Inför: Södertälje-Troja


Kvalserien rullar vidare. Troja har inlett på ett imponerade sätt och har hittills tagit full pott, hemma mot Visby och borta mot Västerås. Södertälje ligger på placeringen bakom Troja och har spelat in en vinst borta mot Kristianstad och en övertidsförlust på hemmaplan mot Västerås. Så matchen mellan Troja och Södertälje har därmed stor betydelse, antingen så äter SSK upp Troja försprång i tabellen eller så drar Troja iväg. Intressant match som likt alla andra matcher i denna serien är väldigt ovis på förhand!

Jag har varit i kontakt med tre SSK-supportrar som alla ger ungefär samma bild av Södertäljes spel och lag.

Man är i princip exakt samma lag idag som det lag man hade ifjol när man tog steget upp från HocketEttan till HockeyAllsvenskan, de enda nytillskotten är Marcus Bohman, Felix Maegaard Scheel, andramålvakten Mathias Dahlström och att man plockat in Victor Andersson från Huddinge under säsongen. (Ja, samma Andersson jag personligen tidigare hyllat). Samma lag på pappret, men på isen i grundserien har inte fjolårets flyt infunnit sig. Man hade ett väldigt imponerande offensivt spel ifjol. Men i år har målproduktionen krampat, speciellt i 5mot5. Man har trots allt gjort minst mål i hela Hockeyallsvenskan, i snitt bara 2 mål per match. Den offensiv man haft har varit nästintill helt beroende av lagets stjärnor Anton Holm och Fredric Weigel. Holm stod till exempel för nästan 1/4 av lagets mål i grundserien.

Men Holm och Weigel har gett lagen det där frejdiga offensiva spelet som kan vinna matcher åt en när matcherna är jämna och står och väger. Även om det varit kraftigt beroende av dessa två spelarna. Supportrarna jag pratat med menar att det är lagets defensiv som lider störst brister och att hoppet bakåt allt för ofta ställts till målvakten Sahlin. Man har helt enkelt spelat med lite för mycket öppna ytor bakåt för att matcherna ska kunna ”stå och väga”.

Sammanfattningsvis kan man väl säga att Södertälje som lag ifjol sprudlade av självförtroende och de defensiva bristerna blev inte så påtagliga i Ettan. I HockeyAllsvenskan har inte offensiven varit tillräckligt bra för att kunna bibehålla ett offensivt tryck och på så sätt undvika att bli tillbakapressade. Och när defensiven inte ger offensiven den avlastning den behöver, så blir det pannkaka. Det har blivit en ond cirkel, i stället för en god cirkel som ifjol i Ettan. Södertälje är ett tokbra lag i Ettan, men tog inga kliv framåt i utvecklingen när man tog steget upp utan blev endast ett mediokert lag i HockeyAllsvenskan. Man står mittemellan de olika nivåerna, precis som de flesta andra lagen i kvalserien.

För Trojas del handlar det om att spela som man gjorde upp i Västerås. Ett tight och aggressivt bortaspel. Södertälje har en offensiv gnista och därmed är det väldigt viktigt att man ligger samlat i egen zon och håller rent i slottet. Samtidigt måste man utnyttja Södertäljes defensiva brister genom att återigen ligga högt upp i banan och stressa deras backar. Vilket förstås gör att det blottas något bakåt i händelse av att man förlorar närkamperna. Men mot Västerås lönade det sig oftast i och med att man såg till att vinna de flesta duellerna och stressade fram flertalet misstag av VIKs backar. Med andra ord bör man spela precis likadant som man spelade mot Västerås. Södertäljes defensiv bör inte vara mer motståndskraftig än Västerås.

Däremot så säger jag inte att detta kommer leda till en solklar vinst. För Södertälje är tillräckligt bra att ta vara på sina chanser och framförallt snurra upp Troja skapligt. Man gick upp till hela 4-0 borta mot Kristianstad senast och sköt fem mål på drygt 20 skott. Ett sånt effektivt målskytte kan snabbt döda en match, även om Troja ligger på och stressar.

Jag tror Trojas defensiv kommer prövas än mer mot Södertälje än de gjorde i lördags mot Västerås. Vilket banar vägen för en jämn match, men mycket jämn match. Alla poäng är bonus! Fokus måste fortsatt vara att framförallt göra en bra match och vissa att man kan spela jämnt med de allsvenska lagen.

(All statistik rör kvalserien. Dvs. två matcher)

Poängkung
Troja: Johan Andersson 2+2, Jens Holmström 1+3, Anton Johansson 1+3 = 4 poäng
Södertälje: Jonas Westerling 2+1, Adam Hansen 0+3 = 3 poäng

Målkung
Troja: Tor Immo 3 mål
Södertälje: Jonas Westerling 2 mål, Anton Holm 2 mål

Målvakt
Troja: Robin Johansson 90,48% 2,01 insläppta/match
Södertälje: Alexander Sahlin 88,71%

Tekare
Troja: Mikael Johansson 63,33%
Södertälje: Jonas Westerling 50%, Fredric Weigel 50%

Power Play
Troja: 25%
Södertälje: 25%

Box Play
Troja: 66,67%
Södertälje: 100%


11 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Ted on 27 mars, 2017 at 17:44
  • Svara

  – när matcherna är jämna och ”stor” och väger.

  Ska det inte stå ”står” och väger?

  men annars håller jag med. Lyckas Troja ha samma bra försvar som i lördags imorn så kommer det bli tuft för SSK (och även för de andra lagen med) :)

  1. Självklart ska det stå så! :)

  • Rutger on 27 mars, 2017 at 19:33
  • Svara

  Edit: Ted är nog klokare än dig. Han behöver inte klanka ner på andra för att må bra.

  /Admin

   • Rutger on 28 mars, 2017 at 18:43
   • Svara

   Edit: Vi tackar Rutger från Norrköping för hens deltagande. Svartlistad.

   /Admin

  • Fredrik on 27 mars, 2017 at 19:53
  • Svara

  Jag har en bra känsla inför denna match. 2-5 till Troja!

  • jonas on 27 mars, 2017 at 20:41
  • Svara

  jag säger inget jag trodde inte Troja skulle slå Vik. jag blev i chock när dom gjorde det

  • Justme on 27 mars, 2017 at 21:17
  • Svara

  Såg inte matchen tyvärr ens på TV, men följde det på Smålänningen och det verkade vara en stabil och bra insats, där man verkligen gav allt i 60 minuter, vilket också lönade sig, för kompetens och fysiken finns ju.
  VIK har ett tungt lag, de är längre, tyngre än Troja (och alla andra för den delen), vilket gör att de är något segare troligtvis. SSK är inte så stora, så troligtvis är de ngt snabbare generellt sett än VIK, så visst kan man spela samma strategi, som mot VIK; men jag tror man får vara ännu mer på alerten bakåt.
  Hittar man rytmen, tror jag också på vinst, men de första 10 minuterna blir avgörande har jag en känsla av.
  Såhär på förhand, tippar jag att VIK kommer att få problem även med Kristianstad, men få det ngt lite lättare mot Huddinge och V/R.
  Tror också, att Troja plockar Huddinge i KS, kanske delar pott med Kristianstad över 2 matcher.

   • Johannes on 28 mars, 2017 at 07:22
   • Svara

   Det betyder att vi går upp va?

    • Justme on 28 mars, 2017 at 08:14
    • Svara

    Efter holmgången i finalen och PO, så ger de två inledande matcherna goda hopp inför de kommande 8, men det är fortfarande 8 omgångar kvar, 24 p att spela om.
    Inget är avgjort på långa vägar naturligtvis, men Troja började grymt bra, det är bara att erkänna, inget snack om saken. Årets upplaga har jag uppfattat, som högst kompetent lag, även om jag inte haft fullt förtroende för att PS är rätt man för laget. Men det är min åsikt såklart och jag hoppas naturligtvis att jag har fel angående P.

  • hopper on 28 mars, 2017 at 13:32
  • Svara

  Kan Troja spela lika tight som mot Vik finns chansen, jag hoppades på 2-3 poäng i dessa 2 matcher, det är uppfyllt, poäng ikväll är ren bonus.

  • jonas on 28 mars, 2017 at 16:24
  • Svara

  Justem tycker du det är bra om spelare är små dom måste vinna dullena i sagena det är inte så lätt för små spelare. jag har sett Växjö några gånger på tv mot Malmö. och Malmö är tunga och möta stora spelare är bra ibland med som vågar stå framför mål. mot Vik så gjorde Vik mål i PP det var bara för att dom handen en stor spelare framför mål som det inte gick att flytta på.

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud