HockeyEttans stora giganter


Serieinledningen har varit och tabellerna runt om i HockeyEttan börjar få en struktur där topplagen skiljs från mitten och bottenlag. I Södra, Västra och Östra har man kommit sex-sju matcher in på säsongen medan man uppe i norr sprungit iväg till uppemot nio matcher.

Och det står redan nu klart att det finns, föga otippat, två stora giganter i HockeyEttan. Troja i söder och Södertälje i öster. De båda lagen är efter sex respektive sju matcher fortfarande obsegrande och inte bestulna på ett enda poäng. En rolig notis i saken är att Troja har släppt in minst mål i hela HockeyEttan med sina blygsamma nio stycken.

I den södra divisionen så delar Troja förstaplatsen med Västervik på samma antal poäng och samma målskillnad (+19), men Västervik har spelat en match mer än Troja och har tillskillnad från Troja tappat poäng i hela tre av sju matcher. Men man kan lugnt säga att den södra divisionen domineras av dessa två lag som spelmässigt har hållit en helt annan nivå än övriga lag.

Efter giganterna så krigar Kristianstad och Kallinge/Ronneby på i toppen som vanligt men den sistnämnda har haft en mer trevande start än förväntat och utmanas om den sista Allettan-platsen av Vimmerby och Helsingborg. Två lag som överraskat trots tämligen brandskattat lag inför säsongen.

Det finns dock en väldigt stor besvikelse i serien. Ett lag som floppat rejält. Nybro räknades av i stort sett alla som den främsta utmanaren till topp4 och i år skulle verkligen bli deras år efter att ha fallit på målsnöret två år i rad. Men icke. Efter sju spelade matcher ligger man sist och har i de flesta matcherna inte ens varit nära att ta poäng. Snacka om felsatsning!
Vidare till den västra serien så är Tranås snäppet bättre än de övriga med endast en strafförlust i premiären mot Forshaga på meritlistan. De jagas hack i häl, förvånadsvärt, av förra årets play-off-motståndare och tilllika Gunnar Leidborgs Kumla. Därefter, på tredje och fjärde plats, ligger skrällartat Arboga och Lindlöven förre lag som Mariestad, Skövde och Borlänge. Det kommer att bli en spännande kamp sinsemellan dessa fem lag om de två sista Allettan-platserna. Publiklag som Mariestad och Skövde hade förstås varit något roligare om de lyckades knipa de platserna än till exempel Lindlöven. Men Mariestad och Skövde är inte de hockeyaktörerna lägre som den en gång varit.
I den östra serien hittar vi den klubb som tillsammans med Troja tillhör de dominanta i ligan. Anrika Södertälje SK som precis som Troja är oslagbara såhär långt och har imponerande +35 i målskillnad. Och när serien summeras efter 22 matcher så skulle inte jag bli förvånad om Södertälje fortfarande är obesegrade. För motståndet de har i den östra serien är så pass mycket vekare än motståndet i övriga serier. Efter grundserien kommer Södertälje tillsammans med tre andra lag från den östra serien bilda en Alletta tillsammans med Trojas södra division.

Dessa tre lag är idag Huddinge, Visby/Roma samt Åkers/Strängnäs och mycket tyder väl på att det även kommer vara så det ser ut i slutet av säsongen. Men satsande Väsby och Hudiksvall utmanar och har nog egentligen inte råd att missa Allettan. Så den västra serien är kanske den mest öppna serien i HockeyEttan.

I botten hittar vi den klubb som utmålats vara HockeyEttans sämsta, Tierp. Efter sju matcher har de förkrossande -47 i målskillnad och har blott mäktat med nio mål framåt. Till saken hör att detta lag fick stryk mot flertalet division.2-lag på försäsongen. Hoppsan!
I norr hittar vi Allsvenskakanditater som Östersund, Piteå och Kiruna. Östersund är väl den klubb som sett rent till spelmaterial är den klubb som utmanar främst med sin nybyggda arena. Dem har tillsammans med Piteå och Kiruna  redan nu dragit iväg i tabellen och det ska mycket till om de ska missa Allettan. Men den fjärde platsen är öppen och där utmanas Örnsköldsvik av Kalix och SK Lejon. Tre klubbar som egentligen är mer av en hobbyverksamhet än en Allettan-klubb.
Som det ser ut just nu kommer alltså den södra Allettan bildas av Västervik, Troja, Kristianstad, KRIF, Södertälje, Visby, Huddinge och Åkers. Medan den östra bildas av Östersund, Piteå, Kiruna, Örnsköldsvik, Tranås, Kumla, Arboga och Lindlöven.

Som ni kan se så är det kanska solklart att den södra Allettan kommer vara mer konkurrenskraftig än den norra och att de i den södra kommer försvinna bort MINST en storklubb med Allsvenskaambitioner. Samtidigt ser det på förhand ut som den norra Allettan främst kommer domineras av klubbarna från den norra divisionen.

Ska jag på mig en gissning redan idag så tror jag att topp fyra i den södra kommer bli Troja, Södertälje, Västervik och Kristianstad medan det i den norra kommer bli Östersund, Piteå, Kiruna och Tranås som tar sig vidare till Play-off och Kvalserien.

Och bland dessa åtta lag så är jag redan nu rätt övertygad om att det blir Troja, Södertälje, Östersund samt Västervik som krigar sig in via play-off och en Allettan-seger till Kvalserien i april! För de fyra klubbarna är HockeyEttans stora giganter!


5 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Greken on 12 oktober, 2015 at 12:49
  • Svara

  Lugn nu, Elias.

  Att kalla vårt kära Troja en gigant innan vi har stött på någon riktigt värdemätare (exkl Kallinge) känns lite förhastat

  1. Antar att du även syftar på tex Södertälje där

  • Martin on 12 oktober, 2015 at 16:16
  • Svara

  Vi är favvo tippade. Tycker det är bra att du har skinn på näsan Elias. Vi ska vara där uppe och bevisat med 6 matcher att vi hör till där. Så inte mer än rätt skrivit. Bra artikel för övrigt.

  • putte on 12 oktober, 2015 at 20:00
  • Svara

  Att kalla Troja och Södertälje giganter efter sex matcher tycker jag är väldigt stora ord att använda. Vi ska nog vänta tills Troja är med och slåss om en allsvensk plats. Men så här långt tycker jag Troja presterat mer än godkänt men dom har inte mött något större motstås ännu.

   • mathias on 12 oktober, 2015 at 23:01
   • Svara

   Kallinge/Ronneby?

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud