Tankar efter premiären


 

Trojakollen

Troja – Halmstad 1-2

Skott: 37-18

Målen: 0-1 Nygren, 1-1 Olsson (Sjögren), 1-2 Blidby (Nygren)

Publik: 569

Jag avslutade mitt sommarvikariat med att referera Trojas säsongspremiär mot Halmstad Hammers. Ett Halmstad som jag tidigare, på den här sajten, utmålat som HockeyEttan Södras blekaste lag och ett lag jag tror ligger farligt till för degradering till HockeyTvåan.

Därmed blev det lite extra stelt att ett tandlöst Halmstad slog ett ännu mer håglöst Troja. Själva tanken med att återuppliva denna sajt igen är inte att referera alla Trojas matcher, för det gör Smålänningen redan med bravur, utan att bara skriva av lite tankar och funderingar när lusten faller på. Vilket kommer bero mycket på vad som händer i livet under hösten. Men jag hoppas kunna skriva lite om varje match och något instick däremellan. Dessutom kommer en podcast om Troja vid namn Podcast Trojakollen (Podcaster och Acast) att släppas under hösten. Preliminärt kommer det första avsnittet släppas den andra helgen i september, troligtvis den 7:e.

 

… hur som helst, vi går vidare till gårdagen.

 

Troja förlorade som sagt mot ett Halmstad som jag inte i min vildaste fantasi på, förhand, trodde skulle kunna utmana Troja. Men nu var det säsongens första match med allt vad det innebär. Båda lagen har mycket nya spelare vilket absolut påverkade spelkvalitén, där man uppenbart inte var helt samspelta ännu. Sen är motivation och träningsfas komponenter som inte ska underskattas. Jag skulle vilja påstå att motivationen var större i Halmstad, som firade som en seriematch efteråt, och att det i en sån här match är väldigt avgörande. För Halmstads del gav det förstås mycket självförtroende inför seriepremiären den 14:e september som är just mot Troja i Ljungby Arena. Men jag betvivlar dock starkt att man då kan komma till Ljungby och äga så pass lite puck och ändå vinna, likt igår. Jag tror det kommer bli mer kostsamt den 14:e september, även om det aldrig är lätt att möta igelkottsförsvar med en duktig keeper.

Reflektionerna efter matchen är att Troja uppenbart är ett ganska så mycket bättre lag än Halmstad, att döma av puckinnehavet. Bortsett från slutet av den första perioden och första halvan av den andra perioden så är det Troja som äger en kvalificerad majoritet av puckinnehavet. Vilket alltid en en god start och slippa lägga energi på att jaga motståndaren. Men det leder oss också till Trojas stora problem i matchen; avsluten. Trojas skott mot mål var ganska så tafatta vilket är ett stort underkänt med tanke på hur mycket puck man ägde och att man stundtals snurrade upp Halmstad ganska så rejält.

Trots 37 skott mot mål och säkert uppemot 60-65% av puckinnehavet så är de riktigt farliga målchanserna för Trojas del ganska så lätträknade. I första perioden får man till några frilägen, där samtliga i ärlighetens namn inte resulterar i några jättefarliga avslut. Bäst läge i hela matchen vaskar Carl-Johan Sjögren fram när han slår en pass tvärs över banan till den andra kanten där junioren Anton Olsson rusar fram från backposition. Men bortsett från det läget så var det i princip bara frilägena som kan räknas till de farligare avsluten i bägge lagen. Och båda Halmstads mål kom på försvarsmissar som möjligtvis var ett resultat av utebliven utdelning offensivt. Som Roger Forsberg sa efter match; naivt och valpigt.

Men jag vill inte dra några större växlar över denna matchen. Troja har en god grund och visade upp tendenser på att man kommer ha en stark offensiv i höst. Men tre av kedjorna bestod av helt nya spelare, så de behöver matchtid för att hitta varandra och applicera den spelidé Forsberg och Benker har. Försäsong är alltid försäsong och ifjol slog man HV71 i premiären och pressade Skellefteå… ändå åkte man ut. Värt att betänka från de matcherna är att Trojas försvarsspel var oerhört starkt i dessa matcherna medan offensiven hade det krampaktigt, men när väl serien kommit igång så var rollerna helt ombytta.

Men man kan klart påstå att Troja har mycket att slipa på, men det är de mycket medvetna om själva också. Halmstad känns som ett lämpligt motstånd på försäsongen då deras spelstil troligtvis representerar många motståndarlag i höst. Bortsett ifrån några toppmatcher mot exempelvis Kristianstad och KRIF så lär många lag var 100% inställda på att ligga tight i defensiven och bjuda på noll. Det fick vi erfara många gånger senaste sejouren i ligan.

En förstacenter skulle antagligen göra mycket stor skillnad. Igår saknades dessutom Gustaf Berling och det märktes att laget är lite tunt… men marknaden är minst lika tunn och det är väl ingen stress att hitta något innan jul. Detta laget bör absolut nå Allettan och om man kommer etta eller femma spelar ingen som helst roll, utan det viktigaste är att vara som bäst under våren.

Men det ska bli väldigt intressant och se vad man hittar när man väl gör det. Tveksamt om man kommer hitta någon på den svenska marknaden så vida ingen får ”sparken” ifrån ett Allsvenskt lag eller man kan kommer överens om ett lån av någon yngre spelare ifrån SHL.

Annat intressant är att den tidigare Trojabacken och TAIF-backen Niklas Enberg bor i Ljungby med sin tjej (som är Ljungbybördig och trojan). Dessutom är han klubblös. Backsidan är ganska full och jag vet att sportchef/klubbchef Daniel Håkansson i princip stängd dörren för att fylla på den (pga. kanske framförallt ekonomi), men Enberg vore en sjukligt stark rekrytering på Ettan-nivå. Han har varit stabil i Allsvenskan i flera säsonger och enligt många kanske en av ligans mest underskattade. Han vore onekligen spetskompetens för Trojas del och tillfört massa rutin. Han vore något för oss supportrar att skrapa ihop till som en ”supporterspelare”.

En annan rolig nyhet som kanske flugit under radan lite i sommar är att Troja investerat i en målvaktstränare. Han presenterades igår på spelarpresentationen men jag lyckades tyvärr inte snappa upp mer än att han hette Daniel och tidigare jobbat inom Växjös organisation (junior/ungdomssidan). Men det är en toppen bra nyhet! Särskilt med tanke på att Troja ifjol (och de senaste säsongerna?) inte haft någon målvaktstränare, vilket var en av anledningarna till att supertalangen Jesper Eliasson drog vidare. Hoppas detta ger resultat för alla föreningens representationslag!

Bäst på isen igår var, i mitt tycke, Carl-Johan Sjögren och Felix Wermelin. Hoppas vi kan få se mer utav Wermelin under hösten, återväxt behövs alltid!

 


1 kommentar

    • Fredrik on 16 augusti, 2018 at 22:51
    • Svara

    Jag tänkte bara säga att jag ser fram emot din påtänkta podcast. Jag kommer att vara en trogen lyssnare. Ett jättebra initiativ!

Kommentera

Your email address will not be published.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud