Sommarintervju del 5: Mikael Mjörnberg


Hej Mikael! Först och främst, hur ser dina sommarplaner ut för den här sommaren?
– Jag åker ner några veckor till Skåne och hoppas på att det blir i alla fall lite sol, annars sparar jag utlandssemestrandet till hösten när det börjar bli kallt och jävligt hemma. Håller dessutom som bäst på att lägga grunderna för en mastig podcast som kommer ha premiär i god tid innan säsongen drar igång. Den kommer bjuda på så väl djupintervjuer som analyserande snackavsnitt med sköna karaktärer och jag kommer under sommaren att rulla runt lite med bloggproffsbilen och spela in intervjuer till den. Blir grymt flott.

Om vi blickar tillbaka på Trojas säsong, vad tror du gjorde att lagbygget inte räckte hela vägen fram?
– En kombination av små marginaler och oförmågan att få ut maximalt av laget. Troja hade utan någon som helst tvekan ett lag som borde ha tagit sig till kvalserien och väl där hade man förmodligen, med tanke på att det var fyra platser att slåss om och hur mycket Södertälje svajade, tagit sig upp i allsvenskan. I playoff kan man såklart argumentera för de små marginalerna när Västervik sudden-segrade, men faktum är att det under stora delar av säsongen inte såg särskilt bra ut. Ofta såg Troja lite loja och nonchalanta ut, laget fick absolut inte ut max av sitt kunnande. Om det sen berodde på dåliga förberedelser, brist på ödmjukhet, nerver eller kort och gott dåligt ledarskap har man säkert gjort en bra analys av själva. Men faktum är att man måste få ut mer av materialet om det ska bli roligt i vinter.

Men om vi kollar på Trojas lag i dagsläget, hur tycker du att det står sig gentemot övriga konkurrenter i både Södra serien och övriga ettan?
– På papperet har Troja ett av Hockeyettans allra bästa lag inför kommande säsong oavsett vilken serie man väljer att titta på. Spelaromsättningen är inte gigantisk och ett redan vasst lag har spetsats med riktigt vassa värvningar. Det ser lovande ut även om lite mer bredd i truppen kanske hade varit att önska.

Hur stor är chansen att vi får se något nytt lag avancera till HockeyAllsvenskan i år uppskattar du? Och vilka lag har störst chans på avancemang i så fall?
– Det finns mycket goda möjligheter att vi får se ett lag avancera uppåt i vår. Varje år säger expertisen att de allsvenska lagen är för bra och varje år visar det sig vara fel när ett lag från Hockeyettan klättrar upp. I år tror jag rent av att botten av allsvenskan blir svagare och de Hockeyettan-lag som tar sig till kvalserien kommer ha slagläge. Troja, Östersund och Södertälje är de största utmanarna till att ta sig upp, men fler jokrar kommer presentera sig under säsongens gång.

Finns det något lag i HockeyEttan du tror kan överraska i år likt Pantern gjorde ifjol?
– Det finns det garanterat, men vilket det blir är svårt att säga. I juli ifjol var det garanterat ingen som nämnde Pantern som ett potentiellt allsvenskt lag och det är ju det som är så kul med jokrarna, att de kommer som från ingenstans. Men ska jag langa fram ett stalltips ur hatten sätter jag nog ändå en slant på Tranås. De har potentialen.

Du som har mer koll på de andra serierna i HockeyEttan förutom den södra… Hur mycket skiljer det kvalitetsmässigt mellan divisionerna? Vilket håller bäst respektive sämst standard?
– Sett till serierna som helhet är den södra serien bäst. Det är den serie som innehåller flest riktigt bra lag och som håller en någorlunda jämn standard från topp till botten. Men ser man bara till topplagen är det ingen större skillnad. De absolut bästa lagen i söder, norr, väst och öster är jämbördiga, således kan man inte säga att de bästa lagen kommer från söder. Men som sagt söderserien håller bäst standard som helhet eftersom den har flest bra lag samtidigt som östserien är den som håller mest tveksam klass. Där finns inga resurser och de toppambitioner som torgförs är ofta illa förankrade i verkligheten. Det är Hockeyettans bakgård.

Förresten, Hur kom det sig att du fick upp ett intresse för just Division 1-hockey?
– Jag har alltid varit väldigt intresserad av hockey på alla nivåer och så väl följt som skrivit om allt från SHL ner till ettan. För fem, sex år sedan fick jag frågan om jag kunde ta över ettan-bevakningen för Hockeysverige och då det var inte mycket att tveka på. Då började jag rikta in mig mer mot just Hockeyettan och sedan dess har serien bara växt för mig. Jag har sett den utvecklas, charmats av dess karaktärer och attityd och i slutändan är det ju faktiskt så att det spelas mycket bättre och mer underhållande hockey i ettan än vad serien för cred för.

Du har även ett stort musikintresse och skriver musikrelaterade artiklar för drefvet.se. Vilket intresse är egentligen störst av hockeyn och musiken? Om du måste välja ett?
– Oj, den frågan är ruggigt svår. Hockey och musik är mina två passioner i livet och jag känner mig väldigt privilegierad som har möjligheten att jobba med mina två största intressen, men låt oss säga så här…jag tror att jag skulle ha lättare att lägga bort musiken och bara lyssna på den utan att ha behov av att skriva än vad jag skulle ha att gå på hockey utan att tycka, fråga, nysta och skriva. Så ur det perspektivet skulle jag nog välja hockeyn. Även om jag naturligtvis inte skulle vilja och lyckligtvis inte behöver välja.

Tack för att du ställde upp! Vi avslutar med fem snabba frågor.

Vilket är Trojas bästa nyförvärv?
– Jonas Pontusson. Han hade en mellansäsong i Mariestad ifjol och efter en sådan brukar revanschlusten kunna leda till stordåd. Han har potential att vara en av ettans bästa spelare.

Finns det någon potentiell flopp?
– Den största flopprisken är naturligtvis Matt Waddell. Sett över de åtta senaste säsongerna snittar han mer än en ny klubb per säsong och han byter land och liga ungefär lika ofta som en genomsnittlig supporter byter underkläder. Att lägga en så bärande roll i händerna på en handelsresande är en olycka som väntar på att hända.

Trojas tyngsta tapp?
– Jag skulle nog svara Jonathan Johnson på den frågan. Han var bra redan säsongen som gick och har alla förutsättningar att ta ytterligare kliv i Tingsryd kommande säsong.

Vilket lag vinner hockeyettan södra?
– Troja/Ljungby. Truppen är definitivt stark nog för att kunna mäkta med en serieseger.

Vilken spelare ska vi hålla extra koll på i vinter?
– Nybro har värvat Jesper Bärgård som valsade runt i Olofström och Lindlöven i vintras. Han är en kraftfull spelartyp som jag gillar och jag har känslan att det är dags för honom att slå igenom på riktigt i vinter.


4 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • mathias on 14 juli, 2015 at 10:21
  • Svara

  Skönt att någon med bra koll på ettan säger emot troja-tvivlarna.

   • putte on 14 juli, 2015 at 12:16
   • Svara

   Man kan tolka en text på många sätt. Han säger också att Troja har en för tunn trupp och borde breddas och han ger Trojas lagledning en känga också när han säger att den inte lyckades få ut max av laget. Men jag har en bra känsla inför serie starten , laget ser intressant ut förutom backsidan som jag tycker inte håller någon vidare klass och kan bli Trojas fall.

    • mathias on 14 juli, 2015 at 13:03
    • Svara

    Självklart kan man tolka de på olika sätt, jag väljer att se de positivt och jag inleder säsongen med en tro på laget. Backsidan är kanske vår svagaste lagdel men jag tror inte den är sämre än konkurrenternas. Försvaret visade sig va trojas starka sida förra säsongen och vi har egentligen bara förlorat fernholm och ersatt med rasmus som har erfarenhet från förra säsongens kval med taif. Svanberg saknar jag inte. Visar de sig att laget är tunnt är jag säker på att pelle breddar.

  • robin on 14 juli, 2015 at 10:47
  • Svara

  Wow Pontusson som bästa nyförvärvet!
  Måste betyda att vår centersida är helt galet stark.

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud