Nostalgi: Troja årgång 1977!


Jag har haft lyckan att komma över en gammal upplaga av tidningen Smålänningen… Rättare sagt, en tidning från hösten 1977! Och i denna Smålänningen finns glädjande nog en artikel om Troja. En artikel om ett Troja-lag som förberedder sig inför den stundande seriestarten i Division.2 (Dåtidens motsvarighet till Hockeyettan). En serie Troja på våren året innan blivit degraderade till.

I artikeln framgår det att laget har stora förväntningar på sig att snabbt ta sig tillbaka till division.1 (Hockeyallsvenskan) igen och att man helst gör det utan några komplikationer! Och styrelsestaben med ordförande Lars Fritzell i speten hymlar inte med vad målsättning är, att vinna serien!

Skrämmande likt säsongen som pågår just nu, 37 år senare. Vi har samma scenario med ett nyligen degraderad Troja-lag som har hela stadens förväntningar på sina axlar att storsatsa på ett snabbt återtåg.

Och som ni säkerligen alla vet så lyckades man infria 1977 års förväntningar och kvalade sig tillbaka till division.1 senare på våren 1978.

I artikeln kan man även läsa att seriestarten på den tiden var så sent som den 6 november och att man spelade majoriteten av sina bortamatcher utomhus. Något som man inte var vana vid från sin tid i division.1.

Och vi kan se att ”Hockeyettan Södra anno 1977” bestod av följande smålänska lag:

Troja

Nässjö

Tranås

Vetlanda

IK 70 (Oskarshamn)

Lenhovda

Åseda

Västervik

HA 74 (Sävsjö)

Vimmerby

Virserum

Serien tog slut den 19 februari och därefter väntade kval.

Man kan även läsa att en viss Jerry ”Mr. Troja” Andersson sågs som en stor talang med chans att etablera sig i A-laget och att man hade en omsättning på en halv miljon kronor! Vilket inte ens är 1/10 av vad dagens omsättning ligger på!

Troja anno 1977 bestod av följande spelare:

Henry Kindstedt Hannu Lassila Håkan Davidsson

Stefan Johansson Ulf Ström Dan Svensson Bengt Elfving Tommy Roysson Billy Holmgren

Jerry Andersson Lars Nilsson Jonny Moberg Bengt Hallberg Kennert Andersson Lennart Hägglöf Per Hemström Tomas Hellgren Matti Tervonen Pele Wass Lars Millborg Börje Svensson Matti Lassila Peo Karlsson

Lennart Åhlberg (tränare) Sveneric Johansson (lagledare)

 

Artikeln i sin helhet Skärmklipp 2014-11-17 21.28.21 Skärmklipp 2014-11-17 21.28.06


1 kommentar

    • Andreas Magnusson on 18 november, 2014 at 15:29
    • Svara

    Tack för nostalgitrippen. Den var intressant! Finns säkert mer läsvärt i gamla tidningar (Smålänningen). Kanske Smålänningen har något arkiv (i pappersformat eller digitalt/inscannat) som du kan få titta i och hitta mer intressant historia? Kolla gärna efter spelarintervjuer/personreportage, för det är alltid givande läsning. Kanske någon gammal artikel om när Sunnerbohov byggdes? Det passar ju bra nu :-)!

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud