Jerry Andersson i lång intervju: ”Vore oerhört hedrande om Troja skulle ställa frågan”


Det är snart två år sedan Jerry Andersson, under uppmärksammade former, tvingades lämna föreningen i hans hjärta. Efter 35 år hade en epok i klubbens gedigna historia tagit slut. Och för Mr. Troja kunde sejouren i föreningen slutat på ett helt annat sätt.
– Idag kan jag ångra att jag inte lämnade samtidigt som Martin Karlsson. Redan då började det smusslas bakom ryggen på mig och jag kände att jag inte kunde göra mitt jobb fullt ut, utan att personer som inte hade något med det sportsliga att göra, skulle lägga sig i, säger han.

”Uppvuxen med hockeyn”
Jerry Andersson är uppvuxen med hockeyn, och just hockeyn kom att bli hans levebröd under många år framöver. Jerry, eller Mr. Troja som han även kallas, kom till Troja som spelare 1978. Som spelare står han noterad för två a-lags-säsonger och totalt fyra matcher i Troja-dressen. Han berättar själv om sina tidiga år och hur det kom sig att han blev involverad i just  ishockeyn.
– Som många redan vet så är jag uppvuxen med hockeyn i stan, även om jag faktiskt sysslade en del med fotboll i mina unga dagar. Jag började hjälpa till som pojklagstränare 1975, och 1976 gick jag min första tränarkurs. Det var väl egentligen så allting startade, berättar han.
Efter det följde elva år av varvande mellan fabriksarbete och ishockeyn. 1987 började Jerry att arbeta med ishockeyn på heltid.
– Jag brann verkligen för sporten då och utbildade mig på högsta nivå. Jag fick möjligheten att se en hel drös av VM-turneringar på plats, 20 stycken har det faktiskt blivit, påpekar han.
Och på frågan om vad det var som drev honom till att bli ledare svarar han.
– Man inspirerades av alla möten med ledare och spelare. Jag menar, man lärde sig alltid något nytt.

”Nostalgiska tillbakablickar”
Säsongen 85/86 blir Jerrys första säsong som ledare för a-laget i Troja. Han får då chansen att agera assisterande tränare i nutidens Division 1. Huvudtränare då är Leif Henriksson. När man ber Jerry att titta tillbaka på sin tid i föreningen och välja ut några lyckade nyförvärv får han det desto svårare.
– Oj oj, det blir tufft. Man borde egentligen plocka fram ett lagfoto från 85/86-säsongen för att verkligen kunna avgöra vilka nyförvärv som var rätt och fel. Man hade lätt kunnat spendera en kväll framför den. Men om jag ska nämna någon som jag är extra nöjd med så får det bli Peter Ottosson som jag plockade in från Mariestad inför 86/87-säsongen. Sett till vad han kostade och vad han presterade så ligger han definitivt i topp, säger Jerry.
Däremot vill han inte nämna några som utmärkte sig som mindre lyckade nyförvärv.
– Nej, där undviker jag gärna att ge några namn. Men låt säga att av 100 nyförvärv så var det kanske 30 som var mindre lyckade. Det kan man slå fast såhär i efterhand, menar han.

”Har inte saknat anbud från andra föreningar”
Vi lämnar efter en stund hans historia som ledare i Troja och fokuserar istället på hur det har sett ut för Jerry efter att han lämnade Troja. Han berättar då om vilka jobb han haft, men även om vilka han blivit erbjuden.  
Ja efter Troja gjorde jag några månader i Brasov i Rumänien och i MOL-ligan. Det var ett riktigt skoj äventyr i en tuff miljö som jag faktiskt inledde med 12 raka segrar (bara en sådan sak) och det var något som jag absolut inte ångrar såhär i efterhand. Inför denna säsongen så tackade jag nej till att bli assisterande tränare till Paul Thompson (den tidigare Troja-tränaren) i Sheffield i den brittiska ligan. Jag fick också frågan om att bli ny sportchef i Södertälje bland annat, men valde att tacka nej för att bli GM i nya HighPerformanceCenter i Växjö. Uppgiften där var att starta en ny hockeyakademi, men av olika anledningar så parkerades den satsningen i Oktober.
Istället berättar Jerry att han fick frågan om ett tränarjobb i Trojas stora rival, storsatsande Växjö Lakers.
– Jag fick frågan att ta över deras J20-lag där i höstas efter att satsningen på akademin lades på is, men jag kände att det inte passade mig där och då och valde att tacka nej. Jobbet gick sedermera till Cam Abbott.
– Sedan dess har jag väl egentligen bara tagit det lugnt. Jag har kollat på massvis av matcher och också hjälp både klubbar och spelare som konsult, konstaterar han.

”Glad och stolt om frågan dyker upp”
När man snackar med Jerry Andersson kan man inte låta bli att snacka om dagens Troja. Jerry har sedan han lämnade klubben, följt den på nära håll, och inte minst eftersom han fortfarande har kontakt med gamla spelare och kollegor i föreningen. När frågan om hur han ställer sig till en återkomst i föreningen dyker upp, ger han ett ärligt och rakt svar.
– 
Det är klart att jag skulle bli oerhört glad och stolt om frågan skulle dyka upp. Man bygger alltid på sig en del fiender när man jobbat på den här nivån så länge, även om jag känner att det bara finns ett fåtal kvar i föreningen idag, förklarar han.
Och i frågan om varför han valde att lämna klubben för två år sedan utvecklar han detta resonemang.
– Mot slutet var det bara politik i föreningen. Ordföranden då (Roger Andersson) började lägga sig och det fanns ärligt talat en motvilja för att etablera Troja i Allsvenskan. Det var uppenbart då att alla inte ville vara kvar på den nivån. Det var rent ut sagt amatörmässigt och vissa var alltså positiva till att trilla ur. Det gick inte heller att värva spelare utan att det skulle lekas Polsk riksdag. Man ifrågasatte allt och undrade varför jag ville ha specifikt just den spelaren och vad kunde just den spelaren egentligen bidra med. Nej, det kändes uppriktigt sagt som att flera ville att det skulle gå åt fel håll. Resultatet av detta ser vi idag, en förening i Hockeyettan, säger han.

”Ser ljust på Trojas framtid”
Till sist börjar vi att diskutera Trojas framtid, både som förening men också på ett sportsligt plan. Han tar också upp vikten av att fortsätta med närodlade produkter, även om han tror att det kommer bli allt svårare för föreningen att behålla sina egna produkter.
– Först och främst är det jättekul att den nya arenan äntligen blev av. Där får nyrekryterade Oscar Andersson något att leka med och än så länge har han skött sitt jobb med bravur, säger Jerry Andersson.
– Sen tror jag att det är fullt realistiskt att bli ett Allsvenskt lag igen även om man skulle må bra av några säsonger till i ettan. Som vi redan vet så är publiken i Ljungby väldigt kräsen och nöjer sig bara om laget vinner, även om man kanske måste se mer långsiktigt idag. Jag anser att Troja ska satsa på att bli ett av de ledande lagen under SHL, kanske till och med det främsta i den kategorin. Men för att nå dit krävs det att man plockar in kompetens i alla led och att man jobbar med en oerhörd disciplin. Lyckas man med det så ser jag mycket ljust på framtiden för föreningen.
Och på frågan om just närproducerade spelare svarar han följande.
– Idag har man uppenbarligen svårare att plocka fram kulturbärare som de som varit och de som fortfarande finns i laget. Idag lockar större klubbar mer och mer. Här finns en stor utmaning och man kan se att träningen i juniorlagen har blivit sämre. Jag tycker också att man ska vara mer försiktig när man rekryterar nya talanger och inte ta in lika många utifrån, kanske max tre eller fyra stycken. Man måste våga satsa på den egna byn, avslutar han.

”Hade byggt laget på ett annat sätt”
I slutet av intervjun lyfter jag fram dagens trupp och frågar Jerry vad han anser om den och vad han hade gjort annorlunda. Analytiker som han är, har han givetvis ett genomtänkt svar på den frågan.
– Om jag hade varit kvar efter degraderingen så hade jag valt en annan väg. Istället för att som idag satsa på äldre spelare och nyförvärv från Allsvenskan som uppenbarligen är på nedgång, hade jag hellre sett en satsning på 10-12 yngre, hungriga spelare. Till detta hade man adderat en förstakedja av hög klass, plockad från den amerikanska collegeligan eller från någon av de finska ligorna. Idag tycker jag mig se spelare som tänker på pension istället för ambition. Jag tror också att man måste börja satsa mer på teknik och fysträning, för laget ser inte redo ut för den spelidén man har idag, konstaterar Jerry.

Avslutningsvis då, vart ser du Troja om fem år?
– Oj, länge tills dess (skratt). Men jag hoppas att den nya arenan lyfter föreningen och att klubben har tålamod. Är man professionell så kommer resultaten att bli därefter. Om man väl går upp så hoppas jag att man satsar en rejäl slant på truppen för att verkligen etablera sig, avslutar Jerry.

Jerry Andersson och Daniel Håkansson. Två klubblegendarer. Fotot är hämtat från SMP.se.

Jerry Andersson och Daniel Håkansson, två klubblegendarer.
Fotot är hämtat från SMP.se.

 


29 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Emil on 5 februari, 2016 at 08:37
  • Svara

  Enough!
  Kom tillbaka Jerry!

  • Robin on 5 februari, 2016 at 09:07
  • Svara

  Allt är förlåtet!

  • putte on 5 februari, 2016 at 09:46
  • Svara

  Troja gör ett stort misstag om man inte ansäller Jerry igen

  • Mattias on 5 februari, 2016 at 10:11
  • Svara

  Jerry for GM

  • Lars on 5 februari, 2016 at 12:23
  • Svara

  Jag ser gärna Peter A och Jerry som tränarpar och i samarbete med sportgruppen.
  Troja är snart farmarlag till Rögle om Pelle har hand om alla värvningar,Peter och Jerry har säkert mer tankar på
  att värva lokalt.

  • Mats on 5 februari, 2016 at 12:49
  • Svara

  Känns lite som ”kappvändning” här nu? För ett par år sedan så spyddes det galla över JA och folk kunde inte vänta tills den dagen då han blev entledigad.
  Nu är han helt plötsligt en frälsare?
  Han pratar om spelare på väg ner i karriären.
  Vill då påminna er som inte minns spelare som Hebar, Pellinen, Guthrie, Razigar mfl mfl som värvades hit under hans tid.
  Var inte dessa spelare på väg ner eller rättare sagt ganska talanglösa halvfigurer???
  Där med inte sagt att han inte är rätt man för Troja. Det har jag trott hela tiden. MEN, han och laget skall ha en ordentlig organisation runt sig som är i allsvensk toppklass. Satsa hårt på juniorverksamhet och scouting.
  Om 5 år bör vi ha juniorlagen i högsta ligorna samt ett representationslag med en stomme från närområdet som spelar i AS. Det finns ju spelare från trakten som borde kunna tänka sig Troja. Engvall, Linus, Enberg och Joel för att nämna några.
  Dessa kryddade med någon eller några profiler skulle kunna få en stabil publiktillströmning och ett snitt runt 2000 pers.
  Vad tror ni?

   • Emil on 5 februari, 2016 at 13:22
   • Svara

   Mats – nu kan jag bara svara för mig själv, men jag var skeptisk till att göra sig av med Jerry redan för några år sedan, men tilläggas bör även att jag var en av de som trots det tyckte spelare som du nämner ovan inte var vatten värda.
   Jag tror dock att man får gräva djupare för att finna en ”anledning” till den nedåtgående spiralen.
   – Jerry var förmodligen ”lite” mätt och kände sig trygg i sin tillvaro, vilket man aldrig får göra på något jobb, men kanske allra helst inte i Sportchefsrollen.
   – Klubben var på nedgång, stod för medelmåttiga resultat säsong efter annan.
   – Hade en arena som var svårt att genomföra bra evenemang i, vilket vi nu åtgärdat.
   – Saknade marknadsansvarig, vilket nu även det är åtgärdat.
   Vi kan alltså sammanfatta det som att klubben nu mår bättre organisatoriskt men istället sämre sportsligt.
   Alltså är förutsättningarna för ett bättre utfalll under Jerrys ledning som sportchef mil bättre.

   Jag hävdar samma sak, Jerry ska tillbaka OM han nu vill.

  • Kecke on 5 februari, 2016 at 12:55
  • Svara

  Helt rätt Mats.

  • Oskar on 5 februari, 2016 at 16:10
  • Svara

  Håller med Mats på samtliga punkter. Lyssna på er själva för gud skull. Nästan ironiskt att så många när det går dålig vänder sig till en människa som nästintill samtliga vände ryggen efter fiaskot i Allsvenskan och uttåget samma år.

  Gö om gö rätt samtliga.

  • Oskar on 5 februari, 2016 at 16:12
  • Svara

  Jag förespråkar inte en återkomst av Jerry däremot så önskar jag att man skaffar en tränar med erfarenhet och som kan skussa den här skutan framåt. För visst fasiken finns det potential och vi har ju på pappret det bästa laget på isen ändå går det så illa.

  I min mening en ny tränare som kan få ut den kapacitet som samtliga spelare besitter för då hade man enligt mig lätt nått kvalserien.

  • Robin on 5 februari, 2016 at 17:25
  • Svara

  Jerry var även med och nästan tog laget till elitserien 9 gånger. Spelade upp oss i allsvenskan några gånger och gjorde en dålig säsong på alla dessa åren. Luften gick ur föreningen när kommunen vägrade arenan men nu står den där.
  Pelle har fått två år på sig, inget avancemang i år så ser jag gärna jerry i föreningen igen.

  • Lindbackcen on 5 februari, 2016 at 17:53
  • Svara

  Jerry har säkert gjort mycket bra för Troja o det ska han ha cred för,, MEN han var också ansvarig för en del superdåliga värvningar sista åren i Allsvenskan o han var i allra högsta grad ansvarig för lagbygena de sista åren i Allsvenskan. Jag personligen skulle gärna se Henrik Jonasson o Daniel H i nått slags sportgruppsarbete i föreningen,2 trotjänare med Trojas bästa för ögonen.Men det kanske är ett långskott.

  • Justme on 5 februari, 2016 at 17:56
  • Svara

  Man skall se det såhär. Jerry var och är den person, som kan mest om Troja, som förening, mest om Ljungby, publiken, staden. Om ni läser mellan raderna, så förstår ni, att: delvis hade han kanske aningen för stort självstyre, innan omgivningen började blanda sig mer och mer, gick mot honom, ifrågasatte, hindrade han i arbetet.
  Så blir det efter så många år i samma förening. Han körde troligtvis också fast lite i gamla spår, vilket gjorde att de sista åren blev lite av flopp. Inte minst för att folk (troligtvis sitter en del kvar idag) omkring honom inte ville se Troja i AS.
  Då blir man lätt utbränd. Lite gemensamt med alla inblandade var de orsaken till det som har hänt senaste 3 åren.
  MEN, Jerry är återigen den, som kan mes av allt, som har med Troja att göra. Att han inte har kontakter, är det dummaste jag hört ursäkta…man ”blir inte av” med kontakter, utan ens kontaktnät bara ökar med åren. Vissa går, vissa kommer, men efter 35 år i hockeyn, har han mer kontakter än hela dagens Troja organisation, det kan garanteras.
  Jag tror personligen, att de 2 åren borta från Troja har gjort mycket nytta vad gäller Jerry, han har nu fått se på saker och ting utifrån, så jag tror absolut att på ett eller annat sätt, hade han kunnat bidra med riktigt mycket.
  Jag tror också, på att om inga drastiska saker händer inom organisationen, så kommer Troja inte att spela AS de närmaste åren och det handlar delvis om kompetens, delvis om sammanhållning inom ledningen men också om viljan/oviljan att ta sig tillbaka. Man ville inte förra året och man vill inte i år heller och intervjun med Jerry belyser det klockrent.

  • jonas on 5 februari, 2016 at 18:01
  • Svara

  jag håller med dig i allt du säger Lindbackcen men jag är ju dum i huvndet eligt många på Troja kollen men du står på min sida Lindbackcen. och det i sprtgruppen håller jag med om men kunden inte Troja testa att sätta Daniel Håkansson som Tränare

  • jonas on 5 februari, 2016 at 18:07
  • Svara

  jag får ha en årsikt ni andra får ha en annan jag säger bara som Roger sa till mig när Jerry fick sparken. om ni tycker Jerry är bra får ni tycka det

  • lindbacken on 5 februari, 2016 at 18:40
  • Svara

  Nej,, du är inte dum i hövet! Alla har rätten till en åsikt men att kritisera Jerry är lite som att svära i kyrkan.Jerry gjorde mycket bra för Troja men de sista åren blev inte så bra,säkert inte bara Jerrys fel.

  • Lars on 5 februari, 2016 at 18:50
  • Svara

  Jag tror att Jerry blev för styrd av styrelsen de sista åren han var sportchef,finns ingen i styrelsen eller sportgruppen(Pelle) med den fingertoppskänslan Jerry har.
  Glöm inte bort alla guldkorn JA hittade till överkomliga priser.
  Nu får vi sluta klaga och göra vårt bästa för att klubben ska gå framåt!!!!

   • Jerry Andersson on 5 februari, 2016 at 20:31
   • Svara

   Hej alla vänner.
   Har svarat på en del frågor från Troja Support och tycker det är värt allt engagemang som alla fans står för. Tycker Eddie sammanfattade allt på ett ok sätt och skriver mycket bra. En hel del måste naturligtvis sovras men i sin helhet, bra.

   Vill bara säga att jag respekterar alla åsikter, känslor från de som uttrycker sig här. Jag har inte som ambition att göra detta till något som gagnar mig själv eller för de som saknar mig i Troja, bara bjuda på info och hålla mig ajour med alla som vill klubbens bästa.

   Värvningar då eller då, han eller han är ett kiss i Mississippi, det är större än så och alla orsaker bakom går bara att utveckla via en bok på mer än 500 sidor. Ett av många misstag jag gjorde sista säsongen var att lämna för stort ansvar till coacherna beträffande rekrytering av spelare, ledare. Jag ville skapa delaktighet och fick i detta avseende ta lärdom, det blev fel med många små detaljer, samtidigt som jag alltid fick tveksamheter uppifrån. Min svaghet blev ett fall den tiden och än idag förstår jag inte varför jag blev svagare än vad jag normalt sett är. Min krigarinstinkt fick inte fäste i generationsväxlingen beroende på min passivitet. Å andra sidan sett, varför ska man kriga internt. Så fort jag sa upp mig så poppade intresset upp från ”de som vet”, frågan är vad de är idag och faktum kvarstår, i ett avseende var jag för stark även om jag kände mig ensam. Att jag var för stark relaterar jag till tre, fyra personer från styrelsen som ansåg att jag skulle bli GM och inte avsluta, jag hade stort mandat förutom de som borgar för störst sponsorintäkter. Money talks!

   Jag har i idrottens värld haft förmånen att jobba i en fantastisk föreningen sen lång, lång tid tillbaka och är tacksam för det.
   För Troja i tiden och hoppas alla supportrar lyfter laget inför kommande.

    • Lars on 5 februari, 2016 at 22:15
    • Svara

    Välkommen tillbaka!!

    • Micke on 5 februari, 2016 at 22:38
    • Svara

    Skönt med ärliga människor. Nu gäller det att få till en nystart innan det är försent

    • Mattias on 6 februari, 2016 at 09:45
    • Svara

    Sa upp dig? Fick du inte sparken?

     • Jerry on 6 februari, 2016 at 16:50
     • Svara

     Mattias, du har delvis rätt. Jag serverade ordförande draget och han nappade direkt. De var väldigt ömsesidigt. I mitt avtal som vi tecknade står det att jag sa upp mig på egen begäran och det gäller. Ändå, två timmar efter meddelades på presskonferens att styrelsen tyckte det var nog. Apropå att hålla överenskommelse. Hur som, vi går vidare men rätt ska va rätt.

    • justme on 6 februari, 2016 at 15:27
    • Svara

    Stark att våga säga sin åsik och erkänna de egna misstagen.
    Jag är övertygad att du skulle kunna bidra med mycket i dagens Troja.

  1. Hoi Nico,Prachtige foto’s…… mijn hart loopt over!Vorig jaar heb ik een botanische reis in Kirgizié gemaakt met Ecotour in samenwerking met Sunita reizen.Deze reis was onder leiding van een nederlandse botanist: Brian Kabbes.We hebben ongeveer dezelfde plekken bezocht als jullie vermoed ik (daar staan de joertenkampen) en kwamen 2 ned. vrouwen tegen die een vilttoer maakten.Ben via Jan Huiskes op jouw site gewezen, complimenten!hartelijke groet Annie (vriendin van Annelies)

  2. viên đã từng tham dự 2 workshop làm phim với đạo diễn Phan Đăng Di, nhà quay phim Phạm Quang Minh, nữ đạo diễn Nguyễn Hoàng Điệp sẽ được tuyển trực tiếp mà không phải

  • Vedis on 5 februari, 2016 at 20:16
  • Svara

  Det hjälper inte att vi gnäller och klagar, det blir inte bättre för det!
  Låt dom som sitter där idag, köra på säsongen ut i lugn och ro!
  Därefter kan vi se vad som behövs i fråga om tränare, sportgrupp och styrelse.

  Jag ser gärna en återkomst av Jerry om det nu går.
  Skulle tro att han har mer perspektiv på allt nu!

  • Emil on 5 februari, 2016 at 20:43
  • Svara

  Kul att höra din åsikt kring debatten Jerry!
  Kom tillbaka nu, snälla☺
  Jerry med dagens förutsättningar – det vattnas i munnen?

  • Mats on 5 februari, 2016 at 22:51
  • Svara

  Mycket bra skrivit JA. Ser gärna dej i Troja igen.

  • Lindbackcen on 7 februari, 2016 at 13:58
  • Svara

  Jag skulle gärna vilja se en intervju med den ordföranden i Troja 2011- 2013 en ganska svag ordförande enligt mitt sätt o se det då det anser jag är Ordförandens uppgift att tillse att det kommer in tillräckligt med pengar till föreningen för att hålla en trupp av Allsvensk klass vilket han uppenbarligen misslyckades med.. Sedan så förstår jag fortfarande inte varför man inte tog greppet om att bygga en ny hall när man gick upp 2008!! hade det gjorts vilket jag anser också faller på ordföranden i klubben att genomföra så tror jag ALDRIG att Troja åkt ur 2013! för det hade om bygget varit klart säj -09-10 gett så mycket positiva ringar på vattnet så Troja kanske varit topplag i Allsvenskan i stället för ett mediokert div 1 lag som nu är fallet,,,det är mina tankar.

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud