Inför: Huddinge-Troja


Väntan på Hockettan-finalen har varit olidlig. Sen den 25:e februari har man varit matchfria och det är på tok för länge under en av hockeyns annars absolut hetaste perioder. Det är nu folk är taggade och det är nu allt ska avgöras! Så lite olyckligt att det inleds med nästan två veckors paus. Vinnaren av den här finalen tvingas dessutom återigen på ett lika långt uppehåll innan kvalserien drar igång. Förjävligt minst sagt. Men det är inget emot vad de Allsvenska lagen som hamnat i negativt kval får vänta. Södertälje och Västerås har ett uppehåll på nästa tre veckor mellan sista seriematchen och första kvalseriematchen.

Urkasst. Play-off-serierna bör spelas tightare eller eventuellt bantas för att minska på uppehållen för övriga lag.

Men jag ska inte ägna detta inlägget åt att muttra åt dåliga serieupplägg (vilket genomsyrar hela jävla hockeysverige). Utan detta inlägg ska såklart handla om den riktigt häftiga och superviktiga finalen mellan norra Allettans vassaste lag Huddinge och södra seriens lagmaskin Troja!

I tidigare inlägg här på bloggen och via Twitter har jag redan uttryckt tankar om både Troja och Huddinges spelstil, lagbygge och möjligheter. Jag uttryckte tidigt att jag tror att Huddinge som lag passar Troja bättre än vad Visby (som utmanade Huddinge om seriesegern) skulle göra. Anledningen till det är att i de matcher Troja haft det svårt har varit mot lag som spelat en tillknäppt och ”tråkig” hockey. Lag som spelar på Trojas misstag och som spelar på gränsen. Ett sånt lag är INTE Huddinge, men däremot Visby. Huddinge är ett mycket mer spelande lag, som självklart kan spela och spelar riktigt bra defensivt, som vill anfalla och skapa målchanser på egna initiativ. Jag har svårt att se Huddinge spela en tillknäppt hockey a la Nybro, Mariestad och Visby. Ett lag mer likt Troja med andra ord. Vilket jag tror passar Troja bättre.

Öppnare spelstil passar Troja bättre. Men det som gör att jag tror Troja drar det längsta strået i denna matchserien stavas framförallt kontinuitet men också rutin och bredd. Huddinge har alla de tre sakerna också och är ett lag som kan spela ut ett brett spektrum precis som Troja, MEN Troja väger snäppet tyngre på samtliga tre punkter. Vilket i längden bör väga för ett avgörande åt Troja fördel.

Troja har mer rutin på individ nivå i form av flera spelare som spelat både viktiga kvalmatcher och högre upp i seriesystemet. Men också mer rutin som lag. Troja har haft ungefär samma lag i tre säsonger och har en stark kontinuitet i laget, och under de åren har man spelat många viktiga kvalmatcher och som lag byggt upp erfarenheter. Huddinge har också en stark kontinuitet, men inte alls spelat lika viktiga matcher och under samma press som lag.

Den starka kontinuiteten under Pelle Svenssons ledning har undan för undan svarvat ihop Troja till en välfungerande maskin. Det har absolut hackat på vägen men trägen vinner och i år har allt hittills fallit perfekt på plats. Ifjol var sjuklig ineffektivitet (särskilt i inledningen av KS) det enda som stoppade Troja, som trots det kom trea och var med i racet om en plats i Allsvenskan. Huddinge har uppenbart fungerat väldigt bra denna säsongen (som vanlig) och fått ihop ett väldigt fint lagspel. Men man har inte svarvats ihop över tid på samma satt under sin nya ledning som Troja har under Pelle. Jag tror det väger oerhört tungt i denna matchserien!

Slutligen, Trojas spelare är i mina ögon strået vassare än Huddinges. Huddinges spetsspelare ska på inget sätt förringas, utan små misstag kommer bli oerhört kostsamma. Men spelar bägge lagen sin bästa hockey och inga tillfälligheter i form av rent slarvigt spel tillåts avgöra så kommer den lilla skillnaden mellan individ mot individ att avgöra. Och där väger Troja tyngre. Bägge lagen har riktigt vassa spetsspelare men Troja har ett bredare spektrum av spetsspelare där åtminstone tre kedjor kan hota offensivt. Vilket förstås blir oerhört slitsamt att försvara sig mot.

Fördel Troja
*Starkare bredd
*Kontinuitet
*Rutin

Med detta sagt vill jag på inget sätt förringa Huddinges möjlighet. Huddinge kommer hota och Huddinge har stor chans att vinna matchserien. Man är ett bra hockeylag och Troja har ingen fördel av ovanstående punkter om man inte går för 110%.

Att man är ett bra hockeylag visas inte minst påvisas av deras spelande spelstil. För bra lag behöver inte fulspela. Att Troja inte har mött Huddinge denna säsongen är även det en parameter man bör ta hänsyn till; vi vet faktiskt inte hur Huddinge kommer agera mot Troja och vi vet inte hur väl eller hur illa deras spelstil passar Troja spelstil. Ingenting säger att Huddinge kommer spela likadant som underdog mot Troja som man spelat övriga säsongen, vilket både kan vara en fördel och nackdel. Hur väl ha Huddinge scoutat Troja och hur väl har Troja scoutat Huddinge?

Fördel Huddinge
*Underdog-stämpeln

Summa summarum så ska jag slå mig för bröstet. Återigen. Precis som mot Kristianstad. Jag tror starkt Troja kommer plocka hem den här matchserien och ta sig till kvalserien mot HockeyAllsvenskan. Väger man lagen emot varandra så bör Troja vara det starkare laget, men i en såhär kort serie kommer en taskig inledning bli väldigt avgörande. Så en chockstart för Huddinge i match ett kan ställa allt på ända. Lika så kommer en stark start för Troja gör det väldigt svårt för Huddinge att plocka två raka.

Och även om det skulle bli så att finalen förloras, så går det ingen nöd på säsongen. Utan då är det bara att ta nya tag i Play-off 3.

Statistik

Statistiken är från årets Alletta och jämförs emot förra årets Allettan. Värt att notera är att Huddinge ifjol spelade i Allettan Södra medan man i år spelat i Allettan Norra.

Troja Denna säsongen/Förra säsongen
Gjorda mål: 4,4 mål per match / 3 mål per match. (+1,4)
Insläppta mål: 1,7 insläppta per match / 2,7 insläppta per match. (-1)
Tagna poäng: 2,4 poäng per match / 1,8 poäng per match. (+0,6)
Skotteffektivitet: Mål på 11,63% av skotten / mål på 8.7% av skotten. (+2,93)
Vunna tekningar: 50,74% / 52,45% (-1,71)
PP: 29,2% / 19,67% (+9,53%)
BP: 86% / 81,36% (+4,64)
Publiksnitt: 1890st per match / 1921st per match. (-31)

Huddinge Denna säsongen/Förra säsongen
Gjorda mål: 3,7 mål per match / 2,7 mål per match. (+1)
Insläppta mål: 2,2 insläppta per match / 2,1 insläppta per match. (+0,1)
Tagna poäng: 2,1 poäng per match / 1,7 poäng per match. (+0,4)
Skotteffektivitet: Mål på 10,31% av skotten / mål på 9,79% av skotten. (+0,52)
Vunna tekningar: 50,16% / 46,45%. (+3,71)
PP: 27,5% / 18,97%. (+8,53)
BP: 89.9% / 76,74% (+13,16%)
Publiksnitt: 390st per match / 495st per match. (-105)

Målvakter
Troja: Johansson 92.36%, 1,88 insläppta/match Nielsen 96.77%, 0,99 insläppta/match
Huddinge: Lundström 91.37%, 2,09 insläppta/match Fahlström 91.12%, 2,07 insläppta/match

Flest mål
Troja: Johan Andersson, Stefan Söder 11st
Huddinge: Björn Jonsson, Rasmus Dahlberg-Karlsson, Dennis Nordström 8st

Flest assist
Troja: Mattias Åkesson 14st
Huddinge: Måns Kruger 14st

Flest poäng
Troja: Mattias Åkesson 22 poäng
Huddinge: Björn Jonsson 19 poäng

Medelålder
Troja: 23,1 år
Huddinge: 24,1 år

Medelvikt
Troja: 84,9kg
Huddinge: 81,8kg

Medellängd
Troja: 184,4cm
Huddinge: 181,2cm

Antal SHL-matcher i laget
Troja: 361 matcher (7st spelare)
Huddinge: 82 matcher (6st spelare)

Antal HA-matcher i laget
Troja: 2009 matcher (17st spelare)
Huddinge: 622 matcher (12st spelare)


9 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • johan on 8 mars, 2017 at 13:38
  • Svara

  jag hoppas bara Johan Vaktar kassen och inte Robin.

  kämpa Troja

  • älmhult trojan on 8 mars, 2017 at 17:21
  • Svara

  Jag hoppas vår målvakt håller nollan….

  • Justme on 8 mars, 2017 at 18:35
  • Svara

  Sänds inte denna på Solidtango?

  1. HockeyEttan.se

    • Justme on 8 mars, 2017 at 18:55
    • Svara

    funkar ju sådär :)

    1. Fungerar felfritt här

      • Justme on 8 mars, 2017 at 22:31

      Ja, det funkade för mig också sen när det väl laddade in
      var helt fixerad vid Solidtango, tänkte inte ens på att hockeyettan sänder :) Tack för hjälpen.

  • jonas on 8 mars, 2017 at 19:55
  • Svara

  jag håller med dig johan. att johan skulle stå men det blev Robin

   • Justme on 8 mars, 2017 at 22:28
   • Svara

   Inget fel på Johan, men Robin var helt rätt ikväll, han höll Troja kvar i matchen och gjorde ett antal avgörande räddningar. Johan är också kapabel till det med all säkerhet, men Robin gjorde det.

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud