Reportage: ”An Englishman in New York”


An Englishman in New York”, ja det är precis vad det är. Något så konstigt som en engelsman som spelar hockey, i Sverige! Robert Dowd föddes i Billingham, England 1988. Blev utsedd till Storbritanniens bästa spelare 2011/2012. Gjorde 37 mål och 35 assist på 50 matcher för finallaget Belfast Giants i den engelska högsta ligan 2012. 2012 bestämde han sig för att ta nästa steg i karriären och bli den blott andra britten i svensk hockey genomtiderna.

När Troja den 22 april 2012 presenterade sitt senaste nyförvärv Robert Dowd från England. Var skeptikerna många. En kille vars dialekt är som direkt tagen ur en Unibet reklam kan väl inte spela hockey? Sades det. Att värva en kille från den engelska ligan ansågs som en enorm chansning. Den engelska ligan har alltid haft ryktet av sig för att vara en liga för avdankade och alkoholiserade amerikanare och kanadensare som spelar av sina karriärer i en dålig liga med en publik där många är så okunniga om hockey att de går hem efter 2:a perioden i tron om att matchen är över. I ett land där ordet hockey snarare förknippas med sporten landhockey än med ishockey.
Men faktum kvarstod Robert Dowd skulle bli den blott andra britten i svensk proffshockey genom tiderna.

Intåget
Dowds intåg i Troja förbättrade inte kritikernas syn på den engelska hockeyn. På första träningen, ett litet jippo med tävlingar inför drygt 800 Trojaner gjorde han bort sig totalt. Snubblade på skridskorna mer än en 8 åring i Tre Kronors hockeyskola, missade allt i prickskjutningstävlingen och tappade pucken femtioelva gånger i den avslutande internmatchen, så illa att juniorerna såg ut som NHL proffs i jämförelse. Ja, efter den första synen av vår engelsman var dem flesta övertygande om att Robert Dowd inte skulle vara kvar i laget när säsongen summeras i mars månad. Och inte blev det bättre av att snubben i sin första intervju visade sig ha nollkoll på svensk hockey, han hade aldrig sett en svensk hockeymatch, visste inte hur det gick för Sverige i senaste VMet och kunde knappt namnet på någon svensk hockeyspelare.

British Steel
Trojas sportchef Jerry Andersson beskrev Dowd som följande när han offentlig gjorde värvningen ”Robert är spelare som har bra blick för spelet och hittar delikata passningsalternativ”, vilket fick en att tro att det var en ny ”Ellerstad” värvning, en finess spelare som helst undviker den fysiska delen av sporten ishockey. Men icke. När träningsmatcherna startade drygt 2 veckor efter den där fiasko träningen den 1 augusti visade Dowd sig vara hård som stål och tvekade aldrig på att ge sig in i en fight, och trots sin ringa storlek (178cm, 79kg) klarade han att brotta ner och vinna sargdueller mot killar på närmare 100 kilogram. Och han visade sitt ess i rockärmen, sitt makalösa skott! Snabbt och distinkt. Ett skott som skulle rädda många poäng åt Troja under den kommande säsongen.

Den spelare folk hade förväntat sig skulle vara en mesig fotbollsspelare på skridskor visade sig vara tuffare än den tuffaste kanadicken. Dowds nordamerikanska spelstil gjorde snabbt om honom från en hackkyckling till en enorm publikfavorit i den röd vita dressen, och smeknamnet ”British Steel” myntades snabbt åt hans ära! Engelsmannen var här för att stanna!

Bakgrund
Robert Dowd är född i den lilla staden Billingham på den brittiska östkusten, en stad med blott 35 000 invånare, alltså inte mycket större än Ljungby. Att Dowd började spela just hockey som inte är någon särskilt stor sport i England förklarar Dowd beror på att Billingham är en riktig hockeystad, ”I Billingham finns en ishall och ja, inte mycket mer. Så vad skulle man annars göra om kvällarna om man inte spelade hockey?” sa Dowd i en intervju. Dowd är uppvuxen i Englands motsvarighet till Ljungby. En sömndrucken industristad där det mesta kretsar kring hockeyn.

Dowd visade sig snabbt ha talang för sporten ishockey och fick redan som 13 åring chansen i Billingham U19 lag. Vi 15 års ålder var det dags att testa på nästa nivå! Seniorhockeyn! I den engelska andraligan EPIHL fick Dowd chansen att visa upp sig en match för laget Solihull Kings. Två år senare vid 17 års ålder fick han på allvar chansen i seniorhockeyn, då han skrev på för EPIHL laget Sheffield Scimitars, där han lyckades med bedriften att göra 43 poäng på 31 matcher. Varav 31 mål! Samma säsong hann han även med att göra 2 matcher för Sheffield Steelers i högsta ligan EIHL och vinna U20 brons i VMs B-grupp med Storbritannien.

Året där på skrev han på för Sheffield Steelers och gjorde sina första matcher för Englands seniorlandslag. Han stannade i Sheffield i tre säsonger där de i två av säsongerna slutat som brittiska mästare, därefter bestämde han sig för att flyttlasset skulle gå vidare till Nordirland och Belfast Giants. Där succén inte fick vänta på sig, med 72 poäng blev Dowd utsedd till Storbritanniens bästa spelare. Och klubbarna ute i Europa fick upp intresset för denna brittiska supertalang.

En av dessa personer var Troja/Ljungbys sportchef Jerry Andersson. Jerry hade en klar fördel i förhandlingarna jämtemot andra europeiska klubbar då Dowd som länge velat ta steget ut i Europa hade Sverige högst upp på sin lista. Han sa själv så här i en intervju ”I’ve been wanting to play in Europe for a few years now and everybody I have spoken to said Sweden was the best place to go.”

Den engelska specialaren
Dowd är ingen teknisk spelare som lurar upp motståndarbackarna på läktaren för att köpa korv eller zorrar in en puck i mål, snarare tvärtom han är stel som en pinne. Utan Dowds signum i offensiv zon är hans reptilsnabba skott. De typiska Dowd målet i powerplay är när han med pucken smyger upp i offensiven mot backposition och glider sakta in mot banan och när målvakten är som mest skymd av både med och motspelare slänger han iväg ett tyst och blixtsnabbt dragskott mot krysset. Ett sådant läge missar han sällan. I 5mot5 har han ett annat signum där han inte håller i pucken utan bara efter en diagonalpass från en medspelare från andra sidan rinken smäller iväg ett stenhård direktskott från den vänstra tekningscirkeln, ett skott från en snäv vinkel som är nästintill omöjligt för den stackars målvakten att ta.

Att han själv uttryckt sig missnöjd över sin produktion och spel under säsongen visar vilken vinnarskalle han är, och att han inte lutar sig tillbaka i första taget.

Dowd växte in mer och mer i den svenska spelstilen och avlutade säsongen som en av lagets bästa spelare. Han visade att han med några finjusteringar har potential att bli en Elitseriespelare. Vart han än väljer att försätta sin karriär härnäst så kommer Robert Dowd alltid bli ihågkommen bland Trojarna. Engelsmannen som tog oss med storm.


2 kommentarer

    • Greger on 12 april, 2013 at 17:10
    • Svara

    Grymt reportage! Fortsätt så här för tusan
    Ett litet minus i själva skrivandet kan vara att du använder alldeles för många klyschor och söndertjatade uttryck i var och varannan mening. Använd gärna lite egna ord!

    1. Ska ha det i åtanke! Tack för feedbacken! :)

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud