Höstrusksmatch


Matchen mot Dalen fortlöpte som en förlängning av matchen mot Halmstad. Matchen saknade en viss gnista och desperation och blev på det stora hela en tam tillställning. Mot Halmstad vann Troja trots det med hela 7-0 och jag kallade det efteråt för ”en-dag-på-jobbet”-match i en positiv bemärkelse. Halmstad var dock ett lag med mycket bristande kvalité och det kan man inte säga om HC Dalen. Därav blev det mycket påtagligt att det saknades något i kvällen batalj.

Troja hade mycket puckinnehav men lyckades inte utmana Dalens hårt paketerande försvar mer än vid ett fåtal tillfällen. Mycket på grund utav att det saknades en desperation. Dagens match blev således ”en-dag-på-jobbet” i den absolut negativaste bemärkelsen.

HC Dalen däremot upprätthöll inte mycket spelinnehav. Men de var inte sena med att utnyttja blottor i Trojas linjer och fick till en handfull spelvändningar och frilägen, varav två resulterade i mål. Ett kom med mindre än en sekund kvar utav den första perioden.

Det var ingen bra dag för det Trojanska gänget. Alla lag har förstås mindre bra dagar så det är väl inget konstigt i sig, särskilt inte nu när Ettan gått in i ett läge av serielunk och där Troja idag sitter säkert. Det finns inte jättemycket att spela för vilket förstås går ut över motivationen och spelets desperation. Jag är inte oroligt över Trojas kapacitet, det är snarare serieuppläggets brist på motiverande segment det är fel på. Varför ska man vilja vinna serien eller hamna topp2?

Serielunken är här och sportsligt blir det lite gråare då. Precis som vädret ute. I dagsläget snittar Troja runt 1400 personer per match i publik. Vilket är i princip samma snitt som man hade under hösten 2014 efter den förra degraderingen. Rent krasst har man alltså inte förlorar någon publik på fyra säsonger, eftersom de sportliga premisserna är i princip identiska. Men samtidigt är det ett faktum att nya moderna Ljungby Arena drar exakt lika mycket folk som gamla, nästintill k-märkta, Sunnerbohov (under samma sportsliga premisser). Är det inte ett fett underbetyg till nyttjandet av Ljungby Arena? Var inte ett av huvudargumenten för bygget av 100-miljonsprojektet att det skulle attrahera nytt publikunderlag? På vilket sätt, förutom restaurangen, nyttjar man Ljungby Arena annorlunda än gamla Sunnerbohov?

Arenan skulle öppna upp helt nya möjligheter rörande kringevenemang och kunna nyttjas till andra event än bara ishockey. Hur mycket av de ambitionerna lever man upp till idag?

Denna frågeställning öppnar för nästa ifrågasättande. Nu när det sportsliga går in i serielunk, vilka mer värden än det sportsliga lockar Troja (ny och gammal) publik med? Om det sportsliga, i brist på motstånd och streckdramatik, blir en försäsongsturnering, vad gör man för att motivera folket till arenan?

Trojas organisation besitter fantastiska hockeykunskaper. Från ungdomssidan till A-laget vet man vad man gör på det sportsliga planet. Men när det kommer till kunskapen, förmågan och engagemanget att skapa intresse och motivera folk till de mindre spektakulära matcherna lämnar en del övrigt att önska. Det har hänt saker sedan 2014 även på det planet, men det är inte tillräckligt och det är inte tillräckligt progressivt för att egentligen märkas för fler än de mest inbitna.

Det sportsliga lockar publik i någon mån. Men det icke-sportsliga spiller även det över på det sportsliga. Så när det sportsliga går i takt är detta en nöt att försöka knäcka.

Matchens lirare

*** –

** –

* Hampus Andréen


6 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Justme on 8 november, 2018 at 08:44
  • Svara

  Tänkte själv på samma saker bara häromdagen, just att det har i princip inget hänt sedan den nya arenan blev klar.
  Hockey och allt omkring har blivit en grå massa. Det kom inget genombrott i marknadsföring eller intresse sedan arenan blev klar. Allt utom själva byggnaden är medelmåttig och bryter man sig inte ut från att vara medelmåtta, blir det tyvärr såhär. Troja fortsätter att kommunicera mycket snålt när det gäller målsättning, nyförvärv, ja, händelser över lag kring organisationen. Sportsligt är det också medelmåttigt. Man vinner ibland och så förlorar man ibland, inget märkvärdigt med det, mer än att det verkar, som att förlusterna beror på attityd problem, vilket ju resulterar i tråkiga skitmatcher (ursäkta uttrycket). Chansen till avancemang till AS känns mycket avlägset idag. Egentligen finns det inget uttalat målsättning (inte seriöst i alla fall) heller. Vi har alltså ett lag, en organisation, utan vision, framtidplaner, målsättning, som nöjer sig fullt ut med att vara medelmåttor. Låter kanske lite hårt men utifrån sett känns det så. Varför skall man då vara intresserad av att gå och se på hockey? Troja kommer till Allettan, spelar mot i princip samma lag en gång till, sedan hamnar man troligtvis i playoff, spelar en vända till med ett välbekant lag, sen tar det stop och nästa år börjar det om igen…inte värst kul.
  Så ja, 1400 i publiksnitt är dåligt med tanke på de ändrade förhållandena, men bygger du ngt fint, skall du fylla det med ngt fint också för att det skall locka folk. Ett vackert skal utan innehåll räcker inte.

   • Janne on 8 november, 2018 at 19:24
   • Svara

   Mycket bra sagt hoppas bara att Trojas styrelse läser detta , men det verkar inte hjälpa för dom verkar skita i sina supportrar.

  • jonas on 8 november, 2018 at 11:00
  • Svara

  ljungby folken är så dumma då går inte om det går dåligt för troja. hv går det dåligt för men dom har alltid över 6000 när dom spelar hemma. dom i jönköping älskar sitt hv71

   • Justme on 10 november, 2018 at 09:51
   • Svara

   Troja har drygt 5x mindre invånare än Jönköping. HV spelar i ES, Troja i tredjeligan.
   Tar du antalet åskådare / invånare motsvarar de 1400 i Ljungby ca 7500 i Jönköping. Folk är inte dumma, men i ärlighetens namn, så är det tradigt att följa ett lag, som egentligen bara spelar, men ingen vet varför, vad vill de uppnå?
   Det är tradigt att se sådana matcher, inget man vill betala för. Trots det är publiksiffran över det realistiska. Jag hade tippat på närmare 1000 i snitt.

    • Mathias on 10 november, 2018 at 12:16
    • Svara

    Du kanske har missat de justme, men troja vill till allsvenskan och dom vet hur man gör, de va ju inte länge sen dom lyckades, helst utan att äventyra ekonomin, såsom krif och kik måste göra för att satsa.

    Vad är de du/ni här inne vill att troja ska göra annorlunda?

  • jonas on 11 november, 2018 at 09:37
  • Svara

  troja har ju inte ens en klack riktigt dåligt. dom sjöng innan vi kommer stötta er ovasett divison det stämmde ju inte

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud