Lågbudgetlag och deltidsanställningar


Igår gjorde SMP och deras skribent Daniel Enestubbe en intervju med Trojas ordförande Per Wass om Trojas framtid i HockeyAllsvenskan.

I denna intervju framkommer det att Troja även i HockeyAllsvenskan kommer fortsätta med samma koncept som man haft i HockeyEttan. Det vill säga att de flesta spelarna även fortsättningsvis kommer arbeta vid sidan om sitt yrke som hockeyspelare. I HockeyEttan har det varit arbetstid 7-12 och sedan hockeyträning på eftermiddagen, men undantag på matchdagar och vid eventuella långresor.

Spelarbudgeten kommer däremot närmare dubblas från denna säsongens 2,6 miljoner (bör dock överstigits något i och med att man plockade in fem spelare under säsong) till runt 5 miljoner kronor. 5 miljoner är ungefär samma nivå som man hade i spelarbudget säsongen man åkte ut och säsongerna innan dess. Skillnaden nu är väl att fler kommer jobba vid sidan om och att kanske man därmed kan lägga mer på spets(?).

I jämförelse med andra lag i HockeyAllsvenskan så är 5 miljoner en av de lägre budgetarna. I en sammanställning som Hockeysverige gjort så uppges det att lönelistan per lag såg ut som följande säsongen som gick:
Modo, 12 miljoner
Björklöven, 8,5 miljoner
Almtuna, 8,3 miljoner
VIK Hockey, 7,9 miljoner
Oskarshamn, 7,8 miljoner
Timrå, 7,8 miljoner
Västervik, 7,5 miljoner
Mora, 7,1 miljoner
Vita Hästen, 7 miljoner
Tingsryd, 5,5 miljoner
Karlskoga, 5 miljoner
Pantern, 5 miljoner

Och bland dessa lag ska Tingsryd inför kommande säsongen sänka sin till 4,5 miljoner. Men det trots det en väldigt stor skillnad från tidigare år. Denna säsongen som varit är det endast Modo som haft en budget på över 10 miljoner, men så sent som 2014/2015 fanns det hela sex lag som hade en spelarbudget på över 10 miljoner kronor och 2011 fanns det sju lag. Så den stora skillnaden med Hockeyallsvenskan idag jämfört med när Troja var här sist är att många lag fått krympa sina spelarbudgets och att skillnaderna mellan toppen och botten sjunkit. 2011 hade Malmö en budget på 25 miljoner och Leksand en på 20 miljoner medan Troja, Bofors, Sundsvall och Borås låg i botten med 5 till 6 miljoner i spelarbudget.

Men återgår vi till den senaste säsongen så kan vi komiskt nog konstatera att de lagen som ligger i botten av spelarbudgetlistan är de lag som legat i toppen av tabellen i stort sett. Medan Modo och Björklöven som satsat mest pengar harvade i botten av tabellen och med nöd och näppe undvek negativt kvalspel.

Troja kommer med andra ord inte sticka ut kommande säsong med sin budget. Den kommer inte vara lägst och den kommer inte vara i närheten av toppen. Utan det är en sansad och realistisk plan för en nykomling och mindre klubb.

Det som sticker ut är ens ambitioner att satsa på deltidsanställningar. Att ha spelare som endast har kontrakt 8-9 månader på ett år är tämligen vanligt men inte att de arbetar under säsong. I Pantern och i Västervik finns några få exempel däremot men i övrigt är det glest med deltidsanställningar. Dock, med minskade budgetar som trend i hela serien så är det nog framtiden. Många klubbar går ekonomiskt svagt och den enda ekonomiskt hållbara lösningen kan nog vara att börja halvtidsanställa fler spelare.

Dessutom kan det finnas flera psykologiska och mentala aspekter som väger in och gör det vinnande att arbeta och tänka på nåt annat än hockey under säsong.

Men än så länge tycks Troja vara en tämligen ensamma. Återstå och se om det ligger en i fatet eller om det är en vinnande strategi.


13 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

  • Patrik on 20 april, 2017 at 10:59
  • Svara

  Frågan är hur de deltidsarbetande spelarna reagerar på eventuella heltidsproffs, som plockas in i laget.

  Förhoppningsvis ser de det som en sporre att bli bättre för att också kunna bli heltidare eller så blir resultatet att de söker sig vidare till andra klubbar där de kan få bättre förutsättningar.

   • Robin on 20 april, 2017 at 11:06
   • Svara

   Deltidsspelarna bör vara landets bästa div1 spelare som tidigare knappt gjort en krona på sin hockey. Att då få chansen i allsvenskan och lira med proffs som höjer standarden på träningarna mm och lira i stora arenor som ejendals, hovet mfl gör nog att många tar chansen. Troja gör helt rätt i min mening

  • Per on 20 april, 2017 at 14:28
  • Svara

  Det kan nog vara klokt att ha något att göra när man inte tränar eller spelar match.
  Gissar som andra skrivit att Roddys eller framför Tv.n varit allt för vanligt mellan aktiviteterna tidigare år.
  Det gör ingen spelare bättre.
  Den sociala aspekten och att träffa folk utanför hockeyn är också viktig.
  Och sedan lär ekonomin bli förbättrad.
  Bra att Troja är tydliga i sitt budskap och visar var man står i frågan. Klokt och sansat som vanligt när Pelle Wass är inblandad.
  Tror starkt på Troja. Måtte man nu våga satsa på att utveckla kiosker, restauranger, puben mm.
  För där kan man öka intäkterna!

  • Hans Gustavsson on 20 april, 2017 at 15:14
  • Svara

  2,8 miljoner hade Troja denna säsongen i Hockeyettan. Och nu blir det 5 miljoner i Hockeyallsvenskan.
  Det är faktiskt en halv miljon mer än vad jag trodde. Ekonomin bör ju vara riktigt god efter den här
  säsongen med det höga publiksnittet.

   • Johan on 20 april, 2017 at 16:59
   • Svara

   Tycker Troja gör rätt i att ha deltidsproffs, att man gör något annat än bara hockey.
   Fast jag räknade nog med att det skulle ha en spelarbudget på runt6 miljoner.

   Sen vet jag inte om ekonomin är så god! Även om snittet va ok över hela säsongen!
   Det beror väl lite på va de budgeterade med innan säsongen. Personligen tycker jag att det kunde vart mer folk i kvalserien! Tycker att det skulle vart runt 3000 på varje match med tanke på hur bra de spelade. 2000 i premiären tycker jag iaf är 700-800 för lite.

  • Hans Gustavsson on 20 april, 2017 at 20:04
  • Svara

  Dom hade ett publiksnitt på nästan 2700 personer i kvalserien och det är riktigt bra.
  Också fick dom 3 hemmamatcher mer än budgeterat. Så denna säsong måste bara
  ha gått riktigt bra ekonomiskt.

  • Mathias on 20 april, 2017 at 20:39
  • Svara

  Intressant förändring i Ljungby när det gäller inställning till publiksiffror, och det har ju verkligen skett en förändring. Tror att säsongens sämsta va 1400 sålda biljetter.

  • Fredrik on 20 april, 2017 at 21:10
  • Svara

  1971 personer i snitt över 28 hemmamatcher tycker jag är riktigt bra!

  • Janne on 20 april, 2017 at 23:29
  • Svara

  Jag är inte övertygad om att deltidsspelare är en bra lösning, gapet mellan SHL och allsvenskan skulle på så sett öka ytterligare och mellan ettan och allsvenskan skulle gapet minska. Om Troja får en mix mellan heltid och deltidsspelare så tror jag att laget blir mer segregerat än att om man har tillgång till hela laget vid samtliga träningar. Den ekonomiska aspektern förstår jag fullt men att det skulle finnas en sportslig fördel har jag svårt att tro.

  1. Samtliga spelare kommer vara tillgängliga för samtliga träningar. Konceptet kommer vara som de tre år vi varit i Ettan. Jobb på förmiddag och träning på eftermiddagen.

  2. Sen ska vi ha klart för oss att deltid även kan syfta på antal månader spelaren är under kontrakt. Tex 8månader istället för 12.

  • Ted on 21 april, 2017 at 06:34
  • Svara

  Jag läste förra året att Hammarby var det enda Div1 lag som inte gav ut några löner till spelarna. Spelarna var med på det, för de ville klubbens bästa.

  • Justme on 21 april, 2017 at 09:00
  • Svara

  Hm…..intressant konstellation, med halvtidsjobbande spelare. Dock, behöver man ju skaffa jobb till de,
  Största frågan är, hur spelarna förhåller sig till det.
  Jag tänker såhär. Troja vill väl betala säg 25 000 till en spelare, som skall jobba halvtid. Med andra ord, skall den spelaren få sin halva lön från sitt halvtidsjobb, men om han går till ett annat lag, får han kanske ngt mindre lön men behöver inte jobba alls förmodligen. Eller är det tanken att jobba halvtid + 25000?
  Frågan är om inte det här upplägget avskräcker en hel del spelare från att vilja signa med Troja. Jag vill minnas att det funkade på det här sättet för länge sedan också, när seriesystemet var uppbyggd på ett annat sätt, men det var då det.
  Jag menar lite, att människor är i grund och botten inte så drivna att de vill jobba och spela hockey för samma peng, så länge de kan få det utan jobb, enbart för att få spela för Troja. (utom egna produkter då)
  Sen vet jag inte om det var så bra idé att g ut med det öppet, man kanske inte ens får sätta sig och diskutera med en del spelare man hade tanken att få till Ljungby.
  I grund och botten tycker jag det är rätt att AS spelare skall inte vara heltidsproffs, serien är inte på nivå där man skall ha budget på 20-25 miljoner. Spelarlönerna har generellt sett spårat ur och med sådana belopp handlar det allt mindre om idrott.

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud