Det nya Troja andas framtidstro


Över ett år har gått sedan degraderingen ner till HockeyEttan. Dessa tankar får mig att tänka på hur trist och grått det har känts som supporter till Troja de senaste åren. Hur man än vrider och vänder på det och hur gärna man inte vill inse det, så har Troja de senaste åren varit en klubb på nedgång. Men sedan dess har det skett saker som fått oss att tro på vår överlägsenhet, en tro på att vårat Troja ska etablera sig i de högre serierna. Troja är inte längre en klubb i nedgång.

Bakgrunden till att denna text skrivs beror inte på det som hände i Halmstad i förra veckan. Jag har under en längre tid, noggrant följt utvecklingen inom Troja. Allt ifrån en infekterad maktkamp mellan klubben och den egna supporterföreningen, som i största grad gått obemärkt förbi, till kampen om att få lov att bygga om det allt mer förfallna Sunnerbohov.

Jag nämnde i inledningen av texten att Troja har känts som en förening på nedgång, och det står jag fast vid, trots att det väckt uppmärksam och låtit illa i vissas öron.
Början till förfallet inleddes egentligen för bara något år sedan. Troja hade efter en tuff säsong blivit av med både lagets stora stjärna, David Åslin, och huvudtränaren Patrik Ross som istället valt att styra skutan mot Örebro. Men det är inte det sportsliga motgångarna som den här texten handlar om, för det har vi nämnt i tidigare texter. Utan detta handlar om hur Troja helt plötsligt känns som en förening på uppgång istället för en förening på nedgång.

Den första pusselbiten lades tidigare i våras när det blev klart att vår borg, Sunnerbohov, byggs om till en toppmodern dito vid namn Ljungby Arena. Målet med ombyggnationen är att etablera Troja på allsvensk nivå, inte bara på isen, utan även organisationsmässigt. Troja har idag anställt ett antal personer som kommer att jobba i den nya arenan och inte minst en marknadsansvarig i Oscar Andersson, en roll som har saknats enormt de senaste åren. Troja har inte minst en driven och mycket klok ordförande i Pelle Wass som jag är helt övertygad om har alla de verktygen som krävs för att få Troja att bli det tredje bästa laget i landskapet igen. Det är också en helt annan sportslig organisation idag och en trupp med spelare från bygden, spetsad med ett gäng härliga personligheter utifrån Ljungby, som känns genuin och med en äkta Troja-anda.

Alla som jag har pratat med runtomkring och även utanför laget antyder att den truppen som Troja besitter idag, har allt som en riktig lagmaskin skall innehålla. De leendena som Jonas Pontusson och Carl-Johan Svensson visade efter matchen i Halmstad, tyder på att tesen om en samspelt grupp verkligen stämmer. Med en ny arena som står bakom hörnet, med ett lagbygge som känns solid och äkta, med kunnig personal och med en fanskara på uppgång igen så känns Trojas framtid ljusare än på mycket länge. Ljungby andas positivitet igen och frågan är bara om Troja har det som krävs för att bli en Allsvensk klubb igen redan i vår? Jag är övertygad om detta, för det nya Troja andas framtidstro igen.

 

Det som om en månad ska vara det toppmoderna Ljungby Arena Foto: Trojas Facebook

Det som om en månad ska vara det toppmoderna Ljungby Arena
Foto: Trojas Facebook


19 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • jonas on 22 september, 2015 at 19:51
  • Svara

  Troja har varit på ner gång för Jerry satt för länge som sportchef jag vet ingen annan klubb som har samma sportchef i 35 år det var 30 år för länge Jerry satt

  • Lars on 22 september, 2015 at 20:10
  • Svara

  Jonas,jag tycker du har fel angående Jerry.Han var säkert bakbunden av styrelse/ekonomi de sista åren som sportchef.
  Sportgruppen gör ett mycket bra jobb som jag absolut inte vill klaga på,men nu har vi en av ettans dyrare trupper att jämföra med en av HA:s billigaste som vi hade tidigare.
  Jag tror som Eddie att det kommer att gå bra för Troja i framtiden och vi supportrar/medlemmar ska givetvis dra vårt strå till stacken.

  • jonas on 22 september, 2015 at 20:39
  • Svara

  Lars har du hört att det är nån annan klubb som har sin sportchef i 35 år då kan du bäreta för mig vilken klubb styrelsen skulle sparka Jerry det handen jag gjort

  • Lars on 22 september, 2015 at 21:09
  • Svara

  Jerry jobbade i Troja i 35 år;han var inte sportchef hela tiden.
  Det är inget fel att ha samma sportchef under en lång period om personen i fråga gör ett bra jobb.

  • Johan on 23 september, 2015 at 06:02
  • Svara

  Jerry Andersson har gjort så mycket för Troja genom åren! Men visst lite väl mycket gick igenom honom! På gott o ont. Men även om Troja nu befinner sig i division ett så är det inte Jerry Anderssons fel. Det va oundvikligt! Nu först så börjar man jobba som en förening som skulle klara av hockeyallsvenskan.

  • jonas on 23 september, 2015 at 17:46
  • Svara

  Johan det var Jerrys fel att Troja åkte ut allsvenska för Jerry tog hit Gunnar som tränare han skulle ha paul som huvedtränare fån börja och inte tagit hit gunnar

  • markus on 23 september, 2015 at 18:05
  • Svara

  Kan man förutse om en tränare är bra innan man prövat? Isåfall tycker jag du ska peka ut en bra tränare direkt Jonas. Så trött på ditt prat om att du vet så jädra mkt.

  • Johan on 23 september, 2015 at 19:26
  • Svara

  Jonas! Gunnar hade kanske inte det roligaste hockeyn att erbjuda! Om man skulle säga att Jerry misslyckades så får man nog titta lite på de värvningar av spelare! Gutrie höll inte Rocco höll inte, razingar va bara bra fram till OS. Dessa herrar skulle ersätta åslin, Kelly o dowd! Där har du förklaringen till varför Troja åkte ur! Det har Jerry stor del i! Men det va även han som satte ihop ett lag 07 då vi i sort sätt gick rent i en kvalserie!
  Jerry Andersson har gjort så mycket för Troja, den som säger nått annat har nog inte riktigt koll på Troja. Troja hade hamnat i en kvalserie oavsätt vilken tränare vi haft! Paul hade ju trots allt ansvaret ett tag innan kvalserien drog igång.

  • jonas on 23 september, 2015 at 21:14
  • Svara

  Markus jag kan inte mer om ishockey än dig det har jag inte sagt och det var inte det vi pratade om om jag kan mycket om Troja eller inta kan mycket om Troja det ska du skita i vad jag kan och inte kan om Troja

  • Berra on 24 september, 2015 at 09:24
  • Svara

  Positiv artikel Elias, jättebra!
  Vinnare fokuserar på det som är bra och gör det ännu bättre.
  Då kommer man också i ett flow som gör allt bättre!
  Positiv anda försätter berg.
  Gnäll och negativ energi för aldrig framåt.
  Full fart framåt Troja!

   • mathias on 24 september, 2015 at 12:24
   • Svara

   Mycket väl valda ord :D

  • Justme on 24 september, 2015 at 13:52
  • Svara

  Jonas, du är ett troll, som enbart sprider negativitet.
  Du skriver dessutom som en kratta, många gånger kan man inte ens tyda vad du vill ha fram.
  Alla har rätt till sina åsikter, men man kan inte skylla hela Trojas problem på varken Jerry eller Gunnar enskilt. En människa gör inte en hel förening, hur viktiga de än är. Det, som hände var frukten av en längre process, där föreningen Troja funkade knackigt, inklusive styrelse, sportchef, tränare och även spelare.

   • putte on 24 september, 2015 at 19:54
   • Svara

   Hur Jonas skriver ska ingen kritisera honom för, en del skriver bättre än andra och en del sämre, så är det bara.

    • Justme on 24 september, 2015 at 21:17
    • Svara

    Det korrigeras ju. Man kan faktiskt titta till innan man skickar huruvida det är understruken med rött…

  • Justme on 24 september, 2015 at 21:18
  • Svara

  En annan sak…Vad gör Pantern i AS med 350-500 åskådare per match.?

   • robin on 24 september, 2015 at 22:13
   • Svara

   Är det i åskådarantalet som bestämmer i vilken serie man ska ligga?

    • Justme on 25 september, 2015 at 12:13
    • Svara

    Sportsligt, nej. naturligtvis skall det vara de lag, som spelar tillräckligt bra, för att ta sig till AS, som skall ligga där.
    Ur ekonomisk synpunkt, ja. Där finns reglerat hur ekonomin måste se ut, för att få elitlicens och det måste alla lag klara. Med 300 personer på läktarna, känns det föga troligt att man klarar det. Sponsorer kan förvisso punga ut med hela årsbudgeten för ett lag, men med 300 åskådare, vem vill sponsra med såna summor? Inte troligt heller.

  • Johan on 24 september, 2015 at 21:55
  • Svara

  Bra artikel är det. Dock är det inte Elias som skrivit den…

  • markus on 24 september, 2015 at 22:03
  • Svara

  Just me: Satt precis och tänkte samma sak. Vrf?

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud