Intervju: Jerry Andersson


Du är ny i Sheffield. Vad kan du berätta om laget och staden för oss som inte vet?
Sheffield är en stad i mitten av Storbritannien med ca 540.000 invånare. Känd som en stålstad (Världstad för i tiden som stålproducent) men också för sina universitet, artister som ex. Def Leppard, Joe Cocker. Sportsligt kanske mest känd för fotboll och Sheffield Wednesday där Roland Nilsson är ett aktat namn. Även Sheffield United som idag är en nivå under Wednesday. Hockeylaget Steelers är klubben i EIHL som har mest meriter och vunnit ligan flest ggr. Klubben är som alla lag i ligan helprofessionell och drivs affärsmässigt nästan som i Nordamerikas AHL, ECHL. Största rivaliteten är Nottingham Panthers och möten lagen emellan säljer runt 9.000 biljetter. Ifjol snittade Steelers 7.200 per match!

Den brittiska ligan, EIHL, vilken nivå håller den skulle du bedöma? Stor nivåskillnad mellan botten och toppen?
Nivån är svår att jämföra med ex. Sverige. Skulle tippa att toppen av Hockeyallsvenskan är motsvarande nivå. I CHL gjorde Steelers en ganska jämn match med Frölunda på hemmaplan. I de första mötet mot Frölunda i Göteborg orkade man bara halva och siffrorna drog iväg. Likaså en jämn match med ligalaget Jyväskylä (JYP) från Finland. De fyra storlagen är idag Sheffield Steelers, Nottingham, Cardiff och Belfast. Bottenlag ifjol som Edinburgh och Dundee har lite svårare att hävda sig över 52 omgångar. Varje lag innehåller spelare som klarar SHL och flertalet med meriter från NHL, AHL, dock har landet ännu inte fått upp bredden på inhemska spelareurvalet men det är på kraftig uppgång.

Vad tror du att du kan tillföra till Sheffield och den brittiska hockeyn?
Jag har handplockats av Paul Thompson för han vet mina erfarenheter av internationell hockey och framförallt hur det jobbas i Sverige idag. Jag ska tillföra ett ledarskap och kunskaper utifrån mina verksamhetsår och kontaktnätet jag uppnått över tid och det blir också en avlastning för Paul som är GM och coach.

Vad tror du brittisk hockey kan lära dig?
Brittisk hockey (EIHL) är kanske den mest underskattade ligan i Europa idag och möten med alla passionerade människor kommer att berika mig. Framförallt kommer jag att växa ytterligare som coach och ledare utifrån allt som ligan, spelare/ledare och inte minst fans ger.

Vad tror du Marcus Nilsson kommer få för roll i laget?
Marcus är ganska allround tycker jag, han klarar många uppgifter tack vare sitt spelsinne och klubbteknik. Hur han kommer att matchas och med vilka får tiden utvisa men som jag sa, såväl powerplay som boxplay klarar han galant. Han har inte skottet för att ta avslut från 7 meter och så vidare men klurig på små ytor, vilket ger bra öppningar för andra. Hans hängivenhet till spelet och till träning kommer att uppskattas.

Det var två svenskar i Sheffield ifjol och en hittills i år. Blir det fler?
Antalet svenskar eller från olika andra länder är öppet,modet är tillgänglighet och yrkeskunskap som avgör, kan mycket väl bli någon svensk till.

Några ex-trojaner?
ex-Trojaner finns det gott om men jag passar på den frågan.

Vad är ert, Sheffield målsättning inför säsongen? Både i ligan och CHL.
Målet för en klubb som Steelers är alltid att vinna allt, lite som Man Utd fast i ishockey. Endast det bästa är gott nog! I CHL så är det tuff konkurrens naturligtvis men vi vill bli bland de två av tre som ger oss mer Ahaa upplevelser i matcherna. Det är otroligt viktiga matcher ur erfarenhetssyfte.

Följer du Troja fortfarande? Vad tror du om deras satsning?
Troja följer jag naturligtvis och om deras satsning vet jag inte så mycket. Det verkar vara lugn o ro som gäller och en långsiktighet som förhoppningsvis betalar sig i framtiden?? Jag tycker det var bra att man jobbar vidare med samma tränare och får en kontinuitet i ledarskapet.

Vad saknar klubben för att ta steget upp?
Vet ej vad de saknar men vet vad som krävs! Viktigast är att alla står bakom viljan att bli bäst var dag och på varje område, inte bara i spel, träning utan klubben i sin helhet. Om alla älskar att tävla i det så når man goda resultat framöver. Jag tycker det var en berättigad fråga sist vi tog oss tillbaka till andraligan (Hockeyallsvenskan) och det var inte ett givet JA på frågan då, vilket äventyrade en del och inte minst att växa i HA och med dess krav.

Hur långt fram i tiden ligger en återkomst i Troja för dig?
Oj, oj. Troja är ett avslutat kapitel för mig idag men som svar på frågan, det är helt upp till klubbens ledning. Mitt hjärta är för alltid Trojanskt på något sätt. Nu ser jag fram mot nya entusiasmerande uppdrag. Med Sheffield blir för mig en dröm som går i uppfyllelse. Proffsigheten, passionen kan man bara få inblick i genom att vara där och upptäcka med öppet sinne. Således, full fokus på att bidra till utveckling i brittisk hockey och Steelers.

Tack för din medverkan och lycka till i England!
Lycka till själv och tack till er fans som brinner för min moderklubb Troja.


1 kommentar

    • Jonathan on 10 maj, 2016 at 15:51
    • Svara

    Säkra rykten om att Mikael Roslund förhandlar med Troja. Kan han bidra? vad tror ni alla?

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud