Vad hände sen?


Vad hände sen?

– Gamla stjärnors fotspår i hockeyvärlden

För ett tag sen redogjorde jag för hur det gått för fjolårets Trojaner som lämnat laget för att testa vingarna på annat håll. Så som Robin Johansson, Nicolai Meyer och Tor Immo. Men genom åren har de spelat en massvis med spelare i laget som sedan lyckats mer eller mindre bra på annat håll. Några av dem har varit stora publikfavoriter även om de spelade relativt lite i Troja. Därför tänkte jag gå igenom Trojas lagbyggen de senaste 10 åren och redogöra för er vad som hände sedan med stjärnorna… och flopparna.

Ryan Glenn, back, Troja 2008-2009
– Kom in i Troja med halvtaskiga meriter i från de amerikanska farmaligorna. Men kan väl som bäst beskrivas som en forward på backplats. Gjorde storsuccé och blev en publikfavorit med sina fina och kaxiga uppåkningar samt hårda skott. Lämnade efter en säsong för Södertälje i SHL, vilket inte blev någon succé. Men efter det hittade han rätt i den finska högstaligan där han totalt gjort över 300 matcher på sex säsonger och blivit finsk mästare vid ett tillfälle. Dessutom har han hunnit med fyra säsonger i den syd/mellaneuropeiska ligan EBEL med såväl österrikiska, italienska och för nuvarande ungerska lag. Vann European Trophy med Salzburg 2011. Närmar sig 40 år och är troligen inne i sluttampen av en framgångsrik karriär. En karriär som tog fart i Troja!

Marcus Götz, back, Troja 2007-2010
– Kanske inte alla som kommer ihåg Götz, men han var med och tog upp laget till Allsvenskan 2008 och en stabil pjäs i Allsvenskan i två säsonger. Valde sedan att utnyttja sitt dubbla medborgarskap och flytta till den tyska andraligan, en liga han sedan har tillhört sedan dess. Bortsett från ett år i den Engelska högstaligan. Lagen han tillhört i Tyskland har alltid mer eller mindre varit mittelag men han har varit en stark overall back och hade säkerligen gjort mer än bra ifrån sig i Allsvenskan.

Pär Edblom, center, Troja 2008-2010
– När Troja gick upp i Allsvenskan 2008 värvade man nästintill uteslutande ifrån Ettan. Pär Edblom var en av den säsongens succévärvningar. Kom från Mariestad och sköt direkt 45 poäng för Allsvenska Troja. Följde året efter upp med att notera något svagare 29 poäng. Därefter var han en stark poängspelare för Örebro och Leksand och kvalade till SHL tre säsonger i rad varav att han lyckades den sista säsongen med Leksand. Gjorde en mindre bra säsong i SHL med Leksand efter det och var tillbaka i HA med Södertälje, där det blev 32 poäng och en negativ kvalserie. Därefter gick det utför och han avslutade som assisterande lagkapten i Björklöven och MoDo innan han la av med ishockeyn 2017. Men även Edbloms karriär tog fart i Troja kan man säga, eller rättare sagt Mariestad!

Mattias Persson, forward, Troja 2008-2011
– Värvades samma säsong som Edblom, ansågs vara en lat spelare och alla trodde väl inte att det skulle så helt väl ut i Allsvenskan. Men hans poängproduktion ökade stadigt under hans tre år i Troja från 21 poäng till 53 poäng. Fick chansen i SHL med Luleå, återvände hem till Malmö och tog med dem upp till SHL och spelade 24 matcher med moderklubben i högstaserien innan han lånades ut till Pantern och sedan drog sig till den danska ligan där han är idag. Har kontrakt med Rungsted till 2020.

Alexander Johansson, forward, Troja 2005-2010
– Var en populär tvåvägsforward i Troja och valde 2010 att försöka slå sig in i ett större lag istället för att knega vidare i Troja. Gjorde ett lika uppskattat jobb under två år i Rögle innan han 2012 fick SHL-kontrakt med Växjö Lakers. Stannade i öst i fyra säsonger och korades till svensk mästare 2015. Har de tre senaste åren spelat i Färjestad där han varit assisterande och lagkapten. Blev 2016-2017 även uttagen i det svenska landslaget.

Ron Pasco, center, Troja 2007-2010
– Spelade tre år i Troja och är väl den bästa ledargestalten som de flesta supportrar kan tänka sig idag. Avslutade karriären med 14 matcher i den österrikiska andraligan efter sina år i Troja. Blev sedan assisterande tränare för först tyska högstaligalaget Kölner Haie och sedan Adler Mannheim. Sedan bar det av till KHL, Vitryssland och Dinamo Minsk innan han ifjol assisterade i schweiziska NLA-laget Lausanne. Tycks inte ha något uppdrag just nu.

Toivo Suursoo, forward, Troja 2009
– Värvades för att förstärka succélaget våren 2009.Gjorde en del poäng men är väl mest ihågkommen för att vara en kass lagspelare och för att ha blivit utskälld av nyss nämnda Ron Pasco. Fick året efter Troja chansen i Oskarshamn och efter det spelade han tio matcher med Mörrum i Ettan och 24 matcher i den engelska andraligan innan han avslutade karriären 2012 med några strömatcher i den franska och norska andraligan.

Christoffer Bengtsberg, målvakt, Troja 2009-2010, 2012-2014
– Var i Troja i två omgångar och var med när laget åkte ur Allsvenskan 2014. Hade ett struligt år efter det med spel i fem olika klubbar och försökte efter det med en säsong i amerikanska tredjeligan. 2016 landade i norska Lillehammer 2016 och är kvar där än. Tog ett silver i det norska mästerskapet ifjol och var med i ligans All-star team.

Joel Johansson, back, -2011, 2012-2014
– Egen produkt som strulade lite att hitta en jämn nivå i sitt spel. Hade en jättesuccé 2011/2012. Efter degraderingen gjorde han succé i danska Rungested, belönades med ett kontrakt i tyska andraligan där det också blev succé. Värvades inför denna säsongen till det norska storlaget Storhamer där det går som på räls. Snart i en allsvenskklubb igen?

Istvan Baralis, forward, Troja 2006-2014
– Tillbringade alla sina unga år i Troja men hittade aldrig en produktivt tillfredställande nivå och lämnade laget och landet efter degraderingen 2014. Vände hem till hemlandet Ungern och Fehervar AV19 (samma lag som Glenn spelar i idag) och gjorde två bra säsonger. Fick ett kontrakt i den tyska högstaligan med Schwenninger 2016 och är kvar där än idag.

Sami Sandell, forward, Troja 2009-2011
– En av Jerry Anderssons absolut bästa värvningar, en komplett spelare som lyfte hela laget när han kom in vintern 2009. Belönades med ett SHL-kontrakt med Luleå och gjorde två rätt starka säsonger där innan han vände hem till moderklubben Ilves 2012 och stannade där fem år innan han inför denna säsongen valde att testa lyckan i Schweiz oh Davos. Skadebekymmerna har dock alltid förföljt honom och han har blivit tvungen att lägga av med ishockeyn nu under hösten. Vann European Trophy med Luleå 2012/2013 och debuterade för det finska landslaget ifjol, vid 30-års ålder. Ännu en spelare som fick rejäl fart på karriären i Troja!

Sebastian Idoff, målvakt, Troja 2010-2011
– Blev ingen omtyckt spelare i Troja utan mest ihågkommen för skitsnacket. Fick iallafall kontrakt med Södertälje efter året i Troja och lyckades bättre där, även om han fick spela andrafiolen för det mesta. Var uppe och nosade på 20 respektive 30 matcher under två a sina fyra år i klubben men tog aldrig en renodlad förstaspade. Lämnade lika drastiskt SSK som han lämnade Troja och gjorde 32 matcher i Asplöven innan han for vidare till den norska ligan där han är kvar idag. Halvtaskig statistik därifrån just nu.

Tommi Satosaari, målvakt, Troja 2011
– Kom in i laget framåt vårkanten och var så när på att rädda laget ifrån kvalspel. Men istället skadade han sig tre matcher in i kvalserien under en straffläggning (?) mot Asplöven. Istället klev Petter Sandström fram och räddade kvar laget i Allsvenskan med stort pondus, trots att han tillbringat hela säsongen i frysboxen. Satosaari avslutade karriären efter året i Troja men återupptog den 2016/2017 för en säsong i Abu Dhabi Storms i Förenta Arabemiraten! Otroligt äventyrlig kille!

Jesper Williamsson, back, Troja 2010-2013
– Succé offensivt i Troja och går just nu in på sin sjätte raka säsong som ordinarie back i SHL, fyra i Rögle och två i HV71. Har dock aldrig tagit några offensiva kliv i SHL.

Mikael Ahlén, forward, Troja 2010-2013
– Var lagkapten i Troja men tycktes alltid längta efter att få representera Djurgården igen. Var med i deras återtåg till SHL 2013/2014 och gjorde fyra raka SHL-säsonger i laget som en mycket omtyckt krigare hos publiken. Fick lämna inför denna säsongen och spelar just nu i Allsvenskan med Södertälje där det blivit 10 poäng på 20 matcher.

Adam Miller, center, Troja 2010-2011
– Gjorde stor poängsuccé i Troja men blev för dyr för att behålla till året efter. Efter det har han varit överallt och ingenstans och verkligen levt livet som hockeyknekt fullt ut. Han har varit i Las Vegas, Kroatien, Japan, Österrike, Danmark, Frankrike, Tjeckien, Danmark igen och nu dräller han runt i den amerikanska tredjeligan ECHL. Karriären sjunger troligtvis på sista versen.

Victor Amnér, back, Troja 2011-2014
– Amnér var alltid lovande i Troja men det exploderade aldrig om honom. Efter degraderingen lämnade han laget för nykomlingen Vita Hästen och gjorde stor succé, belönades med kontrakt i Leksand där succén blev ännu större med hea 46 poäng på 49 matcher. Spelade sedan i SHL med både Luleå och Karlskrona innan han stack hem till Mora igen och avancerade upp till SHL med dem. Är nu inne på sin andra raka säsong i SHL med Mora. Amnér är en av de spelare som Troja aldrig lyckades förvalta hela dennes fulla potential.

Ziga Pavlin, back, Troja 2011-2014
– Slovenen Pavlin var en publikfavorit i Ljungby och efter den tunga degraderingen 2014 testade han lyckan först i Kazakstan och sedan i AIK. Har efter det spelat fyra raka år i den tjeckiska andraligan där hans lag är med och slåss om en plats till högsta serien. Spelade OS med Slovenien 2018.

Jacob Berglund, center, Troja 2011-2014
– Likt många andra i Troja upplaga 2014 kom succé inte förrän han lämnat Troja. Hans tre år i klubben kulminerade i en degradering och rattfylleskandal, men efter det fann han glädjen i norska Storhamar där det blev två raka 50-poängssäsonger, sen ett år med 66 poäng i den schweiziska andraligan, en säsong i tyska högstaligan som avslutades med ett slutspel med Storhamar och ett norskt mästerskapsguld. Denna säsongen är han återigen tillbaka i tyska DEL där han är assisterande kapten för Krefeld.

David Åslin, forward, Troja 2011-2013
– Fixstjärna i Troja men lyckades aldrig slå sig in som en producerande spelare i SHL, trots fem säsongers försök. Återvände till HockeyAllsvenskan ifjol när han försökte i Leksand, men inte där heller kunde han hitta tillbaka till den produktiva roll som han hade i Troja. Spelar i Södertälje just nu och har det fortsatt motigt, blott 0+6 på 20 matcher.

Robert Dowd, forward, Troja 2012-2013
– Trojas enda engelsman genom tiderna. Gjorde en stark säsong och hade potential för mer, men hemlängtan var för stark så han återvände hem till Sheffield. Där är han kvar än idag och har blivit brittisk mästare fyra gånger om. Är en självklar spelare i det brittiska landslag som till våren ska spela i A-gruppen mot bland annat Kanada.

Henrik Eriksson, forward, Troja 2012-2014
– Efter Trojas degradering åkte han till Danmark och sköt sinnessjuka 42 mål på en säsong när han blev dansk mästare med Herning. Fick kontrat i tyska högstaligan efter det och gjorde ändå full godkända 16 mål. Därefter var blev det den schweiziska andraligan innan han återigen var tillbaka i Danmark ifjol. Var kontraktslös långt in på denna säsongen och klubbar i den södra Ettan la ut en krok, men till sist landade han i norska Sarpsborg där han gjort tre pinnar på sju matcher.

Sebastian Dyk, forward, Troja 2012-2014
– Gjorde fyra stabila år i Asplöven och Pantern innan han inför denna säsongen gick till Södertälje. Gör just nu stor succé med 20 poäng på 18 matcher och har SHL-intresse på sig.

Justin Kelly, center, Troja 2002-2003, 2012-2013
– Kelly är ju i det närmaste en odödlig legend i Troja. En fantastiskt bra ishockeyspelare! Återvände till tyska andraligan efter våren 2013 och gjorde 90 poäng på 54 matcher. Har efter det haft en del skadebekymmer men spelar faktiskt fortfarande ishockey i ligan, men nu har han bytt topplagen mot nykomlingen Deggendorfer och hans poängproduktion är inte vad den en gång varit. Men kommer vi, trojaner, någonsin kunna säga Justin Kelly utan att få något drömskt i blicken?

Shea Guthrie, forward, Troja 2013-2014
– Skulle upprepa Dowds succé men fick istället lämna efter blott 17 matcher och blott 0+4 i poäng. Återvände till Coventry och spelade av resten av säsongen med halvbra resultat. La ner karriären efter det.

… Detta var ett handplock av alla spelare som kommit och gått i de trojanska korridorerna de senaste tio åren. Vem minns du mest? Är det någon som jag inte tog upp som du minns?


9 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Mattias on 23 november, 2018 at 16:00
  • Svara

  David Dowd? Hette han inte Robert

  1. Jo helt sant. Fel av mig :)

  • J A on 23 november, 2018 at 16:30
  • Svara

  Du kan inte skriva sabbatsår för Götz i Brahead Clan. Spelade i en liga som är vida bättre än andra ligan Germany. Poppis Glasgow och en medelback i det laget. I övrigt rätt hyfsade värvningar ?

  1. Nej, det är helt sant. Jag använde det uttrycket lite språkligt fel där då jag menade att han tog ett år off-Tyskland och inte att hockeyn skulle vara sämre i EIHL. :)

  • Ted on 23 november, 2018 at 18:22
  • Svara

  Adam Miller, Ron Pasco, Ryan Glenn och Bengtsberg gillade jag väldigt mycket.
  Hur gick det för George Nistan, Trevor Koenig, Calle Gustavsson och Jonathan (?) Bremer?

  1. Nu pratar jag bara från huvudet men minns jag rätt så spelade Nistas någon säsong i finska andraligan innan han la av. Calle spelade något år i Norge innan han la av pga. knäna eller liknade skada.

   Avslutade i Herlev (dansk flickvän) och en sista säsong i EIHL med ett lag från Skottland.

   Bremer återvände till Skövde men la av rätt snabbt efter det om jag inte minns fel.

  • Johan on 26 november, 2018 at 00:20
  • Svara

  Tycker Vincent Rocco borde nämnas…
  Den enligt mig mest underpresterande spelaren i närtid?

  • magnus Magnus Johansson on 30 november, 2018 at 13:23
  • Svara

  Makarov ! Spelgeni, gjorde vad han ville på isen om han själv ville!

  1. Ja, under 90-talet hade Troja många stjärnor! Skulle ta en dag att gå igenom alla ?

   Makarov avslutade karriären tre år efter han varit i Troja. Blev ett år i Härnösand och sen avslutade han i ryska ligan.

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud