Hockey är en märklig sport


Hockey är en märklig sport. När det som mest ser ut att matchen är på väg åt ett håll, kan ett enda felbeslut eller avkall på koncentrationen straffa en något oerhört. Det vet vi som följt Troja genom åren. Hockey är inte alltid logisk.

Först perioden inleds med ett massivt Troja övertag. Tyringe viftar med klubborna, ligger på isen, hänger på ryggar och får i stort sett inte till någonting. Troja däremot gör egentligen ingenting fel. Man spelar runt, söker lägen, följer gameplan, men kommer inte in på mål. Efter Åtta minuter ser man inga som helst orosmoln på himlen. Förutom att Tyringe målvakten blivit rejält uppvärm. Så om ishockey gick ut på att spela tekniskt korrekt hockey, så hade det varit enkelt att analysera och förstå vad det är man beskådar. Men så är det inte.

För efter ett tveksamt försvarsspel runt egen blå, kan ha berott på missförstånd, så står det efter 8,31 som en blixt från klar himmel 1-0 till Tyringe, bakom en överraskad och ouppvärmd Troja målvakt, Wiktor Ragnewall. Våra Trojahjärtan slits ut ur kroppen och förbereds att slitas itu, ännu en gång.

Skott 5-16

I andra fortsätter Troja trycka på. Man spelar runt, runt, passningarna sitter, men de hårda dunsarna i kortsarg och plexiglas berättar att det inte ens var nära. Och de skott som går på mål, sitter allt som oftast i magen på Tyringemålvakten. Ingenting vill sig riktigt. Tyringe försvarar sig med desperation och allt som oftast befinner sig fem blå torsors eller tio blå benskydd inklusive målvakten sig emellan Trojas skarpskyttar och mål.

Anmärkningsvärt kan väl tyckas att Troja fortsätter sin gameplan som innebär spel runt kassen, pass till back till back och genomskärare utan att egentligen vara särskilt nära att hota. Om du då bortser från att de hockeymässigt ligger ett antal nivåer över motståndarens kompetens. Det vill sig inte. Istället för instinktivt avlossa bössan, tar man upp, rundar kassen, drar ett extra drag med klubban innan man lägger pucken mot mål, där en målvakt enkelt bröstar, styr eller plockar pucken. Man är en sekund för sent på styrningen, klubban är lyft av en resolut men slutkörd motståndarback. Det vill sig inte.

Det har ofta pratats om att Troja spelar utan den där riktiga desperationen för att vinna matcher. Men betänker man att pucken inte går in, att det där läget inte infinner sig, så är det ändå en viss desperation, men också frustration man tycker sig uppleva i dagsläget och tidigare under säsongen. Det vill sig inte. Inte ännu.

Skott 7-10

Att en spelare alltid gör bra matcher i sin forna hemmaarena är välkänt. Inte allt för sällan är det den spelaren som blir tungan på vågen i dessa matcher. Så även i kväll. 1,01 in i sista perioden är det just den forne Tyringe spelaren 10 Mikael Roslund som knyter upp krampen i Trojalägret genom att påpassligt glida in framför förträfflige Strandqvist i Tyringekassen och styr in 1-1.

Nu trodde man att Troja enkelt skulle vända matchen mot ett alltmer tröttkört Tyringe. Men oförmågan, skärpan eller oturen, välj vad du vill, gjorde att matchen fortsatte i samma anda. Troja pressar på, men man förvaltar inte två mot noll eller två mot ett, så resultatet står sig, med risk för hjärtsnörp för den inbitne men härdade Trojasupportern, ända tills en olycklig Mattias Eriksson lyckades lyfta pucken över sargen och blev utvisad för Delaying The Game.

I det följande powerplayet såg det länge ut som om våra farhågor om utebliven effektivitet i avgörande lägen, att knyta ihop säcken än en gång skulle bli vår akilleshäl. Ända till 25 Mattias Åkesson med en sekund kvar av powerplayet lyfte pucken i nät 16,57.

Restrerande tid blev en formsak och med öppet mål, då Tyringe lyft målvakten i slutminuten, satte 10 Mikael Roslund spiken i kistan. Slutet gott allting gott.

Matchen som helhet var väl varken bra eller dålig. Troja kämpade till sig en seger till slut. Man borde kunnat, p g a sitt övertag, avgjöra matchen i ett tidigare skede. Men som det blev nu, så var det trots allt ett gediget arbete och tålamod som avgjorde till slut, ändå.

Noterbart är att endast 500 åskådare letat sig till Tyrshov denna lördagseftermiddag. Kanske något att tänka på för seriemakarna. Kanske skulle de följa med Tyringes speakerpars  som ibland snöade in på om de skulle äta en räkmacka eller rostbiffmacka till Tuborgen, på en tura till Helsingör och där diskutera hur man bäst gynnar Sveriges hockeyklubbar, när det gäller att hålla spänningen kvar i serierna.

Skott 6-17

***11 Hampus Andrén

Efter omkastning i formation

** 10 Mikael Roslund

*25 Mattias Åkesson

Cheken


3 kommentarer

  • Ted on 17 november, 2018 at 20:41
  • Svara

  Så det var Ragnewall som stod från början? I så fall står det fel på swehockey..

   • Johannes on 18 november, 2018 at 02:18
   • Svara

   Enligt Swehockey var båda målvakterna inne på baklängesmålet…

    • Cheken on 18 november, 2018 at 03:11
    • Svara

    Ja där ser Ni ? inte konstigt det blev missförstånd i försvaret ?

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud