Scoutningsrapporter kring Lucas Venuto


I lördags hintade jag till er läsare att Troja skulle ha en kanadensisk forward med rötter i flera toppklubbar i HockeyEttan klar. Och idag presenterade Troja mycket riktigt 24 åriga kanadensaren Lucas Venuto som klar för klubben. Venuto har ett förflutet i Västerås, Borlänge, Kristianstad och Mörrum sedan tidigare och är högerfattad. Med namnet offentligt har jag gett mig ut för att eftersöka lite mer information om lagets tillskott.

Som jag kunde berätta redan i lördags så har Venuto fått mycket goda vitsord från en gammal lagkamrat som berömmer hans inställning till sporten, hans skott och teknik. Borlänges sportchef Mats Johansson beskriver också dessa egenskaper för VIKfancentral.se i samband med att Venuto lämnade Borlänge för Västerås i januari förra året.

-”Lucas är en otroligt skicklig spelare individuellt i händer och fötter, en trollkonstnär, säger Mats till bloggen. Duktig med klubban. En djävulskt bra skridskoåkare som kan skapa sig själv yta och avlossa sitt fina skott (…) an kan skjuta direktskott med sin högerfattning och har gjort en del mål på det sättet.”

Men det är inte bara lovord kanadensaren ifrån Mississauga får av sin före detta arbetsgivare. Utan Mats fortsätter beskriva följande till VIKfancentral.se. (Värt att notera att Venuto var klar för Västerås i samma stund som Borlänge bröt hans kontrakt).

-”Svårt att sätta Lucas i ett fack. Kunde använda sitt skott mer. Vi har haft lite svårt att få in Lucas i laget och vi har inte hittat några stadiga kedjekamrater, men det kanske man kan göra i Västerås. Jag ser Lucas som en ytter i första hand men han sa att han spelat center i Nordamerika. Men i Ettan skulle jag inte använda honom som center (…) Det är en mycket skicklig spelare och trevlig person men vi har en helhetsbild där även taktik och hårt jobb ingår. Tränarna och vi tycker inte Lucas riktigt kommit in vår taktik och presspel på hela säsongen. Det var kanske lite raka ben i hemjobbet ibland.”

Mikael Norén som är skribent på VIKfancentral.se beskriver själv Venuto som följande när jag ber honom om hans syn på Venutos insatser i Västerås.

”Ojämn men begåvad. Bra teknik, okey spelsinne. Bra skott men slutade skjuta. Största svagheten är närkamperna, inte den starkaste.”

Andra VIK-supportrar lyfter hans direktskott som han absolut största styrka men att han hade en del problem när motståndet blev tuffare. Dock ska det tilläggas att han spelade i princip hela kvalet med Västerås på sprutor på grund av skada och att han troligtvis därför inte kunde spela på max. Men komiskt nog blev han bänkad i kvalet ifjol… mot Troja i Ljungby Arena.

Även HockeyEttan-gurun Mikael Mjörnberg ger sin syn på Venutos intåg i Troja i en artikel på Hockeysverige. Mjörnberg tror inte Venuto är spelaren som blir tungan på vågen och tar Troja till Allsvenskan och likt några andra antytt på så antyder Mjörnberg på att Venutos svagheter är i lagspelet. Med andra ord är Venuto ingen spelare man kan förvänta sig ska ta Byström Johanssons roll rakt av utan han måste spela i en offensiv kedja och i powerplay för att komma till sin rätt. Ingen ersättare rakt av därmed.

Min personliga uppfattning är däremot att Venuto är en bättre spelare totalt än de två spelarena som lämnar är individuellt. Venuto besitter offensiva kvalitéer som kanske bara Roslund och Åkesson besitter i laget, men han kan behöva någon som täcker upp hans brister. Om de nu är grövre än andra i laget?

Troja har redan en välfungerande kedja med Roslund och Åkesson där Carl-Johan Sjögren centrar. Den kedjan kan nog få bli intakt. Men med Venuto in i truppen har man chans att skapa en till offensivt bärande kedja, en kedja som blir mer renodlat offensiv än övriga, vilket nog skulle göra gott för en kreativ spelare som Venuto.

Min tanke är att Venuto, med sitt välplacerade direktskott, behöver någon som serverar honom och att lagets smörpassare Gustaf Berling saknar någon att servera. De två skulle kunna bli en match in heaven då de har väldigt kompletterande egenskaper.  Förvisso finns det ett orosmoment i att bägge har sina brister i lagspelet som rör det defensiva jobbet. Vilket kanske skulle kunna kompletteras med att placera Johan Lindholm som center emellan dem. Lindholm har en stor defensiv medvetenhet och skulle mycket väl kunna täcka upp för mindre brister. Eller så ska man rent av köra på det offensiva kortet fullt ut? Och placera unge Oscar Öhman som center mellan dem? Kan tycks som en bräcklig kedjekombination, men man brukar ju säga att anfall är bästa försvar! Hursomhelst så tror jag att det skulle kunna bli ett lyckodrag att spela Berling och Venuto i samma kedja.

På söndag, hemma mot Kristianstad, lär vi få veta. Venuto ansluter på torsdag och lär nog spela den matchen. Direkt in i hetluften!

Här har ni lite highligths med honom att kolla på tills dess..


4 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • janne on 26 november, 2018 at 17:40
  • Svara

  Blir nog ett bra tillskott till truppen . Men det är ju två spelare som lämnat , kommer dom att ersätta Affe vet du något om det????

  1. Jag vet att man var ute och gjorde förfrågningar på spelare redan innan Alfred lämnade. Så att döma av det och det Håkansson säger till Smålänningen idag så kan vi nog räkna med en till förstärkning i närtid och troligtvis mer förstärkning i de längre loppet.

   Men att döma av värvningen av Venuto och de spelare man lagt ut krokar på (som signat för andra lag i slutändan) så tycks man lagt ribban högt.

   Personligen hoppas jag att man INTE har för mycket is i magen…

  • Ulf Kjellberg on 26 november, 2018 at 22:05
  • Svara

  Äntligen en Canadick igen
  Då kanske det kan komma
  50 till på publiksiffran
  Yes !

  • jonas on 28 november, 2018 at 08:47
  • Svara

  jävlar bössa han har

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud