Inför: ICA Oxen Cup


7

Inför ICA Oxen Cup

Under helgen kommer Troja fortsätta sin försäsong och spela träningsmatch nummer tre, fyra och fem. Man kommer ställas mot Grums, värdlaget Mariestad och danska Herlev ställs Troja mot under ICA Oxen Cup i Mariestad. Jag kommer åka upp under fredagen och skriva matchreferat för Smålänningen, så håll utkik där!

Tidigare gånger när Troja deltagit i cupen har man gått igenom den obesegrade och titulerat sig som cupmästare efter att ha slagit värdlaget Mariestad i den sista matchen. Men denna gång skiljer sig upplägget på sådant sätt att man inte kommer möta Mariestad i den sista matchen, utan i den andra. Antagligen av anledningen att Mariestad-Troja blir cupens dragplåster och att lördagen av den anledningen passar bäst.

Trojas spelschema:

Fredag 16:00 Grums – Troja

Lördag 17:00 Mariestad – Troja

Söndag 12:00 Troja – Herlev

Matcherna ska gå att streama via denna länk för några tior.

Motståndarkollen:

Grums IK

Grums har härjat många år i HockeyTvåan, där de tillhört topplagen, och spelade sju kval på raken mot Ettan mellan 2008-2014 och missade 2015 (?) innan de på nytt kvalade två år på raken och tog steget upp till Ettan 2017. Förra säsongen var de således nykomlingar och kom nia av totalt tolv lag i den västra divisionen. Därefter kom de fyra i Vårserien och klarade alltså kontraktet med ganska bra marginal. Helt okej första säsong alltså.

Grums har genom fostrat och förädlat en hel del bra spelare och närheten till Karlstad och Färjestad har väl gjort sitt. På gott och ont.

Men det lag man tar med sig över till andra sidan av Vänern är inte jätteimponerande. Det är ganska tydligt att det är en liten klubb utan större ambitioner den närmsta tiden. Ett ungt och närodlat lag… men med en stor stor fixstjärna och affischnamn. Möjligtvis den individuellt bästa spelaren av samtliga fyra lag i cupen. Lilla Grums har nämligen rekryterat 28-åriga Robin Sterner (ja, barnbarn till legenden) som har tung rutin från SHL, HA samt danska och norska ligan. En tuff center som ger Grums spetskompetens.

Grums kan säkert leva som underdog, och boxa ut någon av motståndarna. Men de bör vara det enklaste laget under helgen och för Trojas del bör verkligen den första matchen, som är mot Grums, vara en möjlighet för målskyttet att lossna. Inte ska man gå i samma fälla en tredje gång på raken?

Mariestads BOIS

Bästa matchtiden för Trojas del under cupen och kanske bästa motståndet. Matchen mot Mariestad på lördag lär bli en riiiktigt kraftmätare för Trojas del. Om man ska vara med i toppen av Ettan och slåss så bör man hålla jämna steg med Mariestad. Mariestad har dock en väldigt stor fördel i att man har betydligt mer kontinuitet än Troja som har ett helt nytt lag.

Jag tror det blir förlust. Av den anledningen att Mariestad är mer samspelta än Troja hunnit bli. Men jag hoppas det blir en tuff match med mycket känslor, och förhoppningsvis lite publik på läktaren.

Mariestad kom ifjol trea i den västra HockeyEttan,fyra i den norra Allettan, sen slog man ut Skövde i PO1 innan man åkte ut mot Västerås i PO2. Jag tror man är lite besvikna med den säsongen.

Mariestad har ett starkt lag över samtliga tre lagdelar, så jag kan inte nämna alla spelare som ”sticker ut” och är ”bra”. Men Mikael Alba på back, tuffe kapten rödskägg Filip Törnqvist, offensiva spjuten Oskar Norlöv, Eddie Davidsson och Douglas Lögdal är inte att leka med när de har sina bra dagar. Sen tror jag att det är det hungriga yngre förmågorna som kliver fram och brinner lite extra på lördag, i och med att det ”bara” är en träningsmatch.

Herlev Eagles 

Matchtid redan klockan 12:00 en söndag är ju alltid intressant. Kommer det påverka matchen? Jag tror absolut det kan påverka matchkvalitéen efter tre dagar på bortaplan, tyvärr. Det är svårt att bedöma hur Herlev står sig gentemot övriga lag men nog är det ett klart sämre lag än de norska motstånd som deltagit i cupen tidigare år. Men det finns några intressanta spetsspelare, även om de är något ålderstigna.

Herlev, som ligger strax utanför Köpenhamn, har vid något tillfälle fått spela kvartsfinal i den danska tio lagsserien. Men oftast har man kommit sist eller näst sist i serien och så sent som ifjol drog man på sig poängavdrag i serien på grund utan ekonomiska bekymmer.

Men det finns några välmeriterade och välbekanta namn i det danska laget.

Framförallt, för oss trojaner, så är Jesper Thörnberg välkänd. Han spelade för Troja ifjol och fick mottag flest ”matchens lirare” (av matchsponsorerna) under säsongen, trots att han inte riktigt motsvarade förväntningarna med sina 15 pinnar på 52 matcher i grundserien och blott en pinne i kvalserien. Förutom Troja har han spelat för Björklöven, Södertälje och HV71 och har med sin teknik och skott ofta ansett vara en tämligen bra offensiv spelare. Kommer uttrycket ”släkten är värst” gälla på söndag?

William Quist är en annan liknande spelartyp som precis som Thörnberg är ifrån Småland. Quist är ifrån Nybro, fostrad i Tingsryd och spelat många år i Björklöven innan han rundande av med två år i Almtuna. Nu återfinns han som en av Herlevs mer meriterade spelare. Intressant spelare.

Men den lirare som sticker ut absolut mest är den danska superstjärnan Kim Staal som varit en produktiv spelare i SHL för både Malmö, MoDo, HV71 och Linköping samt spelat VM med Danmark oändligt med gånger. Men nu är han 40 bast och varvat ner rejält i Japan och nu i hemstaden Herlev där hans poängproduktion inte direkt varit imponerande de två senaste säsongerna. Än gång i tiden en energisk spelare, men betvivlar att vi får se han blixtra till speciellt många gånger i hans ålder och i en träningsmatch. Kul dock att ens få vistas i samma ishall som en så meriterad och lyckosam ishockeyspelare!

Även backen Todd Perry väcker uppmärksamhet med sina meriter ifrån KHL och Ryssland samt AHL. Men likt Staal, Thörnberg och Quist är det en spelare som kommit upp i åldern och vars formkurva pekar neråt för varje säsong.

Trojas facit tidigare ICA Oxen Cup:

2016:

3-2 mot Mariestad

4-2 mot Skövde

5-1 mot Frisk Asker

2015:

5-2 mot Stjernen

2-1 mot Skövde

5-4 mot Mariestad

Total målskillnad: 24-12, +12


2 kommentarer

  • Fredrik on 25 augusti, 2018 at 23:48
  • Svara

  Några frågor (som inte har med Trojas, hittills fina insats i Oxen cup att göra): Kom det fram några nyheter vid mötet med Miljonklubben inför förra hemmamatchen? Försöker Troja (utöver en förstacenter) även knyta till sig backen Niklas Enberg? Några rykten kring detta? Slutligen har Markus Nilsson pensionerat sig? Han gjorde det bra i Sheffield förförra säsongen (men verkade inte spela alls förra säsongen enligt EP),

  1. Det kom inga nyheter på eventet inför matchen mot Tranås.
   Ang. Enberg vågar jag inte uttala mig. Vet inte helt enkelt.
   Och ja, Marcus Nilsson har lagt av med hockeyn.

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud