Så slutar AllEttan


Troja vann med 5-2 över Nybro i grundseriens sista match samtidigt som Kristianstad åkte på en tung förlust borta mot Kalmar. Därmed slutar Troja på andraplats i tabellen, blott tre poäng bakom serievinnarna Vimmerby. En placering jag faktiskt placerade Troja på i en krönika för Smålänningen i slutet av juni. Mer tur än skicklighet, men jag lyckades även placera Kristianstad, Tyringe och Halmstad rätt. Men jag totalt ute och cyklade på Vimmerby, Hanhals och Dalen.

Men det är väldigt intressant att kolla de inbördesmötena mellan lagen ifrån den Södra serien som gick vidare till AllEttan. Av de fyra lagen är det alltså bara Vimmerby som Troja förlorat. Trojas poängtapp har istället kommit mot Dalen och Kalmar, som man kammat noll poäng mot, och mot Mörrum där avgörandet fallit på övertid bägge gångerna. Troja är alltså det lag som vunnit mest mot de motstånd man faktiskt ska slå under våren.

Poängställning inbördesmöten
Troja 17 poäng
Vimmerby 15 poäng
Kristianstad 11 poäng
KRIF 9 poäng
Hanhals 8 poäng

AllEttan
Men Troja är alltså klara för AllEttan Södra, en serie på 10 lag och 18 omgångar. Alla lag utom laget som blir jumboplacerade är sedan kvalificerade för Play-Off-spel. Men det lag som vinner serien är direktkvalificerade för Play-Off 3, alltså det sista steget innan kvalserien. Medan lag två till tre blir direktkvalificerade för Play-off 2 och medan lag fyra till nio får börja från början i play-off 1. Personligen tycker jag att det är trist att det inte finns större incitament för spänning i AllEttan, men motståndet är tuffare och bättre vilket är upplagt för många bra hockeymatcher.

AllEttan inleds i mellandagarna mellan jul och nyår. Start den 28:e december och avslutas den 20:e februari. Nytt för i år är att AllEttan kommer delas in geografiskt, det vill säga att de tio mest sydligt geografiskt utplacerade hockeyklubbarna bildar den Södra Allettan medan de tio nordligaste kommer bilda den Norra Allettan. Tidigare år har Västra och Östra serien skiftat att få spela i norra och södra.

Troligtvis kommer Allettorna delas in som följande angående detta;

Vimmerby, Troja, KRIF, Krisianstad, Hanhals i från den Södra serien kommer troligtvis bilda Allettan Södra tillsammans med Tranås, Mariestad och Grums från den Västra serien och Visby/Roma samt Huddinge ifrån den Östra.
Medan den Norra Allettan bildas utav Piteå, Kalix, Boden, Östersund, Vännäs ifrån den Norra serien, Borlänge och Köping ifrån den Västra samt Hudiksvall, Väsby och Enköping ifrån den Östra serien.

Vilka är då dessa lagen?

Ni har ju redan koll på de fyra lag Troja mött under hösten, men lagen ifrån Västra och Östra serien är mer oskrivna kort för de flesta. Även om Troja mötte tre av dem, Mariestad, Grums och Tranås, på försäsongen. Då blev det två vinster för Trojas räkning mot de två första och förlust mot Tranås.

Mariestad är en välbekant klubb för Troja. En klubb man spelat mot många gånger genom åren och en klubb som ofta är med och slåss i toppen av HockeyEttan. Laget har, likt Troja, haft skadebeskymmer under hösten varav på ett flertal toppspelare. Därför har man haft större strul än förväntat under hösten och hamnade först på tredje plats i den Västra serien. Men får man hålla sig friska under våren så kommer man bli ett lag att räkna med, troligtvis ett som slåss om en topp3-placering. De har stjärnspelare så som Oskar Norlöv (ex-trojan), Douglas Lögdal, Eddie Davidsson, Filip Törnqvist, Mikael Alba samt målvakten Tobias Sandberg.

Huddinge är likt Mariestad en förening Troja stött på många gånger genom åren. Bland annat i HockeyEttan finalen samt kvalserien 2016/2017 när Troja tog steget upp till Allsvenskan. Inför denna säsongen har man tappat många av trotjänarna och de stora profilerna till konkurrenten Segeltorp, men det hindrade inte laget från att likväl återigen tillhöra den Östra seriens absoluta topp. Tränaren Fredrik Mälberg drillar sina adepter hårt och gör Huddinge till en svår nöt att knäcka. Huddinge var faktiskt det enda laget i Östra som lyckades bräcka Hudiksvall som gick för sin 21:e raka seger i seriens näst sista match, men då stod Huddinge pall. Lagets poängkungar, Andreas Maier och Oscar Bergkvist, är relativt okända för oss i Söder men desto välbekantare är skarpskytten Björn Jonason, Pantern-bekantingen Fabian Lundh och välrutinerade backen Kim Lennhammer. Huddinge har ett lag för att tillhöra toppen även i AllEttan.

Tranås är det laget av de tio som gjort flest mål under hösten. Men sina 100 mål på 22 matcher snittar man 4,47 mål framåt per match. Imponerande! Tranås har hoppat mellan den Södra och Västra serien och har tenderat genom året att missa Allettan när de fått spela grundserien i Söder men varit ett stabilt Allettanlag när de fått spela i Väst under hösten. Ett kollektiv som spelar bättre än vad pappret visar. SHL- och HA-meriterade Anton Blomberg är lagets stora offensiva stjärna men trotjänarna Anders Skog, Eric Gustafsson och min personliga favorit Joakim Erdugan bidrar till lagets stabilitet.

Visby/Roma är väl det laget vi egentligen helst sluppit. En besvärlig och dyr resa till Gotland vill man, av ekonomiska skäl, alltid slippa. Laget är ett ruggigt tufft lag som ofta spelar på gränsen, kanske inspirerade av sin kanadensiska coach Mike Beharrell och amerikanska assisterande. Trotjänaren Mikael Adamsson slår aldrig av på takten, trots sina 30 år fyllda, och har redan mäktat med 19 fullträffar under hösten. Oskar Lundberg, en annan trotjänare, bidrar även han alltid med offensiv kraft. Gotländaren Jonatan Stuxberg tillför inte mycket poäng, men han ger laget attityd! På backplats har man även stjärnorna Adam Rachidi och Christian Hägg. Visby har onekligen spetskompetens som heter duga, deras akilleshäl är snarare bredden på laget.

Grums… När Troja mötte dem på försäsongen under ICA Oxen Cup i Mariestad så vann Troja med hela 7-0. Det var förvisso Grums första match för säsongen, men jag är ändå mycket förvånad över att se att de tagit sig hela vägen till AllEttan. Grums är ett väldigt ungt lagbygge som tagit steg under säsongen, lagets målkung Lukas Söderlund har man till exempel hämtat från sitt eget juniorlag och är blott 18 år. Johan Erkgärds är förvisso ett välbekant namn sedan sina säsonger i Vita Hästen, Skövde och Norge men utöver honom är laget väldigt fattigt på profiler. Även om profiler kan skapas ur tomma intet har jag svårt att se att Grums ska slåss om någon annan placering än den sista.

Baserat på mina personliga uppfattningar om lagen och baserat på att Troja kommer förstärka med åtminstone en center över jul skulle jag vilja tippa att den Södra Allettan slutar på följande sätt. Där Tranås, Visby och Hanhals hamnar lite i limbo medan Grums får det tufft.

1. Vimmerby

2. Huddinge
3. Troja

4. KRIF
5. Kristianstad
6. Mariestad
7. Tranås
8. Visby
9. Hanhals

10. Grums


9 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Mats on 13 december, 2018 at 09:18
  • Svara

  1. Vimmerby. Kompakt och tufft lag med nyförvärv.
  2. Troja. Vad kommer det för nya spelare? Kommer klacken tillbaka till hallen? Kommentator till webbsändning?
  3. Kristianstad. Får man tigga ihop pengar till bortaresorna igen?
  4. Huddinge. Alltid med där uppe men svagare i år.
  5. Tranås. Mellanmjölk.
  6. Mariestad. Högst tankar om sig själva. USELT kommenterade webbsändningar!!!!!!!
  7. Kallinge. Lekt färdigt.
  8. Visby. Tufft lag men sämre i år.
  9. Hanhals. Rolig överraskning.
  10. Grums. Solida i botten.

   • Ted on 13 december, 2018 at 18:51
   • Svara

   Jag tycker det är kul att kolla på Mariestads highlights. Allt är som på liv och död. ?

  • Jonas on 13 december, 2018 at 10:28
  • Svara

  Mars klacken kommer aldrig tillbaka mer. Det är jag och några små killar som kämpar på och hjälper laget

  • Steffe on 13 december, 2018 at 10:41
  • Svara

  Troja mötte också Tranås på försäsongen och förlorade.

  1. Hade förträngt det?

  • Johan on 13 december, 2018 at 20:45
  • Svara

  Tranås är underskattat av alla.
  Tror dom kan hugga topp-3.

  • Micke on 14 december, 2018 at 07:06
  • Svara

  Jag hoppas i alla fall på ett ökat publikintresse på 25% till allettan. Borde inte vara orimligt.

   • Mathias on 14 december, 2018 at 08:37
   • Svara

   25 % känns helt klart rimligt, ett snitt runt 1800-2000 om troja blandar sig i topp 3.

   1. Tidigare år i ettan har publiksnittet i AllEttan ökat med ungefär 200 personer jämfört med det årets höstsäsong. Pelles första säsong ökade snittet med 300 personer i snitt till och med. (förvisso gör väl Enkronasmatchen sitt också)

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud