Analys kvalserien 2017


Lite sen på bollen, men pulsen från Trojas avancemang till kvalserien har knappt lagt sig ännu. Vilken sanslös dramatik!

Men trots det så är spelschemat i kvalserien redan spikat! Så det är bara att boka ett abonnemang för alla hemmamatcherna redan nu!

Troja kommer inleda på hemmaplan redan nu på torsdag, den 23e mars, mot Visby. Ett lag man ska möta för första gången den här säsongen, men som man spelade fyra matcher emot ifjol. Vilket samtliga slutade med Troja-seger.

Sedan så åker man upp mot Stockholmstrakterna för att möta de allsvenska lagen. På lördag Västerås och på tisdag Södertälje.

En tuff inledning på serien och som kommer fälla ett stort avgörande för hur sluttabellen kommer se ut. Samtidigt hade det kvittat vilka lag man inlett mot, för alla lag i kvalserien kan slå varandra och alla lagen har ambitioner att nå allsvenskan. Så varje vinst kommer vara guld värd!

Men att möta de Allsvenska lagen så tidigt kan jag tänka mig har vissa fördelar. Framförallt för att lagen från allsvenskan nästan haft ett tre veckors långt uppehåll, medan Troja endast vilat en halv vecka. Man bör med andra ord vara mer varma i kläderna och ha matchtempot uppe. Dessutom, åtminstone för Västerås del, så kommer Troja vara det första motståndet från Ettan man ställs emot. Det kan vara lite av en chock, beroende på vad Västerås förväntar sig att möta.

Troja har efter många om och men nått kvalserien, men stött på stor patrull mot Huddinge och Mariestad. Otippad patrull som för Trojas del var den första riktiga motgången på hela säsongen. Både Huddinge och Mariestad har varit underdogs och spelat därefter. Troja har fått jaga och känt pressen av att man ”måste vinna”. Men nu i kvalserien blir det annorlunda, speciellt mot de allsvenska lagen. Västerås och Södertälje kommer inte backa hem, de kommer vilja föra spelet och inte vara speciellt bekväma om de blir fast i egen zon. Det är iallafall så de allsvenska lagen tenderar att agera när de trillar ner i kvalserien. Ett agerande jag tror kommer passa Troja betydligt bättre än det tunga favoritskap man haft under play-off och final. Jag bygger detta antagande på framförallt matcherna mot Kristianstad, där Troja är obesegrade. I de matcherna har Troja mött ett offensivt lag som velat spela offensivt och föra spelet. Men som av sitt offensiva spel av naturliga skäl blottat sig mer bakåt än vad Mariestad och Huddinge. Eftersom Troja spelar rätt likt Kristianstad har det varit rätt svängigt och mycket byte av målchanser i matcherna. Men matchbilden har även tvingat Troja att spela ett rakare och enklare spel. Troja har haft svårt att förvalta puckinnehav där man fått ställa upp och spela runt ett tätt försvar. Utan Troja har varit som bäst när man kan komma med fart och gå snabbare till avslut. Som i sista perioden mot Mariestad senast.

Hursomhelst, jag kommer förklara lite mer vad jag ser hos de olika lagen längre ner när jag tippar utgången av serien.

Rent allmänt om kvalserien så har minst ett lag från Ettan tagit steget upp i allsvenskan varje år sedan 2010/2011 när Troja och Tingsryd lyckades försvara sina allsvenska platser. Sedan dess har Karlskrona, Asplöven, Björklöven, Vita Hästen, Tingsryd, Pantern, Sundsvall, Södertälje och Västervik tagit steget upp. Så rent historiskt talar statistiken för att ett av de allsvenska lagen kommer åka ut.

Rent historiskt brukar det krävas runt 18-20 poäng för att komma topp2. Vilket innebär att man minst bör vinna sex av de tio matcherna. Det vill säga 55% av matcherna. Vinner man sju så bör man garanterat nå allsvenskan. Är årets kvalserie ovanligt jämn kan färre vinster dock räcka.

Så tippar jag att kvalserien kommer sluta
1. Västerås
– Såg någon match med dem i höstas och tyckte då de var ett solklart lag att slå ut. Men efter jul har dem kommit igång rejält och var väldigt nära att undvika kval så sent som i sista omgången av grundserien. Har mycket rutin och har en både en fungerande offensiv och defensiv. Spelar ett tungt offensivt spel och hade Allsvenskans näst bästa power play. Tror helt enkelt man är alldeles för stabila just nu för att något lag ska rå på dem. Har ju dessutom varit förberedda på kval nästan sedan oktober, så det känns som att underskattning är det enda som bör sänka dem.

2. Troja
– Jag är en trojan och jag tror starkt på årets Trojalag. Ett lag som ifjol inte alls var långt ifrån att nå hela vägen och som i år absolut inte varit sämre, utan mycket starkare. Huddinge imponerade i finalen, men Troja hade kapacitet att trycka ner dem i egen zon och styra spelet. Likadant mot Kristianstad. Ineffektivitet och mycket mentalt spel stoppade Troja mot Huddinge, men nu är den mentala biten annorlunda. Kvalserien är inte samma ”kniven mot strupen” som play-off och Troja fick massvis med mod i de två sista matcherna mot Mariestad. Så även om Troja hackade mot Huddinge och Mariestad har man visat massvis med kapacitet i att kunna trycka ner dem, och nu har det mentala spöket lossnat samt ineffektiviteten. Troja har lärt sig sjukt mycket under de tre år man varit i Ettan, både på isen och som organisation. Man har mognat och är redo för allsvenskan.

————

3. Huddinge
– Huddinge imponerade på mig i finalen. En väldigt stark defensiv som inte alls var sårbara mot hög forecheck som många andra lag annars varit. Dessutom har de tillräckligt offensiv spets för att kunna skapa chanser på egen hand och avgöra matcherna. En stark defensiv som håller rent framför eget mål i kombination med dödlig effektivitet är väldigt vinnande. Känns som den kanske starkaste utmanaren från Ettan.

4. Södertälje
– Till skillnad från Västerås så tycker jag inte Södertälje fungerat lika bra som lag. Man har ett offensivt spel som bygger på ett fåtal spelare, vilket varit för tunt trots att dessa spelare än riktigt jäkla bra. I och med detta är man det lag i Allsvenskan som sköt minst mål i år, samtidigt som man släppte in näst mest. Är i princip samma lag som ifjol, men har inte blivit bättre. Rent försvarsmässigt anser jag att man absolut är ett Ettan-lag. Det är deras akilleshäl. Att man återigen håller på att åka ut sprider dessutom en stark press på laget och missnöjet kring tränare Waltin och föreningens ledning har blåst under hela säsongen. Lagen som trillar ur brukar inte vara särskilt stabila vid sidan om isen och SSK passar rätt bra in i den bilden i år. Men deras otroligt imponerade publikstöd och att laget är relativt sammanspelta, i och med att det är ungefär samma lag som ifjol, ligger till deras fördel.

5. Kristianstad
– Jättestark offensiv, men en stark defensiv vinner turneringar och serier som kvalserien. Jag tror inte KIK har den defensiven och inte den rätta målvakten (som dessutom belastats hårt hela säsongen och endast fått vila två matcher). Dessutom har man haft stor spelaromsättning både inför säsongen och under säsongen, det tror jag är en nackdel när man möter åtminstone 4-5 andra lag som har en mycket stark kontinuitet. Kristianstad hade behövt en säsong till att spela ihop sig på, man saknar vissa delar som lag ännu.

6. Visby
– Visby blir helt enkelt över. Men de kan säkert plocka några överraskningssegrar inledningsvis helt enkelt för att andra lag räknar kallt med tre poäng. Visby har nog starkast kontinuitet av samtliga sex lag. En hårt arbetande kollektivt som inte vinner på finlir. Obekväma att möta. Men samtidigt så känns det som det saknas en sista spets för att man ska kunna utmana om en allsvensk plats. Men vem vet, som seriens största och enda underdog kan de överraska.

Hela Trojas spelschema ser ut som följande:
2017-03-23 19:00 IF Troja/Ljungby – Visby/Roma HK
2017-03-25 16:00 VIK Västerås HK – IF Troja/Ljungby
2017-03-28 19:00 Södertälje SK – IF Troja/Ljungby
2017-03-30 19:00 IF Troja/Ljungby – Kristianstads IK
2017-04-02 17:00 Huddinge IK – IF Troja/Ljungby
2017-04-05 19:00 Visby/Roma HK – IF Troja/Ljungby
2017-04-08 16:00 IF Troja/Ljungby – VIK Västerås HK
2017-04-11 19:00 IF Troja/Ljungby – Södertälje SK
2017-04-13 19:00 Kristianstads IK – IF Troja/Ljungby
2017-04-16 16:00 IF Troja/Ljungby – Huddinge IK


8 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Justme on 21 mars, 2017 at 09:15
  • Svara

  Bra skrivet, hoppas dina tipp håller.
  Kan dock inte hålla med om att Troja var nära en Allsvensk plats förra året med hela 7 p upp till andraplatsen.
  Det är 3 matcher till man hade behövt plocka mycket poäng i och just SSK var man chanslösa mot.
  Sedan 2010/2011 har det behövts minst 18 p för att nå andraplatsen, men helst 20. Enda året var, när 4 lag gick upp, som 15 p räckte och det var fjärdeplatsen då också.
  Med andra ord, kommer man troligtvis att behöva någonstans mellan 1.75-2 p i snitt för att nå plats 1/2.
  Förra säsongen var trenden ganska uppenbar, ju senare in på säsongen desto sämre effektivitet hade man och släppte in allt fler mål, så varken anfall och försvar räckte till för att nå Allsvenskan.
  Har ingen koll på hur bra de andra lagen är, men det satt hårt inne att nå KS och även om det är nya förutsättningar, så vet jag inte, om jag litar fullt ut på att den mentala biten är allt frid och fröjd med efter vinsterna mot Mariestad. Sista perioden i tredje matchen var onekligen en bra period av Troja, men då mot ett slutkört Mariestad. De förutsättningarna kommer inte att finnas i KS att man spelar 3 matcher på 4 dagar, så det kommer att behövas annat spelstrategi än att köra slut på motståndarnas krafter.
  Tempot kommer att höjas ytterligare i KS och förutom SSK och VIK, är det Troja, som har Allsvenskan, som konkret uttalad målsättning. Det gör att pressen finns fortfarande, en mental stress, som man behöver kunna hantera. De andra tre lagen vill säkert också nå AS, men inget av lagen floppar om de inte gör det. Jag tror också att årets KS är det jämnaste på länge, egentligen är det bara VIK och Visby, som sticker ut ngt. sedan kan allt hända.
  Med det inte sagt att VIK vinner och Visby förlorar alla sina matcher, men Trojas Stockholmsturné kommer att vara värdemätaren för hur man står, som lag mot AS nivån.
  Allsvenskan i år var också ganska klart indelad i 3 grupper (2 i topp, 3-8 och 9-13, SSK helt avhängda) där VIK drog det kortaste strået men det kunde lika gärna varit MODO, Björklöven eller Vita Hästen, som hamnade i kvalserien. Så där håller jag med dig om, att VIK blir troligtvis svåra att rubba från förstaplatsen och Trojas chans till att plocka poäng är just, att det är första matchen för VIK på lång tid, dålig matchtempo och underskattning (kanske med lite tur) Man skall aldrig ge upp på förhand och jag tror, bästa strategin mot VIK hade varit att gå ut stenhårt och försöka ta tag i taktpinnen, vilket skulle bli en överraskning.
  Till er, som har svårt att läsa mellan raderna, så säger jag inte på något sätt att Troja inte klarar av att komma med i topp 2, utan att förra årets prestation/poängskörd kommer inte att räcka och det kommer att bli jävligt tufft, tuffare än man tror kanske.

  • jonas on 21 mars, 2017 at 09:47
  • Svara

  jag hoppas att Troja gå upp men det blir svårt och ta SSk med. dom har varit i allsvenska ett år det är mycket snabbare tempo i allsvenska på pucken i PP. och där har dom alltid en spelare framför mål den tyngsta dom. hur ska Troja spelana lyckas flytta på en 100 kilo tung spelare. Troja har ju ingen på 100 kilo.

   • Justme on 21 mars, 2017 at 10:39
   • Svara

   Det har inte SSK heller, VIK har 1 spelare.
   SSK har ganska småväxta spelare, men det blir troligtvis inte heller vikten på spelarna, som avgör. Stora spelare är ju i regel segare, så det man vinner på sin tyngd förlorar man i fart och rörlighet.
   VIK är starka i PP, men svaga i Box, SSK är mediokra i PP, svaga i Box.
   Tror egentligen inte det är någon jätteskillnad på AS 4 sämsta och Div1 4 bästa lag.
   Som Elias påpekade också, har de senaste åren Div! lagen lyckats med avancemang, som också tyder på att skillnaden inte är så stor. Sen handlar mycket om att få timingen rätt på formtoppen. Serien är så kort, har man dålig formtopp i KS, är man rätt rökt.

  • jonas on 21 mars, 2017 at 12:48
  • Svara

  Justem hur många spelare i VIK vägde över 90 kilo och hur många har Troja över 90 kilo. det är bra att väga 100 kilo med dom kan ta kampen framför mål det är inte så lätt att flytta på 100 kilo framför mål

   • Justme on 21 mars, 2017 at 15:28
   • Svara

   Å andra sidan behöver vi inte ta både plats 1 och 2 :) det räcker med ngt av de.
   Är de så tunga, så kommer Flash och Benker att få större roll och åka ifrån de.
   Troja har dessutom hela 6 forwards på 90+ kg mot VIKs 8, men å andra sidan några av VIKs är extraspelare, då de har hela 6 forwardsbesättningar.
   Jag fasar för mycket, men det fysiska är det minsta. Där ser jag inte att Troja ligger efter något lag över huvud taget.
   Niklas Lihagen, som är deras tyngsta med 105 kg, har en ganska mager målproduktion, likaså de andra tunga pjäserna, så det är inget att hänga upp sig på.

  • jonas on 21 mars, 2017 at 16:13
  • Svara

  men Justme har du sett några machter med Vik det är bra puck tempo

  • Justme on 22 mars, 2017 at 17:12
  • Svara

  Nu hänger jag inte med…vadå hatar? :) Jag gillar hockey och där ingår fysiskt spel också, men även fart och teknik.
  Känns lite, som att du hänger upp dig på någon detalj och sen kretsar allt kring det. Som med målvakten under finalen/PO, nu är det hur storväxta spelare de olika lagen har.
  Troja kommer troligtvis att både vinna och förlora mot lag med större och lag med mindre spelare. Det handlar om att spela rätt mot respektive lag.

  • jonas on 22 mars, 2017 at 17:20
  • Svara

  vet nån om det blir allsvenska domare i KS. och mål kamrer jag kanske har fel

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud