Dags att statuera ett exempel emot läktarvåld…


Igår vann Huddinge en väldigt spännande final och tog sig vidare till kvalserien på ett mycket imponerade sätt. En match och en seger som borde tagit all uppmärksamhet bland media rörande HockeyEttan. Men tyvärr blev det inte så, utan Huddinge får mycket orättvist och tråkigt stå i skuggan efter mycket tråkiga scener i play-off 2-mötet mellan Kristianstad och Nybro.

Efter en sen upphämtning av Nybro till 4-4 via två mål av före detta KIK-spelaren Kim Runermark så väntade förlängning. I samband med pausen till denna förlängning ska en mindre klick Kristianstadssupportar från två håll forcerat mot Nybros bortasektion varav slagsmål utbrutit. Enligt en Kristianstads tidning ska endast en vakt stått för säkerheten i detta läge och en Nybro-supporter fick motta sparkar mot huvudet och tvingades iväg till sjukhus med ambulans.

Och alla ni som följt HockeyEttan ett tag vet att detta inte är första gången just Kristianstads supportrar är inblandade i såna här situationer. Situationer innefattade våld och där man allt som oftast i publikmatcher tenderar att söka upp motståndarsupportrarna för konfrontation. Just Kristianstad är ökända för denna typ av supportrar, även om det endast är en liten klick av deras supporterskara.

Seriepremiären för två säsonger sedan mellan Troja och Kristianstad mynnade ut i ett stort gängslagsmål på stan i Ljungby. I Allettan så sökte Kristianstads supporterskara upp Trojas dito i sportbaren, den gången utan våld dock (Troja brast dock kraftigt i sin säkerhet där i och med att man inte vidtog säkerhetsåtgärder inför match). Senaste matchen lagen emellan i Kristianstad, så hände heller inget allvarligt men det krävdes två dussin poliser och säkerhetsvakter för att hålla Kristianstads supportrar i styr som sökte upp ingången till bortastå och försökte sparka upp denna. Personligen, som inte åkte supporterbussen, fick poliseskort till parkeringen då en handfull maskerade människor stod och väntade vid utgången. Vad hade hänt om inte två pikébussar stått vid utgången?

Detta är bara de närmsta händelserna som rört just Troja och Kristianstad. Men det har varit en handfull liknade händelser mot alla möjliga motstånd. Bland annat mot Tyringe där Tyringes supporterklubb gång efter annan krävt krafttag mot hotbilden. Just mot Tyringe kan ni bland annat läsa om här:
http://24kristianstad.se/2016/11/19/finns-inget-som-styrker-att-det-var-brigaden
http://24kristianstad.se/2016/11/19/bortasupportern-nu-far-det-f-n-vara-nog/
http://24kristianstad.se/2016/10/06/kritiserar-kik-supportrar-det-ar-rena-personangrepp/

Många av dessa händelser smygs under radarn och ses mellan fingrarna på. För oftast stannar det vid hot och skrämsel. Det har varit allt för många gånger folk har känt sig hotade av just denna skara supportrar för att det ska ses som olyckligt. Det är mer regel än undantag i publikmatcher mot Kristianstad, och det går inte att skylla på att det är ”sånt som händer i publikmatcher” för i så fall skulle det var minst lika vanligt förekommande i publikmatcher mot andra lag. Men det är det inte.

Men efter gårdagens brutalt allvarliga händelse så menar KIKs säkerhetsansvarig att han inte känner igen denna bilden. Då kan man undra vilken bubbla han har levt i? Och varför en säkerhetsansvarig har så dålig koll på sitt eget ansvarsområde?

Kristianstad har gått ut på sin hemsida och fördömt händelsen. Men såna uttalade som ovan och historiken att man föga försökt göra något tidigare trots att hotbilden är allmänt känd, gör att man har svårt att hoppas på att ord kommer bli handling. Även Nybro har gått ut och fördömt händelsen förstås och man har lämnat in en protest till Svenska Hockeyförbundet där man yrkar på att KIK antingen ska diskvalificeras från fortsatt spel denna säsongen eller bestraffas genom att få spela inför tomma läktare i kommande play-off 3. Dessa bestraffningar yrkar man på med motivering till Kristianstads bristande läktarsäkerhet.

En sak är klar; förbundet måste agera mot denna typ av beteende. Även om det bara är en liten klick tragiska människor (som förstör för 99% av övriga supportrar) så bör Kristianstad som förening ta smällen. Det är det enda som biter. Det måste svida för klubbarna för att de ska ta manken till att sätta ner foten mot denna typ av supporterkultur. Frågan är om förbundet inser det själva?

Personligen skulle jag yrka på tomma läktare samt ett bötesbelopp. Det borde få ses som en varning dessutom, upprepar sig samma beteende bör diskvalificering vidtas. Desamma gäller samtliga hockeyklubbar i min mening, oavsett om det är första gången en incident inträffar måste förbundet sätta ner foten direkt. Vi måste få bort dessa människor från VÅR hockey. Det är dags att statuera ett exempel för vad som händer ens älskade förening om man brukar våld. Kraftiga åtgärder kommer göra det mycket mer angeläget att tidigt sätta ner foten inom de olika föreningarna och supporterklubbarna.

Läs mer om gårdagens läktarskandal här:
http://www.kristianstadsbladet.se/sport/patric-nilsson-jag-kan-inte-pasta-att-jag-ar-overraskad/
http://24kristianstad.se/2017/03/11/skandalscener-i-kristianstads-ishall/
http://24kristianstad.se/2017/03/12/kik-kommer-ta-krafttag/
http://hockey.blogg.kristianstadsbladet.se/blogg/jag-blir-illamaende/

- Maskerade. En vanlig syn när Kristianstad gästar.

– Maskerade. En vanlig syn när Kristianstad gästar.


Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud