Krönika: Gårdagens stjärnor gör ingen nytta imorgon


Namnlöst-3

Gårdagens stjärnor gör ingen nytta imorgon

Igår förlorade Troja mot HC Dalen i omgång två av grundserien i HockeyEttan Södra, en förlust som fick Smålänningens utsända att slå på den stora trumman och helt döma ut årets upplaga av Troja-Ljungby. Något jag egentligen finner uppfriskande, då kritiken vanligtvis brukar vara tämligen mild, men jag reagerade ändå på tillfället. Efter en försäsong som helt spolierats av skador och blott två matcher in i serien så finner jag det omöjligt att bedöma årets upplaga. Hade ett lag med 18 nya spelare plus ny tränare inte sett tämligen mediokert ut två omgångar in i serien så hade det närmast varit en biblisk uppenbarelse. Fan, att Jesus gick på vattnet skulle blekna i jämförelse.

Värt att betänka är att även Västerås, med sin proffssatsning i Ettan, pressades av Enköping, Arboga, Skövde och torskade mot Kumla tidigt på den förra säsongen. Nu tycker jag förvisso att Västerås lagbygge var oerhört starkt, och starkare än vad Trojas dito är på förhand, men min poäng är att det inte går att döma ut ett lagbygge redan. Ur krönikan kan jag konstatera tre påstående:

1. Lagbygget är mediokert.
2. Lagbygget är det sämsta någonsin.
3. Laget har ingen chans på en HA-plats.

1. och 2. Är lagbygget mediokert? I förhållande till vad? Historiskt? Ja, absolut. Historiskt sett har Troja snarare spelat om en plats i högsta serien än att utmana de bästa i tredje divisionen. Men tiderna är inte desamma längre och det känns varken rättvist eller realistiskt att jämföra årets Troja lag med de lag Troja ”brukar” ställa på isen.

Men är årets upplaga mer mediokert än det lagbygge man snickrade ihop 2014/2015 (Pelles första år) eller 2005/2006? 2014 kom man trea i grundserien och var i klar underkant i jämförelse med Kristianstad och Pantern spelmässigt och lagets toppkedja innehöll Marcus Nilsson som förstacenter samt Hampus Andréen, Oscar Andersson och Tobias Törnkvist. Lägg där till Gustav Hjalmarsson som var hyfsat passé. Inte ont om dessa herrar, de hade fina meriter och många supportrar visste mycket väl vilka dem var. Men ishockey avgörs inte på pappret och det var mycket tydligt 2014. Årets upplaga håller jag flera gånger bättre än 2014 års upplaga. En upplaga som trots det endast var ett mål ifrån kvalserien. Årets upplaga har möjligtvis inte samma fina meriter i cv:t men jag skulle hålla årets upplaga högre både sett till spets och bred. Främst för att uppsidan är större och att de flesta ännu inte sett sina glansdagar.

Är årets upplaga medioker i jämförelse med laget som gick upp 2017? Ja. Absolut. Laget som gick upp hade stått på återväxt i tre år och var inskolade lika väl som det HC Dalen Troja möte igår. Vi visste alla vad vi kunde förvänta oss av varje enskild spelare och tränare Pelle visste exakt vilken roll varje spelare passade i och kunde hantera. Så är det inte i år. De flesta nyförvärven är tämligen okända för oss supportrar, vilket lätt ger känslan av att det skulle vara mediokert. Men lagbygget följer en klar röd tråd och kan sannerligen inte beskyllas för att vara ett ihopplock á la Kristianstad. Det finns många spelare i Ettan som sannerligen skulle vara väldigt bra spelare i Troja, t ex. Löfstedt i Kristianstad. Men att värva Löfstedt (t.ex) hade helt brutit den röda tråd Troja följt under silly season. Vad finns att hämta ut ur honom imorgon? Kommer han någonsin spela i HA igen? Om han kommer spela i HA, kan han tillföra något på den nivån igen? Troligtvis kommer inte alla eller ens majoriteten av alla i Troja nå HA, men de allra flesta kommer åtminstone vara bättre imorgon än vad de är idag eller var igår (Bortsett från vissa trotjänare). Vilket inte ska förringas.

Är årets upplaga mediokert i jämförelse med det motstånd man faktiskt ska möta under säsongen? Nja, lag som HC Dalen vinner på kontinuitet men tror ingen jublat mer om Troja bytt trupp med dem? Jag har svårt att hålla särskilt många fler lag än Kallinge/Ronneby högre faktiskt. Möjligtvis Kristianstad, som jag däremot finner allt för ålderstiget.

3. Tror jag att årets Troja på allvar kommer utmana på allvar om en HA-plats? Nja. Jag har svårt att se det faktiskt. Så på denna punkt håller jag med krönikör Corell. Men det är små marginaler som skiljer det åt och även om man är, låt säga, topp4 bästa laget i HockeyEttan så behöver det inte betyda att man utmanar om en HA-plats. Rent historiskt sett så är det bara det absolut bästa laget i Ettan som har kapaciteten att utmana. Att man kan ha ett ruggigt bra lag och ändå sakna en del för att utmana är Huddinge, Piteå, Borlänge och Visby bra exempel på. Även Troja 2014/2015 samt 2015/2016. Jag baserar min bedömning att man inte kan utmana om en plats i HA på just det faktum att de flesta i laget fortfarande måste ta ett steg i sin karriär för att det ska bli en möjlighet som lag. Jag tror att årets upplaga av Troja måste stå på återväxt likt 2014 års upplaga och likt HC Dalen gjort. Vilket förstås kan vara en besvikelse för en del som förväntar sig att Troja ska göra processen kort och ta klivet upp direkt. Men det betyder inte per automatik att årets upplaga skulle vara dålig eller mediokert.

Avslutningsvis, Corell kan mycket väl få rätt i slutändan. Troja anno 2018/2019 kanske inte når bättre resultat än lagbygget 2005/2006 eller 2014/2015, då kanske man kan skylla resultaten på sportchef Daniel Håkansson som blir hårt ansatt när lagbygget sågas. Eller tränare Roger Forsberg som inte fick ihop laget så som önskat. Men hela poängen är att det inte riktigt går att måla fan på väggen och peka ut någon av dem; spelare, tränare, sportchef eller styrelse, som syndarbockar ännu. Laget har två seriematcher och kanske två, på sin höjd tre, hela försäsongsmatcher i kroppen. Det kommer ta tid att spela ihop detta lag, särskilt med tanke på katastrofen till försäsong. Hur laget står sig är svårt att säga idag, kanske får Corell rätt. Kanske får han fel. Hur som helst går det inte att dra några större växlar ännu. Gör man det så bortser man helt från förutsättningarna som faktiskt råder.

Hade Troja gjort gårdagens insats 2016 med Pelle Svenssons väloljade maskin, då hade jag verkligen varit orolig och tyckt att det vore mycket aktuellt att måla fan på väggen. Men igår var det Dalen som var maskinen och Troja med uppemot 20 nya gubbar i lagbygget. Återkom i januari istället. Då kan vi möjligtvis måla fan på väggen.


4 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Justme on 20 september, 2018 at 13:39
  • Svara

  Bra skrivet Elias och håller med fullt ut, att man inte kan döma ut laget efter bara 2 matcher.
  Sedan skall man också ha i åtanke Pelle Svensson tiderna, som inte är alltför avlägsna, när man fortfarande i november-december skyllde på att laget inte var samspelt osv.
  Resultatet blev ju flera misslyckade säsonger. Man måste ju ändå utgå ifrån målsättningarna, som Troja uttalat, nämligen att spela i AS och med den tanken, så är laget alldeles för tunt och svagt. Man kan ju inte vart tredje år säga, att man skall bygga ett lag för framtiden, sedan börja om med samma snack tre år senare.
  Corells kritik har väl just målsättningen, som bas och då har han rätt. Skall man till AS måste man ha bredden för att kunna klara av sjukdomar och skador. Laget måste också ha den spetskompetens, som behövs för att ta sig till AS.
  Idag har Troja varken eller, hur mycket det än tar emot att säga det, så är det dagens verklighet.

  • Jimmy on 20 september, 2018 at 14:50
  • Svara

  Bra skrivet av er båda ???

  • Mats on 21 september, 2018 at 13:06
  • Svara

  Tycker också Corell är helt ute och svamlar dumheter. Att gå ut och såga laget som både han gör och även en del på Trojas forum är både okunnigt och rent av korkat då man ser till förutsättningarna.
  Självklart kommer laget att svetsas ihop och bli samspelt vad det lider. Man har ju även från ledningens sida gått ut med att truppen inte är ”skriven i sten” utan att den mycket väl kan komma att förändras.
  Ett vist drag att hålla lite i kosingen då man framöver kommer att se vad som behöver förstärkas eller bytas ut.
  Troja lirar som bekant i tredjeligan i vårt land och då får man vara beredd på att bli brandskattade på talanger och att få utveckla nya lirare inför varje säsong. Sådan är verkligheten!
  Jag är synnerligen glad att man gör detta på ett sunt sätt utan att riskera klubbens ekonomi typ som Kristianstad och Kallinge där konkursens hot hänger runt hörnet för jämnan.

  • Buckshot on 21 september, 2018 at 15:59
  • Svara

  Visst kan det bli lite bättre så småningom, men ; Som truppen ser ut nu så kommer den inte att utmana om en HA-plats. Och det är det minsta man kan begära av en klubb av Trojas dignitet. Spelar man inte i Ha så ska man åtminstone nosa på HA. Vinner dom mot Kalmar ikväll så finns det hopp om nytt kontrakt iaf. :-)

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud