Inför: Mariestad-Troja


Troja förlorade HockeyEttan-finalen och blev således högst rankade av lagen som ska spela play-off 3. Det sista play-offet innan kvalserien. Troja fick i och med detta välja motstånd först och kunde välja mellan Mariestad, Piteå eller Vimmerby.

Trojas val föll, kanske inte helt otippat, på det högst rankade (valbara) laget; Mariestad BoIS. Kristianstad valde som tvåa Vimmerby och Visby fick laget som blev över. Det vill säga Piteå.

Att man inte valde Piteå har nog dels att göra med att man inte har en aning om vad som väntar, i och med att man inte mött Piteå denna säsongen. Men säkert också på grund av resan. Att resa Piteå tur och retur när man har så täta matcher sliter på kroppen och är ingen optimal uppladdning inför så tighta matcher.

Vimmerby, som var lägst rankat av de valbara lagen, kanske vore det mest logiska valet om man kollade till statistiken. Man har faktiskt 3-1 i matcher och 8-4 i poäng mot dem denna säsongen, medan man mot Mariestad har 1-1 i matcher och 2-4 i poäng. Men Troja har haft det klurigt mot Vimmerby och vinsterna har suttit långt inne, särskilt sett över de tre år man spelat i HockeyEttan. Och sedan Vimmerby bytte tränare i AllEttan har laget gått väldigt starkt och de har mer giftig spets än vad Mariestad har. Även om Mariestad också har några fruktansvärt giftiga individer…

Troja har slagit Mariestad både i serie och i träningsmatchsammanhang och senast när man åkte på en svidande 0-3-förlust gick sjukdom i laget. Nu är alla friska och således bör Trojas spel bli annorlunda.

Men det känns hugget som stucket vilka man än hade valt. Både Vimmerby och Mariestad är två bra lag som har slagit Troja och är kapabla att göra det igen. Båda har bra målvakter, backar och forwards och ett fungerande spelsystem. Dessutom inte helt olikt varandra. Om man inte haft ett bra lag hade man inte nått så här långt helt enkelt, inget lag har nått hit på ”tur”. I ett play-off 3 finns inga lätta matcher eller lätta motstånd.

Både Mariestad och Vimmerby är bra på att, likt Huddinge i lördags, täta till mittzon och ligga i skottlinjen. Detta fick vi inte minst erfarna borta mot Mariestad i AllEttan. En match som på många vis var lik den match som spelades i Ljungby i lördag. Troja kontrollerade puckinnehavet men Mariestad stod upp solitt framför egen bur och Arvid Ljung i kassen stod tät för allt som slank förbi. Ett försvarsspel som Troja av någon anledning emellanåt haft svårt att hitta motmedel mot. Men som sagt, senast var Troja sjukdomsdrabbat och av den anledningen inte lika giftiga som vanligt.

Men ja, personligen har jag absolut ett skräckscenario framför mig. Att Troja återigen ska möta ett lag med en målvakt som fullständigt står på huvudet och vars returer hålls undan av ett igelkottsförsvar. Det är trots allt AllEttans bästa målvakt (statistiskt sett) som står i motståndarlaget.

Men Troja har bevisligen hittat vägar att vinna mot Mariestad tidigare och det finns säkerligen en anledning till att Pelle valde Mariestad framför Vimmerby. Personligen intalar jag mig själv att Troja inte riktigt varit på topp i någon av AllEttan-matcherna mot dem den här säsongen.

Men det är en kort serie och hittar man inget motmedel snabbt, om puckarna börjar studsa emot en, så kommer man förlora. Nu är man dessutom i det skedet av säsongen att det är vinna eller försvinna. Vinnande lag av denna matchserien kommer få spela kvalserien mot HockeyAllsvenskan den 23e April. Medan förlorarens säsong kommer vara över. För Trojas del innebär detta ett stort favoritskap och press från media, ledning och supportrar. Medan Mariestad likt Huddinge kommer få en underdogs stämpel.

Frågan är om Mariestad är lika uthålliga som Huddinge och om de är lika giftiga på de chanser som bjuds? Och om Troja pallar ännu ett tungt favoritskap i en tight matchserie?

En ny spännande matchserie mellan två jämnstarka lag. Vinna eller försvinna.

Troja vs. Mariestad (Allettan)

Gjorda mål: 4,4 mål per match / 2,6 mål per match. (+1,8)
Insläppta mål: 1,7 insläppta per match / 2,3 insläppta per match. (-0,6)
Tagna poäng: 2,4 poäng per match / 1,7 poäng per match. (+0,7)
Skotteffektivitet: Mål på 11,63% av skotten / mål på 7,93% av skotten. (+3,7)
Vunna tekningar: 50,74% / 52,36% (-1,62)
PP: 29,2% / 16,67% (+12,53%)
BP: 86% / 84,13% (+1,87)
Publiksnitt: 1890st per match / 1191 per match. (+699)

Målvakter
Troja: Johansson 92.36%, 1,88 insläppta/match Nielsen 96.77%, 0,99 insläppta/match
Mariestad: Arvid Ljung 95,25%, 1,59 insläppta/match Robin Wallin 88,52% 3.89 insläppta/match

Flest mål
Troja: Johan Andersson, Stefan Söder 11st
Mariestad: Oskar Norlöv 8st

Flest assist
Troja: Mattias Åkesson 14st
Mariestad: Douglas Lögdal 14st

Flest poäng
Troja: Mattias Åkesson 22 poäng
Mariestad: Douglas Lögdal 20 poäng

Medelålder
Troja: 23,1 år
Mariestad: 22,4 år

Medelvikt
Troja: 84,9kg
Mariestad: 84kg

Medellängd
Troja: 184,4cm
Mariestad: 184,28cm

Antal SHL-matcher i laget
Troja: 361 matcher (7st spelare)
Mariestad: 12 matcher (2st spelare)

Antal HA-matcher i laget
Troja: 2009 matcher (17st spelare)
Mariestad: 127 matcher (7st spelare)


26 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Justme on 14 mars, 2017 at 09:00
  • Svara

  Spännande tider vi har framför oss. Vi får se vad det blir av det.
  Faktum är att de 2 raka hemmaförlusterna mot Huddinge, men även det dåliga spelet i samband med vinsten ger befogat upphov till oro. Det man tolkat, som styrka flera gånger under säsongen när man vann trots dåligt spel, kanske inte är styrka utan svaghet och turen har vänt nu. Hoppas inte det är så, men nu måste Troja som helhet visa att de är ett lag att räkna med i KS, där finns inga ursäkter längre, för den här matchserien är redan andra chansen för Troja.
  Man slits mellan hopp och förtvivlan när de spelar en kanonmatch mot Kristianstad borta, sedan gör en riktig plattmatch mot Nybro, sedan 2 dåliga till mot Huddinge. Helt plötsligt är drömmarna om AS kraftigt försvagade, för trots allt måste man slå Huddinge 2 gånger om i KS, dessutom finns troligtvis Kristianstad där och Södertälje/Västerås, som båda är troligtvis bättre än Huddinge.
  Upp till bevis imorgon, finns inget annat.

   • Ronny on 14 mars, 2017 at 09:14
   • Svara

   Tycker man gjorde två bra matcher och en mindre bra mot Huddinge. Konstigt nog så vann an den mindre bra och förlorade dem man spelade bra i

   1. Delar också den uppfattningen. Förluster är inte lika med dåliga matcher. Vi måste inse att det finns förbannat bra motstånd också.

     • Justme on 14 mars, 2017 at 14:33
     • Svara

     Nej, absolut inte. Sista matchen spelade de bra. Sämsta matchen var vinsten. Match no2 var heller inte bra från Trojas sida, även om den var bättre än den första.
     Och självklart, det är vad jag menar också med att nu är det först Mariestad, sedan är det fortfarande Huddinge, 2 AS lag och KIK.
     Visst, det finns förbaskat bra och tufft motstånd, men trots allt har Trojas organisation babblat om Allsvenskan i 3 år nu och i år är det konkret uttalat flera gånger om att AS är målet. Då måste man också vara klar över vad, som krävs för att komma dit. Vi får se, hur det går, men Huddingematcherna var en ordentlig knäpp på näsan tycker jag. Kanske behövdes det.

  • Patrik on 14 mars, 2017 at 11:42
  • Svara

  Har äntligen fått tummen ur att åka på en bortamatch. Är på tjänsteresa i trakterna så ett besök i Mariestad på hemvägen kändes som en perfekt idé.
  Blir tyvärr sittplats då ryggen inte fixar att stå en hel match.

  Har dock en klump i magen om att Troja inte fixar detta.
  Hoppas verkligen att jag har fel.

  Tror Bois kommer spela på samma sätt som Huddinge och jag hoppas verkligen att Pelle kommit på en game plan som funkar mot denna typ av motstånd.

  • jonas on 14 mars, 2017 at 15:50
  • Svara

  i mitt tycken har Mariesatd en jätte bra målvakt. det handen hudinge med det var han som räddade dom. vi får hoppas att Söder och gänget hittar ett sätt och göra mål på han

  • Ted on 14 mars, 2017 at 16:49
  • Svara

  Hur gick det för Johan Andersson? Kommer han tillbax, eller blir han borta en längre tid?

  1. Tycks inte råda någon osäkerhet kring hans medverkan i PO3

   http://www.smalanningen.se/article/bois-vill-till-kvalserien/

  • jonas on 14 mars, 2017 at 17:21
  • Svara

  fick inte Bois hjärnskaking

  1. Utgått från vad som står i artikeln. Så fick han en smäll mot huvudet och som säkerhetsåtgärd vilade man honom. Ingen hjärnskakning konstaterad.

    • Ted on 14 mars, 2017 at 23:45
    • Svara

    Gött att höra! :)

  • jonas on 14 mars, 2017 at 17:46
  • Svara

  i småläningen igår ståg det hjänskinking

  • Justme on 14 mars, 2017 at 19:00
  • Svara

  Elias, vill bara säga att det är jättekul att du är tillbaka. Inte enbart för de allt som oftast objektivt skrivna inläggen, utan även för att det behövs en plattform, där Trojas hängivna kan skrika ut både sin frustration och glädje. För alla de, som skriver gör det för att de är engagerade i vad som händer kring Troja, alla reagerar olika dock. Det saknas när du inte skriver.

  1. Glömt svara på detta. Men tack så jättemycket! Superkul att höra! :)

  • Lindbackcen on 14 mars, 2017 at 19:46
  • Svara

  Tror Troja tar det i två klara segrar,,,de kommer att vara så revanchsugna att det fins inte på kartan att de förlorar en match! Huddinge matcherna var väckarklockan!! detär min magkänsla i allafall!!

  • jonas on 14 mars, 2017 at 20:06
  • Svara

  det är klart Lindbackcen att Troja klarar dem men Mariestad har en jätte duktig målvakt han kan stänga målet totalt. det visade han i ljungby sist

  • Lindbackcen on 14 mars, 2017 at 20:31
  • Svara

  Dessutom hoppas jag att de två nya spelarna spelar från start(Micke o Max) de kan vara en vitaminspruta åt laget tror jag!!

  1. Vilka ska avstå? Ska två in måste två ut.

    • älmhult trojan on 14 mars, 2017 at 21:58
    • Svara

    Alexander Edström

     • Johannes on 15 mars, 2017 at 11:55
     • Svara

     Nej! Han är ju vår bäste back.

    • Justme on 15 mars, 2017 at 08:41
    • Svara

    När det gäller Max behöver ingen avstå, Troja går ju runt på 6 eller 7 backar och 4 femmor hela tiden, så för honom finns det utrymme egentligen.
    Han spelade förvisso i ett mediokert lag, men nästan ännu svårare att vara bra i ett sådant om man inte har kompetenta lagkamrater.
    När det gäller forwardsidan, har ju Troja haft väldigt mager målproduktion, så man skulle kunna testa att ersätta Nilsson eller Lehman t.ex. Känns inte som något jättesteg.

    1. Der finns en maxgräns hur många spelare man får ha ombytt till match

      • Justme on 15 mars, 2017 at 18:04

      Jag vet, jag menade att ngn av de hamnar utanför och en är med som extra om det vill sig så.
      Nu har dock Max hamnat på lineupen, får se vad han åstadkommer om han får spela.

     • Johannes on 15 mars, 2017 at 11:20
     • Svara

     Ja, Lehmann har inte imponerat. Alfred kan ta hans plats. Och Roslund in på Alfreds.

  • hopper on 14 mars, 2017 at 22:45
  • Svara

  Nu gäller det att Troja är på tårna från början, jag tror dem tar det med 5-3

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud