ögon ytterst tveksam och jag skulle själv vilja se ytterligare en rutinerad pjäs hellre än en ung spelare som Pelle själv pratar om. På forwardssidan ska man utöver Alexander Lindqvist-Hansen (som förväntas presenteras när som) ha in en spelare med spetskvalitéer. Att man hade den tidigare Rögle-spelaren, Simon Olsson, klar innan midsommar visar att man menar allvar med det man säger. Att sedan Allsvenska föreningar lockar mer kan en klubb längre ner i näringskedjan inte ro sig för. Men att Troja vågar visa kaxighet och inte viker ner sig bara för att man spelar hockey i en lägre division gillar jag skarpt. Det är just den kaxigheten som jag saknat i tidigare upplagor av Troja-Ljungby. Vi ska inte vika ner oss föreningar längre upp i hierarkin, vi ska inte stå där och kolla på när andra lag tar det som vi egentligen vill ha. Vi ska finnas där, vi ska våga utmana och vi ska visa att vi menar allvar. En klubb som inte menar allvar kommer aldrig att kunna etablera sig högre upp ligasystemen och förmodligen är det också därför som Troja fick slåss i botten av Allsvenskan merparten av säsongerna där. Kaxigheten och känslan av att vi är bäst, vi kan bli något, har jag saknat tidigare.

Ta bara Karlskrona som för bara några år sedan befann sig där vi är nu. Karlskrona vågade, Karlskrona var säkra på det man gjorde och det ser vi resultat på idag. Jag begär inte av Troja att man ska spela i SHL om fem år, men jag begär att man vågar tro på sig själva och visar att man menar allvar – då lär resan tillbaka till Allsvenskan gå fort.
Med en ny arena som står klar till hösten och med en ny ordförande som känns rätt för Troja så är jag säker på att Trojas framtid ser ljus ut. Frågan är bara om Troja tror det själva? Det återstår att se.

På återseende om några veckor, tills dess får ni ha en riktigt skön fortsättning på sommaren.

/Eddie

Troja står inför ett av sina viktigaste vägskäl nånsin.

Troja står inför ett av sina viktigaste vägskäl nånsin.


8 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Stefan on 12 juli, 2015 at 14:08
  • Svara

  Dela upp texten i mindre stycken! Riktigt jobbigt att läsa en vägg av text. I övrigt en bra text. Tack.

  • Oskar on 12 juli, 2015 at 15:29
  • Svara

  Blir nästan lite sur på inlägg som dessa för man får ju bara extra sug för att hockeyn ska dra igång….

  Bra skrivet iaf men som förgående talare sa så lite mindre stycken hade varit trevligt:)

  Keep it up!

  • jonas on 12 juli, 2015 at 16:32
  • Svara

  det var Jerry fel att Troja åkte ner till div 1 för om han inte handen tagit hit Gunnar som tränare handen Troja varit kvar i allsvenskan

  • putte on 12 juli, 2015 at 18:03
  • Svara

  Mycket bra skrivit men jag håller inte med om jämförelsen mellan Karlskrona och Troja . För när väl Karlskrona beslutade att ta sig upp i seriesystemet från div 1 så hade man ett betydligt bättre lag än vad Troja har i dag . Om nu Troja skulle snubbla på mållinjen igen och inte klara att ta sig upp så är dom allsvenska klubbarna där och tar dom bästa sedan är man tillbaka på ruta ett igen , Vill man upp så gäller det att våga satsa så som Karlskrona gjorde och med en ny hall så ser det positivt ut och laget ser intressant ut men saknar riktig spets men det kasks kommer vi får se.

   • Robin on 25 juli, 2015 at 16:01
   • Svara

   Nja Fernholm och Johnson som enda tapp till allsvenskan. Vi är INTE på ruta ett, vi är en BRA bit mer på vägen än vad vi var för exakt ett år sen, vad hade vi då? 4 spelare på kontrakt ungefär.

  • Kecke on 12 juli, 2015 at 20:55
  • Svara

  Hade hoppats på information över hur ni tycker juniorverksamheten ser ut?
  Det är ju en av de viktigaste bitarna när vi pratar Trojas framtid.
  Kanske kan lägga till lite text om j-verksamheten.

  //Kecke

  • jonas on 12 juli, 2015 at 21:00
  • Svara

  hur vet du Putte att Karlskrona handen ett bättre lag när dom gick upp än vad Troja har idag. har du sett dom nyförvärven som Troja har köpt har du sett dom spelat nån gång

   • putte on 13 juli, 2015 at 09:25
   • Svara

   Jag har inte sagt att Troja kommer att misslyckas men om du går in på elite prospekts så kan du se vilket lag dom hade då dom tog klivet upp till allsvenskan.

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud