Inför: Huddinge–Troja


Bakgrund

Då är det dags för tabelltrean Huddinge att möta tabellfyran Troja. Förra mötet spelades matchen i Ljungby arena och efter ett bra och jämnt spel i den matchen avgick Troja med en 3-2-seger.

Huddinge har så här långt imponerat med totalt 9 vinster på 11 matcher (6 på ordinarie tid och 3 på straffar) och blir nog ingen lätt nöt att knäcka.

För Trojas del har det inte riktigt klaffat i de sista 4 omgångarna när man bara tagit 4 av 12 poäng (vinst mot Visby ord tid, 1 övertidspoäng mot SSK och förluster mot KRIF, Västervik och SSK).

 

Effektivitet

Det har pratats en hel del om just Trojas brist på effektivitet; både på den här bloggen, i intervjuer med tränare och spelare i Troja och inte minst på Twitter. Vad innebär då denna bristen på effektivitet för Trojas del? Hur stora siffror talar vi om?

Om man tittar på ”Scoring Efficiency” på Swehockey framträder en väldigt tydlig bild av hur stort problemet är. Troja har sämst scoring efficiency i Allettan södra (antal mål dividerat på antal skott på mål) på 7,73% medan topptrion Ssk, Huddinge och Västervik tronar på effektivitet på runt 10-11%. Det ger en skillnad på ungefär 2,5-3%.

Samtidigt har Troja skjutit flest skott av alla; 388 stycken. I praktiken innebär det här att man gör 2,5-3 mål mindre per 100 skott. Med 388 skott på mål ger det 9,7-11,64 missade mål, dvs ca 10 missade mål (avrundat nedåt) på 11 spelade omgångar i Allettan södra.

 

Annat utfall…

Med detta som grund är det lätt att komma till slutsatsen att resultatet efter 11 omgångar hade kunnat se mycket annorlunda ut med 10 mål till. Den riktigt jobbiga 4-0-förlusten mot KRIF hade kanske inte alls blivit någon förlust eller åtminstone ingen förnedring med 4-0. Förlusterna mot Västervik (4-1 borta och 2-3 hemma hade kanske bara varit en förlust eller t.o.m. 2 vinster). Den minsta förbättringen hade varit en bättre målskillnad som enbart i sig kan avgöra plats i tabellen med tanke på den korta serien och i förlängningen vilket motstånd man får i PO.

 

Vad göra?

Statistik i all ära, men vad bör man göra i praktiken för att förbättra utfallet? Det är ju inte det att man inte har lägen, för det tycker jag att man många gånger har, men det finns flera saker som gör att trissan sitter för sällan i maskorna bakom motståndarlagens målvakter:

Man skjuter för dåligt. Det finns en konstig uppfattning av att antingen har man en bra förmåga att hitta och göra mål eller så har man inte det. En lite halvkonstig inställning säger jag; visst är det bra om man i grunden har talang för målfabrikation, men som så många andra saker i livet går det att träna upp och jag tycker mig se att Trojas känns för otränade och/eller i för dåligt mentalt läge för att sätta pucken när chanserna kommer.

Gå mera rakt på mål, skym målvakten, mer desperata framför mål (som assisterande tränare Peter Andersson sa i videointervjun inför den här matchen)! Ofta har man bra fart och fläkt i anfallen, men när man ställer sig i anfallsuppställning i offensiv zon så är det alldeles för få gånger som några Trojaner är tillräckligt nära för att ta returer som målvakten släpper. Troja behöver vara mer orädda, grötiga och bestämda framför mål. Det här gäller framför allt i spel 5-5.

Mera samspelta uppspel. Troja är snabba i spelvändningarna både i hemåtjobb och vid uppspel. Bra! Vid uppspelet är dock många gånger puckföraren alltför snabb och när Troja kommer över offensiva blå får puckföraren problem med alltför få spelalternativ. Flera gånger lyckas dock Trojanen tråckla sig igenom motståndarlagets backarna (med en viss förvåning) och i just det obeslutsamma ögonblicket så tappar man pucken i nästa läge. Det här är genomgående i många matcher, både i grundserien och Allettan södra.

Bättre BP. Med dessa brister ovan så sprider sig även osäkerheten in i BP-spelet (som i grundserien varit Trojas stora styrka). Visst är det svårare att försvara sig i Allettan södra än i grundserien, men samtidigt så har man tillsammans med Visby spelat flest BPs: 48 stycken, vilket i sig visar ett lag om inte riktigt är i balans. Jämför med topptrion Ssk, Västervik och Huddinge vilka har 43, 33 och 35, dvs en skillnad på 5-15 BPs. Börjar man släppa in för mycket mål hamnar man i ett mentalt underläge, vilket sedan kan slå mot offensiven.

Tillräckligt tränade och/eller mentalt ej tillräckligt stabila? I flera omgångar har Troja ofta släppt in mål i slutet av perioderna, speciellt då andra och tredje perioden. Är man tillräckligt tränade och/eller beror det på det mentala spelet? Inte helt lätt för en utomstående att bedöma, men det känns som att det är både och…

 

Matchen Huddinge-Troja då?

Troja kommer till spel utan Tobias Törnkvist (skadad), Mattias Åkesson (avstängd), David Laudius (sjuk) och Ludvig Elvenes (inlånad spelare från Rögle som är skadad, nu återlämnad till Rögle).

Vem som kommer att stå i Trojas mål är inte bestämt i detta nu enligt videointervjun med assisterande tränare Peter Andersson.

Uppdatering kl. 15:45, 7 feb: I Troja står Johan Nielsen.

Spelarläget i Huddinge är oklart. På Huddinges hemsida står det i alla fall att Huddinge hade nästan fullt manskap mot KRIF (i förra omgången) efter flera sjukdomar och skador, så samma uppställning lär stå mot Troja. Detta inför match-inlägg uppdateras om jag får reda på förändringar i spelarläget!

Uppdatering kl. 15:40, 7 feb: Victor Andersson i Huddinge är borta idag (mjukdelsskadad efter gårdagens träning enligt chatten på solidtango där Huddinge sänder matchen).

Uppdatering kl. 15:44, 7 feb: I Huddinge står Tim Sandberg.

 

Spelbild?

Huddinge är skridskoskickliga, bra defensiv (släppt in minst antal mål hittills i Allettan södra) och många unga hungriga spelare. Kommer förmodligen med bra fart och frejdig offensiv. Troja får se upp! Samtidigt skall Troja fortsätta med sitt spel, men behöver göra en hel del förbättringar (vilka tagits upp ovan). Då tror jag på en god chans på 3 poäng hem till Ljungby!

 

Statistik (efter 11 omgångar):

Trojas senaste matcher
2-3 mot Södertälje (förlust på straffar) (h)
2-3 mot Västervik (h)
4-3 mot Visby (h)

Huddinges senaste matcher
3-2 mot KRIF (b)
2-1 mot Hudiksvall (vinst på straffar) (h)
2-1 mot Vimmerby (h)

Poängkung
Troja: Carl-Johan Svensson 4+6 = 10 poäng
Huddinge: Dennis Nordström 5+7 = 12 poäng

Målvakt
Troja: Robin Johansson 92,06% / Johan Nielsen 86,67%
Huddinge: Tim Sandberg 94,28%

Tekare
Troja: Marcus Nilsson 55,68%
Huddinge: Victor Andersson 52,94%

Bäst +/-
Troja: Carl-Johan Svensson +5
Huddinge: Filip Olsson +6

Sämst +/-
Troja: Jonas Pontusson -5 / Anton Johansson -5
Huddinge: Martin Eklund -1 / Joakim Albertsson -1

Box Play
Troja: 81,25% (3:a)
Huddinge: 77,14% (5:a)

Power Play
Troja: 20,37% (4:a)
Huddinge: 20,41% (3:a)

 


6 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • jonas on 7 februari, 2016 at 09:08
  • Svara

  jag hoppas Johan står idag inte ont om Robin som vissa tror här. men jag tror Robin måste vila skallen sätt Robin på bänken idag mot Hunddinge och på onsdag mot Hudiksvall och ställ Johan i mål

  • Lindbackcen on 7 februari, 2016 at 14:03
  • Svara

  Förlust i dag o bara 3 poäng ner till 6plats o missat PO,,, o fiaskot är fullbordat!

  • jonas on 7 februari, 2016 at 15:35
  • Svara

  Lindbackcen hur vet du det blir förlust idag dom vann mot dom i ljungby. då kan dom vinna idag och 3 poäng ner om dom förlorar idag då tar hudiksvall på onsdag

   • Lindbackcen on 7 februari, 2016 at 18:48
   • Svara

   Det var i värsta SCENARIOT jag skrev den kommemtaren,,,Trucken räddar Troja med 1 SEKUND kvar !!! det målet betalat hela han årslön tror jag!!!

 1. Uppdaterad info om vilken målvakt som står i respektive lag samt en rapport om en skadad Huddingespelare (se i inläggstexten).

  • jonas on 7 februari, 2016 at 18:06
  • Svara

  nu är Troja klara för play off

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud