Upp som en fågel, ner som en…


Matcherna fortsätter spegla matcherna från den första rundan av grundserien. De svaga insatserna mot Dalen och Kalmar följdes idag upp med en ny tillsluten och krystad match mot Mörrum. Mörrum drog det längsta strået och vann på straffar med 4-3 denna gång. Men ska detta mönstret hålla i sig så är det åtminstone lätt för er som bettar på matcherna att förutspå matchutgångarna resten av serien…

Troja har en del att rannsaka sig själva kring. Återigen ställs man mot ett Pandoras ask-lag som ställer upp med fyra försvarare och en gubben i lådan som hugger när tillfälle ges. Återigen lyckas Troja inte dra i sär denna typ av lag och ens målchanser uteblir. Samtidigt brister tålamodet och det tummas på marginalerna i spelet. 0-2 kommer på ett fruktansvärt hemarbete och 0-3 i början av den sista perioden kommer på ett totalt handfallet försvarsarbete.

Samtidigt ponerar jag att Troja har lättare för lag som Kristianstad, KRIF och Nybro som bjuder på lite eget skapande spel också. Det är en helt annan typ av matcher med helt skilda förutsättningar. Hursomhelst så är det ett underbetyg till Troja att inte ha kapaciteten att dra i sär och skapa målchanser mot dessa mer tillslutna lag också. I mitt tycke saknas det fortfarande komponenter i Trojas lag, även om en del löstes med Alexander Edströms intåg. Möjligtvis är det fortfarande dessa aspekter som saknas som jag nämnde i ett inlägg tidigare i höst. Hur länge vill man vänta innan man ökar konkurrensen i laget?

Nu kommer Troja ikapp i kvällens match ändå. Och det är knappast någon rymdfysik bakom Trojas mål och upphämtning, utan det är tämligen enkla skott med trafik framför kassen som leder till att man tar matchen till straffar. Men det råder en bekvämlighet i spelet, som gör att man återigen hamnar i ett prekärt läge. Vems fel är det? Är det tränarna? Är det orutinen? Är det den bristande konkurrensen?

Troja är inne i en svacka och man gör inga bra matcher just nu. Ingen kan ta det med ro utan anledningen till Trojas dal- och bergbana i form måste lokaliseras. Detta även om jag skulle bli mycket förvånad om Troja skulle missa AllEttan.

Avslutningsvis, det är lätt att vara kritisk till det Troja gör och inte gör men samtidigt måste vi sluta se på Troja från samma perspektiv som vi gjorde under 90-talet. Troja spelar i tredje divisionen med spelkvalitetén därefter. Leo Gudas kommer inte stiga ner från himmeln och sänka motståndare hur mycket vi än önskar det. Gudas kom till ett lag som i princip var ett SHL-lag. Stor skillnad från dagens läge och den kvalitén som potentiella spelare besitter. Jag kan inte uttala mig om Trojas organisationskultur men kulturen kring Troja, dvs. supporterkulturen, är mycket gnällig och bidrar ytterst lite till några framgångar. Även om Troja förtjänar kritik och absolut kan förbättras på många plan så är allt arbete i motvind med denna attityd där ingenting duger och ingen är bra nog. Utan något konkret och konstruktivt så leder inte några ord till någon handling… jag formulerar just nu ett inlägg där jag även kritiserar mig själv kring detta och lägger fram några (försök till) konkreta förslag. Hoppas kunna publicera det inom kort.

Matchens lirare

*** Edström

** Nielsen

* Lindholm


10 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Vedis on 14 november, 2018 at 22:30
  • Svara

  Jag tycker också det är lite märkligt, att man inte kan ta lärdom om dom här igelkottsförsvaren!
  Var ju samma visa förra säsongen också! Trots ny tränare är det lika illa nu igen!
  Kan det vara så att spelarna tappar intresset, när supportrarna inte ställer upp lika mycket längre?
  Får ju inte vara så, men man vet ju aldrig!
  Jag tycker i alla fall att folk uteblir från matcherna och att stämningen inte är på topp!
  Detta är ju något styrelsen måste titta på och kanske även pudla lite!

  • Mats on 15 november, 2018 at 06:38
  • Svara

  Tragiskt att se läktarna. Klacken känner sig motarbetad och kränkt. Tyvärr straffar det laget mest som får spela utan riktigt stöd. Detta måste brytas och det snart. Har faktiskt alltid undrat över Trojas supporterkultur där det oftast och helst oggas om hur dåliga laget och tränarna är.

  • Justme on 15 november, 2018 at 09:47
  • Svara

  Alla lag bygger sin egen supporterkultur anser jag. Inte spelarna på individnivå, utan föreningen, som helhet. Det måste finnas en öppen, rak och lättsam atmosfär, där både spelarna och supportrarna trivs med varandra. Trojas ledning kan INTE skapa den atmosfären och får tillbaka från publiken ungefär det de själva ger. Ledningen måste vara öppen och ärlig med finanser, målsättning och bjuda in supportrar till olika tillställningar, samtal osv, så folk i Ljungby känner att Troja är stadens och deras lag. Jag tror, att de flesta förstår att åren från början av 90 talet kommer inte att återvända, men det behövs inte heller. Supportrarna har varit besvikna sedan P.S. tiden och det har inte främst med de sportsliga (uteblivna) framgångarna att göra, utan först och främst föreningens förhållning och attityd.
  De, som går på matcherna betalar inträde, det är inte gratis. Man går dit för att ha en trevlig stund för de pengarna. Ungefär samma peng, samma tid, som om du går på en restaurang och äter en middag.
  Tänk efter…vad gör dig mest förbannad? Om personalen behandlar dig illa eller om maten är medelmåttig? Det är naturligtvis personalen, för att det är den mänskliga kontakten, känslorna, som är styrande, inte produkten i sig. Samma sak på alla plan.

   • Mats on 15 november, 2018 at 10:35
   • Svara

   Bra skrivit!

  1. Ja, jag håller med dig om att det måste börja med Troja.

   Men sen så vill jag förtydliga att jag inte menar att supportrar tror eller förväntar sig att 90-talet ska återkomma. Jag menar att supportrar ständigt och jämt tycks jämföra med 90-talet och att ingenting är bra nog i jämförelse med det.

    • Justme on 15 november, 2018 at 21:08
    • Svara

    Ja, drömmar måste man ju ha och de tiderna är ju Trojas absoluta storhetstid, så självklart, jämfört med de åren är det mycket långt ifrån.
    jag håller dock med dig, om att man inte skall jämföra även om man önskar tillbaka de sportsliga framgångarna, så funkar det inte med dagens förutsättningar. Att vara ett stabilt AS lag är dock inte en omöjlighet…eller borde inte vara det.

  • Mathias on 15 november, 2018 at 15:51
  • Svara

  Det vore underbart om alla kritiska röster kunde sluta sig samman och heja på laget, ge laget sitt stöd även i motgång, visa troja att vi finns här även om det går tungt, då tror jag att det skulle bli lättare för spelarna. Man kan tycka att spelar man dåligt så ska man få höra de, de håller jag med om, MEN, till en viss gräns, sen blir de bara jobbigt för föreningen och spelarna. Jag hoppas att trojasupport kommer tillbaka, för lagets skull, de hade varit oerhört Bra nu och betyda mycket för spelarna!! Tack för mig.

  • Janne on 15 november, 2018 at 19:53
  • Svara

  Varför tror vissa att om det var 3500 personer i hallen så spelar laget bättre , eller bara all ettan börjar då börjar dom spela bättre , varför bara inte inse detta laget håller inte. Och vad det gäller målsättningen om att komma tillbaka till HA så är det väl bra men NÄR , är det denna säsongen eller är det om fem år , Jag tror att det är väldigt viktigt för supportrar att ha ett uttalat mål och ett lag man tror på . och just finns inte detta tyvärr. Vad det gäller Trojas styrelse så är dom i stort sett osynliga , när det går dåligt är det väldigt viktigt att dom syns och hörs ännu mer än när det flyter på och går bra.

  1. Jag är inte en av dem som tror att publikstöd har någon större effekt på spelet, i mitt inlägg syftar jag till framgång vid sidan av det sportsliga (vilket rimligtvis spiller över på det sportsliga i längden).

   Dock har Troja ”inte hållit” på säkert 15år enligt vissa, inte ens när man gått upp.

   Att Troja spelat bättre mot bättre lag är ett faktum. Man har gjort sina bättre matcher mot KIK, KRIF, Vimmerby och Nybro. Kan vara ett tecken på att man har svårt att hålla glöden upp mot ”sämre” lag. Ojämnhet kan förstås också ha att göra med bristande konkurrens, unga spelare, för ”dåliga” spelare sett till bredd, träningsfaser, Roger Forsberg som tränare etc.

   Laget har ju uppenbart en hög högstanivå, typ KIK borta och KRIF hemma, och sett till den nivån så håller man uppenbart jämna steg med sina ambitioner. Men det svajar däremellan och lägstanivån är högst medioker.

    • Janne on 15 november, 2018 at 21:53
    • Svara

    Det kan ju vara så att KIK,KRIF, Nybro gjorde sina sämsta matcher när dom mötte Troja . Man kan vrida och vända på detta hur mycket som helst men i slutändan så är det så att det måste hända något med laget och det är snabbt, om det är nyförvärv eller något annat vet jag inte annars kommer denna säsongen att bli väldigt kort. Och styrelsen måste börja jobba för att få tillbaka publiken igen.

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud