Innebörd av placering i Allettan + Transferdeadline + Inför: Troja – Kumla


I’m back! På lördag möter Troja ett avsågat Kumla som ligger sist i serien och som ser ut att förbli så även efter seriens sista tre matcher. Därefter har Troja ett toppmöte och seriefinal mot Kristianstad innan man avslutar Allettan Södra med en minst lika svår och tuff match hemma mot Nybro den 25:e februari. I dagsläget har Troja en poäng tillgodo om seriesegern framför tvåan Kristianstad, och de tre kommande matcherna och framförallt matchen på onsdag mot just Kristianstad kommer avgöra väldigt mycket vilka förutsättningar Troja kommer spela under i mars.

Efter nästan sju månaders serielunk kommer tempot, spänningen och insatserna nu äntligen skruvas upp till den nivån vi drömt om sen april förra året. Därför gör jag och Trojakollen comeback! Jag kommer skriva mina tankar här återigen innan, efter och emellan matcherna fram till Trojas säsong tar slut. Förhoppningsvis i april, men det kan likväl bli i början av mars.

Som sagt så kommer kommande matcher spela stor roll för hur Trojas förutsättningar i mars ser ut. Antingen vinner man serien före Kristianstad eller så kommer man tvåa bakom Kristianstad och beroende på var man hamnar så ser upplägget olika ut. Här kommer därmed en förklaring av upplägget.

Innebörd av placering i Allettan och vårserien

1:an i Allettan Södra möter 1:an i Allettan Norra i HockeyEttan Finalen. Där vinnaren i bäst av tre matcher går direkt till kvalserien mot Hockeyallsvenskan, medan förloraren går till Play-off 3.

2:an och 3:an i Allettan Södra och Norra går direkt till Play-off 2.

Lag 4:a till 8:a i Allettan Södra och Nora går till Play-off 1. Medan 9:an och 10:an spelat klart för säsongen.

1:an från vårserien Södra, Västra, Östra och Norra går till ett förkval mot Play-off 1. Där 1:an från Södra och Västra vårserien ställs mot varandra respektive 1:an från Norra och Östra ställs mot varandra, där vinnaren når Play-off 1.

Hur spelas Play-off?

I Play-off 1 deltar 12 lag. (lag 4-8 i Allettan Södra och Norra samt segrarna i förkvalen).

De högst rankade laget får välja motstånd bland de 6 lägst rankade lagen först. Och så väljs motstånd i rangordning till och med lag 6. Rankningen avgörs först och främst av tabellplaceringen, om den är desamma lag emellan skiljer tagna poäng, målskillnad och om inget av det skiljer lagen åt, gjorda mål i serien (allettan eller vårserien). Högst rankade lag börjar borta. Vinnaren av bäst av tre matcher går vidare till Play-off 2.

I Play-off 2 deltar 10 lag. (Vinnande sex lag från Play-off 1 samt lag 2 och 3 från Allettan Södra och Norra).

De högst rankade laget får välja motstånd från de 5 lägst rankade lagen först. Och så väljs motstånd i rangordning till och med lag 5. Rankningen avgörs först och främst av tabellplaceringen, om den är desamma lag emellan skiljer tagna poäng, målskillnad och om inget av det skiljer lagen åt, gjorda mål i serien (allettan eller vårserien). Högst rankade lag börjar borta. Vinnaren av bäst av tre matcher går vidare till Play-off 3.

I Play-off 3 deltar 6 lag. (Vinnande fem lag från Play-off 2 samt förlorande lag i HockeyEttan finalen).

De högst rankade laget får välja motstånd från de 3 lägst rankade lagen först. Och så väljs motstånd i rangordning till och med lag 3. Rankningen avgörs först och främst av tabellplaceringen, om den är desamma lag emellan skiljer tagna poäng, målskillnad och om inget av det skiljer lagen åt, gjorda mål i serien (allettan eller vårserien). Högst rankade lag börjar borta. Vinnaren av bäst av tre matcher går vidare till kvalserien mot HockeyAllsvenskan.

I Kvalserien deltar 6 lag. (Vinnande tre lag från Play-off 3, vinnande lag från HockeyEttan Finalen samt lag nummer 13 och 14 från HockeyAllsvenskan).

Kvalserien spelas i en serie med två inbördesmöten mellan samtliga lag. Totalt 10 matcher. Första speldag är den 23 mars och serien avslutas den 16 april. De två lag som slutar 1:a och 2:a avancerar till HockeyAllsvenskan 2017/2018.

—–

Igår vid 00:00 var det dessutom transferstopp i hela Hockeysverige och vi fick därmed se en del spelarflyttar under onsdagen och idag under torsdagen (när många offentliggjordes). För Trojas del innebar det två nya bekantskaper i form av Ljungbypojken Mikael Roslund (född 1996) som här senast kommer från spel i Tyringe som har säkrat sitt kontrakt i HockeyEttan men är avhängda från kampen om en Play-off-plats i Vårserien. Roslund är en forward som i år har stått för 15 poäng på 30 matcher i Tyringe, men fått förtroende både högt upp i hierakin samt power play.  Förra säsongen spelade i Karlskronas J20-lag och innan dess var han poängkung i Trojas J20 med 40 pinnar. Han beskrivs som en forward med stark skridskoåkning och bra speed. I matcherna mot Troja har han varit en av Tyringes starkaste offensiva kort, gillar att utmana. Roslund är dock skadad just nu har det rapporterats om från Tyringehåll, han ska åkt på en tuff tackling mot Tranås för två matcher sen och inte tränat för fullt. Så tveksamt om han kommer delta i Trojas matcher omedelbart.

Även en back trillade in under gårdagen. Ifrån Hanhals, som befinner sig i samma läge som Tyringe, hämtade man in en annan 96:a i form av deras succéback Max Lindroth. En back som fostrats i Borås och Örebro. Han beskrivs som en välskolad back och hyllas för sin mycket goda spelförståelse och skridskoåkning. En stark framtidsman som redan nu ska kunna göra skillnad.

Båda är unga och har en gedigen hockeyutbildning och det är mycket troligt att man har stora avsikter med att de båda ska ingå även i nästa års trupp, oavsett serie.

Sedan tidigare har man dessutom plockat in centern Mikael Johansson som trots att han bara är ett år äldre än Lindroth och Roslund har ett betydligt rejälare CV. Han har 65 SHL-matcher, 43 HA-matcher och 15 landskamper med Sveriges olika juniorlandslag. Dock är han något så ovanligt som en Växjö-produkt, så nu har Troja nästan lika många som självaste Lakers i sin trupp.

Johansson är en tung center som spelar mycket på sin storlek. Har ersatt Alfred i tredjekedjan med bravur och gjort hela fem poäng på tre matcher samt haft en mycket stark tekningsstatistik.

Med tanke på de två tidigare åren Troja spelat i HockeyEttan där man inför play-off och eventuell kvalserie valt att förstärka med minst en målvakt så förväntade sig nog alla att samma sak skulle ske i år. Särskilt med tanke på att Johan Nielsen åkte på en hjärnskakning mot Kallinge/Ronneby igår. Men så blev det inte. Dock hade man avsikter att göra det och enligt säkra källor till Trojakollen så hade man till och med kommit muntligt överens en målvakt, även han en 96:a och hemhörande i HockeyEttan. Men i slutändan ska allt ner på ”pappret” också och där sket det sig denna gång.

Ett rykte som annars florerat men som inte verkar stämma (diskussioner kan dock funnits, men samma som målvakten att det inte blev klart) har under dagen varit att även Hanhals Kristoffer Wikner kopplats till Troja. Detta uppgav journalisten Alexander Jepsen (Vetlanda-Posten, Tranås Tidning b.la.). En intressant spelare.

Tre spelare (Johansson inkluderad) slutar det på denna säsongen, inga spelare som går in i förstakedjan eller direkt spetsar laget men tre spelare som ger Troja en starkare bredd samt gör truppen mindre skadekänsligt. Troja hade åtta spelare borta igår mot KRIF och i längden skulle det inte fungera om bortfallet fortsätter vara stort även framöver. Samtidigt blir laget väldigt tjockt ifall samtliga helt plötsligt skulle vara återställda och tillgängliga för match. Så tre spelare, som accepterar en mer undanskymd roll om så skulle bli fallet är nog lagom. Det sista man vill göra nu är att skapa osämja/missnöje i laget eller ”värva sönder” ett välsammanspelat lag.

Troja har redan flera producerande spelare och kedjor, trots skadebekymmer hela säsongen i princip. Bland topp25 i poängligan i Allettan har Troja hela åtta spelare från olika kedjor. I jämförelse med Kristianstad som har tre, förvisso samtliga i topp3, men samtidigt är alla från samma kedja. Därmed är man mer beroende av ett fåtal spelare än Troja, och därmed mer skadekänsliga (rent offensivt). Trots Trojas stora bortfall av spelare på senare tid.

—-

Innan den nervkittlande avslutningen på serien och ett ännu mer nervöst play-off/final ska en mer serielunksbetonad match spelas. På lördag tar man emot Kumla hemma i Ljungby Arena. Ett Kumla som ligger sist i serien och med minimal chans att klättra en placering och i praktiken avhängt från att ta sig över strecket. Dock är matchen mot Troja deras sista chans att behålla någon av dessa möjligheter möjliga ens i teorin. Så nog har dem något att spela för, för inte vill de att deras säsong ska ta slut redan i februari. De har dessutom vingklippt Kristianstad på en poäng och spelat mycket jämt mot Nybro så även jumbon kan brusa upp och ta ner även de största på jorden.

I topp25 av poängligan återfinner vi en Kumla-spelare i form av smålänningen Alexander Kovalonok som är en erfaren och gedigen målskytt i HockeyEttan och som för så sent som två år sen var med om en väldigt otäck byggolycka. Men utöver honom är det väldigt tomt på spelare som sticker ut från mängden. Laget tränas av gamle Trojatränaren Gunnar Leidborg och är ett defensivt kollektiv, inget flashigt lag utan ett lag som spelar på motståndarnas misstag. Patrik Ström har imponerande plus/minus för att spela i ett jumbolag, en spelare likt Trojas Nilsson. En som anammat spelstilen till fullo!

För Trojas del blir målvaktsstationen intressant. Nielsen lär inte spela i och med hjärnskakningen och frågan är om Robin hunnit tillfriskna och om han är 100%ig? Och vågar man spela honom om han inte är 100%ig? Isåfall kanske 16åriga Eliasson återigen måste ställa sig mellan stolparna, han gjorde det bra senast så det skulle absolut kunna gå vägen även denna gången. Kanske det rent av skulle vara säkrast att spela Eliasson oavsett hur läget ser ut med Robin. Å andra sidan har Troja inte råd att tappa några poäng just nu, man bör och vill spela bästa laget.

Nu är det ju inte bara målvaktssidan som är lider av manfall utan det gör alla lagdelar. Utöver Nielsen och Robin så saknades Elias Edström, Benker, Rasmus.J, Wennström, Holmström och Alfred.A igår mot KRIF. Och precis som med Robin så kanske man inte man inte vågar spela någon av dem om de inte är 100%iga. Med risk för nya skador/sjukdomar, samtidigt vill man förstås inte sumpa seriesegern. Mot KRIF visade man dock att man fortfarande är riktigt bra trots så många borta från spel, så i slutändan är min slutsats att man bör vila alla som stod över förra matchen och vänta att spela dem tills matchen på onsdag mot Kristianstad.

Vad tror ni om matchen? Vad tycker ni om Trojas senaste tillskott?

#PelleSvenssonTarOssTillbaka

Poängkung (Allettan)

Kumla: Alexander Kovalonok 3+9= 12 poäng

Troja: Mattias Åkesson 7+11= 18 poäng

Skyttekung (Allettan)

Kumla: Patric Thorson 5 mål

Troja: Stefan Söder / Johan Andersson 9 mål

Målvakt (Allettan)

Kumla: Tim Harrysson 92,53% 2,73 Insläppta/match

Troja: Johan Nielsen 96,77% 0,99 Insläppta/match

Power Play (Allettan)

Kumla: 12,96% (7:a)

Troja: 25% (2:a)

Box Play (Allettan)

Kumla: 76,79% (10:a)

Troja: 84,44% (2:a)

 


8 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Ted on 16 februari, 2017 at 18:28
  • Svara

  Det är 18e (lördag) Troja möter Kumla, inte 17e ;)

  1. Tack!

  • Jimmie on 16 februari, 2017 at 18:37
  • Svara

  Enligt mig tror jag att Troja har sumpat sin chans att nå allsvenskan genom att inte värva in spets i laget, jag menar spelare som verkligen höjer ett relativt redan bra Troja. Så tyvärr tror jag på ytterligare en säsong till i ettan men jag hoppas att jag har fel.

  • Patrik on 16 februari, 2017 at 19:18
  • Svara

  Roslund skadades mot Tranås utav Ted Nilsson.

  Ang Max så vet jag att Troja fått in en back med ljus framtid och hoppas så klart att han kommer igång direkt.

  • Fredrik on 16 februari, 2017 at 20:17
  • Svara

  Vad kul att du är tillbaka! Tack för, som alltid, bra artiklar! Fredrik

  • Mathias on 16 februari, 2017 at 21:34
  • Svara

  Så olika man kan se på saken, alla har ju såklart rätt till en åsikt. Jag tycker att bredden va de viktigaste att få in och de fick vi. Spetsen finns redan i laget enligt mig, finns nog flera spelare som har ännu mer att ge när de drar ihop sig. Många i laget som har rutin från kvalspel, kan bli en rolig vår detta :D Forza troja !!

  • Mats on 17 februari, 2017 at 11:00
  • Svara

  Jag tror vi går mot en väldigt rolig vår med Troja. Tycker också att spetsen och rutinen finns för detta. Vad jag har sett av de allsvenska lagen så hade både Troja och Kristianstad hävdat sig väl.
  I och med Mickes inträde så höjde vi slagstyrkan på ännu en femma och jag tror att vi blir ett ännu större hot med Max Lindroth i PP.
  Oflytet med skador brukar rätta till sig. Är dock tveksam till om vi får se Benker mera denna säsongen?
  Får vi tillbaka honom och slipper flera skador så blir detta riktigt roligt.

  • Snille on 18 februari, 2017 at 09:28
  • Svara

  Välkommen tillbaka

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud