Troja 2-1 Västervik


Ja, till slut så hittade Troja ett sätt att besegra även Västervik även om det satt långt inne. Laget avslutar Allettan södra på bästa sätt inför PO1 med sex raka vinster. Imponerande också med tanke på att man på senare tid hämtat upp underlägen i två andra matcher och vinner (Pantern i omgång 11 och Tranås i omgång 10). Det har varit väldigt intressant att följa lagets utveckling från en vacklande inledning de första 2-3 matcherna i grundserien och sedan se de avsluta Allettan södra så pass bra. Jag har dock alltid trott det var möjligt att (minst) komma så långt som de gjort nu, bara man har lite tålamod med ett nyformerat lags utveckling. Grattis Troja! Även skönt att Due-Boje fick chansen att stå och avsluta på ett bra sätt inför PO1. Viktigt med två målvakter med gott självförtroende inför PO-matcherna. Jag hade som sagt ingen möjlighet att själv se matchen, men här kommer i alla fall ett matchreferat sammanfattat från annan media som rapporterat kring matchen:

 

I kvällens match fick Due-Boje stå i.o.m. att Nielsen hade ådragit sig en lättare skada på höftböjen, vilket gjorde att han av säkerhetsskäl fick vila idag. Due-Boje har inte stått sedan 3 december borta mot Nybro. Då vann Troja med 3–2 efter förlängning. Västervik kommer till matchen med en rejäl klack för att stötta de sina, men tyvärr hade hemmapubliken inte samma uppslutning rent publikmässigt.

Första perioden:

Tyvärr får vi redan i första minuten bevittna ett missförstånd i Trojas zon där ett felpass från en Trojaspelare i ett uppspel ger Västervik chansen. Filiph Ensund gör 0-1 (1.04) med assist av Sebastian Bengtsson och Victor Romfors. En riktig mardrömsstart med andra ord, men 03:52 får Troja chansen i PP (Victor Romfors, två min, slashing). Dessvärre får de ingen utdelning under de två minutrarna trots att Daniel ”Trucken” Karlsson testar skott två gånger.

 

Första halvan av perioden så byter lagen chanser med varandra med hård press från Västervik så långt i matchen. Runt 15:e matchminuten kommer periodens bästa chans för Västervik (målet borträknat) när Filiph Engsund skjuter i ribban under Västerviks PP när Trojas Dennis Fröland sitter två minuter för tripping (14.14). 17.02 utvisas Västerviks Erik Gustafsson två min för boarding och Trojas får en ny chans i PP. Tyvärr ger PP:et ingen utdelning utan lagen får istället spela 4-4 när Trojas Johan Andersson får två min för hooking (17.36). Lite senare blir Jimmie Jansson i VIK liggande på isen och får bäras ut, men ingen åtgärd från domaren. Så mycket mer händer inte i första perioden. Skotten: 13-7. Smålänningen rapporterar att ”Troja måste höja sig om det ska bli vinst. Alldeles för blekt hittills.”

Andra perioden:

Troja påbörjar denna period piggare än första, vilket är ett bra tecken. Bland annat tar Alexander Edström ett skott från blå, men Ludvig Engsund räddar med benskyddet. Vidare får både Daniel ”Trucken” Karlsson till ett bra skott, men Ludvig Engsund räddar igen och Alexander ”Flash” Lindquist-Hansen försöker bryta sig in från kanten. Där räddar Ludvig Engsund, men det är bästa försöket hittills från Trojas sida. Första halvan av denna perioden har Troja flest chanser lagen emellan.

 

32.35 blir Daniel ”Trucken” Karlsson utvisad två min för holding och 33.22 adderas även Mattias Nilsson på två min för hooking. I detta läget tar även Trojas tränare Pelle Svensson en time out för att prata med laget. Trots detta 3-5-underläge så lyckas inte Västervik att göra något mer mål, men Trojas publik tänder till när Troja blir fulltaligt igen. Perioden blir alltså mållös med skotten 7-5. I periodpausen så visar det sig att isen har fruset dåligt utanför där ismaskinen kör ut, så vaktmästaren inne med skrapan. Västerviksklacken skanderar: ”Troja har en simbassäng”.

Tredje perioden:

Redan 19 sekunder (!) in i sista perioden lyckas Jonatan Nielsen (40.19) äntligen överlista Västerviks målvakt Ludvig Engsund med ett skott från blå och få in pucken med assist av Johan Andersson och Mattias Åkesson. Lite senare är Edström nära att göra ett mål då Ludvig Engsund är nära att tappa in pucken i mål. Pucken hamnar även uppe på läktaren en gång och även in i speakerbåset, men där blir det ju inga mål…

 

Västervik får två utvisningar i den här perioden; Nick Hedemy, två min, slashing (49.04) och Joakim Englund, två min, roughing (57.14), men dessa PP ger ingen utdelning för Troja. Johan ”BOIS” Andersson får ett jätteläge att avgöra i slutminuterna, men skjuter på Ludvig Engsund i målet. Alldeles i slutet på perioden får Tobias Törnkvist dubbla chanser att få in pucken från slottet, men misslyckas också. Därmed går matchen går till övertid. Skotten i tredje perioden: 21-5.

Förlängningen:

Förlängningen spelas ju i 4 mot 4 och redan 61.04 lyckas Oscar Andersson bli matchhjälte genom att göra 2-1 genom att runda Ludvig Engsund i målet och skjuta in pucken i nätet. Assisten görs av Eric Persson.

 

Då Kumla föga överraskande vinner med 6-0 hemma i Weidermans Buss Arena över Surahammar (som inte har något att spela för på sin sistaplats) så kommer Troja att få möta Kumla i PO1. Första matchen spelas nu på torsdag 19 feb i Kumla. Match nummer två i Sunnerbohov på lördag, samt en eventuell tredje match på söndag; också i Sunnerbohov.

Matchfakta:

01:04 0-1 F. Engsund (S. Bengtsson, V. Romfors)
40:19 1-1 J. Nielsen (J. Andersson, M. Åkesson)
61:04 2-1 (OT) O. Andersson (E. Persson)
Skott: 42-17
Publik: 1 316 betalande (runt 900 på plats enligt Smålänningens livechat)

 

Grattis än en gång till PO-platsen säger vi på Trojakollen.se och se nu till, ni som kan, att ta er till Kumla och stötta Troja på torsdag i jakten på en plats i kvalserien till HockeyAllsvenskan!!

 


10 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Trojanen on 15 februari, 2015 at 21:12
  • Svara

  Tack för ett trevligt inlägg! Nu när båda serierna är avklarade och slutspelet ska till att börja tänkte jag som statistiknörd att det kunde vara intressant att kolla hur målfördelningen sett ut mellan de olika femmorna i de olika serierna.
  Hockeyettan södra:
  1a femman 35 mål 1.59 mål per match
  2a femman 42 mål 1.91
  3e femman 6 mål 0.27
  4e femman 7 mål 0.32

  Allettan södra:
  1a femman 17 mål 1.21
  2a femman 12 mål 0.86
  3e femman 4 mål 0.29
  4e femman 3 mål 0.21

  Vad kan man utläsa av detta då? Matcherna har blivit tätare och produktionen mindre såklart, 2a har mer än halverat sin produktion medan 1a klivit fram lite och bara legat en bit under snittet jämfört med hockeyettan södra. Bra det då tränarna lägger mkt förtroende på den enheten att prestera. 3e och 4e gnuggar på och håller ungefär samma snitt i allettan som i hockeyettan, kanske kan förklaras med att nyförvärven breddat truppen?

  1. Intressant ”Trojanen”.

   För att man skall kunna veta hur pass signifikant som skillnaden mellan t.ex. första- och andrafemman är så bör man över tid veta dess sammansättning. Jag har inte 100% koll, men vet t.ex. att Dennis Fröland har spelat i både första- och andrafemman. Vidare har Anton Johansson spelat i förstafemman, men idag i fjärdefemman. Jonatan Nielsen i förstafemman idag, men har även varit i både tredje- och fjärdefemman. Kollade bara några slumpvisa matcher i grundserien.

   Att nyförvärven Wrenman/Andersson kan ha påverkat (främst tredjefemman) tror jag också, dock är underlaget (5 spelade matcher om jag minns rätt) för litet i förhållande till hur många matcher som övriga femmor spelat för att man med statistisk säkerhet skall kunna ha belägg för det i form av en rättvisande jämförelse.

  • Trojanen on 15 februari, 2015 at 21:40
  • Svara

  Absolut sån här statistik blir alltid lite diffus då vissa mål görs med spelare inblandade från olika femmor och med spelare som får byta femma osv. Ska ju dock sägas att årets upplaga av Troja har varit väldigt statisk, Pelle har inte gjort särskilt många förändringar och valt att satsa på de lite mer rutinerade.

  • hopper on 15 februari, 2015 at 22:22
  • Svara

  Man måste också komma ihåg vem som spelar mest i powerplay.

  • justme on 16 februari, 2015 at 10:43
  • Svara

  http://hockeyettan.com/2015/02/10/de-har-overklagat-playoff-schabblet/

  här borde Troja hängt på, regelverket är synnerligen konstigt och har man begått misstag, skall man absolut rätta det även under säsong.

  1. Det som alla pratar om är alltså det här dokumentet:
   http://www.swehockey.se/ImageVaultFiles/id_68913/cf_78/SB_2014-2015_140604.PDF
   Dokumentet är daterat 2014-06-04.

   På sid 14 står det: ”Högst rankat lag börjar med borta match (B-H-H). Ranking av lag görs utifrån lagens placering i Division 1 grundserier.”. Detta gäller alltså i PO2 och PO3. I PO1 gäller rankingen i respektive vårserie + Allettan södra och norra.

   Jag tycker i sak att klubbchefen i Östersund Kjell-Åke Andersson har rätt; det är orättvist att placeringen i grundserien utgör grund för rankingen. Tänk t.ex. de lag som spelat upp sig efter respektive grundserie har ”inget för det” i en eventuell PO2 och PO3. Här kommer dock ett men och det är ett stort MEN; det är inte rimligt att man i detta sena läge upptäcker att någon regel helt plötsligt känns orättvis när dokumentet är daterat 2014-06-04 och vill ha det ändrat. Varför har man inte upptäckt det innan? Det finns väl folk i respektive klubb som kollar detta i god tid? Flera andra lag kanske har anpassat sig efter nu gällande regler. Hur skall de kompenseras när helt plötsligt reglerna ändras så här sent in på säsongen? Nä, i det här fallet känns det mest opportunistiskt från Östersunds sida och de talar i egen sak när man vill ha reglerna ändrade.

   Till nästa säsong tycker jag dock att regeln bör ändras, ifall majoriteten av Sveriges div1-klubbar tycker det.

    • justme on 17 februari, 2015 at 14:02
    • Svara

    De har heller inte ändrat. Min personliga åsikt är att fel kan rättas till även mitt i säsong, dock är jag medveten om att det inte skulle bli ngn ändring.
    Anledningen till att flera lag skulle hakat på överklagandet är att hockeyförbundet i regel är ganska arroganta och har under åren hittat på rätt mycket dumheter, som i många fall förstör för hockeyn.
    Det är bra att markera att Östersund inte är ensamma om det här.

 1. Bra Troja ! Jädrigt nöjd men vad dom åstadkommit än så länge.

  • Anders bergstedt! on 16 februari, 2015 at 21:27
  • Svara

  Det är väl inte orättvist för rankingen? Det är bara att kämpa från början så slipper dom spela 2 st bortamatcher. Enkelt !

  1. Läste du alls mitt inlägg ovan, hela inlägget? T.ex.: ”…Tänk t.ex. de lag som spelat upp sig efter respektive grundserie har ”inget för det” i en eventuell PO2 och PO3.”.

   Om det var menat som ironi så var det inte speciellt roligt.

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud