Samarbetet Troja-Växjö i en någorlunda objektiv fördelar/nackdelar


IMG_1607

Troja inleder ett samarbete med Växjö Lakers. Vad samarbetet exakt kommer innebära är inte riktigt glasklart. ”Växjö har möjlighet att låna ut yngre spelare” uttrycker Lakers det själva som. Troja påpekar dock att det kommer vara ömsesidiga överenskommelser.

Jag har redan uttryckt en del åsikter på Twitter och det är fler med mig vars subjektiva bedömning är att detta samarbete förstör Trojas anseende. Men jag ska försöka ge några korta fördela och nackdelar som kan tänkas bli konsekvenserna.

Vi börjar med fördelarna.

1. Man kan få tillgång till spelare som står på gränsen mellan SHL och HA. T.ex. när Växjö lånade ut målvakten Andréen till Pantern eller när Troja lånade Jesper Williamsson av HV71.

2. Likt Pantern kan man få ett förhandlingsöverläge om spelare som ser det som en möjlighet att eventuellt få närmare till SHL och Växjö.

3. Man kan spara in på pengar på att istället för att värva egna kontrakterade spelare låna in en femma från Växjös juniorer/reserver.

4. OM alla lån kommer gälla hela säsongen, ovillkorligt. Isåfall är det i praktiken samma sak som ett nyförvärv.

5. Våra J20 Elit spelare kan få möjlighet att testa på SuperElit-spel i Lakers. (Vilket dock i praktiken även kan innebära att de förloras tidigare från föreningen).

Nackdelar

1. Tidigare har man haft ett samarbete med HV71. Det resulterade inte i några större framgångar för Troja och uppfattades ofta som endast rörigt. De senaste säsongerna i Ettan har man äntligen minskat omsättningen på spelare och byggt identitet. Dessutom har t.ex. Tingsryd de två senaste säsongerna byggt framgång på små egna medel helt utan samarbete.

2. Ett uttalat samarbete väcker känslor. Uppenbart många negativa såna. Vilket förstör ens anseende bland ens egna supportrar. Man riskerar att bli en likgiltigt farmarklubb.

3. Man bidrar med framgång till den värsta rivalen och konkurrenten om supportrar, juniorer och sponsorer. Vill man verkligen det?

4. OM många lån endast gäller ett fåtal matcher och det är mycket fram och tillbaka mellan lagen så förstör det både lagets identitet inom laget som bland supportrarna.

(5. OM samarbetet inte leder till mycket mer än ord. Då har man bara förlorat i att få dålig PR.)

 

Som ni ser finns det några riktigt bra tilltänkta fördelar. Mycket beroende på hur samarbetet utvecklas. Rent sportsligt finns det framförallt, men framgång bygger även på att man har en stark supporterskara och supporterskap bygger till 100% på känslor. Dessa känslor till klubben riskerar man i min mening med att likgiltigt likställa värsta rivalen med vilken klubb som helst. Särskilt när det sker med NOLL förankring bland föreningens medlemmar.

Troja och Tingsryd är två likvärdiga klubbar sett till storlek. Men de har nu valt två olika vägskäl. Tingsrydsmodellen eller Trojamodellen?

 

[socialpoll id=”2444254″]

 

 


14 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Snisse on 1 juni, 2017 at 19:58
  • Svara

  Tror det kan vara bra till en början. Lite som en andra chans om Troja märker att säsongen går åt skogen. Pigga lån då med självförtroende som inte är i botten.

  • Henke on 1 juni, 2017 at 19:59
  • Svara

  Att låna in juniorer som breddspelare i fjärdelinan kan nog vara positivt. Det blir billigare för oss….
  Den backen du pratat om tidigare nämns ju i inslaget som Carl Ernstig från Lakers J20, är det en del av avtalet tror du?

  • Kecke on 1 juni, 2017 at 20:20
  • Svara

  Gör ont i Trojasjälen, men samtidigt har jag viss förståelse för hur de tänkt.

   • Jimmie on 1 juni, 2017 at 20:40
   • Svara

   Samma här jag känner mig lite kluven inför detta

  • Buckshot on 1 juni, 2017 at 21:03
  • Svara

  Sista matchen är sedd. Höjdpunkten för min del var nog matchen mot Brynäs 1996? som vi vann, men nu är allt förstört. Kursa era jävlar!

  • Buckshot on 1 juni, 2017 at 21:08
  • Svara

  Ok då ska vi se vad Sovjetcensuren gör nu. Bort med allt är mitt tips.

  1. Jag har inte raderat något inlägg den senaste veckan vad jag kan se. Senaste är ett troll från Norrköping. Vad har du blivit kränkt över? Mejla så kan du nog få en förklaring.

    • Kecke on 1 juni, 2017 at 21:21
    • Svara

    Haha ja här i Norrköping finns många troll :-)

  • Handlarn on 1 juni, 2017 at 21:35
  • Svara

  Tycker att Troja gör helt rätt i detta. Det handlar väldigt mkt om ekonomi idag. Kan Troja få spelare som lyfter det lag som dom hittills presenterat så kommer vi spela allsvenskt säsongen 18/19 också.
  Att vissa fortfarande ser lak(rits)ers som värsta rivalen är väldigt trångsynt. Dom har betydligt större resurser,publik och byggt en stark ekonomi genom starka ledare( läs Öman ). Den väg Troja valt ser jag som en stark livlina för en förening med sådär ekonomi men en mkt stark ideell anda och många starka viljor som gärna tycker men inte lyckas skapa den starka ekonomin som krävs för att spela på en högre nivå idag. Leksand har försökt och har betydligt fler supporters än vad Troja kommer att få men det gick ju sådär. Jag hoppas och tror på Troja och dess styrelse fixar ett har riktigt heta nyförvärv till säsongen som kommer. En såndär Leo gudas typ som man hoppas proppa motståndarnas stjärna med en openice tackling , en Arto routanen som kan slå en pass över hela banan på bladet på offensiv blå, en Ron Pasco som bryter ett finger åker till sjukan med skridskorna på och spelar i tredje…
  Vi som publik har sett många bra spelare i hovet och jag hoppas att vi kan njuta av framgång i allsvenskan i många år framöver men vi måste göra det tillsammans och hjälpas åt med det vi kan. Stort som litet . Ung som gammal . Nu närmar sig säsongen och man hoppas varje dag att Pelle och Danne presenterar en ny första femma men om vi inte hjälper till så får vi inte njuta av kampen, glädjen och framgången. Hoppas vi ses i vår fina arena snart//JH

  • Johannes on 2 juni, 2017 at 07:14
  • Svara

  Min bottenlista

  1. IS
  2. Miljöpartiet
  3. VLH
  4. Nordkorea

  Det här känns inte bra alls.

   • johan on 2 juni, 2017 at 07:31
   • Svara

   haha

   den va lite kul faktiskt:)

   håller med, finns både fördelar och nackdelar, men min tro är att detta bara gynnar lag från den högre seriehirarkin, lagen under inte har mycket att säga till om.

   bara hoppas Troja vet vad dom gör. och att det verkligen blir ett samarbete som båda parter tjänar på..

   borde finnas pengar till ett par NHL stjärnor, för laget i övrigt kan inte vara dyrt…:)

  • Jonte on 2 juni, 2017 at 10:53
  • Svara

  Vad jag har hört så har alla spelare fått en extra månad betalt. Och där försvinner pengarna fort…

  • Susanne on 2 juni, 2017 at 16:36
  • Svara

  Det största problemet, som jag ser det, är att styrelsen kan inte ens ta ett sådant här beslut. De ska jobba inom verksamhetsplanen och det finns inget skrivet om att vi ska bli en farmarklubb till Växjö där, eller någon annan klubb heller för den delen.
  Så här stora avsteg från verksamhetsplanen måste tas upp bland medlemmarna och beslutas av oss.

   • Putte on 3 juni, 2017 at 21:03
   • Svara

   Tror du har missuppfattat detta å det grövsta. Det finns inga farmalagsavtal i Svensk hockey. Det som är skrivet mellan Troja och Växjö är ett samarbetsavtal utan kravställningar. Vilket innebär att båda klubbarna bestämmer hur dom vill agera i varje kommande situation. En farmarklubb är underställd den andra föreningen och måste dansa efter dennes pipa. I detta fallet är det inte alls så utan ett helt kravlöst avtal. Till en början är jag ganska övertygad om att det bara är Troja som kommer dra mest nytta av detta. Men på sikt blir det intressant även för Växjö. Sköter man detta på rätt sätt kan vi få en grymt stark hockeyregion här. Och jag är 100% övertygad om att Trojas väg är den rätta när det jämföra med TAIF. Troja kommer med detta i ryggen att sakta äta sig förbi TAIF. Detta är jag helt övertygad om!

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud