HockeyEttans stora giganter del 2


När serien var i startgroparna gjorde jag ett inlägg om HockeyEttan i stort, ett inlägg om vilka lag som placerat sig i topp, vilka som utmanar, vilka som överraskat och vilka som floppat. Nu börjar serien lida mot sitt slut, och det är dags för ett nytt varv runt HockeyEttan.

I norra divisionen ser det ungefär ut som när jag skrev senast. De är tre lag som med två matcher kvar av säsongen gör upp om serie segern, det är hårdsatsande Östersund på 52 poäng, Piteå på 50 poäng och uppstudsande Kiruna på 49 poäng. Nu möter inga av dessa lag varandra inbördes i de två avslutande omgångarna så mycket talar väl för att tabellplaceringarna står sig. Men den fjärde platsen är fortfarande helt öppen. Det står mellan Kalix och Örnsköldsvik och eftersom Kalix ska möta Kiruna medan Örnsköldsvik möter två  bottenlag så kan vi nog räkna med att det blir Örnsköldsvik som kniper den sista platsen till Allettan.

Den serien som norra ska bilda Allettan med är den västra serien. En serie där lite förvånade förra årets Allettan-lag Skövde förvåndasvärt redan nu är utslaget i kampen om Allettan. De ligger sjua och har ingen möjlighet att knipa någon Allettan-plats. De ligger även två överraskningslag i topp4, Kumla på fjärde plats och Borlänge på tredje plats. Vilket innebär att ytterligare en förhandsfavorit, Arboga, för tillfället ligger utanför topp4:a och Allettan. Men Arboga har iallafall en chans på att knipa den sista Allettan-platsen tillskillnad från Skövde. Och denna möjlighet har man tillsammans med Lindlöven som båda står på 37 poäng och jagar Kumla på 41 poäng. Kumla har förvisso Tranås i sista omgången och kan helt klart tappa mark, men att man ska förlora även mot Forshaga håller jag som osannolikt och i så fall räcker det för att behålla fjärde platsen även om Lindlöven och Arboga skulle vinna bägge sina avslutande matcher.

Förstaplatsen är även dem öppen i den västra serien. De skiljer två poäng mellan ettan Tranås på 45 poäng och trean Borlänge på 43 poäng och där emellan ligger Mariestad på 44 poäng. Och i matcherna för de inblandande lagen i de avslutande omgångarna lyder följande:

Tranås – Lindlöven
Kumla – Tranås

Mariestad – Arboga
Lindlöven – Mariestad

Surahammar – Borlänge
Borlänge – Forshaga

Och eftersom Tranås och Mariestad båda har matcher mot lagen som är inblandade i striden om topp4 medan Borlänge spelar mot två avhängda lag så får man anse att Borlänge trots att man är två poäng efter har en fördel i slutkampen.

Vidare till den östra serien. Serien Troja ska bilda Alletta med så är den redan spikad, trots att två matcher återstår. Södertälje har med sina 17 vinst och två förluster redan säkrat första platsen och därefter kommer Visby/Roma, Hudiksvall och Huddinge följa dem till Allettan.

I den södra gör som bekant Troja och Västervik upp om första platsen. De skiljer en poäng lagen mellan och de möts inbördes nästa omgång. Vinnaren där kommer antagligen även vinna serien. Västervik har dock en tuff match borta mot KRIF i sista omgången, ett KRIF som tillsammans med Vimmerby och Kristianstad gör upp om den sista play-off platsen. Kristianstad står på 36 poäng och Vimmerby och KRIF står på 41 poäng. Ett försprång de borde kunna hålla. Men samtidigt så möts Kristianstad och KRIF i den näst sista omgången och KRIF har som bekant tuffast möjliga avslutning mot Västervik. Så det skulle mycket väl kunna bli två raka förluster där och förlorat grepp om Allettan. Vimmerby däremot möter Helsingborg och Halmstad och borde sitta säkert.