Statistisk jämförelse: Finns det mer att hämta?


Trojakollen

Finns det mer att hämta?

Statistik säger inte allt, det är en sanning. Därför ska man inte stirra sig blind på statistik. Men med det fastslaget så finner jag det ändå intressant att slänga en blick på statistiken, för varje spelare individuellt, då ingen spelare i Trojas lag (förutom Trucken och Åkesson) är i en ålder där deras karriär borde peakat. Fakta är att Troja under inledningen av serien plus försäsongen inte släppt in särskilt mycket mål, åtminstone inte fler än vad som borde göra det möjligt att ha möjligheten att vinna varje match. Även om det inte är helt lugnt i hönshagen alla gånger så tror jag ingen vill påstå att Troja krampande inledning av säsongen 2018/2019 beror på brister i försvars- eller målvaktsspelet. Problemet har varit att man inte mäktat med att göra mål, trots stort puckinnehav.

Vissa vill kanske få avsaknaden av mål till att det saknas kompetens på fw-sidan. Därför har jag sammanställt vad alla Trojas spelare (som spelat på nivån tidigare) presterat i HockeyEttan tidigare. Siffrorna nedan är alltså poäng per match i HockeyEttan under deras karriär. I vissa fall har jag skrivit poäng/match ifjol inom parentes. Och vissa som bara gjort en ordentlig säsong i Ettan tidigare har jag bara tagit hänsyn till den säsongen.

Eftersom statistik alltid är relativt har jag även sammanställt supermegafavoriten Kallinge/Ronnebys motsvarande siffror.

Eftersom backarnas offensiva kvalitéer påverkar offensiven har jag även sammanställt deras siffror. Men jag mycket medvetet om att deras siffror möjligtvis inte kan säga så mycket.

Längst ner i inlägget försöker jag resonera några möjliga förklaringar till Trojas misslyckade som lag. Då statistiken uppenbart säger att Troja, sett till spelare för spelare individuellt, har ett starkt lag offensivt.

TROJA

FW:  Byström 0,93 (1,21p/match ifjol)
Lindholm 0,91 (ifjol)
Sjögren 0,9 (0,71p/matach ifjol)
Åkesson 0,87 (HA Ifjol)
Berling 0,83 (1,63p/match ifjol)
Öhman 0,81
Roslund 0,74 (1,1p/match ifjol)
Törnkvist 0,61 (HA Ifjol)
H. Olsson 0,53 (HA Ifjol)
Andréen 0,39 (0,85p/match ifjol)
Alfred.A 0,31 (HA Ifjol)

Backar: Nielsen 0,71 (HA ifjol)
Malmborg 0,48p/match (ifjol)
Anton J. 0,27 (HA ifjol)
Trucken 0,23p (HA Ifjol)

KRIF:

FW: Söder 0,92 (HA Ifjol)
Mattson 0,89 (HA senaste 5 åren)
Lehmann 0,87
Olovsson 0,83 (ifjol)
Nordfelt 0,75
Norman 0,71 (0,55 senaste två åren)
D. Andersson 0,6
Strom 0,57
Brissle 0,53
Magnusson 0,51
Holmkvist 0,46
Heiver 0,29
S. Hansson 0,18
Hirsch (endast juniorhockey tidigare)

Backar: Ekström 0,58
Sjölund 0,5
Backman 0,44
Lindgren 0,38

 

Varför? Varför får Troja inte ihop sitt spel? På säsongens fyra första matcher har man gjort 5, 2, 1 och 2 mål. Vilket är oerhört lite. Gör man inte mer än 2 mål så är det svårt att vinna matcher, oavsett om det är mot Skellefteå eller mot Osby.

Enligt statistiken har Troja sex-sju spelare som rent historiskt sett har potential att göra närmare 1 poäng per match. Vilket till och med är bättre än KRIFs motsvarande dito. Och då räknar jag inte in Andréen som gjorde 0,85p/match för Tranås ifjol. Så varför får man inte ihop det som lag?

Jag har tre tankar till vad som saknas. Iallafall om jag jämför med KRIFs lagbygge. Och det är:

1. Troja saknar tydliga karaktärsspelare

– Under de år jag följt Troja har Troja alltid haft åtminstone en riktigt tung checking line. En kedja vars enda uppgift är att jaga, tackla och suga musten ur motståndarna så att de offensiva kedjorna kan fokusera på sitt. Den mest tydliga bildade Flash och Nisse med hjälp av Törnkvist och Holmström de senaste fyra säsongerna. Jag saknar en sådan kedja i år. Törnkvist är kvar och är en jobbig jävel för motståndarna, men han är för ensam. Andréen funkar i en sådan roll, men ändå inte riktigt. KRIF å andra sidan har flera spelare av denna spelartyp.

En checking line behövs för att avlasta de offensiva stjärnorna och låta dem lägga all sin energi på att göra mål. Dessutom tär en stark checking line något oerhört på motståndarna och är perfekt för att neutralisera motståndarnas bästa offensiva kedja. Trojas lagbygge är för snällt.

2. Troja saknar en offensiv klassback

– Troja har Nielsen som absolut är en klassback med sitt puckbärande och sitt skott. Och Trucken är absolut en defensiv klassback på denna nivån. Sen tycker jag Tom Johansson har en stor uppsida i bägge riktningarna av isen. Men jag kan tycka att Troja saknar en playmaking-back. Typ den roll Alexander Edström haft. En back som kan sätta upp anfallen. För i någon mån är det svårt att anfalla om motståndaren redan hunnit backa in i egen zon och hunnit positionera sig.

3. Det är lättare att vara en stjärna i ett bondlag

– Osäker om detta egentligen har någon som helst betydelse men faktum är att de flesta av Trojas nyförvärv kommer från ganska så dåliga Hockey-Ettanlag. HA74, Örnsköldsvik, Tranås, Tyringe, Sköve, Halmstad. Byström och Olsson är värvade ifrån topplag och Sjögren har spelat i topplag tidigare, men övriga har spelat i lag som ligger klart under Trojas ambitioner. Har det någon betydelse? Om vi jämför med KRIF så har de värvat exempelvis Söder, Lehman och Norman som alla spelat i Ettans absolut bästa lag tidigare. Samt att man fått in Mattsson presterat starkt i HA de senaste säsongerna.

Jag tror absolut det har betydelse, de är det starkaste beviset att statistik inte säger allt.

 

Vad tror ni?

 


Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud