Tack HockeyEttan!


Efter en sista nervkittlande avslutande kvalserieomgång så är Troja kvalificerade för HockeyAllsvenskan säsongen 2017/2018 efter tre ”hundår” i HockeyEttan! Nästa år kommer Troja ställas mot storheter som MoDo, Leksand, Björklöven, AIK, Södertälje och Timrå. Man kommer spela stekheta hatmöten mot framförallt Västervik och Tingsryd men likaså kommer Smålandsderby mot Oskarshamn att äga rum. Till det tillkommer förstår även en del mindre heta möten mot Almtuna, Vita Hästen, Pantern och Karlskoga men trots det är det nog många med mig som känner att dessa matcherna redan nu låter mer heta än hösten som varit…

Nu har man bytt bort match inför de närmast sörjande i Varberg och Lindesberg mot x tusen i Leksand och Stockholm. Och tänk att ett mål, som egentligen gjordes för sent, räddade säsongen. Hur hade säsongen blivit om inte Törnqvist bombat in 3-2 i match 2 i play-off 3 mot Mariestad klockan 59:59? Trojas säsong hade likväl kunnat sluta i den matchen, men med största möjliga tur så krånglade man sig vidare och nådde ändan in i mål.

Marginalerna mellan himmel och helvete har verkligen varit tunna .som spindeltråd

Men med detta avancemang så är även Trojas position i hierarkin utbytt. I Ettan har man varit den stora klubben med överlägset mest publik, pengar, medialt intresse och man har vunnit i princip varje match. Nu är det nästintill det omvända. I HockeyAllsvenskan är Troja en av de mindre klubbarna med lågt publikstöd och lite pengar att röra sig med. I år har man vunnit 78% av säsongen 54 matcher, en vinstprocent man med stor sannolikhet inte lär komma upp i kommande säsong.

Det är frestande att känna att de tre år vi varit i HockeyEttan varit onödiga ”hundår”, men i själva verket ska vi trojaner nog vara oerhört tacksamma över vad HockeyEttan lärt oss de senaste säsongerna. Troja är inte samma klubb idag som för tre år sedan när man trillade ur. Då, 2014, var man inte en bättre organisation än många Ettan-lag och visionerna sträckte sig sällan längre än att överleva säsongen och var sällan hållbara. Idag är man en organisation med framtidstro!

Vi har inte ens samma tröjor och hjälmar som för tre år sedan. Så för dem supportrar och spelare i motståndarlag som i höst besöker Ljungby för första gången på tre år kan nog drabbas av en smärre chock över den förändring arenan och laget genomgått.

I HockeyEttan har föreningen fått stabilitet att bygga upp en grund på och man har sluppit riva denna grund efter varje säsong utan istället kunna stapla byggkloss efter byggkloss på den allt mer starka grunden. I HockeyEttan har man fått känna på hur det är att vara en vinnare och hur det är att bygga ett lag och en förening efter visioner på ett fungerande sätt! Även om det ibland har känts väldigt oinspirerande så har HockeyEttan många gånger om bjudit oss på rejäla fester och minnen. Jag kommer aldrig glömma våra invasioner i Halmstad och Kristianstad, våra möten mot Västervik och Tingsryd, all play-off-dramatik och alla storvinster mot Mörrum, Borlänge, Halmstad, Helsingborg, Varberg, HC Dalen, Skövde och så vidare. De senaste tre åren kan mycket väl vara bland de roligaste tre åren i flera av oss trojaners supporterliv. Men samtidigt har dalarna varit väldigt djupa.

Men jag skulle vilja tacka HockeyEttan för den självinsikt ligan har gett oss. Med små medel kan man göra väldigt mycket och bara för man har ett visst klubbemblem på bröstet och fina CV:n så är man inte bättre än någon annan. De två första säsongerna blev Troja gång på gång knäppta på näsan av uppstickare. Vad som varit spelar ingen roll, vi kan bara blicka framåt!

Så tack HockeyEttan för lärdomarna, charmen och festen! HockeyEttan har varit hockey på riktigt med så mycket kärlek till sporten i dess enklaste form! Tack!

Nu väntar nya tider för Troja. Man har och med avancemanget införlivat sin treårsvision och idag börjar bygget på någonting nytt. Det är viktigt att inte stanna upp och vara nöjda med att man nått målet utan nu bör nya mål sättas upp och börja arbetas emot. Både på isen och inom organisationen. Nu får man större möjligheter att växa som organisation och vidareutveckla restaurang, kiosker och event. Var ska vi vara sportsligt och organisatoriskt inom tre, fem och tio år?

Kommande säsongen är det kanske mest rimligt att framförallt bygga för att undvika negativt kvalspel. Men om man sätter upp målet att nå topp8 så kanske man åtminstone når halvvägs. Det är en balansgång att hitta ett mål som är realistiskt och inte övermäktigt men som samtidigt spänner bågen. Hur man ska bygga och forma sitt lag är även det en balansgång. Södertälje valde att satsa till fullo på sin HockeyEttan-trupp och hamnade rusigt nära att åka direkt ut igen. Västervik valde också att behålla stora delar av sitt lag, men satsade på ett flertal spelare till sina främsta formationer. Troja sitter idag i samma sits, man har ett ruskigt sammansvetsat lag med en majoritet av spelare som är redo för att spela på en högre nivå. Man har helt klart lagt grunden för ett bra Allsvenskt lag men hur många obekväma beslut bör och måste man ta för att undvika negativt kval kommande säsong?

Min personliga uppfattning är att Troja absolut bör satsa på nästintill samma lag som i år. I så stor utsträckning som möjligt i alla fall, för långt ifrån alla kommer man kunna behålla oavsett om man vill eller inte. Det finns redan tecken på att några redan nu har klart med andra klubbar. Men dagens Troja lag med kanske sex nya spelare för framförallt en förstakedja hade enligt mig lagt en god grund för att komma hyfsat högt upp en en allsvensk tabell. Man har redan Pelle Svensson på kontrakt som tränare och Jonathan Nielsen, Trucken, Alexander Edström, Anton Johansson, Flash, Elias Edström, Sebastian Benker och Alfred Andersson som spelare på kontrakt.

Alla är hjältar idag och förtjänar åtminstone en chans i HockeyAllsvenskan, därför kommer jag inte bry mig om att peta i vilka håller måttet och inte. Några obekväma beslut kommer tas och några kommer lämna trots att vi överallt annat önskar att de fortsätter i den rödvita dressen. Sån är idrotten helt enkelt.

Jag kommer därmed inte personligen ta ställning till vem som bör och icke-bör vara en del av ett allsvenskt Troja till hösten. Men jag kan lyfta några namn vars situation jag finner tänkvärd.

Till en börja med bör målvakt Robin Johansson lyftas. Han saknar inte anbud och kanske redan har klart med storklubbarna, men om inte så vore det helt hjärndött att inte satsa fullt ut på honom som förstamålvakt även i ett allsvenskt Troja. Han är från Ljungby och han är den största målvaktstalangen klubben vaskat fram sedan Per ”Pelle” Lundberg på 80-talet. Troja har redan mist egna produkter för tidigt för att se dem blomma ut i andra klubbar för att man inte vågat satsa på dem, låt inte så bli fallet med Robin. Han är redo!

Niclas Lehmann rosade inte marknaden mellan augusti och mars. Men i kvalserien har han varit som allra bäst när det gäller som mest och har han den förmågan att höja sig när det är viktiga matcher så är han ett självskrivet kort i Allsvenskan! Han är 27år och skulle isåfall få sin första riktiga chans på seniornivå på en högre nivå. Bara en sån sak kan ju få vem som helst att höja sig.

På sista dagen innan transferfönstret stängde så värvade Troja in egna produkten Mikael Roslund och göteborgaren Max Lindroth. Roslund har haft svårt att ta en plats i Trojas lag och han är nog inte redo att ta en ordinarie plats i ett allsvenskt lag heller ännu. Men samtidigt kan jag känna att det vore lite synd att släppa honom helt och hållet. Han har trots allt framtiden framför sig och kan nog komma att blomma ut redan nästa säsongen på HockeyEttan-nivå. Kanske kan han vara en spelare man kan ha under kontrakt men låna ut för att redan har han uppknuten på kontrakt när hans genombrott kommer.

Lindroth däremot bör absolut få en chans i ett allsvenskt lag direkt. Han har pondus och teknik för det, även om han väger lite lätt emellanåt och behöver pusta på vissa detaljer. Men lite Robin är han en framtidsman som man måste chansa på för att vinna.

Lagets ålderman Johan ”BOIS” Andersson har jobb och familj i Växjö. Vilket förstås kan vara tungt att kombinera med ett hockeyliv i Allsvenskan, men förhoppningsvis vill och kan han. För så som han spelat i år skulle han bli oerhört viktigt för laget i Allsvenskan.

Sen är det förstås precis lika viktigt att Troja får behålla sina defensiva forwards Mattias Nilsson och Jens Holmström som det är att man värvar offensiv spets. Även Tobias Törnqvist och Mikael Johansson är starka på den fronten och kan bilda en jobbig checkingkedja.

Det kommer bli ett intressant pussel av Pelle Svensson och co. i sportgruppen att följa. Och eftersom jag skrivit ner anteckningar från matcherna under säsongen så ska jag ge dem och alla andra sportgrupper i toppen av Ettan och i HockeyAllsvenskan en lista på spelare i Trojas motståndarlag under säsongen som jag anser har stuckit ut och bör få sig en chans högre upp i seriesystemet eller åtminstone i en riktigt stark HockeyEttan-trupp. Jag kan förstås missat någon som ni andra tycker sticker ut och då får ni jättegärna kommentera det under inlägget.

Kanske kan Troja hitta något guldkorn i Ettan?

(Jag reserverar mig mot om vissa redan skrivit på nya kontrakt eller skrivit på för nya klubbar)

Borlänge:
Nils Eriksson (center)
Marcus Andersson (center)
Lars Eriksson (forward)
Dick Ahlström (back)

Halmstad:
Sonny Karlsson (forward) (-Östersund)

Hanhals:
Andreas Ljunggren (målvakt)
Kristoffer Wikner (forward)
Pontus Gulldén (forward) (Vimmerby)
Mattias Skog (center)

Helsingborg:
Ludvig Jansson (center)
Agust Karlsson (center)
Anton Santesson (back)

Huddinge:
Niklas Lundström (målvakt)
Björn Jonasson (forward)
Måns Krüger (center)
Dennis Nordström (forward)
Joakim Hällerström (forward)
Markus Lissäng (back)

Dalen:
Victor Romfors (forward)
Erik Glimberg (center)

KRIF:
Alexander Lunsjö (Forward)
Mikael Johansson (center) (Troja)
Martin Ekström (back)

Kristianstad:
Kim Runermark (forward)
Acke Ringström (back)
Joel Persson (back)
Daniel Andersson (center)
Fredrik Hetta (forward)
Fredrik Hansson (forward)

Lindlöven:

Mariestad:
Arvid Ljung (målvakt)
Douglas Lögdal (center)
Filip Törnqvist (center)
Tobias Björklund (back)

Nybro:
Kim Tallberg (forward) (Vita hästen)
Viktor Bolin (back)

Skövde:

Tranås:
Robin Johansson (back)
Nicklas Dahlgren (back)
Joakim Erdugan (forward)
Viktor Lennartsson (forward)

Tyringe:
Kevin Karlsson (back)
Mikael Roslund (forward) (Troja)
Christoffer Rasch (center) (KRIF)

Vimmerby:
Jesper Kokkonen (forward)
Karl Johansson (back)
Petter Runesson (back)
David Stenbacka (center)

Övriga:
Lilleström Karlsson (forward) – Östersund
Carl Ackerd (back) – Östersund

Västerås:
Mikael Frycklund (forward)
Lukas Zetterberg (forward)
Jimmie Jansson (back)

Avslutningsvis får ni rösta på Trojas mest värdefulla spelare för säsongen som varit. Har tänkt avsluta omröstningen imorgon, tisdag, och skicka ut pris till vinnande spelare!

[socialpoll id=”2434773″]


8 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Snille on 17 april, 2017 at 13:29
  • Svara

  Mycket bra skrivet. Förutom guldkornslistan. Har du exempelvis ens sett Dick Ahlström spela? Maken till risig div1. Fick inte ens förlängt i Borlänge. Du kanske blandar ihop med någon

  1. Kan hända att han stack ut mot Troja. Kanske gjorde sina starkare matcher då?

    • Robin on 17 april, 2017 at 14:20
    • Svara

    Ahlström väger väl typ 120 kg och lär väl bli rundad som en kon i allsvenskan.

    Däremot Wikner i Hanhals, Nordström och kruger i huddinge borde platsa i allsvenskan.

  • Micke on 17 april, 2017 at 13:48
  • Svara

  Tycker CJ-Dvensson passade bra in i Troja och vore nog inte så tokig i Allsvenskan heller. Skulle gärna se honom igen. :)

  • Justme on 17 april, 2017 at 17:56
  • Svara

  Jag hade gärna sett Vilmos Gallo från LHC och/eller Janos Hari från Leksand
  Hari lämnar, men klubb inte klart. Båda två riktigt bra på denna nivå

 1. Du glömde den kanske vassaste spelaren i Hockeyettan. Thom Flodqvist i KIK är grym. Han, Fredrik Hansso, Daniel Andersson och Joel Persson lär lira i HA nästa är. Gärna i Troja!

  • jonas on 17 april, 2017 at 21:22
  • Svara

  varför ska Troja bara ha spelare från ettan. dom måste ha några spelare som har spelat i allsvenska som har lite rutin. det finns allsvenska spelare som är 25 år. och 26 år som har spelat i allsvenska några år som har rutin. jag vet dom korsta men det måste korsta lite med

  1. Har jag inte sagt. Detta är bara några exempel på bra spelare i ettan.

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud