Inför: Troja-Huddinge + Trojas MVP 2016/2017


Säsongens absolut sista match, oavsett resultat, spelas på söndag hemma mot Huddinge. Vinst och Troja avancerar till HockeyAllsvenskan, men förlust och man lär spela i HockeyEttan även säsongen 2017/2018. Dock kan man med en större skopa tur avancera oavsett om man förlorar eller ej. För om Kristianstad mot all förmodan skulle torska mot Västerås på bortaplan så skulle man fixa det ändå. Men det känns som en långsökt lösning… nu när man har allting i egna händer än en gång.

Huddinge förlorade senast mot Södertälje och är därmed borta från chanserna på att avancera uppåt. Man har med andra ord inget att spela för på söndag mot Troja. Men trots att man är avhängda så anser jag inte att det är någon självklarhet att de skulle lägga sig och att en seger för Troja skulle vara självklar. Att få spela helt avslappnat är ofta en stor fördel när man möter ett lag som har en stor press på sina axlar.

Huddinge har ju inte tenderat att någon gång under säsongen vara ett lag som spelar alibi-hockey. Till exempel låg man under med 0-5 mot Västerås för några omgångar sen men trots det som knöt man näven och var så när på att hämta upp när man förlorade med 5-6.

Men Troja har å andra sidan, trots två raka förluster, inte vikt ner sig mentalt i min mening. Man har spelat två relativt bra matcher och hållit mer än jämna steg med både Södertälje och Kristianstad. Skillnaden nu och från början av kvalserien är väl framförallt att det är stolpe ut nu när det var stolpe in i starten. För rent spelmässigt kan inte jag påstå att skillnaden är jätteenorm. Det skulle i så fall vara att Södertälje var något mer samlat senast än de var i första matchen. Kristianstad däremot har scoutat Troja kanonbra medan Troja till tyckes inte gjort desamma på Kristianstad och därmed inte kunnat luckra upp deras motspel.

Så även om Troja spelat minst lika bra som i början av kvalserien har man inte blivit bättre. Medan de senaste två motstånden tagit några små ministeg framåt. Och dessa ministeg fäller ett stort avgörande när matcherna är så jämna som de är.

Men man ska alltid se det positiva och i min mening är det att man åtminstone inte förlorat i det mentala spelet. I finalen och i play-off var Troja till synes kraftigt påverkade av den mentala pressen, i de två senaste matcherna har detta inte varit påtagligt. Med andra ord så är jag ganska övertygad om att man klarar av pressen på söndag. Vet att de finns läsare till denna blogg som har en annan åsikt angående detta, men min personliga åsikt kvarstår.

Troja har gjort förhållandevis lite mål i kvalserien för att vunnit de stora antal matcher man gjort. Endast Visby och Västerås har gjort färre. Anledningen till detta är inte att man saknar naturliga målskyttar. Jag skulle säga att det precis som ifjol främst har att göra med ens spelidé. Troja vinner sina matcher främst på en stark defensiv snarare än en stark offensiv. Personligen vet ni ju alla att jag tycker Troja spelar som bäst när de dumpar mycket puck, jagar och kommer snabbt till avslut. Men samtidigt kan det ibland bli lite väl för snabba avslut och skotten blir därmed aldrig riktigt farliga. En svår balansgång i och med att man oftast aldrig kommer till skott om man försöker vänta in lägena.

Hursomhelst så är det inte defensiven eller målvakter som kan lastas för de två senaste förlusterna. Att endast släppa in ett mål bakåt mot Kristianstad och två mot Södertälje ger alltid laget en chans att vinna. Troja måste bara komma på ett sätt att trampa igång offensiven utan att det går ut över det defensiva allt för mycket (mot sämre lag har det fungerat, men inte mot de bästa av de bästa). Och lösningen på det har inte jag med min minimala hockeybakgrund. Men det finns nog med kunskap inom förningen och laget för att knäcka den nöten.

För två matcher sen hade många räknat hem ett avancemang och samtliga inom föreningen var hjältar. Idag är det nästintill det omvända. Jag tänker inte sänka mig till den nivån att jag drar slutsatser byggt på förlust kontra vinst. Vilket jag inte minst ville påpeka efter Trojas seger mot Visby. Vad som fungerar och inte fungerar kan vi se över tre månaders spel.

Oavsett om säsongen nu slutar i moln eller dur så kommer jag ha tårar i ögonen efter matchen. Men oavsett glädje eller besvikelse så kommer en ny säsong att komma och nya chanser uppstå. Vi har under säsongen 50+ matcher sett många fina mål, räddningar, assist och tacklingar. Det råder ingen tvekan om att Troja varit topp2 av HockeyEttans bästa lag säsongen som varit och att väldigt många spelare i laget är ämnade att spela högre upp i hockeyns hierarki. Några har dock haft större inverkan på Trojas framgång än andra. Men vem?

Tidigare år har jag agerat diktator när jag utsett säsongens MVP. Då har jag utsett vinnaren sett till vem som fått flest * av mig efter matcherna och vinnarna tidigare fyra år har varit:
2013 – Daniel ”Trucken” Karlsson
2014 – Christoffer Bengtsberg
2015 – Marcus Nilsson
2016 – Marcus Nilsson

Nu låter jag er utse vinnaren 2017. I och med att jag inte delat ut några stjärnor efter alla (eller en majoritet av dem) matcherna så vill jag inte på egen hand utse någon vinnare. Utan jag lämnar det uppdraget till er! Men jag har ändå tagit mig friheten att utse ett antal kandidater som jag anser stuckit ut som ni får rösta på. Förhoppningsvis tycker de flesta att jag har med den mest självklara.

Vinnaren kommer få något form av pris skickat till sig.

Mina huvudkanditater

Jens Holmström
– Världens längsta klubba och en otroligt bra hockeyspelare på alla sätt och vis. Han vinner lösa puckar, han vinner närkamper, han kan passa, han kan skjuta mål, han kan dribbla, han kan tacklas och han kan täcka skott. Holmström kan i princip spela på vilken position som helst i vilken spelform som helst. Dessutom; desto mer matcherna står och väger desto mer blir han tungan på vågen.

Robin Johansson
– Gör nästan aldrig en dålig match och speciellt inte i viktiga matcher. Sprider ett lugn omkring sig och spelar väldigt rutinerat sett till att han faktiskt bara gör sin blott andra seniorsäsong. Ämnad för SHL inom tre säsonger.

Johan ”BOIS” Andersson
– BOIS var hårt åsatt i två säsonger för att han inte bar laget som förväntat. Men i år har vi fått se en minst sagt återfödd BOIS på isen som varit bland de bästa i laget i nästan varje match från augusti till april. Lagets bästa målskytt och poänggörare sett över hela säsongen med sina 24 mål och 28 assist på 50 matcher. Gammal är bäst!

Daniel ”Trucken” Karlsson
– Trucken är alltid Trucken. Ofta den som väcker laget med rejält fysiskt spel och dessutom en av de bästa +/- spelarna i laget i både serie och kvalserie. Dessutom var det han som skickade oss till kvalserien med sitt slagskott från blå mot Mariestad. Alla han bildar backpar med har dessutom tenderat att växa. En riktigt bra mentor för yngre förmågor med andra ord.

Bubblare:

Stefan Söder
– En av Trojas mest teknisk skickliga och en stark målskytt. Har verkligen tillfört Troja en till dimension i offensiven och är en stark bidragande orsak till att Trojas målskytte (generellt över hela säsongen) lossnat jämfört med förra året. När Söder är inne på isen så biter sig Troja ofta fast i offensiven.

Mattias Åkesson
– Troja poängkung under grundserien och allettan. Nog för att åtminstone bli en kandidat för säsongens MVP.

Anton Johansson
– Precis som Trucken en av Trojas absolut starkaste spelare sett till +/-. Varit väldigt trygg i egen zon och testat sina vingar offensivt. Har dessutom spelat bättre och bättre desto tyngre motståndet blir.

Niclas Lehmann
– Åtta mål under grundserie, allettan, final och play-off… för att sedan panga in sex mål på nio matcher. Lehmann sparade på formen och har varit som bäst när det gäller som mest. I slutändan är det faktiskt det som är viktigast.

[socialpoll id=”2434773″]


13 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • jonas on 14 april, 2017 at 13:04
  • Svara

  du sa att Robin är i SHL inom 3 år först måste han spela i allsvenskan. sen kan vi prata om SHL det är klass skilnad på SHL och hockey ettan har du sett nån mathce från SHL. på plats i nån arena det går mycket fotare med passinga där och där sätter spelana press på målvakten Robin måste först spela i allsvenska innan SHL

  • Johannes on 14 april, 2017 at 13:22
  • Svara

  Ja, vi hoppas på att han spelar HA med Troja nästa säsong!

  • Justme on 14 april, 2017 at 13:42
  • Svara

  Jag håller med om mycket av det du skriver, men inte när det gäller att det inte spelar roll var Troja spelar nästa säsong, för det kommer en ny säsong oavsett.
  Trojas organisation är anpassad till AS, inte till hockeyettan och ekonomin tar stryk av att husera i ettan, vilket kan generera ganska negativa påföljder i längden. Dessutom, blir trovärdigheten försämrad både från sponsorer, spelare som man vill rekrytera och publik. Långsiktigt, om man skall ha en vettig chans till en framgångsrik förening, är det Allsvenskan, som gäller. För varje år, som går i ettan minskar möjligheterna.
  Inget är avgjort och jag tror att Troja spelar AS nästa säsong, men summera får vi göra på söndag.

  • jonas on 14 april, 2017 at 16:35
  • Svara

  jag tror Västerås slår KIK hemma.

  • Mathias on 15 april, 2017 at 11:19
  • Svara

  Svårt att välja spelare där, stod mellan Robin, Bois och Jens för min del. Valde Bois.

  • joh on 15 april, 2017 at 12:03
  • Svara

  För mej är det solklart att Trucken ska vinna.

  • jonas on 15 april, 2017 at 14:14
  • Svara

  imorgon gäller det hoppas Troja har fått igång sitt PP sela då vinner då man måste göra mål när man får chansen i PP och inte bara göra mål i spel 5 mot 5

  • Ted on 16 april, 2017 at 11:43
  • Svara

  Som du säger Elias, kommer man lämna arenan med tårar hur det än slutar. Tycker de är mer värda HA i år än de andra 2 säsongerna faktiskt. Nu har man ju vunnit grundserien, allettan och nästan HE-finalen…

  Jag kommer vara på plats idag, och hur det än går kommer jag skaffa säsongskort och vara på alla matcher nästa säsong oxå..

  • Justme on 16 april, 2017 at 12:22
  • Svara

  Pelle säger så här i Smålänningen idag :

  Några detaljer ni behöver förbättra?

  – Målskyttet behöver vi höja. Vi har skapat många bra lägen, men slarvat lite med avsluten för spelmässigt har vi inget att klaga på.

  Det här gör mig arg och orolig.
  Hur kan en tränare vara nöjd med spelet inför säsongens absolut viktigaste match efter 2 raka förluster, som dessutom var 2 matchbollar till en biljett till Allsvenskan?!
  Spelet mot SSK var allt annat än bra, även om det inte var säsongens sämsta insats, var det långt ifrån bra.
  Spelet mot KIK var bättre, dock fortfarande långt ifrån Trojas kapacitet och man var i båda matcherna långt ifrån att utjämna i sista perioden.
  Man spelade ängsligt, nervöst och fantasilöst och inte fasiken kan man vara nöjd med de 2 insatserna.
  Som tränare kan man inte vara nöjd, oavsett vinst eller förlust, utan man måste hela tiden hitta de små förbättringar, som kan och måste göras till nästa match.
  Läste en artikel, som egentligen beskriver det, som inträffat ganska bra. Troja är ett bra lag, lika bra, som när KS startade. Problemet är bara, att man inte har utvecklats alls till skillnad från de andra lagen, som har tagit små steg hela tiden. Det gjorde de, för att man inte nöjer sig och sitter tillbakalutad, nöjd med att man vunnit 2 bortamatcher mot SSK och VIK.
  Således har de jagande lagen blivit lika bra eller bättre än Troja, som nu har svårt att steppa upp och förbättra, förändra, det är för sent in på säsongen.
  Nu tror jag och hoppas på att de klarar det, då Huddinge är avsågat, men jag är ändå orolig. Troja är i en negativ trend, med 1 mål gjorda på 2 matcher skall ställas mot ett lag, som ju slagit de i 2 raka matcher i Ljungby. Dessutom, finns det inga fler matchbollar, det finns inte längre, nu har man kommit till ändstationen.
  Man får inte, man kan bara inte gå in i en sådan match med ovan attityd….Det luktar surt.

   • Mathias on 16 april, 2017 at 13:37
   • Svara

   Märkligt att man ligger tvåa isf du, om allt är så hemskt jämfört med de andra lagen. Nej kom igen nu, en dag som denna är de dags att stötta, inte sätt press och leta fel.

    • Johannes on 16 april, 2017 at 13:48
    • Svara

    Rätt! Nu MÅSTE vi heja, sjunga och klappa fram Troja till Allsvenskan. Letar fel gör vi en annan dag.

     • Justme on 16 april, 2017 at 14:17
     • Svara

     Som jag skrev, idag är det för sent ändå och självklart stöttar jag laget.. Uttalandet är enligt min åsikt lika fel för det.
     Mathias, nej, det är just det, som inte är märkligt. Man var bättre i början av serien, sen har de andra lagen förbättrat sig och Troja tuggat på i samma spår.
     Strunt samma, viktigast är att vinna idag på ett eller annat sätt. Sedan tror jag inte KIK vinner i Västerås.

      • Mathias on 16 april, 2017 at 20:40

      Grattis till trojafamiljen, vi löste detta till sist. Ikväll firar vi :D

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud