Troja avancerar, SuperElit allt närmare!


För ovanlighetens skull fick jag idag tid över att följa Trojas J20-lag och deras framfart mot SuperElit, den högsta serien för juniorer i Sverige. De vann igår mot Tingsryd och behövde således endast en poäng mot Mölndal för att avancera till nästa nivå i kvalsystemet mot SuperElit. Troja vann, efter förlängning, med 5-4 i en match som på juniormanér böljde fram och tillbaka. Vinsten innebar att man vann förkvalet och man kommer härnäst ställas mot BIK Karlskoga i en matchserie i bäst av tre matcher där vinnaren avancerar till ett nytt play-off-spel där man ställs mot ett SuperElit lag (Mora eller Timrå) där vinnaren gå till SuperElit.

Denna matchserie mot BIK inleds nu på torsdag 19:00, det vill säga samma dag som a-laget inleder kvalserien, och spelar sedan även lördag och eventuellt söndag.

Får jag lov att plusa några i Trojas lag efter dagens match så ger jag högsta betyg till centrarna Alfred Andersson och Albin Lindqvist som med sitt stora tunga spel blev tungan på vågen för Trojas del. De spelade väldigt moget och knackar sannerligen på a-lagets dörr. Bland backarna var Thage Pettersson och Erik Göransson två stabila pjäser. Svanlund hade två assist och Dennis Bernhardtz var en kvick rackare som haft en väldigt produktiv säsong. I övrigt så var Vincent Boukov och backen Calle Nielsen inte så framstående idag, men jag vet haft de båda haft en väldigt fin säsong. Med andra ord så finns det flera spelare som borde kunna få en eller flera chanser i a-laget till kommande säsong.

Men mest självklara borde Alfred Andersson, Lindqvist och Svanlund vara. De besitter verktygen för att utvecklas till något väldigt bra!

Egentligen borde Troja oavsett serietillhörighet alltid kunna matcha en juniorkedja per match i a-laget. Åtminstone under grundserien. Självklart kanske det hade varit enklast i Hockeyettan där en kedja mer eller mindre av sämre kvalité inte borde påverka Trojas sportsliga resultat allt för mycket, men jag tycker faktiskt vi har tillräcklig bra juniorer för att kunna matcha en eller i alla fall en halv kedja med juniorer även i allsvenskan.

Till exempel kan man alltid ha ett fjärde backpar bestående två juniorer, som beroende på match och matchresultat kan få spela mer eller mindre. I en match hemma mot Varberg i november skulle man kunna passa på att matcha dem mer och i en match borta mot KRIF i september kanske de inte skulle få någon speltid alls! Samma sak hade gällt för en kedja bestående av forwards från J20. I tighta matcher så matchar man tre kedjor och låter juniorkedjan stå åt sidan (minimalt med speltid) medan man i mindre viktiga matcher låter dem bidra med ungdomlig entusiasm.

Vid ett allsvenskt avancemang kanske man dock skulle vara tvungen att breda laget med någon mer spelare och därmed kanske bara spela en eller två juniorer (forwards) per match. Men med ett lag bestående av 22 spelare borde i alla fall man ha sportsligt råd att avsätta två-fyra platser åt föreningens juniorer.

En fjärde kedja bestående av juniorer sparar pengar och ger mer ekonomiskt utrymme att pumpa in i de två första kedjorna. Tredje kedjan borde vara en renodlad checkingkedja som dagens fjärde med till exempel Flash, Nisse och Törnqvist.

Självklart hade det blivit lite lättare att hålla på denna princip om J20-laget avancerar till SuperElit då det skiljer en del i nivå mellan Elit och seniorhockey. Men det jag har sett av Svanlund, Alfred Andersson och Thage Pettersson i a-laget i år och av det jag såg av J20-laget idag så borde det absolut gå.

Att införa en princip att man alltid ska rulla x antal juniorer hade medfört flera fördelar för Troja som professionell förening! Framförallt hade det gett ett ekonomiskt andrum men det hade också gjort Troja mer attraktivt bland juniorer när de väljer hockeygymnasium och det hade lett till att fler egna produkter slutligen blir ordinarie i a-laget. Med denna idé menar jag inte att det alltid ska vara samma juniorer som är uppe på gästspel i a-laget utan att man ska rulla på lite olika alternativ för att motivera och skapa känslan bland J20-spelarna att man belönas för sina insatser i J20. På långsikt hade denna princip kunna utveckla Troja till en ännu bättre plantskola.

Denna princip hade man som minst i alla fall kunnat hålla under höstsäsongen och vinter medan man framåt våren kanske, beroende på behov och placering, skulle kunna spetsa laget och ta bort ”juniorkedjan”. Att göra dem två-tre sista värvningarna i februari istället för augusti/september hade även det varit billigare för klubben. Men å andra sidan kanske vissa sportsliga resultat uteblivit.


3 kommentarer

  • Markus on 6 mars, 2016 at 15:46
  • Svara

  Kul att höra att det går bra för vårat j20 lag också. Hoppas dom går upp till superelit. ?

  • putte on 6 mars, 2016 at 16:50
  • Svara

  Framtiden ser ljus ut för Troja med dessa juniorer.

  • Challe on 6 mars, 2016 at 18:34
  • Svara

  Följde matchen på Livearena. Stämmer rätt bra det du skriver. Framför allt med centern Alfred Andersson som återigen satte ett snyggt mål när han kom rakt på mål mot målvakt. Absolut något att satsa och bygga på i framtid, förvalta man honom rätt kan han bli riktigt bra! Albin Linkvist gör också bra saker men är något loj emellanåt och fullföljer inte alltid, var inne på en del baklängesmål. Han avslutade dock matchen snyggt i slutsekunderna. Även backen Thage Pettersson gör det bra, även han ett stenhårt skott i mål. Det värmer gott i Troja hjärtat. Svanlund blixtrar till stundtals men syntes inte lika mycket idag. Blev lite orolig när han fick smällen mot huvudet men det verkade gått bra då han senare dök upp på planen igen. Bernards och Bukov går mycket själva och glömmer allt för ofta vad själva speletet går ut på, vilket är en viktig del kan jag tycka. Det var en kämparglöd i hela laget och det gav utdelning. Bra jobbat grabbar! Nu blir det inte bara att följa a laget, nu blir det även er!
  Kör hela vägen nu!!

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud