Besked i tränarfrågan – och förändringar i truppen att vänta


En av de mest debatterade frågorna i supporterkretsar är huruvida Pelle Svensson skall få fortsatt förtroende eller inte. Nu, precis som alltid vid denna tidpunkt på året, florerar en hel del rykten. Folk diskuterar hur truppen ska se ut, vilka som ska stanna och vilka som ska få lämna. Hur det egentligen kommer att bli vet bara Troja själva. Antingen har Pelle Svensson och Peter Andersson fått fortsatt förtroende, och då lär lagbygget inför nästa säsong redan ha tagit fart. Ett annat troligt scenario är att Troja valt att gå vidare med andra kandidater. Ordförande Pehr Wass var själv ute i media och bekräftade att man hoppas komma med besked kring landskampen på torsdag. Hur som helst vet Troja redan vilken plan man har och i den ingår vem som kommer att träna laget kommande säsong.
Jag tänker inte gå in på några rykten i denna text, varken när det gäller truppen eller tränarfrågan. Kollega Ekstrand tog upp spelar och ledarrykten i sin text här om dagen, så bläddra gärna ner till den och läs om ni är intresserade av ryktesdelen.

Troja är fåordiga när det kommer till tränarfrågan och merparten har förmodligen sett intervjun med Pehr Wass i Troja-TV. Med all rätt, det är bara onödigt att gå ut och skapa spekulationer om hur framtiden för tränarduon ser ut. Samtidigt är det ytterst viktigt, att man som Troja nu gör, tar ett tidigt beslut och kommunicerar med fansen, för att inte skapa spekulationer och för att få arbetsro. Troja kommer oavsett beslut att ligga bra inom tidsramen när det kommer till lagbygget för kommande säsong.
Jag frågade förresten Pehr Wass om han vill ge någon ytterligare kommentar i tränarfrågan, men han står fast vid det han sa i Troja-TV.
– Vi kommer att informera om tränarfrågan nu i veckan och vill därför inte kommentera till någon innan dess, skriver han i ett sms till Trojakollen.

En annan intressant sak som dök upp igår, var om ekonomin och om spelarbudget kommande säsong. Återigen var det ordföranden som kommenterade. I en intervju med smålänningen säger han att spelarbudgeten kommer att tvingas minska något från de 2.8 miljoner som den låg på denna säsong. Med andra ord kommer det att hända en hel del i truppen även i år och man kommer inte längre att ha råd med högavlönade spelare som inte levererar som förväntat. Intressanta dagar och veckor som följer, alltså. För ni kan räkna med att Trojas trupp för kommande säsong snart kommer att utökas med fler än de tre namn som idag är kontrakterade. Dessa är förövrigt Johan Nielsen, Trucken Karlsson och Alexander Edström.

Fortfarande osäkert kring Pelle Svenssons framtid i Troja. Foto: Johan Persson (HD/NST)

Fortfarande osäkert kring Pelle Svenssons framtid i Troja.
Foto: Johan Persson (HD/NST)


22 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Justme on 5 april, 2016 at 15:24
  • Svara

  Hm….kommentaren om minskad spelarbudget väcker ju lite oro vad gäller frågan om avancemang. Det känns inte, som att det är så lämpligt med att gå ut med en sådan sak över huvud taget, då det känns mer som en gradering mot eventuellt kommande ”misslyckande”, som kan komma att avskräcka vissa spelare.
  Likaså fortsättningen att man ingalunda äventyrar klubbens ekonomi genom värvningar. Det är en sak, som man kan kommunicera internt, men jag tycker inte man går ut med det, för det sänder negativa signaler inför det som komma skall.

  Naturligtvis måste man vara oerhört försiktig när det gäller pengar, så man inte riskerar klubbens framtid, men å andra sidan, satsar man inte, vinner man inte heller, utan då kan man förbli kvar i Div 1 en ganska lång tid.
  Både Blom och Enestubbe skrev om just det här, att man MÅSTE bestämma sig vilken väg Troja skall gå och kommunikationen måste återspegla klockrent den väg man har valt och man skall också genom sitt agerande bevisa att man menar vad man säger.

  Det Pehr kommunicerar är återigen en målsättning med parenteser… Vad är målsättning…är det AS? Då kan man omöjligt säga att ja det är AS, OM, vi klarar det ekonomiskt, OM och återigen OM.
  Vi får se hur de närmaste veckorna ser ut, vad för typ av besked, som kommer, men det känns oroväckande alla redan.

  Visst, Troja saknade en hel del 15/16 för att kunna ta klivet tillbaka till AS, men framför allt saknades den riktiga viljan från organisationen. Spelidé saknades, sniper saknades, Trojaflow saknades…ja, absolut. Men det blev heller inte åtgärdat. Helt ärligt, tror jag inte en sekund på att en enda sniper hade tagit Troja hela vägen till AS. I så fal skulle det varit en klasspelare, som Troja inte hade råd med.

   • putte on 5 april, 2016 at 19:14
   • Svara

   Håller med dig i att det inte finns något uttalat mål i att ta sig tillbaka till AS. Då kommer det också att bli svårt att attrahera bra spelare som vill satsa uppåt och för att inte tala om publiken och sponsorer. men Troja kanske överaskar oss vi kan bara vänta och se.

  • putte on 5 april, 2016 at 19:26
  • Svara

  Och att Troja alltid lägger locket på skapar bara rykten och irritation istället för intresse för laget tycker jag.

  • Lars on 5 april, 2016 at 20:31
  • Svara

  Wass sa att målsättningen är att gå upp på 3 år,så målsättningen finns.
  Däremot kanske det skrämmer bort spelare när de pratar sänkt spelarbudget,men det är väl inte legoknektar vi vill ha iTroja!!

   • putte on 5 april, 2016 at 20:54
   • Svara

   Det stämmer att Wass sa tre år men att sänka spelarbudgeten är att ta ett steg tillbaka men det är ju tyvärr ekonomin som styr.

  • mathias on 5 april, 2016 at 21:10
  • Svara

  Samtidigt kan de ju visa fina signaler utåt att troja är en förening som tar ansvar för sin ekonomi. Jag blir stolt som supporter när troja agerar såhär istället för att göra som t.ex västerås. Jag tror nog pengarna räcker till att ställa upp ett lag som ska kunna utmana ändå.

   • Andreas Magnusson on 5 april, 2016 at 22:35
   • Svara

   Kunde inte sagt det bättre. Scouta bättre o finn spelare på uppgång med den rätta inställningen istället för ”mätta” spelare på nedgång. Sedan är det väl inte konstigt att det blir mindre budget nästa säs, dels har publiken börjat svika, dels måste man ta hänsyn till risken att det blir fler år i div1 (för att nämna bara två orsaker). Då duger det inte att toksatsa för en säsong för att framåt vårkanten stå med mössan i handen o förklara för Ljungby kommunfullmäktige hur viktig man är för staden o försöka få nödlån såsom många andra klubbar gjort före oss!

  • Justme on 5 april, 2016 at 22:30
  • Svara

  Nej, vägen, som Västerås gick får inte Troja gå…MEN! fortsätter man att kommunicera och agera tvetydigt så kommer motgångar i form av sviktande publiksiffror, sponsorer och intresse i allmänhet. Det är inget, som kommer att göra ekonomin bättre på sikt. Man kan inte enbart spara sig ur en kris, eftersom man måste samtidigt få ökade intäkter och det funkar inte utan satsning. Ishockey är trots allt sport och utan sportsliga framgångar finns det ingen Troja längre.
  Jag tycker man skall ha Leksand, som förebild och inte Halmstad, som sedan de sparat sig ur AS har de bökat runt som ett mediokert lag i div1 utan något vidare intresse, trots att underlag finns, det har de en gång i tiden bevisat.
  Den vägen kan lätt bli ödesdiger för Troja också eftersom man har blivit av med en del stora sponsorer från förr i tiden men inte riktigt lyckats ersätta, vilket inte blir bättre av att de sportsliga framgångarna uteblir..
  Inte skall man satsa huvudlöst, men i mina öron låter det märkligt att spara upp sig i seriesystemet…..Ni alla som tycker jag är pessimist, får ursäkta, jag håller verkligen på Troja och önskar det gick bra för de, men kan bara inte se hur besparingar går ihop med satsning mot AS.

   • TN on 5 april, 2016 at 22:37
   • Svara

   Vi ska alltså ha Leksand/lyxfällan som förebild?
   Varför inte Team Boro samtidigt?
   Till och med Västervik är ju en drömförening i jämförelse med ovannämnda exempel.

   Mer seriös fråga: VILL Pelle ens stanna i Troja? (har den frågan ställts?)

    • Justme on 5 april, 2016 at 22:57
    • Svara

    Nä, jag menade inte ekonomiskt, utan sportsligt (tänker främst på vad som hände i år), att man kan förändra och förändringar kan ge mycket positivt utfall.
    Alla lag i AS har hamnat i ”lyxfällan” under årens gång eftersom man behöver närapå samma spelarkvalité som SHL, men har en mycket snävare budget att hushålla med, därför gäller det att hitta guldkornen och att hitta bra samarbetspartner i högre serie, som kan bistå med lite ”gratis/billigt”

     • TN on 5 april, 2016 at 23:28
     • Svara

     Håller med. Min poäng var att exempelvis Leksand och Taif misslyckats så extremt många gånger med ekonomi och värvningar att jag inte gärna vill kalla dem ”förebilder” efter 1-2 framgångsrika säsonger på 15år :-)

      • Justme on 6 april, 2016 at 08:00

      Det har du rätt i, absolut. TAIF är inget lag för SHL, trots att de var nära att gå upp, men där finns inte kapacitet i bygden att ha ett lag i SHL. Leksand är lite annan historia, eftersom uppslutningen bakom hockeyn där är nog på en annan nivå än i resten av Sverige. Knappt 6000 invånare och 4600 snitt i grundserien, 5600 i slutspelsserien och 7300 i kvalet. Med de siffrorna placerar man sig på 4-7 plats i SHL grundserie, så de har andra förutsättningar så att säga. Att man sedan blir övermodig från gång till gång, är ju en annan sak, man vet med sig att både folk, företen och kommunen ställer upp om det krisar. På gott och ont. Det man har lyckats bra med är att göra laget till ”mitt” lag, allas lag i närområdet och egentligen i hela Sverige. Deras fans behöver knappast åka till Malmö när Leksand spelar, då det finns gott om fans överallt i landet utanför själva Leksand också. Troja måste på något sätt förmå åtminstone Ljungbyborna att ha den attityden mot Troja, känna som att Troja är ”vårt” lag. Folk ska inte känna och säga ”de”, utan ”vi”. Hårt jobb :)

  • Lindbacken on 6 april, 2016 at 07:02
  • Svara

  Jag tror att man kommer att få till ett slagkraftgt lag till hösten,,,jag menar att man kan satsa på unga hungriga krigare som vill framåt kanske hitta en kedja tranatlanter (unga menar jag då) sedan ett par vassa snipers som kanske kostarlite.Men i grunden unga o hungriga spelare +nårra egna stöttespelare.En riktigt bra Tränare Typ Martin K,Rolf N,se Pantern som lyckades,,Nyckeln är Tränaren i mångt om mycket.

   • Justme on 6 april, 2016 at 08:14
   • Svara

   Precis vad jag har sagt sedan mitten av grundserien :) Nyckeln är tränaren. Troja har haft ett bra lag i år, men fick aldrig till något eget, fungerande spel och därmed en otrolig berg och dalbana vad gäller prestation. Man har gjort tredje flest mål i grundserien (släppt in minst) och Allettan, näst flest mål i kvalet, så nä, det var inte målskyttet och snipern som saknades, det var bara en del av problemet. Man har inte riktigt kunnat konkurrera med topplagen i Allettan och Kvalserien, utan där tappat både i anfall och försvar på grund av fantasilöst PP i första hand, omständlig spelform och såklart grova individuella misstag inte alltför sällan i avgörande lägen inte alltför sällan av samma spelare. Troja hade väl det mest namnkunniga spelarna totalt sett av alla Div1 lagen, men inte förmått att göra just ett lag av dessa spelare.

  • Justme on 7 april, 2016 at 12:11
  • Svara

  Undrar om besked, som lovat kommer idag…Klockan tickar :)

  • Justme on 7 april, 2016 at 20:17
  • Svara

  Jaha…och så var det med löften…I Trojaledningens fall finns de för att inte hållas :(
  Det verkar, som man vill bara få tyst på de, som ställer frågor istället för att svara på frågorna.

   • putte on 7 april, 2016 at 21:05
   • Svara

   Wass sa faktiskt att besked skulle komma innan landskampen eller strax efter, antagligen kommer besked på fredag.

    • Justme on 8 april, 2016 at 07:38
    • Svara

    Ok, jag uppfattade, bara ”innan” landskampen, då väntar vi och ser. :)

  • putte on 8 april, 2016 at 14:04
  • Svara

  Varför ska man hela tiden behöva läsa på andras bloggar och hemsidor om vad som händer i Troja ,

  Vad ska Troja med en hemsida till om man inte ska vara först ut med nyheter om vad som händer i klubben.

  Detta är inte bra om man nu vill skapa intresse för klubben och hockeyn i ljungby , Här måste Troja skärpa sig.

  • bengt on 8 april, 2016 at 21:57
  • Svara

  Nu är det nära tränaren skulle vara klar inom en vecka från förra Fredagen .Så nu är det max 2 timmar innan vi får veta vem det blir .

  • bengt on 9 april, 2016 at 00:00
  • Svara

  LURADE IGEN !!!!!

  • Justme on 10 april, 2016 at 21:03
  • Svara

  Det beskedet blev ju ändrat till efter helgen.
  Läst Eddies inlägg på Twitter.
  Spelar dock ingen roll, verkar det som, enligt det senaste tyder verkligen det mesta på att Pelle stannar.
  Då ser det ut följande:

  – Ny arena anpassat till AS spel
  – Uttalat mål: AS avancemang
  sen……
  – Behålla en tränare, som på 2 år inte fått laget att fungera, som ett lag riktigt och inte spelar enligt ”Trojas adelsmärke”??
  – Minskar spelarbudget.
  Låter ju seriöst….allvarligt nu :)

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud