Inför: Mariestad-Troja (AllEttan-premiär)


Idag inleder Troja sitt AllEttan-äventyr med match mot Mariestad BoIS på bortaplan.

Men vi ska börja med dagens stora snackis; det tycks bli så att Troja får förstärkning i form av Johan ”Bagarn” Andersson på centerposition till kvällens match.

Bagarn som la av med ishockeyn hösten 2014 på grund av skadebeskymmer efter en framgångsrik karriär, med spel i såväl SHL och Tre Kronor. Han har tillsammans med Weinhandl och ”Ragge” Johansson räknats som en av de bästa spelare som Troja tagit fram genom historien.

PR-mässigt är det ett starkt drag utav Trojas sportansvariga och Bagarn är en ledare av rang med stor vinnarskalle, så han kommer absolut tillföra laget något oavsett om han gör ett byte eller om han kommer spela regelbundet. Han har tränat med laget under några veckor och jobbar till vardags som polis, så den fysiska formen borde väl vara ganska okej. Men fyra års frånvaro gör mig lite skeptisk. Särskilt när han la av på grund utav skador.

Och med ryktena som florerat under den senaste veckan med Erik Borg, Henrik Eriksson och Martin Pärna (där de två sista dock är ytterforwards) så kan jag förstå att vissa känner sig blåsta på konfettin.

Men samtidigt är marknaden uppenbart tunn. Det är inte bara Troja som misslyckats att förstärka, utan i stort sett samtliga lag i Ettan har stått still över jul. Det är snarare så att lag snarare tappat spelare än förstärkt. Mariestads värvning av Pärna och Hudiksvalls av Erik Flood utgör ett undantag. Övriga tranfers i tredje divisionen känns blassé. Utifrån detta så är ”värvningen” av Bagarn ett bra sätt att maskera sitt tillkortakommande på marknaden. Det är ju troligtvis bara en tillfällig lösning, för det känns inte i nuläget som en seriös förstärkning av en förening som anser sig vilja aspirera på ett avancemang till Allsvenskan. Låter mer som PR-kupp a la Kalmar HC.

… samtidigt har jag ju eftersökt mer PR-arbete ifrån Trojas sida. Så det finns alltid två sidor av myntet. Och jag tror ju inte laget blir sämre av Bagarns intåg. Han höjer nog längsta nivån.

Nåja, det ska spelas en match också. Senast Troja mötte Mariestad i seriesammanhang var i Play-off 3 2017. Då vände man 0-2 till 3-2 i den tredje avgörande matchen. Matchhjälte blev Trucken med ett slagskott på ett friläge(-ish). Dagen innan hade Tobias ”TT” Törnkvist blivit matchhjälte genom att skjuta 3-2 med 59:59 på matchuret. Troligtvis kommer inte klockansvarig i Mariestad vara lika generös med sekunderna idag om ett liknade scenario skulle utspela sig. Men samtidigt var det väl karman som skrattade västgötarna i ansiktet efter spelarbudget-häcklandet efter slutsignal i match 1.

Man mötte även Mariestad i somras under försäsongen, då vann Troja med klara 4-1 efter ett hat-trick av Mikael Roslund. Så rent mentalt har Troja ett övertag inför matchen. Men Mariestad har flera mycket rutinerade och skickliga spelare i sitt lag. Ett av de lagen i AllEttan som jag har mest respekt för.

Men likt Troja har man under hösten dragits med skadebekymmer. Vilket jag vill minnas att man hade redan i somras när laget möttes. Oklart hur det ser ut idag, men troligtvis har julmaten gjort gott för både kropp och själ i båda lagen.

Det är upplagt för en rafflande omgång mellan två starka lag, både spel- och intressemässigt, och om inte det vore nog så är det självaste Daniel Wessner som ska döma matchen. Ja ni vet, ärkesvinet i Bofors som retat gallfeber på de flesta i Hockeysverige under sin aktiva spelarkarriär. Bara det faktumet att han ska vara en av tre domare gör ju matchen sevärd. Gånga det med lagens ambitioner, spelkvalité och självaste Bagarns comeback. Häftigt!!

Spelare att se upp med
Mariestad: Mariestad har ju ex-trojanen och framspelningsspecialisten Oskar Norlöv som poängledare och sen har man förstärkt med erkänt duktiga målskytten Martin Pärna. Lägg där till andra spetsforwards som Lögdal och Eddie Davidsson. Men frågan är om inte målvakten Tobias Strandberg är Mariestads triumfkort i afton. Under hösten har han klivit fram som rena rama väggen och burit laget genom alla skadebeskymmer.

Troja: Trojas powerforward Tobias Törnkvist har haft en lugn höst och han är en spelare jag tror vi kommer få se betydligt mer av nu under våren. Han gillar tighta och hårda kamper, så det vore ju inte helt osannolikt att han kliver fram och stänker in ett sent mål ikväll. Annars har Trojas PP-spel inte varit någon höjdare under hösten och man hade en PP-statistik som endast slog Halmstad, Helsingborg och Tyringe. Lucas Venuto är värvad för att förbättra laget i den spelformen, dags att bevisa det.

Poängkung (grundserien)
Mariestad: Oskar Norlöv 7+14 = 21 poäng
Troja: Mattias Åkesson 6+16 = 22 poäng

Målkung (grundserien)
Mariestad: Douglas Lögdal 9 mål
Troja: Mikael Roslund 14 mål

Plus/minus (grundserien)
Mariestad: Johan Frick +20
Troja: Jonathan Nielsen / Alexander Edström +17

Målvakt (grundserien)
Mariestad: Tobias Sandberg 94,37%, 1,69
Troja: Anton Svensson 92,94%, 1,84

PP / BP (grundserien)
Mariestad: 23,08% / 81,43%
Troja: 16,42% / 87,14%

Tekningar (grundserien)
Mariestad: 54,80%
Troja: 52,28%


8 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Mats on 28 december, 2018 at 10:24
  • Svara

  Tror säkert att Troja får det tufft idag. Bois lär säkert kämpa tappert inför hemmapubliken och kan mycket väl vinna. Man oggar fortfarande i var och var annan mening om den sk övertidsförlusten för 2 år sedan. Jag tycker för min del att man fick den smällen retroaktivt efter det synnerligen osportsliga uppträdandet i hemmamatchen som föregick denna. Tyckte mest det var Troja mot Arvid Ljung om jag ska vara ärlig.
  Men över en hel serie som allettan så skiljer det ett par klasser till Trojas fördel. Det snackas så mycket om ”spetslirarna” i Bois som ”glaskäken Norlöv”, Pärna och Lögdal. Men helt ärligt så är de lirare som INTE platsar i ett lag för allsvenskan.
  Jag kommer att se matchen på webben, mest för att Bagarn finns i båset och kanske gör ett eller annat byte. Det lär inte finnas någon annan kille på planen som ens kommer nära killens meriter.
  Jag ser dock matchen utan ljud för att slippa deras undermåliga matchreferat.
  Mitt tips är 4-2 till Bois och sista i tom kasse.

  • Jonas on 28 december, 2018 at 18:53
  • Svara

  Hejar du BoIS Mats

   • Mats on 28 december, 2018 at 19:40
   • Svara

   Aldrig i livet men Troja brukar vara trögstartade och Bois borde ha en jävla tändning inför denna matchen. Men hittills är ju Troja många klasser bättre i första perren.

  • Jonas on 28 december, 2018 at 20:22
  • Svara

  1-3 Mats du tippade fel resultat

  • Mats on 28 december, 2018 at 20:30
  • Svara

  Skäms inte för det. Mariestad är ju helt kass ännu så länge. Bevisar återigen att västra serien suger kvalitetsmässigt.

  • Jonas on 28 december, 2018 at 20:36
  • Svara

  Mats du sa BoIS var tunga och möta dom kanske förändras. På 3 år

  • Jocke on 28 december, 2018 at 21:37
  • Svara

  Västra serien suger… Tranås AIF slår Vimseby på borta….ääää

  • Jonas on 28 december, 2018 at 21:44
  • Svara

  Fy fan vad skön seger idag

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud