KRIF är så där stabila och bra som vi förutsade. När Troja faller, faller de allt som oftast mest på eget grepp.


Två lag som både vill och har skickligheten att spela frejdig anfallsinriktad hockey, ställdes alltså emot varandra i dagens match. Vi förväntade oss med andra ord, att få se en öppen men jämn hockeymatch. Till skillnad mot så många andra hockeymatcher, denna säsong, där ett igelkottsförsvar kontrar in ett par mål från ingenstans, efter ett massivt Troja tryck. Skulle denna sort av match passa vårat Troja, så mycket bättre? Den var i alla fall sevärd.

Troja inleder de första 3-4 minuterna mycket riktigt med att trycka på i KRIF försvarszon. Men hamnar inte allt för sällan bakom förlängda mållinjen eller i hörnen, där man mycket skickligt spelar runt och dominerar matchbilden med snabba platsbyten. Men mer än så blir det inte. När pucken väl går på mål, står där redan ett fullt samlat KRIF. Att få in pucken i mål då, är som att trä en kamel genom ett nålsöga. Där är alltid en klubba eller skridsko i vägen.

Men KRIF börjar efterhand pressa lite högre upp och tar över tillställningen. Troja får allt svårare att spela ut pucken. Uppspelen hamnar allt oftare rakt på klubban hos en KRIF-spelare och med firma Lehman och Söder i motståndarlaget, hamnar man därmed i ständig tidspress p g a detta. Det blir stressat.

Inte ens ett långt uppehåll på flera minuter, då det blev krabb med målburen efter ca. åtta minuter, kunde få Trojaspelarna att samla ihop sig och ställa om siktet. KRIF fortsatte att dominera tillställning. Framför allt p g a ett bättre passningsspel och att man jobbade ut alla situationer fullt ut.

Och det var också en totalt felriktad passning/uppspel, kort därefter, som blev akilleshälen för Troja vid 1-0 denna kväll. Ett försök till utrensning (klubbviftning) rakt i sargen studsade till KRIF:s fördel, som därmed fick övertag i zonen och som till slut resulterade i att pucken hamnade i nätmaskorna, bakom en mycket duktig Wiktor Ragnevall.

Här tar KRIF över matchbilden allt mer och med ett precisare, snabbare och tyngre spel kontrollerar man matchen.

Därför kom kvitteringen som en skänk från ovan, när Oskar Malm i KRIF-kassen hade glömt att ta bort omslagsplasten till sin nya plockhandske. Efter ett ganska enkelt inlägg på mål kunde Roslund hålla sig framme och sprätta upp pucken till 1-1. Tid 17,17. Roslund besitter förmågan att vara på rätt plats vid rätt tillfälle.

Värt att nämna. Venuto, som vill visa glöd och försöker jobba i flesta situationer, fick även han problem med sina handskar, som gled av lite väl fort i slutsekunden i en ordväxling med en KRIF-spelare. Därmed drog han på sig ett personligt straff på 10 minuter. Lite onödigt kan tyckas.

Venuto har alla förutsättningar att utvecklas till en viktig kugge i detta Trojagäng, då han faktiskt kan slå den där passningen eller skjuta det där oväntade skottet direkt, utan att fundera så mycket på konsekvensen av att misslyckas. Men då får han låta bli att leva upp till den amerikanska 70-tals stilen.

Skott 11-10

Inledningen av andra perioden. KRIF åker fritt i Trojazon. Troja agerar passivt i försvaret och trots att man är redo i positionerna agerar man inte fullt ut i alla situationer och målet sitter tämligen enkelt när en frispelad och oattackerad Andreas Nordfeldt rakar in pucken i mål. 2-1

Troja hänger inte alls med i inledningen och drar efter fyra minuter på sig en utvisning, men som de förtjänstfullt klarar av, återigen genom ett gediget positionsspel i försvarszon. Här har Troja byggt något väldigt bra.

Andra perioden präglas därefter, som helhet, genom ett fartfyllt anfallsspel från båda lagen, där KRIF är en aning starkare p g a ett bättre passningsspel och en uttalad plan, där man anfaller mer samlat och resolutare än Troja. Man inväntar inte att Troja ska ställa upp sig, utan går direkt på någon form av avslut och känns därmed farligare och tyngre.

Troja å sin sida har uppenbara problem att sätta pucken på bladen och försätter varandra allt som oftast i pressade situationer p g a detta. Anfallen blev sporadiska och oftast fick yttern vända upp och invänta övriga spelare eller dumpa pucken mot sarghörnen, där KRIF lätt kunde plocka upp den för att anfalla på nytt. På så sätt fick Troja anfall på anfall mot sig och KRIF tilläts kontrollera hela denna period.

Skott 13-10

Tredje perioden speglar som helhet de två första. Det är stora skillnader (även om KRIF tummar lite på det stundtals) när det gäller noggrannhet i uppspelen. Man möter upp pucken på fria ytor och anfaller samlat, där minst en skenar mot mål, antingen för att styra in pucken eller skymma målvakten. KRIF kan spela av perioden ganska enkelt. För Troja hade inget ess att plocka fram ur rockärmen denna kväll.

Detta symboliseras mycket väl, när Alexander Heiver punkterar matchen till KRIF:s fördel. Troja har press, men så kommer ett inspel som resulterar i att nämnda Heiver kommer fri i en kontring som dock hinns upp av Nielsen, som han vänder bort och skjuter sedan dolt, direkt, rakt upp i nättaket. Tämligen ganska enkelt mål, som dock inte Ragnevall ska lastad för. Det är nog mest symptomatiskt för Troja som lag för tillfället.

4-1 är inget att orda om, då det kommer till när Troja lyft målvakten i den 57 minuten. Men man får ingen ordning på varken passningsspel, desperationen eller tanken. Till sist hamnar pucken i nätmaskorna i motsatt mål istället.

Skott 9-10

Epilog
Som sagt KRIF är så bra, som vi förutspådde redan i ettan. För Trojas del måste man nog nu bestämma sig för vilket lag man vill vara? Vilken målsättning man ska ha resten av säsongen? Samt vad man vill bjuda de ca 1400 personer på, som match efter match besöker Ljungby Arena? För vi har inte gett upp ännu..

För Troja faller sällan för att motståndarna är så mycket bättre. Utan allt som oftast på eget grepp.

*** Wiktor Ragnevall
** Lucas Venuto
* Mikael Roslund

Ja så ser jag på det. Har du en annan åsikt, så är Trojakollens forum ett utmärkt ställe att diskutera Trojas matcher och andra händelser på.

//
Cheken


18 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Fredrik on 19 januari, 2019 at 18:53
  • Svara

  Troja måste värva offensiv spets (oavsett om man får tag i en center eller inte). Problemet är förstås en tunn marknad och begränsade resurser MEN detta blir avgörande om årets trupp skall ens ta sig till kvalserien och kunna utmana på allvar. Jag tycker även att man skall ta in korttidslån om sådana möjligheter uppstår. Det kan trots allt vara så att något SHL-lag kan ha spelare som behöver speltid och detta behöver inte kosta så mycket.

 1. Troja är tyvärr alltför trubbiga i anfallsspelet, där händer det inte mycket.

  • Jonas on 19 januari, 2019 at 19:31
  • Svara

  En shl klubb lånar inte ut en spelare som böhever speltid. Till ett div 1 lag då lånar dom väl ut dom till ett allsvenskt lag

  • Johan on 19 januari, 2019 at 19:38
  • Svara

  Tycker det är dags att fråga sig om detta är vad styrelsen väntar sig avårets lag?

 2. Elitserielagen lär knappast låna ut till div 1. Troja behöver dock värva in spets i form av en center och helst en ytterforvard som hittar målet. Utan denna kompetens så blir inte säsongen speciellt lång.

  • Mathias on 19 januari, 2019 at 20:20
  • Svara

  Truppen är sliten, det är dags för Håkansson att visa vad han vill med denna säsongen.

  • Justme on 19 januari, 2019 at 20:30
  • Svara

  såhär skrev jag i tidigare inlägg, som svar på fråga om jag anser att Forsberg lägger upp fel taktik:
  ”Vill inte påstå det, vet inte vad hans spelstrategi är, Troja började med det här (ursäkta, men) skitspelet under PS tiden och det verkar hålla i sig. I grund och botten tror jag att föreningen Troja saknar (en) Jerry, som hade både hjärta, erfarenhet, fingertoppskänsla och kontakter för att värva mestadels rätt spelare/tränare.
  Jag hoppas att de flesta ändå förstår vilken ond cirkel de här misslyckade säsongerna skapar.
  Troja, som förening förefaller allt mer oseriös med AS satsningen , spelarna vill inte stanna eller ens komma till Troja, så man får nöja sig med spelare, som blir kvar på marknaden, efter att de attraktiva lagen har dammsugit allt vettigt.
  Ungefär så ser jag på det hela”
  Marknaden är inte bara tunn, utan Troja är inte så tilldragande att flytta till, eftersom spelare vill uppnå framgång och årets Troja är inte ett lag, som man tror på.

  Elias, du beskriver Trojas kvalité väldigt snällt :)
  Att Troja faller på sina egna misstag…ja, det gör de, men det är ju vad, som gäller för mindre bra lag. De gör misstag, som i sin tur gör, att man förlorar matcher.
  Laget, som helhet och som situationen och spelarmaterialet är idag, inklusive tränarna, kommer inte att vakna mer denna säsong. Jag tycker Troja spelar, som man har gjort i princip hela säsongen också, med andra ord, det här är vad man kan, vad Troja 2019-01-19 räcker till, så här bra/dåliga är man. 1 spelare kommer inte att räcka att ta in, där finns ingen femma i laget, som producerar match efter match, man fixar inte topplagen. Konsekvent spelkvalité, men en bra bit ifrån topplagen, som om de har en hyfsad bra dag, slår Troja. Nu och ev. senare också.

  Hela Troja som förening har varit väldigt vilse de senaste åren. Jag vill inte tjata om Jerry Andersson, MEN, han hade något, han tillförde något, som ännu inte har ersatts av någon. All respekt för Håkansson, men han axlar inte den rollen, om han nu var tänkt att göra det…Eller, så tillåts han inte, vad vet jag.

  Vare sig man vill inse eller inte, 2019, är inte året, som Troja tar sig till Allsvenskan.

   • Cheken on 25 januari, 2019 at 14:14
   • Svara

   Din reflektion, rätt eller fel, är symptomatiskt med just det som speglat föreningen de sista åren. Jag tror inte det är viljan, men än dock det som olyckligtvis kommuniseras utåt.

   Internt tror jag tankegången är det motsatta. Men man tar inte tillvara på föreningens möjligheter att förvalta arvet från tidigare år. Man har blivit osäker på sin ställning som pådrivande av utvecklingen. Jantelagen har slagit rot och den måste jobbas bort.

   Jerry som du nämner har/hade just den nödvändiga pondus och var och är tillräckligt drivande för att lyfta upp föreningen från någon position i föreningen. Man kallas inte MR Troja, utan anledning.

   Ordförandeposten (KRITISERAR INTE NUVARANDE) saknar en Fredriksson som ställer krav öppet. Det upplevs i alla fall så.

   Nu är det ovanligt tyst och därmed försvinner föreningen i mängden av andra lag. Lokala media och andra forum är ett utmärkt sätt att nå ut. Lite uttalanden då och då, skulle inte skada. Men man envisas med att hålla allt internt. Det upplevs i alla fall så.

   Ingen sticker ut hakan medialt. Man är inte tillräckligt transparenta gentemot sina medlemmar, fans och tilltänkta publik. Man ger signaler om nyförvärv för att sedan säga att marknaden är tunn. Det skapar förvirring. Både bland publik och bland spelare.

   Nu är detta kanske en schimär, då föreningen absolut säkert har ambitioner kvar. Det är bara det att man, som genomgående sagts, envisas med kommunicerar den för dåligt. Man kör igång projekt, superpotten, enkrona och framförallt miljonklubben. Men gör det inte fullt ut. Man har jumbotronen. Jinglar och annonser kan förproduceras, så arbetsinsatsen behöver inte vara enorm. Som det är nu försvinner försöken och faller ur folks medvetenhet. Det är så det upplevs. Borta är tiderna, då allt detta skötte sig själv.

   Vi har trots allt ett lag som skulle kunna dominera allettan, spelet finns där stundtals. Många spelare vittnar om att Troja är en välskött klubb med ordning och reda. Bara det borde locka juniorer och etablerade att satsa på Troja. Man måste bara kommunicera ut detta. Vara tydliga.

   Forsberg leder laget aktivt och har en spelidé. Men någonstans saknas det en riktig leadingline. Som går i spetsen både på isen och i båset, som driver på dem andra. D v s en stark personlighet, som publiken älskar.

   Vem ska stiga fram och ta täten när kollektivet kört fast? Ron Pasco var en sådan spelare.

   Jag tror inte att lediga spelare på marknaden behöver vara rädda att skriva på för Troja. De har alla möjligheter att bli just den spelaren, som Troja saknar. Och där de kan utvecklas. Vi har många exempel på det. Så bara skriv på ?

   Det gäller dock att leta efter den rätta spelaren med de rätta egenskaperna. Han behöver inte vara absolut spets. Poängkungar i all ära. Det räcker med egenskapen att vara pådrivande. Vi har många spelare i årets lag som skulle utvecklas vid sidan om en riktig ledargestalt. Oftast hittar man dem i den transatlantiska världen. En äldre med erfarenhet, vinnar- och ledaregenskaper.

   Att Troja har ett framgångsrikt A-lag är oerhört viktigt. Det är det som lägger grunden för även J-lagen och framtida möjligheter att få fram nya stjärnor ur de egna leden. A-laget är loket som driver vagnarna. J-lagen är framtiden.

   Publiken kommer att ströma till. Av ren nyfikenhet om inte annat.

   Stick ut hakan Troja, sträck på ryggen och titta ner på motståndarna i varenda närkamp. Ni är så bra att Ni kan göra det. Heads up hela föreningen. Ni är en välskött klubb. Visa stolthet för det. Vi är stolta över Er. Vi måste bara bli en familj igen. Alla ska vara delaktiga, känna sig delaktiga.

   För övrigt verkar spelarna lite förvirrade över stödet från läktaren. Men det är en annan historia.

   När de unga klackkillarna i Visbymatchen försökte få igång övriga (sittplats ställ er upp) möttes de av total tystnad. Engagemang!!

   Vi vill alla Trojas bästa.

  • Jonas on 19 januari, 2019 at 22:33
  • Svara

  Vad värvade Jerry för rätt tränare Gunnar lierborg var väl ingen hit. Troja åkte ju ut. Med Gunnar i båset han tog ju Jerry hit. Det var ju ingen. Bra värvning. Då är nog Pelle Svensson bättre som sportchef. Jag pratade med Roger Andersson Trojas ordförande då han sa att Jerrys kontakter började ta slut

   • Justme on 19 januari, 2019 at 22:58
   • Svara

   Jag skrev flr det mesta
   Jerry var inte perfekt, men mindre fel än de efterföljande.
   Anser jag personligen., men tycker du annat, så respekterar jag det också

   • Johan on 20 januari, 2019 at 00:31
   • Svara

   Jerrys kontakter är guld värda!

   Editerad. /Admin.

    • Jonas on 20 januari, 2019 at 06:40
    • Svara

    Editerad. /Admin.

  1. Jerry Andersson har gjort mycket bra saker för Troja under den tid han var där.
   Jag hade gärna sett en återkomst och sett vad han kunde göra med dagens Troja.

 3. Den stora missräkningen och där man hittar en del av sanningen till lagets trubbighet framåt är väl att spelare och tilltänkta poängkungar i form av Sjögren och framför allt Bergling knappast eller inte alls levererar vad som var tänkt framåt. Även Malmborg där bak har ju visat sig vara iskall då det gäller målskyttet.
  Jag var inte positiv då drevet gick att Jerry skulle bort och jag skulle välkomna hans återkomst snarast då han garanterat hade varit en positiv injektion.

 4. Jag anser inte att Jerry är en bra lösning, vid ett ev. byte av sportchef måste Troja börja tänka utanför sina väggar och söka en sportchef utifrån. Vem det skulle vara har jag inte en aning om.

  • Johan on 20 januari, 2019 at 20:27
  • Svara

  Som ett troget Troja fan i 30år
  Där jag sa efter förra säsongen att nu får de vara nog, så står man ändå där med ett medlemskap i miljonklubben, medlemskap i jubilemumsklubben. Jag har förstått att äkta kärlek till ett lag går inte tvätta bort.
  Så nu har jag suttit o funderat på vad man kan göra för klubben som skulle kunna dra in extra pengar.
  Något man själv skulle kunna göra??
  Vad skulle kunna ge lite extra klirr i kassan!?
  Har funderat på att i full hockeyutrustning springa från Ljungby till Växjö O gå på en match med en trojatröja där de står Småland är vårt!

  Hade de kunnat ge pengar? Hade företag, privatpersoner betalat för de?

  Skulle gärna ta emot förslag vad som skulle kunna ge mer pengar till Troja!!

  • Justme on 21 januari, 2019 at 11:40
  • Svara

  Nu skrev jag ”en” Jerry Andersson, kanske inte han personligen, men någon med hans kvalitéer. Hur vi än vrider och vänder på det, Jerry har tillfört otroligt mycket under de åren han var delaktig i Troja på ett eller annat sätt.
  Med det inte sagt att han var felfri heller, men handen på hjärtat.
  Föreningen Trojas kommunikation utåt har blivit mer eller mindre obefintlig sedan Jerry försvann, så bara på den punkten skapas negativitet kring laget. Värvningarna är delvis alltid lotteri, antingen blir det fullträff eller inte, så självklar har J.A. också värvat floppar, dock har det aldrig gnällts om för tunn marknad på hans tid (inte vad jag kan minnas i alla fall). Han hade åtminstone förmågan att värva spelare till laget hur lyckade eller misslyckade de värvningarna än var. Alla lag sitter i samma båt, förutsättningarna är samma för alla, ändå lyckas en del lag mycket bättre än andra. Det finns en eller flera anledningar till att det är så.
  Man får också ställa sig frågan, om nu Troja bygger för framtiden, varför tappar man sina bästa spelare till seriekonkurrenter, (Lehmann, Söder, Lindroth) varför lämnar till och med Trojaprodukter laget mitt i säsongen, osv osv.
  Något är uppenbarligen fel. Kommunikationen är rent av dålig, man har svårt att värva, men desto lättare att tappa spelare, det känns inte seriöst helt enkelt.
  Utan insyn bakom kulisserna är det omöjligt att säga källan/källorna till de uppenbara problemen och således idéer på lösningar också lönlösa, men pengarna kan inte vara det enda.

  1. Du ställer relevanta frågor och jag tror precis som du att det inte finns något enkelt svar på allt.

   Men jag kan ju svara på det vi vet. 1. Marknaden ÄR tunn. Det är inte bara Troja som påpekar och drabbas av detta. Det gäller alla lag i Ettan. Jag tror inte någon värvning i Ettan under säsongen varit av den kalibern som vi förväntar oss av Troja. Hudiksvall hade också ambitioner att värva spetsforwards över jul, de landade till slut en finne från Asplöven, med 4 pinnar denna säsongen. Meh.

   2. Lehmann valde man ju att inte skriva kontrakt med när man gick upp i HA. Sades väl dessutom att han inte tyckte det funkade riktigt med jobbet i Värnamo.
   Söder ville inte stanna. Generellt har Stockholmare inte trivts i Ljungby.
   Lindroth ville spela i HA, därmed out-kontrakt i Hanhals. Jag tror vi ska vara glada över att Troja inte skriver kontrakt som innebär att våra bästa lämnar mitt under säsong.

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud